Η Γερμανία αναθεωρεί το σχέδιό της να διαθέτει ένα εκατομμύριο δημόσιους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030, καθώς έχει καταστεί προφανές ότι οι άνθρωποι προτιμούν να φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους στο σπίτι.

Αν και ο στόχος εξακολουθεί να ισχύει επισήμως, οι αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι δεν θα επιδιωχθεί λόγω της τεχνολογικής προόδου στα αυτοκίνητα και της μεταβολής των προτιμήσεων.

Επί του παρόντος, η Γερμανία διαθέτει περίπου 85.000 δημόσια προσβάσιμους σταθμούς φόρτισης, με σχεδόν το ένα πέμπτο από αυτούς να χαρακτηρίζεται ως σημεία ταχείας φόρτισης.

Ωστόσο, οι οδηγοί στη χώρα επιλέγουν όλο και περισσότερο τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις στο σπίτι, με περίπου 10 ιδιωτικούς φορτιστές για κάθε δημόσιο σημείο σύνδεσης.

Αυτή η απροσδόκητη στροφή έχει αποτελέσει πρόκληση για τις ευρωπαϊκές χώρες που στοχεύουν στην ανάπτυξη δημόσιας υποδομής για την υποστήριξη των ηλεκτρικών μεταφορών.

Ο αρχικός στόχος του ενός εκατομμυρίου σταθμών φόρτισης έως το 2030 συμπεριλήφθηκε στη συνθήκη του κυβερνητικού συνασπισμού το 2021, επηρεασμένος από τις πιέσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν τώρα ότι ο στόχος αυτός δεν λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις τεχνολογίες των οχημάτων και των σταθμών φόρτισης, καθιστώντας τον τεχνολογικά ξεπερασμένο.

Ο στόχος βασίστηκε σε μια μελέτη του 2020 στην οποία συμμετείχαν διάφοροι ενδιαφερόμενοι από την αυτοκινητοβιομηχανία, τον ενεργειακό τομέα, την επιστήμη και την πολιτική.

Αναλυτές του κλάδου εκτιμούν ότι η Γερμανία θα χρειαστεί περίπου 450.000 σημεία φόρτισης μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη το 2020 εκτίμησε ότι η Γερμανία θα χρειαστεί πιθανότατα μεταξύ 440.000 και 843.000 δημόσιων σημείων φόρτισης, με το ανώτερο άκρο να επιτυγχάνεται μόνο εάν η ιδιωτική υιοθέτηση των ηλεκτρικών φορτιστών είναι αργή.

Η κατάσταση όπως εξελίσσεται στη Γερμανία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, καθώς όπως φαίνεται οι δημόσιοι φορτιστές, έστω και αν δεν προτιμούνται, είναι καθοριστικοί για την περεταίρω ανάπτυξη της αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να εγκαταστήσουν οικιακούς φορτιστές.

Για την Ελλάδα βέβαια τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά, σύμφωνα με το newsauto, ιδίως με τον τρόπο που έχουν οικοδομηθεί οι πόλεις μας, και πολύ περισσότερο η Αθήνα. Για την ελληνική πραγματικότητα είναι προφανές ότι μόνο η ανάπτυξη του δικτύου δημόσιων φορτιστών θα δώσει την ώθηση που χρειάζεται για να προχωρήσει το σχέδιο της ηλεκτροκίνησης.

Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν όλες οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία για την εγκατάσταση οικιακών φορτιστών όπου αυτό είναι εφικτό. Και να ενισχυθεί οικονομικά -και όχι μόνο- η αγορά τους.

Διαβάστε ακόμη 

Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο – Πώς οι κεντρικές τράπεζες «σβήνουν» τις αυξήσεις τιμών του ΟΠΕΚ+ (γράφημα)

Λογαριασμοί ρεύματος: Συνεχίζονται οι επιδοτήσεις και τον Σεπτέμβριο με αυξημένα ποσά

Apple: Στις 12 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση του νέου iPhone 15 (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