Κομβική μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή χρονιά για την αυτοκίνηση, καθώς οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες θεωρούν ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η ανάκαμψη στις πωλήσεις, έπειτα από δύο δύσκολα χρόνια.

Η κατάσταση στις γραμμές παραγωγής σταδιακά βελτιώνεται και σύντομα θα υπάρχει μικρότερη αναμονή. Η ACEA προβλέπει ότι τη φετινή χρονιά θα πουληθούν περίπου 9,8 εκατ. νέα αυτοκίνητα σε ολόκληρη την Ευρώπη, σημειώνοντας αύξηση 5% στις πωλήσεις σε σχέση με το 2022.

Όμως, αυτό το ποσοστό παραμένει 25% κάτω από τα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από την κρίση του 2019. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ακόμη πιο σημαντικό οι αυτοκινητοβιομηχανίες να ενισχύσουν τις θέσεις στην παγκόσμια σκηνή.

Η ηλεκτροκίνηση μπορεί να δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά αυξάνει και τον ανταγωνισμό. Η Κίνα είναι έτοιμη να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά με πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχοντας παράλληλα το πλεονέκτημα των πρώτων υλών για την κατασκευή μπαταριών, αλλά και της ανάλογης τεχνογνωσίας, καθώς κατασκευάζονται σε αυτήν αρκετές δεκάδες μοντέλα των υπολοίπων κατασκευαστών.

«Ο κλάδος μας έχει από καιρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όλη την αλυσίδα αξίας των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει πλέον με τα ηλεκτρικά οχήματα. Τουλάχιστον τώρα. Οι ανταγωνιστές μας έχουν πολλούς άσους στα χέρια τους που δεν έχουμε ακόμη, ενώ έχουν και υποστήριξη από τις εθνικές και τοπικές Αρχές. Αυτή, μάλιστα, εξακολουθεί να αυξάνεται στην Κίνα και τις ΗΠΑ, αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Renault, Luca de Meo.

Για παράδειγμα, τα νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 7 επιβάλλουν «μη ρεαλιστικούς περιορισμούς στη βιομηχανία και θα επιβραδύνουν ακόμη και την προσπάθεια για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Η συμμόρφωση με το Euro 7 έφερε αυξήσεις κόστους που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους πελάτες από την αγορά αυτών των νέων αυτοκινήτων», προειδοποίησε ο Luca de Meo.

Επίσης, το θέμα είναι τι θα γίνει με όλα τα παλιά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα στους ευρωπαϊκούς δρόμους, τα οποία είναι παλιότερης τεχνολογίας και ρυπαίνουν με μεγάλο βαθμό. Ίσως το στοίχημα σε αυτήν την περίπτωση να βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το σημείο, όπου θα πρέπει να δοθούν μια σειρά κινήτρων για να μπορέσουν να ανανεωθούν οι στόλοι των ευρωπαϊκών χωρών.

Διαβάστε ακόμη

Οι business του ποδοσφαίρου: Πώς η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει περισσότερες διεθνείς διοργανώσεις (pics)

Στις ράγες τo νέο project της Noval στο Μετς – Επένδυση άνω των €8 εκατ. (pics) 

ΕΚΤ: Άργησε να αυξήσει τα επιτόκια, θα καθυστερήσει να τα μειώσει