Η νέα φιλόδοξη πρωτοβουλία της ιστορικής καπνοβιομηχανίας, που έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε εταιρεία τεχνολογίας που εξάγει καινοτομία (όσον αφορά τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα) σε όλο τον κόσμο, έχει προκαλέσει δικαίως αίσθηση.

«Αυτή είναι η στιγμή η χώρα να στοχεύσει ψηλότερα, να αφήσει το τσιγάρο στην προηγούμενη δεκαετία και η κοινωνία να αλλάξει #prostokalytero. Ξέρουμε ότι ο κόσμος δεν είναι ιδανικός. Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να τον μεταμορφώσουμε σε ιδανικό.  Θέτουμε ένα μεγάλο στόχο, ένα στόχο που θα μπορούσε να είναι και εθνικός, και αναγνωρίζουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλους. Οι συνέργειες και η συνεργασία δεν είναι μόνο καλοδεχούμενες, είναι απαραίτητες. Χρειαζόμαστε έναν ανοικτό, ουσιαστικό διάλογο για το τέλος του τσιγάρου. Σε αυτόν τον διάλογο δεν περισσεύει κανείς. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων».

Η συγκεκριμένη δήλωση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Παπαστράτος, κ. Χρήστου Χαρπαντίδη, που έλαβε χώρα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και πλήθους εκπροσώπων του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου, εμπερικλείει την ουσία της δυναμικής νέας πρωτοβουλίας της εταιρείας που έχει στόχο την ραγδαία μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα κατά 50% μέχρι το τέλος του 2021.

Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Παπαστράτος

Ένας ομολογουμένως φιλόδοξος στόχος που αφορά σημερινούς καπνιστές που είτε θα διακόψουν το κάπνισμα είτε θα στραφούν σε καλύτερες εναλλακτικές – προϊόντα θέρμανσης καπνού ή ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Η πρωτοβουλία αυτή, που έρχεται στην αφετηρία της νέας δεκαετίας, επιβεβαιώνει την συνεχιζόμενη δέσμευση της Παπαστράτος #prostokalytero και την πεποίθησή της ότι αυτό που μοιάζει ανέφικτο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, όταν ενώνονται διαφορετικές δυνάμεις. Ενώ χαίρει και την πλήρη υποστήριξη της μητρικής της εταιρείας, Phillip Morris International, με τον κ. Fred de Wilde, Πρόεδρο της Περιφέρειας Ευρωπαϊκής Ένωσης της PMΙ να δηλώνει: « Ως Πρόεδρος της Περιφέρειας Ευρωπαϊκής Ένωσης της PMI, υποστηρίζω πλήρως την πρωτοβουλία της Παπαστράτος για ένα εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές στην Ελλάδα έως το τέλος του 2021. Η Ελλάδα και η Παπαστράτος μπορούν να βασιστούν στην πλήρη στήριξή μας. Στο συγκεκριμένο θέμα η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αφού συγκαταλέγεται στις τρεις πρώτες αγορές παγκοσμίως όσον αφορά τις smoke-free εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται στους καπνιστές». Ένα γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς πως η PMI έχει επενδύσει ήδη πάνω από έξι δις δολάρια τα τελευταία 10 χρόνια στην έρευνα και την ανάπτυξη των καινοτόμων εναλλακτικών καπνικών προϊόντων.

Από πλευράς της, η Παπαστράτος δεσμεύτηκε για σειρά σημαντικών δράσεων που θα υλοποιηθούν για την επίτευξη αυτού του στόχου, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, όπως – ανάμεσα σε άλλα – πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης σε 20.000 σημεία λιανικής πώλησης για τη σημαντικότητα αλλά και την ανάγκη συμμόρφωσης με το νόμο για άρνηση πώλησης προϊόντων νικοτίνης σε ανήλικους, υποστήριξη πρωτοβουλιών προς «Έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο», όπως την 3η Smoke-Free ΔΕΘ, το 2ο Smoke-Free Delphi Economic Forum, τη Smoke-Free Αστυπάλαια αλλά και νέες προϊοντικές προτάσεις, εντός του 2020, για όσους κάνουν την αλλαγή σε καλύτερες εναλλακτικές, με βάση πάντα την τεχνολογία, την επιστήμη και την καινοτομία.

