Με μία άνευρη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, από την οποία δεν προέκυψε κάποια έκπληξη διατηρώντας αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική αναφορικά με τα επιτόκια και την αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό.

Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της επικαιρότητας, υπό τη σκιά της αβεβαιότητας για το Brexit, μετά τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ότι κάποια σημεία στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη, προτίθεται να μην τα ακολουθήσει.

Ο Euro STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,13% ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με κέρδη σχεδόν 1,7%. Ο κλάδος των πρώτων υλών έκλεισε με άνοδο 2,43%, αντισταθμίζοντας με το παραπάνω τις απώλειες του τραπεζικού κλάδου της τάξεως του 1,64%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας από τον Ιούνιο κι ενώ η οικονομική ανάπτυξη έχασε δυναμική εξαιτίας του ισχυρότερου ευρώ, αυξάνοντας το κόστος των ευρωπαϊκών εξαγωγών.

«Σε αυτό το στάδιο κάποιος θα υπέθετε ότι το πιο λογικό θα ήταν να υποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, δεν διακρίνεται κανένα απολύτως σημάδι ότι πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο», τονίζει Μάικλ Έβερι, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank.

Η μετοχή της Altice Europe εκτινάχθηκε κατά 24,93% σε υψηλό 3 μηνών και παρουσίασε την καλύτερη εικόνα από τις μετοχές του STOXX 600, μετά τη συμφωνία η εταιρεία τηλεπικοινωνιών να εξαγορασθεί από τον ιδρυτή της Πάτρικ Ντράχι.

Η ελβετική εταιρεία παραγωγής κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας Aryzta σημείωσε άνοδο 12,45% μετά την ανακοίνωσή της ότι ήταν σε προχωρημένες συνομιλίες με την εταιρεία κεφαλαιουχικών συμμετοχών Elliott Advisors για εξαγορά της.

Η μετοχή της εταιρείας διαχείρισης χρηματιστηριακών ταμπλό Euronext σημείωσε άνοδο 1,70%, μετά την επιβεβαίωση ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την ιταλική κρατική τράπεζα Cassa Depositi e Prestiti για την εξαγορά του χρηματιστηρίου του Μιλάνου.