-Χαίρετε, λοιπόν πρώτα στο γεγονός της χθεσινής ημέρας, όλα κύλησαν ομαλά, κόσμο είχε αρκετό, αλλά όχι πάρα πολύ στην εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη, είχε όμως τεράστια ποσοστά θέασης στα media, όπως άλλωστε παρόμοια γεγονότα παγκοσμίως. Από τις τελετές το μόνο που… έλειψε ήταν οι τιμές αρχηγού κράτους, δηλαδή στρατιωτική παρουσία, κιλλίβαντας πυροβόλου, κ.λπ., αλλά δεν έγινε και κάτι, όπως δεν έγινε κάτι γιατί δεν παρέστησαν παρά μόνο λίγοι πολιτικοί, «αισθητά λιγότεροι» απ’ όσους περίμεναν ότι θα πάνε από το κυβερνών κόμμα.

Σύσσωμες οι βασιλικές οικογένειες

-Η παρουσία των εστεμμένων της Ευρώπης ήταν καθολική. Δώδεκα βασιλικές οικογένειες εκ των οποίων οι εννιά έμειναν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» πλην του Αλβέρτου του Μονακό που οι κακές γλώσσες είπαν ότι βρήκε τις τιμές ακριβές και πήγε στο Plaza! (Kαλό, ε;). Οι εστεμμένοι που έμειναν στη Μ.Β. ήταν 80 άτομα για μια νύχτα και 40 για δυο νύχτες, αλλά ουδείς επέλεξε τις τρεις καλύτερες σουίτες του ξενοδοχείου για λόγους πένθους, όπως αντιλαμβάνεστε, και όχι οικονομικούς. Υπήρξαν αρκετά δείπνα και άλλα γεύματα και στο όμορο ξενοδοχείο του ομίλου «Λάμψα», το King George στο Tudor Hall (με πολύ κολακευτικά σχόλια από τους γαλαζοαίματους για το φαγητό), ενώ βέβαια το βασικό δείπνο μετά την ταφή έγινε στο Ball Room της «Μεγάλης Βρεταννίας», στο οποίο παρακάθησαν μέλη απασών των βασιλικών οικογενειών.

Δημοσκοπήσεις

-Πάμε τώρα στα τρέχοντα γιατί η ζωή συνεχίζεται και εκλογές έρχονται. Λοιπόν, ολοκληρώνεται σιγά σιγά ο νέος γύρος δημοσκοπήσεων και οι τάσεις των τελευταίων μηνών παγιώνονται. Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνουν, όσο πάμε προς τις εκλογές, αλλά κάτι λίγο, μη φανταστείτε, από 0,4% έκαστο κόμμα, ενώ το ΠΑΣΟΚ έπεσε κι άλλο περί το 0,8% και πλέον βρίσκεται στο όριο του διψήφιου, ενώ στο μέσα - έξω από τη Βουλή είναι κι ο Βαρουφάκης. Αναμένουμε και την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία για το κόμμα Κασιδιάρη.

Πόσο θέλουν Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ μαζί;

-Με ρωτούν αναγνώστες και απαντώ: Για να μην πάμε σε δεύτερη κάλπη τεχνικά (γιατί πολιτικά είναι άλλη συζήτηση) η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ πρέπει αθροιστικά να πάρουν 46% και οι δυο μαζί. Ναι, σήμερα, αν ισχύουν τα νούμερα των δημοσκοπήσεων με τις τελικές αναγωγές, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση 153-157 βουλευτών. Λέτε;

