Είναι το τσάι που πίνουν, η μεσημεριανή σιέστα, το περπάτημα και οι κοινωνικές τους επαφές, ή το γεγονός ότι έχουν καταφέρει να μην αγχώνονται να διατηρούν την αισιοδοξία τους; Οι αιωνόβιοι μοιράζονται τα «μυστικά» τους αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς η εφαρμογή τους από όλους εμάς τους υπόλοιπους δεν σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να τους μοιάσουμε και να δούμε τα 100 κεράκια στην τούρτα. Η αποδόμηση δεν σταματά στις συμβουλές των ίδιων των αιωνόβιων αλλά επεκτείνεται και στην πολυδιαφημισμένη θετικότητα την οποία κάποιοι ειδικοί χαρακτηρίζουν υπερκτιμημένη και αντιπροτείνουν να αντικατασταθεί από τη συνέπεια.

Όπως αναφέρει το CNBC o Πετρ Σραμεκ, διευθύνων σύμβουλος της Healthy Longevity Clinic δήλωσε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν έως τα 100 ή και περισσότερο δεν χρειάζεται να ακολουθούν μια συγκεκριμένη ρουτίνα υγιεινών κανόνων γιατί διαθέτουν τα αποκαλούμενα γονίδια της μακροζωίας. Ο ίδιος εκτιμά ότι μόλις το 2% του πληθυσμού διαθέτουν τα γονίδια που τους επιτρέπουν να έχουν έναν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής (να πίνουν, να μην αθλούνται ή και να καπνίζουν) και παρόλα αυτά να ζουν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα με καλή υγεία.

Ο Σραμεκ χαρακτηρίζει ως εξαιρέσεις τους ανθρώπους αυτούς και για αυτό το λόγο υποστηρίζει ότι οι συμβουλές τους και τα «μυστικά» που μοιράζονται για να εξηγήσουν τη μακροζωία τους συνιστούν, στην καλύτερη περίπτωση, ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα χωρίς ουσιαστική χρησιμότητα.

Βέβαια οι ισχυρισμοί του Σραμεκ θα μπορούσαν να εξηγηθούν και από την επαγγελματική του ενασχόλιση με την «αγορά μακροζωίας», καθώς διευθύνει μια εξειδικευμένη κλινική που «πουλά» εξατομικευμένα προγράμματα συμβουλών σε όσους ενδιαφέρονται να κυνηγήσουν τον τίτλο του αιωνόβιου ή και υπεραιωνόβιου.

Η περίπτωση του του Ντέιβιντ Γουατσον είναι διαφορετική. Παρότι δεν προωθεί «πακέτα μακροζωίας» ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame αποδομεί μία από τις πιο γνωστές συμβουλές για την επίτευξή της, την περίφημη θετικότητα. Ο καθηγητής χαρακτηρίζει υπερτιμημένη τη θετικότητα και την ενδεχόμενη σύνδεσή της με τη μακροζωία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που συνδέονται περισσότερο με τη μακροζωία και αυτά είναι η συνέπεια και η επιμέλεια ή καλύτερα ο υψηλός βαθμός αυτοεπιμέλειας.

Η ευσυνειδησία, ή το πόσο υπεύθυνος και συνεπής είναι κάποιος, σχετίζεται περισσότερο με τη μακροζωία, υποστηρίζει ο Γουάτσον γιατί όπως εξηγεί αυτά τα άτομα φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους. Για παράδειγμα οι ευσυνείδητοι άνθρωποι, έχουν τη τάση να πίνουν αλκοόλ με μέτρο και να τρώνε πιο ισορροπημένα γεύματα. Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής «οι ευσυνείδητοι άνθρωποι δεν κάνουν ανόητα πράγματα, και για αυτό δεν εκθέτουν τον εαυτό τους σε δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία τους συμπεριφορές, έχουν χαμηλότερα ποσοστά ατυχημάτων και παράλληλα καλύτερες επιλογές και συμπεριφορές που προάγουν την υγεία τους».

Διαβάστε ακόμη

Η Σφαίρα στο Λας Βέγκας είναι μια εμπειρία που κόβει την ανάσα – Το κορυφαίο τεχνολογικό αξιοθέατο στον πλανήτη

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Έρχονται νέες θέσεις εργασίας και δράσεις για ενίσχυση

To «φάντασμα» του Επστάιν στοιχειώνει ακόμα την JPMorgan

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