Σχετικά με την νέα δυναμική πρωτοβουλία της Παπαστράτος, που έρχεται δύο μόλις χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που μεταμόρφωσε τις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος δήλωσε:«Θέλω να συγχαρώ πραγματικά την εταιρεία Παπαστράτος για την πρωτοβουλία αυτή. Το γεγονός ότι προέρχεται από μια εταιρεία με αυτή τη διαδρομή έχει πολλούς συμβολισμούς σε ό,τι αφορά το ίδιο το επιχειρείν, την υπευθυνότητά του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το πως πρέπει να δραστηριοποιείται σε μια πραγματικά δημοκρατική, ελεύθερη κοινωνία. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια έκκληση. Ας δούμε αυτόν τον αγώνα εναντίον του καπνίσματος, αυτή την αντίσταση απέναντι στο κάπνισμα, σαν μια άσκηση ελευθερίας. Ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος σε μια δημοκρατική κοινωνία, είναι εκείνος που έχει τη δύναμη μέσω της ελευθερίας να αυτοπεριορίζεται, ώστε αυτή η ελευθερία να μην βλάπτει τον ίδιο και πολύ περισσότερο να μην αναιρεί την ελευθερία των άλλων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος με τον Υπουργό Υγείας, κύριο Βασίλη Κικίλια κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας σημείωσε σχετικά με την πρωτοβουλία της Παπαστράτος:«H εταιρεία σας είναι συμβατή με τη νέα εποχή, είναι συμβατή με την ανάγκη να υπηρετηθεί η Δημόσια Υγεία. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε σέβονται το ανώτατο αγαθό που είναι η υγεία του ανθρώπου. Χαίρομαι που σε διάφορες περιστάσεις συμμετέχετε και στηρίζετε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια κατά του καπνίσματος, η οποία αποτελεί και προσωπικό όραμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Στην σκηνή, δίπλα στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παπαστράτος, κλήθηκαν και εκπρόσωποι θεσμών και οργανισμών που έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στην δημιουργία του μέλλοντος χωρίς τσιγάρο που επιθυμούμε όλοι. Συγκεκριμένα τη δική του Smoke-Free εμπειρία από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μετέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η συνεργασία μας με την Παπαστράτος αφορούσε κυρίως την αλλαγή κουλτούρας. Η κουλτούρα μετά από 2 χρόνια, άλλαξε και σε όσους συμμετέχουν στη ΔΕΘ, επιχειρήσεις και επισκέπτες, άλλαξε και μέσα στον δικό μας οργανισμό. Η συνέργεια είναι μία σημαντική λέξη, γιατί η ΔΕΘ από μόνη της δεν θα μπορούσε να το επιτύχει».

Στο ίδιο κλίμα και ο κ. Συμεών Τσομώκος, Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αναφορικά με την εφαρμογή του Smoke-Free οράματος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Τσομώκος υπογράμμισε ότι «Η προσπάθεια που κάνουμε μαζί με την Παπαστράτος στο Φόρουμ των Δελφών έχει μεγάλη πολλαπλασιαστική αξία, την οποία προσπαθούμε να τη διαχέουμε εκτός από τους χώρους του Φόρουμ και στην ευρύτερη περιοχή».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ένας από τους πρώτους Δήμαρχους που ξεκίνησε μια μεγάλη πρωτοβουλία προκειμένου τα Τρίκαλα να σβήσουν το τσιγάρο, επισήμανε: «Κάναμε το αυτονόητο εφαρμόζοντας τον αντικαπνιστικό νόμο. Ήταν μια κίνηση προς το καλύτερο. Η αγωνία της κοινωνίας όταν ξεκινήσαμε ήταν “Δήμαρχε, ξέρουμε ότι δεν πρέπει να καπνίζουμε, αλλά γιατί πρέπει να το κάνουμε πρώτοι;” Και χαίρομαι που η κυβέρνηση το εφάρμοσε, γιατί και εμείς θα το παρατούσαμε αν βλέπαμε ότι είμαστε μόνοι μας».

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος της Αστυπάλαιας, του πρώτου νησιού παγκοσμίως που ανακηρύχθηκε Smoke-Free με την πιστοποίηση της αυστριακής TUV, κ. Νίκος Κομηνέας ανέφερε: «Συνεργαστήκαμε με την Παπαστράτος στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και πετύχαμε χάρη στην πειθώ και όχι στην έννοια του εξαναγκασμού, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις προτροπής για τη διακοπή του καπνίσματος».

Με τη σειρά του ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος ανέφερε σχετικά «Η τεχνολογία για εμάς είναι η πεμπτουσία, βασιστήκαμε στην ιδέα της μείωσης της βλάβης μέσω της τεχνολογίας, ακριβώς για να έχουμε καπνιστές με λιγότερα προβλήματα. Είμαστε μαζί, για να μειωθούν δραστικά οι καπνιστές στη χώρα», ενώ ο κ. Γιώργος Καλαμίτσης, Ψυχολόγος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της ενημέρωσης για τα νέα καπνικά προϊόντα, σημειώνοντας ότι: «Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να κάνει ό,τι είναι νομίμως και θεσμικά δυνατό, ώστε να φτάσει η πληροφορία για τις νέες ενναλακτικές του καπνίσματος σε κάθε νοικοκυριό».

Ένα ανοιχτό κάλεσμα προς όλους (κοινωνία, πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, επιχειρηματικό κόσμο) και ένας εθνικός στόχος που οφείλει να κάνει τον καθένα μας να αναλογιστεί τι μπορεί να κάνει προσωπικά για να βοηθήσει στην επίτευξή του. Προς όφελος των συνανθρώπων μας που συνεχίζουν να καπνίζουν, της δημόσιας υγείας και της προόδου της ελληνικής κοινωνίας συνολικά.