-Χαίρετε, χθες το πρωί σας γράψαμε τα πρώτα νέα από το «κύμα δημοσκοπήσεων» του Ιανουαρίου, από χθες το απόγευμα αρχίσατε να βλέπετε – και αυτό θα συνεχίσει έως και αύριο – τρεις νέες δημοσκοπήσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν η μία την άλλη. Η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου 7%-8% και το ΠΑΣΟΚ «γλύφει» το μονοψήφιο για πρώτη φορά μετά την άνοδο του Ανδρουλάκη. Περαστικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που ακόμα ταλαιπωρείται από τους χιαστούς στο γόνατο. Μην στενοχωριέσαι, πρόεδρε, και ο Φορτούνης έπαθε και στα δύο πόδια, άργησε να αναρρώσει, αλλά τώρα παίζει μπαλάρα!

Ποιοι φοβούνται τον Βουρλιώτη για την υπόθεση Καλογρίτσα

-«Μυθεύματα» μου λένε, πολύ καλές πηγές, ότι είναι όλα αυτά που γράφτηκαν τις προηγούμενες μέρες για την ενασχόληση της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος με τις καταγγελίες που έγιναν στο Ειδικό Δικαστήριο σχετικά με τους φακέλους με λεφτά που έφευγαν από το γραφείο του κυρ-Χρήστου Καλογρίτσα και πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι γνωστό, άλλωστε, επιμένουν οι ίδιες πηγές, ότι ο επικεφαλής της Αρχής, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, δεν κάνει δηλώσεις ούτε δίνει συνεντεύξεις. Οπότε, προς τι ο θόρυβος; «Μάλλον πρόκειται για... προληπτικό μέτρο από κάποιους που δεν θα ήθελαν να βρεθούν στην τσιμπίδα του», λένε οι πηγές. Και εξηγούν: Σε αυτή τη φάση δεν είναι δουλειά της Αρχής για το Ξέπλυμα να επέμβει και να ερευνήσει την υπόθεση επειδή υπήρχαν κάποια δημοσιεύματα. «Και θα περάσει έτσι;», ρώτησα τις πηγές. Όχι, κατηγορηματικά όχι, ήταν η απάντηση που έλαβα. Η πρόεδρος του Δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου έγινε η καταγγελία, η οποία αφορά δωροδοκία που είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα, είναι υποχρεωμένη να στείλει τα πρακτικά της καταγγέλλουσας μάρτυρος στην εισαγγελία, προκειμένου η τελευταία να ερευνήσει τις καταγγελίες και να αποφασίσει την άσκηση ή μη δίωξης. Η εισαγγελία, αν θεωρήσει σκόπιμο για τη διερεύνηση, θα ζητήσει τη συνδρομή της Αρχής για το Ξέπλυμα, η οποία θα κάνει τη δική της έρευνα. Έτσι έχουν τα πράγματα και ας μη βιάζονται ένθεν κακείθεν να πανηγυρίσουν. Διότι είναι εξίσου πιθανό και οι μεν και οι δε να βρεθούν προ εκπλήξεων. Το κουβάρι της υπόθεσης μόλις άρχισε να ξετυλίγεται...

Μαρτίνου

-Ξαναγυρνάμε τώρα στα πολιτικά. Μία πηγή μού είπε ότι η βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γεωργία Μαρτίνου, το σκέφτεται αν θα πολιτευθεί ξανά. Η κόρη του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου είναι αυτή. Δεν το γνωρίζω, αλλά η πηγή είναι αξιόπιστη και, φυσικά, αν είναι έτσι πρόκειται για είδηση, αφού μετά τον υπουργό Βορίδη θεωρείται σίγουρη για έδρα στην περιοχή. Θα μάθουμε…

Πόπη…

-Παρακαλώ, κύριε Λιάγκα, να… κοιτάτε τη μούρη σας, που λέει κι ο λαός, η Πόπη έχει φυσική ομορφιά, δεν χρειάζεται μακιγιάζ και φίλτρα όπως άλλες κι άλλες πρωινατζούδες… Άλλωστε, το Fun Club της είναι γνωστό.