Υπόθεση Καλογρίτσα

-Συνεχίζονται οι κόντρες μεταξύ Καλογρίτσα και ΣΥΡΙΖΑ και ενώ είναι σε εξέλιξη το Ειδικό Δικαστήριο. Παρασκηνιακά, διαμηνύθηκε στον Νίκο Παππά ότι αν μηνύσει τη γραμματέα Καλογρίτσα για την ένορκη κατάθεσή της περί μετρητών που πηγαινοέρχονταν για το κόμμα από το αφεντικό της, «θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα βίντεο». Σε αυτό, υποτίθεται πάντα, ότι εμφανίζεται ο Καλογρίτσας να δίνει έναν φάκελο με 50.000 (οι εξηγήσεις για το περιεχόμενο του φακέλου ακούγονται στο βίντεο όπως κι ευχαριστίες κ.λπ.) σε πασίγνωστο πολιτικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το πιστεύετε; Εγώ πιστεύω μόνο ό,τι βλέπω ο ίδιος με τα μάτια μου. Θα κάνει μήνυση ο Νίκος Παππάς για όλα αυτά; Η πλευρά του επιχειρηματία ισχυρίζεται ότι και να κάνει θα την αποσύρει όταν φτάσει η υπόθεση στο εδώλιο, γιατί τότε θα καταθέσουμε το «ήχος και φως». Ίδωμεν, γιατί δεν πιστεύω ότι θέλει και κανείς να παίζουν τέτοια πράγματα. Ούτε και το Μ.Μ. δηλαδή δεν θέλει; Έτσι λένε ορισμένοι από την πλευρά του επιχειρηματία. Δεν ξέρω, άσε που τώρα μπερδεύτηκα…

Στην ουρά κόκκινα δάνεια 2,5 δισ.

-Έχουμε μπλέξει μετά τη φασαρία που έκανε η Eurostat για τις εγγυήσεις του «Ηρακλή» κι αν πρέπει να εγγραφούν (και πώς) στο χρέος. Στην ουρά βρίσκονται σήμερα τρεις τιτλοποιήσεις που περιμένουν (ματαίως, μέχρι σήμερα) την υπογραφή - «σφραγίδα» για να προχωρήσουν, του FinMin of the year 2023. Ο λόγος είναι για το Sunrise III της Πειραιώς, το Frontier II της Εθνικής και το Solar, επιχειρηματικά δάνεια που μετέχουν και οι 4 συστημικές τράπεζες. Μάλιστα για το Frontier II (που έχει ξεκινήσει η διαδικασία σχεδόν από τις αρχές του '21) υπάρχει και θετική εισήγηση προς το ΥΠΟΙΚ από την αρμόδια για τον ΗΡΑΚΛΗ επιτροπή του ΟΔΔΗΧ, αλλά ο FinMin of the year 2023 δεν έχει ακόμη υπογράψει.

Κάνουν... το παπί

-Η εμπλοκή ξεκίνησε μετά την παρέμβαση της Eurostat, όταν ο ΟΔΔΗΧ έδωσε γραμμή για εφαρμογή ενός πιο αυστηρού πλαισίου για τις τιτλοποιήσεις. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε να μειωθούν τα senior ομόλογα (αυτά που κρατούν οι τράπεζες) προς όφελος των mezz ομολόγων, δηλαδή αυτών που πωλούνται σε επενδυτές. Οι τράπεζες συμμορφώθηκαν και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Frontier II που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις άλλες τιτλοποιήσεις. Ο FinMin of the year 2023 όμως αρνείται να υπογράψει για να προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις, αν προηγουμένως δεν λυθεί το θέμα της Eurostat. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν παγώσει τιτλοποιήσεις ύψους 2,5 δισ. Όσοι παρακολουθούν την αγορά NPLs εκτιμούν ότι τελικά στο ΥΠΟΙΚ θα σταματήσουν να κάνουν το... παπί και θα εγκριθούν οι τιτλοποιήσεις, αλλά το πότε είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

Πάνω από 3 προσφορές για το 51% Aegean Baltic Bank

-Θετικά εξελίσσεται η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 51%  της Aegean Baltic Bank (ΑΒΒ), χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται οι φήμες για τα δήθεν «φαβορί» που είχαν κυκλοφορήσει τελευταία στην αγορά, καθώς δεν υποβλήθηκε προσφορά από καμία συστημική τράπεζα, αλλά ούτε και από τη Thrivevest των Μπάκου - Καϋμενάκη - Εξάρχου. Οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν όμως είναι πάνω από τρεις και από αυτές μια χαρακτηρίζεται δυνατή και μια ανταγωνιστική. Οπότε το πιθανότερο είναι να έχουμε αίσια κατάληξη και να αλλάξει χέρια το 51% της ΑΒΒ.

