-Χαίρετε, η επικαιρότητα -όπως είναι γνωστό- έχει απ' όλα, όρεξη να έχεις να διαβάζεις, από τα αγωνιώδη μηνύματα για τον «πιο δύσκολο χειμώνα από το '42» που προαναγγέλλουν τα media της Ευρώπης, μέχρι τις δηλώσεις της κυρίας Κατερίνας Καινούργιου που σχολίασε σε συνεργάτη της ότι είχε στενοχωρηθεί όταν την είχε, στο παρελθόν, χαρακτηρίσει ότι μοιάζει με σκύλο ράτσας χάσκι, εξαιτίας μιας ατυχούς λευκάνσεως (οδόντων, εικάζω). Στη δική μας, όμως, πολιτική πιάτσα το θέμα που άνοιξε μου φαίνεται για καλά και δεν πρόκειται να κλείσει -εκτός αν το ξανακλείσει πάλι ο ίδιος ο Μητσοτάκης- είναι ο εκλογικός νόμος. Ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του την ερχόμενη Κυριακή, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει σίγουρα και μια τέτοια ερώτηση, αν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και φυσικά έχει σημασία τι θα απαντήσει, oπότε ας κάνουμε λίγο υπομονή.

Κανείς δεν γνωρίζει τι σκέπτεται ο Μητσοτάκης

-Η πηγή μου πάντως μου λέει ότι ουδείς στ' αλήθεια γνωρίζει τι ακριβώς θέλει να κάνει ο Μητσοτάκης αλλά μάλλον τώρα είναι πιο κοντά από ποτέ στο «να κάνει κάτι» για τον εκλογικό νόμο, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει πια η εναλλακτική συγκυβέρνησης με τον Ανδρουλάκη, η οποία, μεταξύ μας, δεν είμαι σίγουρος ότι υπήρχε και ποτέ. Γιατί αυτό που λέει στους συνομιλητές του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, «θα βρούμε ένα καλό και ικανό πρόσωπο να τον βάλουμε για πρωθυπουργό»… έχει μια - δυο δυσκολίες. Πρώτον, καλό είναι να μας το πει κι εμάς το καλό πρόσωπο (και καλά Χριστούγεννα!) γιατί εμείς δεν το βλέπουμε και πολύ περισσότερο μάλιστα για να κουμαντάρει μια δικομματική ή και τρικολόρε κυβέρνηση. Και, δεύτερον, αν κερδίσει ο Μητσοτάκης τις εκλογές με πέντε μονάδες -ας πούμε- διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα του πει… ο Ανδρουλάκης «κάτσε στην πάντα να βάλουμε τον Μπάμπη τον Σουγιά που είναι καλός άνθρωπος να κυβερνήσει, γιατί εσύ δεν κάνεις;». Αντιστοίχως, θα έλεγα είναι ότι θα συνέβαινε κι αν κέρδιζε ο Τσίπρας, καθώς είναι σαν να του λέγε ο Καμμένος, το 2015, «να βάλουμε άλλον για πρωθυπουργό», άσε που ο Πάνος δεν θα έκανε τέτοιες απρέπειες...

Τσέχος – Intralot σημειώσατε ένα

-Άνοιξε διάπλατα ο δρόμος για την Allwyn, τη μητρική του ΟΠΑΠ αλλά και μέτοχο της Kaizen, για να αναλάβει τη διαχείριση της βρετανικής National Lottery, της μεγαλύτερης λοταρίας στην Ευρώπη. Ο προηγούμενος διαχειριστής (από το 1994, παρακαλώ!), η Camelot, έχασε στον διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και η Allwyn του Τσέχου billionaire Κάρελ Κομάρεκ ανακηρύχθηκε προτιμητέος διαχειριστής από τη βρετανική επιτροπή παιγνίων. Ωστόσο, η Camelot είχε κινηθεί νομικά κατά της απόφασης και είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα τα οποία είχε προγραμματιστεί να συζητηθούν στις 13 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Intralot ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε αναφέρει πως η ελληνική εταιρεία είχε κατέβει μαζί με την Camelot ως τεχνολογικός πάροχος στον διαγωνισμό για τη βρετανική λοταρία, σχολιάζοντας πως, λόγω της προσφυγής, ίσως άλλαζε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, αφού αιφνιδιαστικά χθες, η Camelot απέσυρε τα ασφαλιστικά μέτρα και έτσι η Allwyn, όπως μετονομάστηκε η Sazka Group, ετοιμάζεται να αναλάβει τη National Lottery από τον προσεχή Φεβρουάριο. Πρόκειται για σύμβαση – ορόσημο για την Allwyn η οποία, με όχημα την ήδη εισηγμένη Cohn Robbins Holdings Corp (CRHC), ένα SPAC (Special Purpose Acquisition Company) που ίδρυσαν οι Gary Cohn και Clifton Robbins, δρομολογεί την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE).

Μάχη δισεκατομμυρίων για τις οπτικές ίνες

-Η αρχική ανακοίνωση της Cosmote για τις υπερταχύτητες του δικτύου οπτικών ινών δημιούργησε το κλίμα. Τώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει εντυπωσιακές ανακοινώσεις στη ΔΕΘ και πιέζει για επιτάχυνση της δημιουργίας μεγάλου, αξιόπιστου -κυρίως, γρήγορου- δικτύου. Επάνω, στη Θεσσαλονίκη, η Cosmote θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό της «μικρής» εταιρείας InaLan που δημιουργεί δικό της δίκτυο και προσφέρει στην αγορά αντίστοιχα υψηλές ταχύτητες (500 Mbps και 1 Gbps) με μηνιαίο κόστος 48€ και 99€, αντίστοιχα. Μεγάλες επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ θα ανακοινώσει αύριο και η Nova Wind, συμπτωματικά λίγο πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Ακολουθεί η Vodafone με επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ, ενώ όλοι περιμένουν να δουν αν πραγματικά η ΔΕΗ έχει τις δυνάμεις και τις αντοχές να υλοποιήσει το δικό της σχέδιο για να αξιοποιήσει το δικό της δίκτυο οπτικών ινών.

