Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η διεθνής αγορά του πετρελαίου, ενόσω οι ανησυχίες για τη ζήτηση «ισοσκελίζουν» τις ανησυχίες για την προσφορά, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής έναντι του «μαύρου χρυσού».

Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) σταθεροποιείται κοντά στα $81/βαρέλι, ενώ η τιμή του ευρωπαϊκού Brent κυμαίνεται στα $85/βαρέλι, εμφανίζοντας μικρές μεταβολές.

Οι πρόσφατοι φόβοι για τα επίπεδα της προσφοράς, μετά τις διαδοχικές μειώσεις στην παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ+, κυρίως δηλαδή της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, φαίνεται ότι «εξουδετερώνονται» από την προοπτική χαμηλότερης ζήτησης σε Κίνα και Δύση.

Στην περίπτωση της Κίνας, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως, το πρόβλημα συνίσταται στην αδύναμη οικονομία, καθώς το πρόβλημα στην αγορά ακινήτων αποτελεί θηλιά στον λαιμό της ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή, η πιθανότητα νέων αυξήσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, με στόχο την αναχαίτιση του πληθωρισμού, έρχεται να ενισχύσει το σενάριο της οικονομικής επιβράδυνσης στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού, δεδομένου ότι η νομισματική σύσφιγξη υπονομεύει την ανάπτυξη.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας σε συνέντευξή Τύπου στο πλαίσιο του τραπεζικού συμποσίου στο Τζάκσον Χολ, υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να μην λάβει περαιτέρω μέτρα τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αν ο πληθωρισμός παραμείνει προβληματικός, θα υπάρξει νέα αύξηση των επιτοκίων.

Παρομοίως, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί. 

Τα υψηλότερα επιτόκια ενδέχεται να επιβραδύνουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη και να περιορίσουν εκ νέου τη ζήτηση για πετρέλαιο, κάτι στο οποίο μπορεί να συνδράμει και η αυξημένη δυναμική του δολαρίου. 

Μην ξεχνάμε ότι το αμερικανικό δολάριο αυξήθηκε τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Όσο για τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+, ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν το πρόγραμμα μείωσης της παραγωγής, με στόχο την στήριξη των τιμών και κατ’ επέκταση των εσόδων τους. Ιδίως για τη Σαουδική Αραβία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα προχωρήσει τον Οκτώβριο σε περαιτέρω περιορισμό της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Οι νέες τιμές στόχοι σε ΗΠΑ και Ευρώπη δείχνουν ότι έρχεται σημαντική πτώση

Πέντε πράγματα που μάθαμε για τον Stefanos που πάει για αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ (vid)

Ο πιο «βρώμικος» σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη θα απαλλαγεί από τον άνθρακα σε 7 έτη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