Ένα βαρύ «ναυτιλιακό» σφυρί στο Ψυχικό…

-Χθες αναρτήθηκε στη σελίδα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ένα σφυρί που θα συζητηθεί, καθώς αφορά τον εφοπλιστή και γνωστό επιχειρηματία Στάθη Τοπούζογλου, ιδρυτικό μέτοχο της Energean Oil and Gas και επικεφαλής της ναυτιλιακής Prime Marine Management (με στόλο πάνω από 40 πλοία). Εάν και δεν είναι γνωστές οι συνθήκες υπό τις οποίες η κατάσταση έφτασε μέχρι το σφυρί, το σίγουρο είναι ότι ο εν λόγω πλειστηριασμός στρέφεται κατά του Ευστάθιου Τοπούζογλου και αφορά το 50% εξ αδιαιρέτου του ποσοστού της επικαρπίας ενός οικοπέδου μετά κατοικίας, το οποίο βρίσκεται στο Ψυχικό επί της οδού Στρατηγού Ιορδανίδη. Το οικόπεδο έχει έκταση 827,11 τ.μ. και σε αυτό υπάρχει διώροφη κατοικία που αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 183,91 τ.μ., ισόγειο 187,04 τ.μ. και πρώτο όροφο 161,15 τ.μ. Η κατοικία δηλαδή είναι συνολικής επιφάνειας 532 τ.μ. Στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου υπάρχουν ακόμη πισίνα 44,29 τ.μ., το μηχανοστάσιό της (7,64 τ.μ.), πέργκολα 29,96 τ.μ. και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτου 30,80 τ.μ. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η αγοραία αξία του ακινήτου (100%  κυριότητα) φτάνει τα 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ για το 50% του δικαιώματος επικαρπίας που βγαίνει στο σφυρί η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 370.000 ευρώ. Βέβαια, ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουλίου 2023, οπότε φαντάζομαι υπάρχει χρόνος αρκετός για να γίνουν ενέργειες αποτροπής. Πάντως, επισπεύδουσα είναι η Intrum, ως διαχειρίστρια της «Vega ΙI NPL Finance DAC» και η κατάσχεση επιβλήθηκε για 300.000 ευρώ, πλέον τόκων και εξόδων εκτελέσεως, που είναι μέρος της συνολικής επιταχθείσης απαίτησης της επισπεύδουσας. Κατά του οφειλέτη Στ. Τοπούζογλου υπάρχουν μια προσημείωση υποθήκης υπέρ της Τράπεζας Κύπρου για ποσό 4.355.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 19-3-2007, μια προσημείωση υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για 2.500.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 23-12-2016, μια προσημείωση υπέρ της Piraeus SNF DAC για 500.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 4-2-2020, και η αναγκαστική κατάσχεση που οδηγεί στον πλειστηριασμό και έγινε στις 28-11-2022.

...και ένα στη Φιλοθέη

-Η υπόθεση, όμως, δεν σταματά εδώ, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων, υπάρχει άλλος ένας πλειστηριασμός σε βάρος του κ. Τοπούζογλου, ο οποίος δεν έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτός αφορά το ποσοστό 100% της επικαρπίας ενός οικοπέδου 863 τ.μ. στη Φιλοθέη, στη θέση Καλογρέζα, επί της οδού Κρανιωτάκη. Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί οικιστικό κτήριο πολλαπλών επιπέδων, «υψηλής αισθητικής και αξίας, με ακριβά υλικά, υψηλά συστήματα ασφαλείας (εξωτερικό φυλάκιο και τεχνολογικά εξελιγμένες κάμερες στην περίμετρο)» κατά την περιγραφή. Η τιμή εκκίνησης για το ποσοστό επικαρπίας είχε οριστεί στις 616.000 ευρώ, ενώ ο πλειστηριασμός πάλι με επισπεύδουσα την Intrum (ως διαχειρίστρια της «Vega ΙI NPL Finance DAC») ήταν για την ίδια μέρα, δηλαδή 5 Ιουλίου 2023. Εδώ τα βάρη περιλαμβάνουν μια προσημείωση υπέρ της HSBC Bank PLC για 3.684.000 ευρώ (εγγραφείσα στις 17-12-2009), μια προσημείωση υπέρ της Piraeus SNF DAC για 500.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 11-3-2020 και η αναγκαστική κατάσχεση για 200.000 ευρώ (μέρος της απαίτησης) στις 28-11-2022. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι αυτός ο δεύτερος πλειστηριασμός δεν έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που σημαίνει ότι μπορεί και να έχει διευθετηθεί η εκκρεμότητα.