Από Μάιο και βλέπουμε για τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού

-Η προεκλογική περίοδος δεν ευνοεί τον σχεδιασμό με ασφάλεια αρκετών από τους διαγωνισμούς έργων υποδομής, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το έργο της χρονιάς, την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. Μετά τα υπεραισιόδοξα σενάρια για υποβολή δεσμευτικών προσφορών τον Φεβρουάριο (που κανείς δεν τα πίστεψε), ο νεότερος προγραμματισμός μεταθέτει τις εξελίξεις για τα τέλη Μαΐου. Σε μία μάλιστα επετειακή μέρα, την 29η Μαΐου, που συμπίπτει με την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως! Κορυφαίο στέλεχος της αγοράς και από τα φαβορί του διαγωνισμού, έλεγε χθες ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου (είτε είναι πριν από την προσφυγή στην κάλπη είτε μετά) κάθε προγραμματισμός είναι στον αέρα. Επομένως, ούτε ο Μάιος είναι ασφαλής μήνας. Τώρα, σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές, να σας μεταφέρω ό,τι έχω μάθει. Τα funds που συμμετέχουν στις κοινοπραξίες έχουν το πάνω χέρι, όπως άλλωστε προβλεπόταν. Για παράδειγμα, στο σχήμα Άκτωρ-ΑVAX και ARDIAN, οι Γάλλοι κατέχουν το 50% του σχήματος, η Ελλάκτωρ το 34% και το 16% η ΑVΑΧ. Για να έχουμε μια σύγκριση σήμερα, οι δύο βασικοί μέτοχοι ελέγχουν το 65,75% των μετοχών και το 34,1% αντίστοιχα.

Πράσινο φως σύντομα από ΥΠΟΙΚ για μια τιτλοποίηση NPLs

-Σοβαρή πηγή του ΥΠΟΙΚ εξηγούσε, με αφορμή το χθεσινό σχόλιο της στήλης για τις τιτλοποιήσεις Sunrise III της Πειραιώς, Frontier II της Εθνικής και Solar των 4 συστημικών τραπεζών, πως το θέμα με τις εγγυήσεις του «Ηρακλή» έχει λήξει όσον αφορά τη Eurostat προς όφελος της χώρας, ύστερα από επιτυχημένη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με τον ΟΔΔΗΧ. Η ίδια πηγή διαβεβαιώνει πως οι συγκεκριμένες τιτλοποιήσεις, που αφορούν κόκκινα δάνεια 2,5 δισ., «θα προχωρήσουν και μάλιστα είμαστε πολύ κοντά στις υπογραφές για τη μια από αυτές». Κατά την ίδια πηγή “«δεν περιμένουμε κάποια απόφαση της Eurostat, αλλά στο ΥΠΟΙΚ προχωρούμε με πολύ προσεκτικά βήματα για να μην παρουσιαστούν προβλήματα. Χρειάστηκε να αλλάξουν οι δομές των τιτλοποιήσεων για να είμαστε σύμφωνοι με τη Εurostat και τα όσα συμφωνήσαμε και σαφώς πρόθεσή μας είναι να μειώσουμε περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια».

Η Μαριαλένα φεύγει, η Θεώνη έρχεται

-Έκπληξη προκαλούν οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ειδικά τώρα που οι συνθήκες απαιτούν δύσκολες διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή επικεφαλής της ΕΓΔΙΧ, Μαριαλένα Αθανασοπούλου, εξακολουθεί να είναι υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στο Λουξεμβούργο και είχε επιστρέψει στην Ελλάδα με ειδική άδεια και για συγκεκριμένη αποστολή. Τώρα που η διοίκηση του ESM αλλάζει, η Μ. Αθανασοπούλου θα επιστρέψει στη βάση της και τη θέση της θα αναλάβει η Θεώνη Αλαμπάση, μέχρι σήμερα Προϊσταμένη του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης της ΕΓΔΙΧ.

