BLOOMBERG

To «φάντασμα» του Επστάιν στοιχειώνει ακόμα την JPMorgan

Οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί και ο «χάρτης» του τελευταίου έτους της διαμάχης μεταξύ της τράπεζας και των Αμερικανικών Παρθένων Νήσων

O Tζέιμι Ντίμον δεν επρόκειτο να υποχωρήσει και να δεχθεί τις απαιτήσεις της αντίπαλης πλευράς. Οι ζημιογόνες αποκαλύψεις όσον αφορά τις σχέσεις της JPMorgan με τον Τζέφρι Επστάιν δεν ήταν αρκετές για να τον παρακινήσουν.

Ο ηγέτης του κολοσσού ανέφερε στους συνεργάτες του πως θεωρεί τη μάχη αυτή ως ένα θέμα αρχής. Τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί άλλοι στην εταιρεία θεωρούσαν τη μήνυση των Αμερικανικών Παρθένων Νήσων (USVI), όπου ο Επστάιν είχε το ιδιωτικό του νησί, ως μία μήνυση όχι από ένα θύμα αλλά από μία περιοχή η οποία εθελοτυφλούσε στα εγκλήματα του.

Από τότε που πρωτοέμαθαν πως η κυβέρνηση των Νήσων θα προχωρούσε σε αγωγή, βάλοντας όχι μόνο κατά της JPMorgan αλλά και του ίδιου του Ντίμον και στενών συνεργατών του, οι ηγέτες της εταιρείας γνώριζαν πως θα έπρεπε να υπολογίσουν τις πιθανές νομικές, επικοινωνιακές, επιχειρηματικές αλλά και συναισθηματικές ζημιές τις οποίες θα μπορούσε να προκαλέσει μία τέτοια υπόθεση. Όλα αυτά τη στιγμή που πολλά παλαιότερα emails υποδείκνυαν τη χρόνια στενή σχέση του κατά συρροή εγκληματία και της JPMorgan.

$75 εκατομμύρια τα οποία τελικά δέχτηκε να πληρώσει η JPMorgan αυτή την εβδομάδα είναι ένα πενιχρό ποσοστό για την εταιρεία η οποία θα το αναπληρώσει σε περίοδο πέντε, περίπου, ωρών.

Ακόμα και αν κανείς αναλογιστεί τον συμβιβασμό των $290 εκατ. με θύματα του Επστάιν τον Ιούνιο, το συνολικό κόστος ούτε καν επηρεάζει τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα τράπεζα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι προσπάθειες της JPMorgan μείωσαν το ποσό στο 1/4 των αρχικών απαιτήσεων και οδήγησαν σε μία ανασκόπηση του όλου σκανδάλου και της ζημιάς που προκάλεσε σε αυτήν ο Επστάιν.

Το Bloomberg συγκέντρωσε τις μαρτυρίες ατόμων οι οποίοι είχαν άμεση σχέση με την διαχείριση της υπόθεσης.

«Τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία της υπόθεσης είναι πια δημόσια προσβάσιμα», ανέφερε η εκπρόσωπος των Αμερικανικών Παρθένων Νήσων, Βενέτια Βελάσκεζ, προσθέτοντας πως «το υπουργείο Δικαιοσύνης των USVI είναι ευχαριστημένο με το γεγονός πως η JPMorgan Chase έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του εμπορίου λευκής σαρκός ως μέρος του συμβιβασμού».

Oι λεπτομέρειες της σχέσης του Επστάιν με την JPMorgan ξεκίνησαν να δημοσιεύονται κοντά στο θάνατό του τον Αύγουστο του 2019, όσο οι αρχές εντρυφούσαν περαιτέρω στο πως λειτουργούσε το όλο σχέδιο του Επστάιν. Τα στελέχη της JPMorgan κατάλαβαν πως, λόγω των διαστάσεων των εγκλημάτων του Επστάιν, η «μπάλα» μπορεί να έπαιρνε και την εταιρεία. Παρ’ όλα αυτά, δεν περίμεναν κάποια αγωγή από τις USVI όπου ο Επστάιν ήταν ιδιοκτήτης του διαβόητου, πια, νησιού των οργίων, κάτι που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2022 όταν το υπουργείο Δικαιοσύνης των Νήσων ξεκίνησε να καταθέτει αγωγές, στοχοποιώντας όχι μόνο την τράπεζα αλλά και τα στελέχη της, με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον Ντίμον.