Η ερμηνεία για την παραίτηση του αναπληρωτή CEO της ΔΕΗ

-Μια αιφνιδιαστική παραίτηση είχαμε μέσα στον Δεκέμβρη από τη ΔΕΗ καθώς παραιτήθηκε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Κοπανάκης. Η παραίτηση αυτή εξέπληξε πολλούς, καθώς πρόκειται για ένα στέλεχος πρώτης γραμμής, με εμπειρία 40 ετών στους τομείς της παραγωγής, ο οποίος μάλιστα είχε στενή συνεργασία με τον κ. Γιώργο Στάσση και τον συνόδευε σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τη ΡΑΕ και στελέχη της κυβέρνησης. Για αυτό και η «αποστρατεία» καλλιέργησε φήμες και διάφορα σενάρια περί ρήξης και διάστασης απόψεων με τη διοίκηση της ΔΕΗ, επί των ημερών της οποίας ο κ. Κοπανάκης αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας με αρμοδιότητα την εποπτεία των Γενικών Διευθύνσεων Ορυχείων, Παραγωγής και Ανάπτυξης. Αρμόδιες πάντως πηγές της ΔΕΗ που είναι πολύ κοντά στον Πρόεδρο, υποβαθμίζουν τη σεναριολογία και λένε ότι η θητεία του κ. Κοπανάκη ολοκληρώνεται ούτως ή άλλως μέσα στον Γενάρη. Ο ίδιος, λένε, ζήτησε να μην ανανεωθεί, καθώς σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί, χωρίς να αποκλείουν να διατηρήσει και έναν ρόλο συμβούλου στη διοίκηση.

Πιο κοντά Ελλάδα - Κουβέιτ με Aegean και... Μέγα Αλέξανδρο

Aegean φαίνεται ότι είναι η πρώτη που θα γευτεί καρπούς απ’ την προσπάθεια σύσφιξης των δεσμών μεταξύ Ελλάδος και Κουβέιτ που καταβάλλουν αυτές τις ημέρες στη χώρα του Περσικού Κόλπου οι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Κώστας Φραγκογιάννης. Συγκεκριμένα, συζητείται πως επίκειται υπογραφή συμφωνίας με τον εθνικό αερομεταφορέα του Κουβέιτ, αλλά και την κυβέρνηση του κράτους για απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Αθήνας και Κουβέιτ. Μία σύνδεση μάλιστα που θα συνοδεύεται από επιδότηση των Κουβεϊτιανών. Οι τελευταίοι ενδιαφέρονται αυτή τη στιγμή για δύο συγκεκριμένα πράγματα. Το ένα αφορά την αγροδιατροφή και συγκεκριμένα τη συμβολαιακή γεωργία στη χώρα μας που θα μπορούσε να εξασφαλίσει επισιτιστική ασφάλεια στη χώρα του Περσικού Κόλπου. Και μάλιστα μέσω της από αέρος απευθείας σύνδεσης των δύο χωρών. Το άλλο που τους ενδιαφέρει είναι η σύνδεση με την Ελλάδα για την προβολή της αρχαίας κληρονομιάς της περιοχής. Βλέπετε, σε ένα νησάκι ονόματι «Φαϊλάκα» είχε ιδρύσει ο Μέγας Αλέξανδρος μία ελληνική πόλη με το όνομα «Ίκαρος». Τις τελευταίες δεκαετίες η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα τα οποία οι Κουβεϊτιανοί επιχειρούν να αναδείξουν με τη δημιουργία μουσείου και όχι μόνο.

Η μετακόμιση της ΑΕΚ

- Ως γνωστόν οι γραφειακοί χώροι στο Μαρούσι σπανίζουν και η στήλη που αμισθί προσφέρει και υπηρεσίες συμβούλου ακινήτων, σας ενημερώνει πως το κτίριο που μίσθωνε η ΑΕΚ τα τελευταία έξι χρόνια πολύ κοντά στο Golden Hall άδειασε, αφού οι «κίτρινοι» πήγαν προς Ν. Φιλαδέλφεια. Τις προηγούμενες ημέρες συνεργεία αφαιρούσαν και τα διακριτικά με τα οποία η ΠΑΕ είχε ντύσει το κτίριο που τώρα περιμένει τον νέο του μισθωτή. Και αφού πιάσαμε τα ποδοσφαιρικά, δόθηκε και νέα παράταση -για τις 27 Ιανουαρίου- στον διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.