Ο χάρτινος βασιλιάς με τον αθόρυβο πολυεθνικό όμιλο

-Πολύ πιθανό να μην το γνωρίζετε, γιατί γενικά οι ιδιοκτήτες της κρατούν χαμηλό προφίλ, αλλά η Νο.1 εταιρεία της Ευρώπης και μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς στα χάρτινα καλαμάκια είναι ελληνική. Πρόκειται για τη Matrix Pack που ιδρύθηκε το 2009 και μέχρι το 2017 ήταν ακόμη μια εταιρεία που έφτιαχνε πλαστικά καλαμάκια. Τότε όμως αποφάσισε – αναγκαστικά – να μετασχηματιστεί ριζικά αφού λόγω της απαγόρευσης χρήσης των πλαστικών μίας χρήσης ήταν βέβαιο θα αντιμετώπιζε ζήτημα επιβίωσης. Πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις, αρχής γενομένης στο R&D και κατάφερε σήμερα να έχει εγκατεστημένη δυναμικότητα παραγωγής για πάνω από 20 δισεκατομμύρια καλαμάκια σε χαρτί και σε άλλες «πράσινες» πρώτες ύλες στην Ευρώπη, να λειτουργεί 5 μονάδες παραγωγής σε τρεις χώρες και να διαθέτει πελάτες κολοσσούς όπως η Coca-Cola, τα McDonald’s, τα Burger King, η Pepsico κ.ά. Προ μηνών εξαγόρασε στη Μ. Βρετανία τη «The Paper Straw» και τώρα ετοιμάζεται για την αμερικανική αγορά. Χθες ανακοίνωσε πως συμφώνησε με τη Virescent Paper Products για τη δημιουργία της Matrix Pack North America που σε πρώτο στάδιο θα λειτουργήσει δύο μονάδες στις ΗΠΑ. Το πλάνο δεν αφορά μόνο σε καλαμάκια, αλλά περιλαμβάνει και άλλα προϊόντα όπως «πράσινα» καπάκια για ζεστά ροφήματα, μαχαιροπίρουνα κ.ά. και οι προοπτικές ανάπτυξης είναι τεράστιες. Η Matrix Pack το 2022  εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 40% και πραγματοποίησε τζίρο άνω των 42 εκατ. ευρώ, ενώ στο στόχαστρο λέγεται πως έχει και άλλες μεγάλες αγορές, όπως η Ινδία.

Το σφυρί του Κυριάκου Γριβέα στην Πεντέλη

-Τώρα που στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ισχύει περίπου το «ανοίξαμε (για τα καλά) και σας περιμένουμε», έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας. Ακόμη και για… αστέρες του παρελθόντος. Για παράδειγμα, μαθαίνω ότι οδεύει στο σφυρί ένα ακίνητο στην Πεντέλη που μόνο για… ιστορικούς λόγους έχει ιδιαίτερη αξία. Και τούτο καθώς ανήκει ή ανήκε για να είμαστε ακριβείς, στο ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, της υπόθεσης του «αλησμόνητου» Τ.Τ. (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), της περιλάλητης εταιρείας C&C International και των «Country Club» σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας. Το ακίνητο επί της οδού Ψαρρέα δηλώνεται ως κατοικία των δύο οφειλετών, που στην προκειμένη περίπτωση τους κυνηγάει η Cepal για κάτι δανεικά κι αγύριστα. Η κατάσχεση επιβλήθηκε για 100.000 ευρώ, αλλά το ποσό της οφειλής «εις ολόκληρον έκαστος» φτάνει τα 3.221.928 ευρώ, πλέον τόκων, εξόδων εκτέλεσης κ.λπ. Το σφυρί έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαρτίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 703.000 ευρώ και αφορά ένα οικόπεδο, επιφάνειας 1.138 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο «με την επ’ αυτού διώροφη οικοδομή (μεζονέτα) και μετ’ απάντων των επ’ αυτού κτισμάτων, συστατικών, παραρτημάτων, παρακολουθημάτων και προσαυξημάτων, υφισταμένων και μελλοντικών», το οποίο βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου της πρώην Κοινότητας Πεντέλης στον Δήμο Πεντέλης και επί των οδών Γορτυνίας και Παναγή Ψαρρέα. Μέσα στο οικόπεδο υπάρχει διώροφη μεζονέτα με κεραμοσκεπή με τρία ανεξάρτητα κτίσματα. Το πρώτο κτήριο (στάθμη ημιϊσογείου) επιφανείας 156,95 τ.μ., περιλαμβάνει είσοδο από τον ακάλυπτο της οικοδομής, διάδρομο, τρία υπνοδωμάτια, βεστιάριο, δύο λουτρά, κλίμακα επικοινωνίας προς τον Α’ όροφο. Εκεί, έχει άλλα 159,05 τ.μ. με είσοδο, μέσω του προκηπίου, χολ, σαλόνι με τζάκι, τραπεζαρία, γραφείο, κουζίνα με δύο χώρους, καθιστικό, διάδρομο, WC, εσωτερική κλίμακα επικοινωνίας και βεράντες. Το δεύτερο κτήριο (στάθμη ισογείου) είναι 50 τ.μ. και περιλαμβάνει ένα δωμάτιο, κουζίνα και λουτρό, ενώ το τρίτο κτήριο είναι ξύλινο προκατασκευασμένο κεραμοσκεπές ισόγειο με χρήση αποθήκης. Αυτά αποκτήθηκαν την ένδοξη εποχή του 1997 και, όπως σημειώνεται, έχουν πλήρως ανακαινισθεί εσωτερικά με δάπεδα από ξύλινα παρκέτα και ξύλινα κουφώματα περί το 2007-2008 (όταν ακόμη οι… δόξες καλά κρατούσαν). Όσο για τα βάρη, με προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις υπέρ Δημοσίου και τραπεζών, θα χρειαζόταν άλλη μια στήλη για να τις απαριθμήσω….

