Τα επαγγελματικά ταξίδια, κάποτε συνώνυμα με βαλίτσες και χειραποσκευές, σύντομα meetings και ένα ποτήρι κρασί στο μπαρ του ξενοδοχείου, επαναπροσδιορίζονται. Η Gen Z, η γενιά που μεγάλωσε μέσα στα social media και δίνει προτεραιότητα στις εμπειρίες, μετατρέπει τα corporate travels σε μικρές πολυτελείς αποδράσεις, αξιοποιώντας κάθε λεπτό για να ταξιδέψει, να δημιουργήσει περιεχόμενο και να ζήσει… λίγο καλύτερα με έξοδα της εταιρείας.

Όταν τα 24α γενέθλια της Σάρα Λεμουάν συνέπεσε με ένα επαγγελματικό συνέδριο στο Μαϊάμι, η νεαρή εργαζόμενη δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Κάλεσε μια φίλη της και μετέτρεψε το επαγγελματικό της ταξίδι σε ολιγοήμερη απόδραση. Το ίδιο έκανε και όταν χρειάστηκε να πάει με τη δουλειά της από τον Καναδά στο Λος Άντζελες. Παράτεινε τη διαμονή της για ένα Σαββατοκύριακο, εξερευνώντας την πόλη και δημιουργώντας περιεχόμενο για τους 57.000 TikTok followers της.

«Δεν χρειάζεται να εξαρτάσαι από κάποιον για να σε πάει δωρεάν διακοπές. Χρειάζεσαι απλώς, μια θέση εργασίας που να κάνει συχνά επαγγελματικά ταξίδια» αναφέρει σε πρόσφατο TikTok της. «Πάντα θα αξιοποιώ στο έπακρο ένα επαγγελματικό ταξίδι, γιατί είναι δωρεάν ταξίδι».

Το νέο travel hack της Gen Z

Σύμφωνα με έρευνα της Harris Poll για την Engine, σχεδόν 2 στους 3 εργαζόμενους Gen Z συνδυάζουν επαγγελματικά ταξίδια με προσωπική ζωή. Τα στοιχεία της Hotels.com επιβεβαιώνουν, ότι οι νεότεροι εργαζόμενοι είναι οι πιο πιθανό να παρατείνουν το ταξίδι για λίγες επιπλέον ημέρες διασκέδασης. Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από τους πιο παλιούς εργαζόμενους. Οι Zoomers συχνά φέρνουν διακριτικά ένα plus-one, κλείνουν ωραία τραπέζια και κάνουν το ταξίδι όσο πιο απολαυστικό γίνεται.

Πληρώνουν από την τσέπη τους… για αναβάθμιση

Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, η Gen Z δεν περιμένει μόνο τα έξοδα που καλύπτει η εταιρεία. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το BusinessInsider,  9 στους 10 Zoomers βλέπουν τα επαγγελματικά ταξίδια ως ευκαιρία για «lifestyle upgrade». Είναι πιο πιθανό από τις παλαιότερες γενιές να πληρώσουν από την τσέπη τους για αναβάθμιση πτήσης. Ακόμη, 2 στους 3 έχουν πληρώσει επιπλέον για καλύτερο δωμάτιο ξενοδοχείου. Η Λεμουάν δεν κρύβει ότι, αν η αναβάθμιση κοστίζει 300-500 δολάρια, θα την κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά δεν θα έδινε περισσότερα από 1.000 δολάρια.

Η 26χρονη Έμιλυ Νάσερ ταξιδεύει συχνά για συνέδρια πολυτελείας μέσω της εταιρείας της. Πλέον, κάνει διακοπές κυρίως σε μέρη όπου πηγαίνει ήδη για δουλειά. Μετά από συνέδριο στο επίγειο παράδεισο Ojai Valley Inn, έμεινε με φίλη της για λίγες επιπλέον ημέρες χρησιμοποιώντας την εταιρική τιμή, δηλαδή, 389 δολάρια για δωμάτιο που κανονικά κοστίζει 800.

Σε άλλο ταξίδι στο Ritz-Carlton του Ορλάντο, πήρε μαζί και τον σύντροφό της. Όπως η ίδια παραδέχεται, «δεν θα μπορούσα ποτέ να μείνω σε τέτοια ξενοδοχεία αν δεν με έστελνε εκεί η δουλειά».  Για τους νέους εργαζομένους, η απόσταση δεν είναι πρόβλημα όταν πρόκειται για bucket-list προορισμούς. Οι μεγαλύτεροι επαγγελματίες ενθουσιάζονται με ένα ταξίδι στο Λονδίνο, αλλά η Gen Z ψηφίζει Τόκιο.

Η γενιά που μεγάλωσε με τις πιστωτικές κάρτες βλέπει τα επαγγελματικά ταξίδια ως «μηχανή παραγωγής πόντων». Μελέτες δείχνουν πως, περισσότεροι από τους μισούς Gen Z χρησιμοποιούν πόντους για να καλύψουν ταξιδιωτικά έξοδα. Σχεδόν οι μισοί επιλέγουν πτήσεις και ξενοδοχεία για να μεγιστοποιήσουν προνομιακά πακέτα.

Ο κίνδυνος της «αναβάθμισης χωρίς όρια»

Υπάρχει όμως η άλλη πλευρά του νομίσματος. Η Gen Z πνίγεται στο buy-now-pay-later και στον προσωπικό δανεισμό. Για τους νεότερους εργαζόμενους, κάθε ταξίδι είναι και ευκαιρία για viral περιεχόμενο. Σύμφωνα με το Hotels.com, η Gen Z δημοσιεύει 3 έως 5 φορές περισσότερο από άλλες γενιές. Το 75% ξοδεύουν περισσότερα, μόνο και μόνο για καλύτερο content. Το παρατηρεί και η Νασέρ, που έχει πάνω από 100.000 followers: «Αξιοποιώ πάντα τα ταξίδια. Γιατί να μην το κάνω, όταν βρίσκομαι σε μια όμορφη πόλη;»

Τα όρια με τους εργοδότες

«Οι νέοι προσέχουν πόσο ευέλικτος είναι ένας εργοδότης» αναφέρει η Χάντσον της Hotels.com. «Αν δεν τους αφήνεις να ζήσουν, θα φύγουν». Ή όπως το θέτει η Nάσερ: «Αν δεν είσαι ευχαριστημένος, ίσως πρέπει να αναζητήσεις εταιρεία που σου επιτρέπει να ταξιδεύεις».

Διαβάστε ακόμη 

Jefferies: Ισχυρό story η Ελλάδα – Πώς αξιολογεί την αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές (γραφήματα)

Uniqlo: Πώς ο Tadashi Yanai μετέτρεψε την «αποτυχία» σε μια αυτοκρατορία 116 δισ. δολαρίων

Krigler: Το άρωμα-θρύλος που αγάπησε η Τζάκι Κένεντι επιστρέφει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα