Ένα χρυσό ρολόι που φορούσε ο Τζον Τζέκομπ Αστορ IV, μέλος της πλούσιας οικογένειας Αστορ και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον Τιτανικό, πουλήθηκε για το ρεκόρ 1,175 εκατομμυρίων λιρών (1,485 εκατομμυρίων δολαρίων) σε δημοπρασία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι το ρολόι πουλήθηκε δέκα φορές υψηλότερα από την αναμενόμενη τιμή της δημοπρασίας μεταξύ 100.000 και 150.000 λιρών.  Η εν λόγω τιμή έχει θέσει ένα «νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τα αναμνηστικά του Τιτανικού», δήλωσε στο CNN ο Andrew Aldridge, διευθύνων σύμβουλος του οίκου δημοπρασιών Henry Aldridge and Son.

Ο Άστορ ήταν ένας από τους περίπου 1.500 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους όταν ο Τιτανικός βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912 μετά από πρόσκρουση σε παγόβουνο. Η έγκυος σύζυγός του, Μαντελάιν, επέζησε.

Το ρολόι ήταν μεταξύ πολλών αξιοσημείωτων ειδών που βγήκαν σε δημοπρασία, συμπεριλαμβανομένης της βαλίτσας που είχε μέσα το βιολί που έπαιζε ο αρχηγός της μπάντας καθώς βυθιζόταν το πλοίο και ένα τετράδιο τσέπης που είχε σημειωμένα τα προγραμματισμένα ταξίδια του Τιτανικού.

Η βαλίτσα πουλήθηκε για 360.000 λίρες, ενώ το ίδιο το βιολί είχε πουληθεί για 1,1 εκατομμύριο λίρες (σχεδόν 1,7 εκατομμύρια δολάρια τότε) μέσω του ίδιου οίκου δημοπρασίας το 2013.

«Οι εν λόγω τιμές για αυτά τα μοναδικά κομμάτια της ιστορίας αντικατοπτρίζουν όχι μόνο τη σημασία τους αλλά και το συνεχές ενδιαφέρον για την ιστορία του Τιτανικού και τη μνήμη των επιβατών και του πληρώματος του», είπε ο Aldridge στο CNN.

Το ρολόι ήταν ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν με το σώμα του Άστορ μετά τη βύθιση του Τιτανικού, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Μεταξύ άλλων είχε πάνω του χρυσά μανικετόκουμπα, ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι, χρήματα και ένα τετράδιο.

Μετά την ανάκτηση του σώματος του Αστορ, αυτά τα υπάρχοντα στάλθηκαν στον γιο του, Βινσέντ Αστορ ο οποίος αποκατέστησε πλήρως το ρολόι έτσι ώστε να λειτουργεί.  Το 1935, ο Βινσέντ έδωσε το ρολόι ως δώρο βάπτισης στο γιο του William Dobbyn IV, γραμματέα του πατέρα του, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών. Ο Aldridge είπε ότι η οικογένεια Dobbyn κράτησε το αντικείμενο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν βγήκε σε δημοπρασία. Ένας ανώνυμος συλλέκτης στις Ηνωμένες Πολιτείες αγόρασε το ρολόι εκείνη την εποχή. Έκτοτε, εκτίθεται σε πολλά μουσεία.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: 1,5 εκατ. φορολογούμενοι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων

Πλειστηριασμοί: Έρχονται σφυριά για… κλωστές και μπουζούκια (pics)

Τα ψηφιακά «ραβασάκια» από την εφορία που θα ενεργοποιούνται αυτόματα σε 10 μέρες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