Ο Mytilineos ανοίγει τον χορό των αποτελεσμάτων

Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει ο χορός των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2022. Πρώτος ο Mytilineos στις 26 Ιανουαρίου -όπως κάθε χρόνο- θα δημοσιοποιήσει το flash note των οικονομικών επιδόσεων για την περασμένη χρήση και την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Η αγορά αναμένει νέο ρεκόρ κερδοφορίας, με την S&P να έχει αναφέρει πως αναμένει τα EBITDA της Mytilineos στα επίπεδα των 750 - 800 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2022, ενώ η Citi πιο συγκεκριμένα έχει τοποθετήσει τον πήχη στα 760 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, στο ταμπλό η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Η Dimand και η τιμή εισαγωγής

-Κάτω από την τιμή εισαγωγής παραμένει η μετοχή της Dimand, σχεδόν έξι μήνες από το ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο. Με τιμή εισαγωγής τα 15 ευρώ, τον Νοέμβριο «είδε» και τα 13,50 ευρώ, στη συνέχεια και πολύ γρήγορα έφθασε ξανά στα 15 ευρώ (28/12), ενώ χθες έκανε πράξεις στα 14 ευρώ. Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη πότε θα ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα για το 2022.

Η προσοχή στις Τράπεζες

-Είναι σίγουρο ότι όλες οι μεγάλες εξελίξεις στην οικονομία μας τα επόμενα 2-3 χρόνια θα περάσουν από το τραπεζικό σύστημα. Η άνοδος των επιτοκίων και των spreads διευκολύνει την κερδοφορία τους και τα λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της οικονομίας γενικότερα. Αυτές τις μέρες, η Alpha Bank και η Τρ. Πειραιώς μειώνουν την απόστασή τους στις αποτιμήσεις με τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες.

Οι αλλαγές στη Μοτοδυναμική

-Χρηματιστηριακά η μετοχή μοιάζει ακίνητη, παγωμένη. Στο εσωτερικό της εταιρείας όμως οι αλλαγές είναι δομικές και δραματικές. Μετά τον θάνατο του Οδυσσέα, ο Πάρης Κυριακόπουλος «ξηλώνει» το παλιό σύστημα διοίκησης, με κορυφαία την περίπτωση του CEO Σωτ. Χατζίκου ο οποίος αποχώρησε, όχι και τόσο ικανοποιημένος. Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία Μοτοδυναμική βρίσκεται στα καλύτερά της. Τα EBITDA στο 9μηνο ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ κι αν μείνουμε μόνον σ’ αυτά με έναν πολλαπλασιαστή 10 φορές τα EBITDA, η αξία της εταιρείας πρέπει να είναι πολύ πάνω από τα 150 εκατ. ευρώ, ιδιαίτερα όταν στο ταμπλό διαπραγματεύονται μόνο 30 εκατ. μετοχές. Το ερώτημα είναι αν η αγορά θα πιστέψει στο όραμα και τις ικανότητες του διαδόχου.

Το προφανές arbitrage στο Attica Group

-Δεν μπορεί να το βλέπει η στήλη και να μην το πιστεύει η αγορά. Μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει. Στις 6 Φεβρουαρίου, η γενική συνέλευση μετόχων της MIG θα εγκρίνει τη μεταβίβαση του συνόλου της συμμετοχής στην Attica Group προς τη Strix Holdings της Τράπεζας Πειραιώς, με αντάλλαγμα την εξόφληση των υπολοίπων ομολογιακών δανείων, ύψους 443,8 εκατ. ευρώ. Η πρόταση προς τους μετόχους είναι να γίνει ένα reverse split σε αναλογία 1 νέα για κάθε 30 παλαιές και κατόπιν ένα debt to equity swap. Δίνει το 79,38% της Attica Group για να διαγράψει ονομαστικό χρέος συν τόκους 443,8 εκατ. ευρώ. Αν δεν υπάρξει απαρτία στις 6, η γενική συνέλευση θα γίνει στις 13 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι το fund θα πάρει τις μετοχές της Attica Group στην τιμή των €2,59, ενώ σήμερα στο Χρηματιστήριο έχει 2,3 ευρώ. Αυτό το προφανές arbitrage, 13% διαφορά, κάποιοι το εκμεταλλεύονται. Κάποιοι άλλοι απλώς παρακολουθούν. Όσον αφορά τη MIG, το dilution της μετοχής είναι προφανές, ανάλογη είναι και η συμπεριφορά της.