-Χαίρετε, παρακολουθώ με ζωηρό ενδιαφέρον τη συνέχεια του «Ηχος και Φως» ή άλλως το Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κανάλι-Καλογρίτσας-Παππάς (Κα-Κα-Πα) όπου χθες δεν… ήρθε ακόμα το φως (βίντεο), δεν έφτασε ακόμα ο ήχος (ηχητικό ντοκουμέντο) αλλά… μια πιο μοντέρνα τεχνολογία, ήτοι ένα SMS. O Καλογρίτσας λοιπόν έδωσε ένα μήνυμα με αποστολέα τον Νίκο Παππά, στο οποίο φαίνεται ο αρμόδιος υπουργός για τις τηλεοπτικές άδειες να «μοιράζει» ποσοστά μιας άδειας καναλιού, να φωτογραφίζει δηλαδή επιχειρηματικά σχήματα που αναλόγως τον «ρεφενέ» θα έπαιρναν και ποσοστά του τηλεοπτικού αυτού σταθμού της Πρώτης Φοράς Αριστερά. Βέβαια, τώρα ο Παππάς θα πρέπει να μηνύσει και τον Καλογρίτσα (εκτός από τη γραμματέα του) για το SMS αυτό και εδώ ίσως αρχίζουν οι δυσκολίες. Υ.Γ.: Δεν ξέρω τι απ’ όλα του χρέωσε ο αρχηγός του Νίκου Π. και τον απομάκρυνε από το στενό περιβάλλον του, αλλά σίγουρα μετά απ’ αυτό το SMS που βλέπω (αν αληθεύει) θα πρέπει να του χρεώσει τουλάχιστον και αφέλεια. Γιατί, αδελφάκι μου, πώς μπορείς να εμπιστευτείς στον Καλογρίτσα και στον Ιβάν το 51% του καναλιού (οι άλλοι ήταν ο αείμνηστος Κουρής, ο Μάρης και ο μυστήριος κ. Α2); Όταν ο μεν εργολάβος Καλογρίτσας ήδη… την έκανε για απέναντι πικραμένος και οργισμένος και απειλεί με «Ηχο και Φως» και ο δεύτερος, ο Ιβάν ο τρομερός, πιστός στη ρώσικη σχολή, είναι γνωστό ότι πάει πάντα με το γκουβέρνο. Το κανάλι θα ήταν ήδη με τον Μητσοτάκη, ρε Νίκο, εκτός αν εμπιστεύεσαι ένα Κύπριο “οφσορατζή”, όπου είναι σαν να βάζεις την αλεπού στο κοτέτσι.

Ο μυστήριος κ. Α2!

Και μια και το έφερε η κουβέντα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αυτό ακριβώς το πρόσωπο με τον κωδικό Α2 που σύμφωνα με το SMS επρόκειτο να συναντήσει ο Καλογρίτσας στις 12:30 της ίδιας ημέρας. Η πλευρά του κατασκευαστή ισχυρίζεται ότι πρόκειται για τον γνωστό Κύπριο «οφσορατζή» Αρτέμη Αρτεμίου. Γι’ αυτό γράψαμε χθες, όσον αφορά την ανάμειξη της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, περιμένετεεε….