Ο Σμετς συνεταίρος με τον Πάνο Γερμανό

-Μετά την αποεπένδυση από τον ΟΠΑΠ, το τσέχικο fund Emma Capital παρέμεινε στην Ελλάδα αναζητώντας νέες ευκαιρίες. Έγινε ο πρώτος ξένος επενδυτής στην ελληνική αγορά χονδρεμπορίου φαρμάκου, αποκτώντας πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην ΠΡΟΦΑΡΜ, ενώ ακολούθησε μια ακόμη εξαγορά μεγάλης ιδιωτικής φαρμακαποθήκης στην αγορά. Παράλληλα όμως, το τσεχικό fund προχώρησε σχετικά αθόρυβα σε μια ακόμη επένδυση, την BOXNOW, που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο αυτόματων μηχανημάτων παραλαβής δεμάτων (lockers) στη χώρα, με 1.200 lockers και 400 συνεργαζόμενα e-shops. Μάλιστα η Emma Capital ξεκίνησε την επένδυση έχοντας ως βάση τη χώρα μας και έχει επεκταθεί ήδη σε Βουλγαρία και Κροατία, ενώ βλέπει και την Κύπρο. Τώρα ο Σμετς γίνεται συνέταιρος με τον όμιλο του Πάνου Γερμανού, καθώς η Olympia Group, μέσω του επενδυτικού βραχίονα PCP, απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό στο BOX NOW Group, ενώ η EMMA Capital παραμένει ισχυρός πλειοψηφικός μέτοχος.

Πόσο κοντά είναι ο Γερμανός στον Γεράρδο;

-Πάντως, η συμμαχία του Olympia Group με το Emma Capital δείχνει το μέλλον του λιανεμπορίου. Το λιανεμπόριο θα είναι ηλεκτρονικό και το Olympia Group προσπαθεί να καταλάβει κάθε οχυρό του. Έχει κλείσει συμφωνία με τον «δουλευτάρα», με το «instacar», με το «I-repair» και τώρα κλειδώνει το last mile, την τελευταία φάση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, την παράδοση των εμπορευμάτων. Στο επίπεδο αυτό η Emma Capital μπορεί ενδεχομένως να λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία ανάμεσα στους δύο μεγάλους του λιανεμπορίου, του Public και του Πλαισίου. Τις ίδιες ανάγκες έχουν… ή;...

Δεν «κόβονται» για την ΑΕΕΑΠ στην Intracom

- Δεν προχωρούν οι σχεδιασμοί για μετατροπή της Intracom Properties, της εταιρείας ακινήτων που δημιούργησε ο όμιλος, σε ΑΕΕΑΠ. Παρότι οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα έχουν συγκεκριμένα φορολογικά πλεονεκτήματα, στην παρούσα φάση οι προτεραιότητες του ομίλου για την Intracom Properties που έχει «προικοδοτηθεί» με ακίνητα αξίας 63 εκατ. ευρώ είναι διαφορετικές.

Σενάρια για πρόωρη αναβάθμιση σε επενδυτική κατηγορία

-Έλειπαν οι Αμερικάνοι, έκαναν πάρτι οι δικοί μας στο Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στα προ 8ετίας υψίπεδα, δηλαδή στον Οκτώβριο του 2014 τότε που όλα ήταν αισιόδοξα, γιατί -πιστεύαμε ότι- θα βγαίναμε από τα Μνημόνια. Το σημαντικό είναι ότι το ανοδικό κλίμα στο Χρηματιστήριο δεν αφορούσε μόνον δεικτοβαρείς μετοχές αλλά διαχύθηκε σε όλες τις κατηγορίες, γεγονός που αναζωπύρωσε τα σενάρια για «πρόωρη αναβάθμιση σε επενδυτική κατηγορία», μετεκλογική σταθερότητα και άλλα τέτοια ωραία που θα τα ξεχάσουμε στην πρώτη κίνηση διόρθωσης.