Οι Νήσοι προσπάθησαν αρχικά να αποδείξουν πως ο 67χρονος Ντίμον είχε λάβει αποφάσεις όσον αφορά τους λογαριασμούς του Επστάιν. Μετά από πολυήμερες διαμάχες, ο Ντίμον δέχτηκε να καταθέσει ενωπίων των δικηγορικών ομάδων. Σε διάστημα επτάωρης κατάθεσης ο Ντίμον επανέλαβε πως δεν είχε ποτέ συναντηθεί και δεν είχε ανταλλάξει emails με τον Επστάιν, ενώ δεν έλαβε κάποια απόφαση όσον αφορά τον λογαριασμό του. Η JPMorgan δημοσίευσε η ίδια τα πρακτικά της κατάθεσης.

Στο παρασκήνιο, οι διαπραγματεύσεις είχαν ήδη ξεκινήσει, με την JPMorgan να δέχεται τον συμβιβασμό, πληρώνοντας $290 εκατ. σε θύματα του Επστάιν τα οποία κατέθεσαν αγωγή τον περασμένο Νοέμβριο.

Η μάχη της JPMorgan με τις Νήσους, όμως, ήταν διαφορετική ιστορία. Οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν όταν οι Νήσοι απαίτησαν συμβιβασμό $300 εκατομμυρίων. Παράλληλα, οι δικηγόροι της JPMorgan είχαν καταθέσει αγωγές κατά του πρώην επικεφαλής του τομέα private banking, Τζες Στέιλι, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τον Επστάιν. Η εταιρεία τον κατηγόρησε πως απέκρυψε μία ακατάλληλη σχέση με τον Επστάιν και συνέχισε να τον υποστηρίζει. Οι δύο πλευρές έφτασαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό αυτή την εβδομάδα, αν και οι όροι δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και η Μέρι Κάλαχαν Έρντος, η οποία ως στέλεχος του τομέα διαχείρισης πλούτου της JPMorgan βρέθηκε στο στόχαστρο των Νήσων, αφού είχε πελάτη τον Επστάιν. Οι αρχές των Παρθένων Νήσων υποστήριζαν πως τα λάθη της JPMorgan ήταν θεσμικά και δεν επρόκειτο για μόνο μερικές «εξαιρέσεις» στον κανόνα.

Η JPMorgan είχε, μεν, χαιρετίσει την απόφαση της Έρντος να διακόψει οποιεσδήποτε πελατειακές σχέσεις με τον Επστάιν το 2013, αλλά όσο συνεχιζόταν η διαμάχη, τόσο οι USVI όσο και ο Στέιλι συνέχιζαν να φέρνουν τα emails μεταξύ των δύο ως παράδειγμα της υπαιτιότητας της τράπεζας.

Η «σκούπα» του σκανδάλου συμπαρέσυρε τον Στιβ Κάτλερ, πρώην νομικό σύμβουλο της εταιρείας και το πρώην μεγαλοστέλεχος Κάθριν Κίτινγκ, με τα emails και την επικοινωνία τους με τον Επστάιν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο πρώην τραπεζίτης της JPMorgan, Πολ Μπάρετ, ο οποίος προσελήφθη στη Citigroup το 2019 παραιτήθηκε από την τράπεζα λίγες ημέρες μετά από τις αποκαλύψεις πως συναντήθηκε με τον Επστάιν μεταξύ του 2014 και του 2017. Eκπρόσωπος της Citigroup ανακοίνωσε πως η τράπεζα δεν είχε ουδεμία γνώση των σχέσεων του Μπάρετ με τον Επστάιν.

Η νομική σύμβουλος της Goldman Sachs, Κάθι Ρούμλερ και οι σχέσεις της με τον Επστάιν στο παρελθόν βρέθηκαν κι αυτές στο μικροσκόπιο. Ακόμα και ο Έλον Μασκ δέχτηκε κλήτευση, αποκαλώντας την «χαζή και παράλογη κίνηση» αρνούμενος πως ο Επστάιν του είχε δώσει ποτέ επιχειρηματικές συμβουλές.

«Θλίβομαι που είχα ποτέ οποιεσδήποτε σχέσεις με αυτόν τον άνθρωπο. Έχω τεράστιο σεβασμό γι αυτές τις γυναίκες. Δεν φταίμε, αλλά τις υποστηρίζουμε στον αγώνα τους», ανέφερε ο Ντίμον σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg TV.

Διαβάστε ακόμα

Ρεύμα: Ο Οκτώβριος κάνει «ποδαρικό» με χαμηλές τιμές και…πολλές ΑΠΕ (pic)

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γιατί έχασε όλα τα μετεκλογικά κέρδη – Ο κρίσιμος Οκτώβριος και η προσδοκία για year-end-rally

Αυτοί είναι 14+1 «άγνωστοι» Έλληνες μεγιστάνες – Έχουν πάνω από $2 δισ. περιουσία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""