Οι 2 επιχειρηματίες που «απογειώνουν» τη Σέριφο

-Επειδή το Dark Room, όπως γνωρίζουν οι πιστοί αναγνώστες, επιδιώκει να εργάζεται και στη μεσιτεία ακινήτων, έπειτα από σχετικό ρεπορτάζ η στήλη είναι στην ευχάριστη θέση να αποκαλύψει το επόμενο hot ελληνικό νησί. Ο λόγος για τη Σέριφο η οποία φαίνεται ότι θα παραλάβει τη σκυτάλη από Αντίπαρο, Μεγανήσι και τα άλλα νησιά που άλλαξαν κατηγορία επειδή προσέλκυσαν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του real estate. Πληροφορούμαι λοιπόν ότι στη Σέριφο θα γίνει ένα από τα επόμενα επιχειρηματικά βήματα του Χάρη Καρώνη, του ιδρυτή της VIVA και συνεταίρου πλέον της JP Morgan. Ο άνθρωπος λοιπόν που δημιούργησε τον πρώτο ελληνικό μονόκερο αγόρασε περίπου 2.500 στρέμματα στη Σέριφο, στην περιοχή των παλιών μεταλλείων, από το ζεύγος Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, όπου σχεδιάζει μια μικρής κλίμακας, πράσινη τουριστική επένδυση με ταυτόχρονη ανάδειξη των μεταλλείων που χρονολογούνται από το 1870. Σημειώστε πως στη Σέριφο αγοράζει εκτάσεις για ανάπτυξη και ο Ιάσων Τσάκωνας, ιδρυτής της εταιρίας Oliaros, ο οποίος αναβάθμισε την εικόνα της Αντιπάρου και την έκανε προορισμό για τουρισμό υψηλού εισοδήματος με την ανάπτυξη 55 κατοικιών υψηλών προδιαγραφών που διατίθενται για πώληση και ενοικίαση.

Το Κολέγιο πάει Ελληνικό και ψάχνει νέο Πρόεδρο

-Υποθέτω ότι όσοι έχετε τα καμάρια σας στο Κολέγιο πιθανόν να το γνωρίζετε, αλλά για τους υπολοίπους να αναφέρω ότι αποχωρεί με την ολοκλήρωση της θητείας, τους προσεχείς μήνες, ο Πρόεδρος του Κολεγίου, Κ. Συνολάκης. Για τη διαδοχή δεν έχω πληροφορίες και δεν νομίζω ότι ακόμη έχουν εμφανιστεί οι υποψήφιοι διάδοχοι. Πάντως, το Κολέγιο στο μεταξύ το έχει αποφασίσει και ετοιμάζεται να κατεβεί στο Ελληνικό, όπου θα δημιουργηθεί η τρίτη σχολική εγκατάστασή του, σε έκταση που παραχώρησε η Lamda. Είναι το δεύτερο ιδιωτικό σχολείο μετά τα CGS (Εκπαιδευτήρια Κωστέα - Γείτονα) που θα εγκατασταθεί στο Ελληνικό, ένα θετικό στοιχείο για το project που πιστώνεται η Lamda.

Η event planner που διοργανώνει μέχρι και... κηδείες

-Κι επειδή σήμερα η στήλη, όπως διαπιστώσατε, έχει μια κάποια κοσμική διάθεση, αναφέρει ότι την άρτια οργάνωση των υψηλών προσκεκλημένων για την κηδεία του τέως βασιλιά (μεταφορές, διαμονή, πομπές οχημάτων, γεύματα κ.λπ.) σχεδίασε και συντόνισε η Φαίη Βαλλίδη, event planner διαφόρων κοσμικών γάμων, φιλανθρωπικών εκδηλώσεων κ.λπ. (σ.σ. Αναγνωρίζω ότι ο τίτλος δεν είναι ο καλύτερος, αλλά τον προτίμησα για να είναι προφανές ότι η στήλη δεν κάνει service)

