Οι ξένοι θεσμικοί τοποθετούνται χωρίς να μιλούν και οι επαΐοντες αντιμετωπίζουν ως πρακτικά βέβαιη την συμμετοχή τους  στη νέα δημόσια πρόταση της ΤΙΤΑΝ για ανταλλαγή των τίτλων που κατέχουν οι μέτοχοί της με τίτλους της Titan Cement International (TCI) στο Βέλγιο. Οι εγχώριοι θεσμικοί, που είχαν κρατήσει πιο επιφυλακτική στάση στην πρώτη απόπειρα, τώρα επίσης θα συμμετάσχουν όπως προκύπτει από όσα συζητούνται στην αγορά.

Η προθεσμία εκπνέει στις 17 Ιουλίου και όλα δείχνουν πως η διοίκηση της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας βρίσκεται κοντά – αν δεν έχει ξεπεράσει – στην επίτευξη του στόχου για συμμετοχή 85% στις κοινές μετοχές και τείνει για το 90%.

Το μεγάλο ερώτημα, για δεύτερη φορά, είναι η στάση των ιδιωτών επενδυτών αρκετοί από τους οποίους δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί -εξαιτίας πολλών, όχι απαραίτητα σοφών, συμβούλων- πως αν πετύχει η δημόσια πρόταση και δεν έχουν ανταλλάξει τους τίτλους τους θα βρεθούν να κατέχουν μετοχές σε ένα “κουφάρι» όπως εξηγούν χρηματιστηριακοί κύκλοι. Οι νέες κινήσεις του ομίλου σε στρατηγικό, εμπορικό ή άλλο επίπεδο, όπως εξαγορές κλπ, θα γίνονται από την TCI και όχι από την ΤΙΤΑΝ ΑΕ στην οποία θα έχουν μείνει μέτοχοι. Στο χρηματιστήριο θα διαπραγματεύονται και οι δύο μετοχές -TCI και ΤΙΤΑΝ- και όσοι δεν συμμετάσχουν στη δημόσια πρόταση θα μείνουν να διακρατούν μετοχές της τελευταίας.

Αν πάντως η στάση των ξένων αποτελεί σηματωρό, τότε τον δρόμο δείχνει η Fidelity η οποία το τελευταίο διάστημα έχει ενισχύσει τη θέση της στην ΤΙΤΑΝ κατά περίπου 200.000 μετοχές. Το τερατωδών διαστάσεων, σε όρους ενεργητικού, διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο, έχει αυξήσει το ποσοστό που ελέγχει στην ΤΙΤΑΝ σε 6,3% όταν στα τέλη Ιανουαρίου είχε περί το 5%.

Σοβαρό ρόλο στην αλλαγή στάσης, τόσο των θεσμικών χαρτοφυλακίων, όσο και ιδιωτών επενδυτών, φαίνεται πως έπαιξαν και οι πρόσφατες αποφάσεις των MSCI και FTSE Russell σύμφωνα με τις οποίες θα εντάξουν σε δείκτες τους την TCI στην περίπτωση που η δημόσια πρόταση είναι επιτυχής σε ποσοστό 85% και άνω.