Τα πολυετή προβλήματα του ομίλου PZ Cussons στη Νιγηρία οδηγούν στην πώληση της ελαιουργίας Μινέρβα με πιθανότερο αγοραστή την Deca Investments, το επενδυτικό όχημα του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Η PZ Cussons, μια εταιρεία που ξεκίνησε πριν από 140 χρόνια από ένα παντοπωλείο στη Σιέρρα Λεόνε, πραγματοποιεί σχεδόν το 45% των πωλήσεων στη Νιγηρία, χώρα στην οποία δραστηριοποιείται από την πώληση σαπουνιού μέχρι σκόνη γάλακτος και ψυγεία.

Η οικονομία της Νιγηρίας αντιμετωπίζει, όμως, εδώ και χρόνια προβλήματα και η διοίκηση της PZ Cussons, για να βγάλει τα σπασμένα, αποφάσισε να αποσυρθεί μερικώς από τον κλάδο των τροφίμων. Ετσι έβγαλε στο σφυρί και την Μινέρβα για την οποία κυκλοφόρησε πως κατατέθηκαν δύο προσφορές και εσχάτως ακούγεται πως ο ένας υποψήφιος – η Μέλισσα Κίκιζας – αποσύρθηκε.

Ετσι έμεινε μόνο η Deca Investments να διαπραγματεύεται με τον πολυεθνικό όμιλο και την KPMG που έχει ρόλο συμβούλου. Το υψηλό τίμημα θεωρείται εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ο ιστορικός όμιλος αποφάσισε να επικεντρωθεί στα προϊόντα υγιεινής, τομέα που διαθέτει brands όπως το αφρόλουτρο Original Source, το σαπούνι Imperial Leather και τα προϊόντα μαυρίσματος St Tropez. Θεωρεί πως μέσα από τα υψηλά περιθώρια που έχει ο κλάδος της υγιεινής θα συγκρατήσει τη βουτιά στην Νιγηρία.

Παρά τα όσα γράφονται εσχάτως στη χώρα μας, η PZ Cussons δεν εγκαταλείπει εντελώς την αγορά τροφίμων. Για παράδειγμα, θα διατηρήσει τις παιδικές τροφές Rafferty’s Garden καθώς πρόσφατα επεκτάθηκε στην αγορά της Κίνας.

Η Μινέρβα, με βάση τον ισολογισμό που έκλεισε τον Μάιο του 2018 είχε πτώση εσόδων στα 55,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει τρεις παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα. Στο Σχηματάρι για την παραγωγή ελαιολάδου, στο Επισκοπικό Ιωαννίνων για την παραγωγή φέτας και στην Ανδραβίδα που συγκεντρώνει γάλα από τοπικούς παραγωγούς. Το 2014 είχε αποκτήσει το ξύδι ΤΟΡ, αλλά η μητρική ήπιε τόσο ξύδι από τη Νιγηρία που φεύγει τρέχοντας από την Ελλάδα. The Butterfly Effect, που λέγαμε.