Οι μυστικές υπηρεσίες και η ιπτάμενη βαλίτσα με το 1 εκατομμύριο

-Και από τα κολέγια, τους event planners και τα ελληνικά νησιά, πάμε σε κάτι συναφές, το χρήμα. Και μάλιστα μετρητό και τακτοποιημένο όμορφα, σε μια βαλίτσα. Μια λοιπόν βαλίτσα με μετρητά, σαν αυτές που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες, έχει αναστατώσει το τελευταίο διάστημα τις ελληνικές αρχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός πολιτικο-οικονομικού θρίλερ με διεθνείς διαστάσεις. Όλα ξεκίνησαν όταν οι τελωνειακές αρχές στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» εντόπισαν βαλίτσα με μετρητά την οποία μετέφερε Αιγύπτιος επιχειρηματίας που ερχόταν από την Ιταλία και είχε κατεύθυνση την Τουρκία. Το «cashέρι» (σ.σ.: ελληνοαγγλικός όρος για τα μετρητά) που κουβαλούσε ο Αιγύπτιος μετρήθηκε και βρέθηκε ότι η βαλίτσα περιείχε κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Οι Έλληνες τελώνες δέσμευσαν τα χρήματα, αλλά ο κάτοχος της βαλίτσας που ήξερε τα… τερτίπια του νόμου, τους είπε να κρατήσουν το προβλεπόμενο πρόστιμο, το οποίο είναι 10% επί του συνολικού ποσού, και να του επιστρέψουν τα υπόλοιπα για να πάρει και να φύγει για Τουρκία, αφού στην ελληνική νομοθεσία δεν διώκεται ποινικά όποιος κυκλοφορεί με μετρητά. Τα νέα όμως για τη μεταφορά της βαλίτσας έφθασαν στο Κάιρο και η κυβέρνηση Σίσι -με την οποία η Αθήνα διατηρεί άριστες σχέσεις- παρενέβη και μέσω των μυστικών υπηρεσιών ζήτησε να χρήματα να σταλούν στην Αίγυπτο γιατί θεωρούνται προϊόν παράνομης δραστηριότητας (μίζες, φοροδιαφυγή κ.λπ.). Μόνον, όμως, που, για να γίνει αυτό, θα πρέπει όσα υποστηρίζουν οι Αιγύπτιοι να αποδειχθούν και ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης με αίτημα δικαστικής συνδρομής. Όλα αυτά είναι πολύ χρονοβόρα, ο επιχειρηματίας επιμένει να του επιστραφεί η βαλίτσα αφού δεν έχει παρανομήσει στην Ελλάδα και οι εγχώριες αρχές (Τελωνεία, ΥΠΕΞ, ΕΥΠ, Αρχή για το Ξέπλυμα) ψάχνουν απεγνωσμένα νομική λύση για να μη βγάλουν φτερά και πετάξουν στην Τουρκία τα μετρητά. Εν ολίγοις, μύλος!

Φύγε εσύ, έλα εσύ

-Και περνάω σε πιο πεζά θέματα και συγκεκριμένα στις ασφαλιστικές εταιρείες, όπου συνεχίζονται οι αλλαγές των CEO, καθώς η Φίλιππα Μιχάλη (τέως ΑLLIANZ) ανέλαβε CEO στην ΝΝ. H κινητικότητα του κλάδου σε επίπεδο στελεχών (και όχι μόνο) το τελευταίο διάστημα είναι αξιοσημείωτη. Από τις μεγάλες ασφαλιστικές στις θέσεις τους παραμένουν μόνον ο Σαρρηγεωργίου (Eurolife) o Kαντώρος (Interamerican) και ο Γεωργακόπουλος (Ευρωπαϊκή Πίστη- Αllianz).

Χρηματιστήριο: Μέσα σε 15 λεπτά έγιναν αγορές 107 εκατ. ευρώ!

-Χθες το απόγευμα συνέβη κάτι πρωτοφανές στο Χρηματιστήριο. Ώρα 17:05 ο τζίρος ήταν στα 75 εκατ. ευρώ. Αμέσως μετά εκτινάχθηκε στα 182 εκατ. ευρώ. Μέσα στα 15 λεπτά που απέμεναν από τις 17:05 ως τις 17:20 για τις δημοπρασίες έγιναν αγορές αξίας 107 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες μιλούν για σοβαρά θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (vanguard;) που αγόρασαν περισσότερες από 50 εκατομμύρια τραπεζικές μετοχές (κυρίως σε Alpha, Eurobank και Πειραιώς), 1,7 εκατ. μετοχές του ΟΤΕ, 1 εκατ. μετοχές Μυτιληναίος και 1 εκατ. μετοχές ΟΠΑΠ. Ίσως για κάποιους η αξιολόγηση της FITCH την ερχόμενη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου να αποκτά άλλη διάσταση, αν και είναι ένα δύσκολο στοίχημα. Κάποιοι πιο πονηροί ψιθύρισαν για Εθνική και Eurobank ότι μπορεί να τους επιτραπεί να διανείμουν μέρισμα φέτος. Η Εθνική έχει περισσότερα κεφάλαια από κάθε άλλη τράπεζα του Ευρωπαϊκού Νότου και ίσως επιστρέψει κάτι στους μετόχους, ενώ η Eurobank με 800 εκατ. κέρδη φέτος διεκδικεί μέρισμα όχι μόνον για τον δικό της βασικό μέτοχο, αλλά και για τους υπολοίπους. Βέβαια μένει να πειστεί και ο SSM για να ανάψει πράσινο φως, καθώς μέχρι τώρα έχει επιφυλαχθεί για τα μερίσματα και άφησε το θέμα ανοικτό μέχρι να δει τα αποτελέσματα του 2021.

Στη MIG οι insiders αγοράζουν

-Σε αθρόες αγορές μετοχών της MIG προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες οι επικεφαλής της εταιρείας. Ο πρόεδρος του ΔΣ Πέτρος Κατσούλας στις 16/1 απέκτησε 400 χιλιάδες μετοχές της εισηγμένης έναντι 17,73 χιλ. ευρώ και μια ημέρα μετά άλλες 600 χιλιάδες μετοχές έναντι 21 χιλ. ευρώ. Προχθές, ο Γιώργος Ευστρατιάδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αγόρασε και αυτός 100 χιλιάδες μετοχές και άλλες 100 χιλιάδες χθες, έναντι συνολικά 7,6 χιλ. ευρώ. Αν σας κάνουν εντύπωση τα χαμηλά ποσά, η μετοχή χθες έκλεισε στα 0,0422 ευρώ. Σημειώνεται πως στις 6/2 είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση (αν και δεν αποκλείεται αναβολή, οπότε πάμε σε επαναληπτική στις 13/2) για να αποφασιστεί η έγκριση της διάθεσης της συμμετοχής της MIG στην Attica Group, ενώ προτείνεται και η διενέργεια reverse split για τις μετοχές της MIG σε αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 30 παλαιές. Μπαίνω στον πειρασμό να σκεφθώ πως ή πρόκειται για πλούσιους ανθρώπους που δεν δίνουν σημασία σε τέτοια ποσά ή κάτι γνωρίζουν που εμείς αγνοούμε.

Η ΔΕΗ, η επέτειος και το παρασκήνιο για τη μετοχή

-Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που η μετοχή της ΔΕΗ ξεκίνησε να γλιστράει προς τα κάτω και να κάνει κλεισίματα στο Χρηματιστήριο, συστηματικά κάτω από την τιμή της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου των 9 ευρώ. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει χέρια 179.346.214 μετοχές, δηλαδή περίπου το 57% του συνόλου των μετοχών ΔΕΗ. Το Υπερταμείο μαζί με το CVC Capital ελέγχουν το 44,12%. Helikon και Cavalis έχουν από 5% έως 10%. Με απλά λόγια, μέσα σ’ αυτόν τον χρόνο, έχει αλλάξει χέρια το σύνολο των μετοχών ελεύθερης διασποράς (free float). Στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν η μετοχή είχε καταρρεύσει κάτω από τα 5 ευρώ, η διοίκηση Στάσση ξεκίνησε τις αγορές ιδίων μετοχών. Έχει ήδη συγκεντρώσει μόλις το 1,7% του μετοχικού κεφαλαίου και η μετοχή ανακάμπτει εντυπωσιακά. Η ΔΕΗ που ξεπέρασε την κρίση, με γεμάτο ταμείο, ξεκινά τον χορό των εξαγορών και των νέων επενδύσεων. Για τα κέρδη της φετινής χρονιάς, οι μέτοχοι θα εισπράξουν μέρισμα -για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια- το 2024. Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε μια «πράσινη» εταιρεία, ευέλικτη με μικρότερο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα με μεγαλύτερα καθαρά κέρδη και υψηλότερα περιθώρια κέρδους.