Προτάσεις εξαγοράς

-Μια πλατφόρμα αγορών προϋποθέτει κεφαλαιακή βάση, τεχνολογική υποστήριξη και δίκτυο εξυπηρέτησης. Γι’ αυτό, τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε «γάμους» και «διαζύγια» στον χώρο. Προτάσεις εξαγοράς ακούω στην αγορά ότι δέχεται η Skroutz, αλλά εκεί, εκτός από τους τρεις Έλληνες μετόχους (Γ. Χατζηγεωργίου, Β. Δήμος και Γ. Αυγουστίδης) που έχουν το 51%, έχουν πιάσει… στασίδι το CVC (45%) και το Southbridge (4%) οπότε -προς το παρόν, τουλάχιστον- οι προτάσεις δεν γίνονται δεκτές, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσεις για πώληση.

Συστημική... δυσλειτουργία στο ΧΑ

-Ήταν που ήταν κοιμισμένα τα πράγματα, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με τους χαμηλούς όγκους, ήρθε και το τεχνικό πρόβλημα που έβαλε στοπ στις συναλλαγές σχεδόν στο μισό της συνεδρίασης. Το χθεσινό black out ήταν το δεύτερο μέσα σε ένα χρόνο για το Χρηματιστήριο Αθηνών και το τρίτο από τον Μάρτιο 2021. Χθες από τις 14.30 περίπου τα συστήματα έπεσαν, η συνεδρίαση δεν ολοκληρώθηκε και η ΕΧΑΕ έκανε λόγο για «τεχνική δυσλειτουργία των συστημάτων διαπραγμάτευσης». Θυμίζουμε πως τον περασμένο Οκτώβριο για πάνω από 5 ώρες υπήρξε μεγάλο πρόβλημα με τους παρόχους μετάδοσης των δεδομένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω αναβάθμισης συστημάτων που είχε προηγηθεί. Συμπτωματικά, τότε ανακοινώθηκε η παραίτηση του τέως προέδρου Σωκράτη Λαζαρίδη. Η αλήθεια είναι πως τέτοια συμβαίνουν στα χρηματιστήρια. Όμως η συχνότητα με την οποία πέφτει... μαύρο στο Χ.Α είναι πλέον ανησυχητική... Να σημειωθεί, πάντως, πως το σύστημα συναλλαγών ZTrade (καταχωρημένο εμπορικό σήμα της MetricTrade ΕΠΕ),  δεν παρουσίασε καμία βλάβη, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε, και παραμένει χωρίς βλάβη που να οφείλεται σε ίδιο το σύστημα στα 21 χρόνια της λειτουργίας του. Η χθεσινή βλάβη αφορούσε συστήματα του Χρηματιστηρίου Αθηνών που εμπόδιζε όλα τα συστήματα συναλλαγών να στείλουν εντολές.

Το παρασκήνιο για να σωθεί η παρτίδα με την ExxonMobil

-Πίσω από τα καλά νέα της παραμονής των Αμερικανών της ExxonMobil στα οικόπεδα υδρογονανθράκων της Κρήτης κρύβεται, όπως φαίνεται, ένα σκληρό διπλωματικό και πολιτικό πόκερ που εξελίχθηκε εδώ και μήνες για να κορυφωθεί στις αρχές καλοκαιριού. Αυτό ουσιαστικά σκιαγράφησε -αποφεύγοντας, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες- ο επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων, Άρης Στεφάτος. Αποκάλυψε σε συνομιλία με δημοσιογράφους πως τον Μάιο έγινε ένα ταξίδι στην Αμερική, με την ελληνική αποστολή να έχει σειρά συναντήσεων με τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών, με μέλη του Κογκρέσου, με αμερικανικές εταιρείες και φορείς της βιομηχανίας κ.ά. Ο στόχος ήταν να παρουσιαστεί η στρατηγική του ελληνικού προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και πώς μπορεί να συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση και στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια. -Έχοντας προηγηθεί η ψυχρολουσία με τους Γάλλους της Total, που εγκατέλειψαν τα δύο μπλοκ Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης, η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης ήταν να μην εξαφανιστεί και o πετρελαϊκός κολοσσός της ExxonMobil. Για τον απλούστατο λόγο ότι η χώρα μας θα είχε πουλήσει ένα αφήγημα επανεκκίνησης των εξορύξεων και μάλιστα δια στόματος του πρωθυπουργού χωρίς όμως να υπάρχουν επενδυτές που θα το υπηρετήσουν. Οι επαφές της ελληνικής αποστολής απέδωσαν και ταυτόχρονα μέτρησε καθοριστικά σε υψηλότερο επίπεδο, το ταξίδι στις ΗΠΑ και οι επαφές που έγιναν από τον πρωθυπουργό, που συντέλεσαν με εξόχως θετικό τρόπο στην παραμονή των Αμερικανών στο ελληνικό upstream, φέρνοντας την Ελλάδα πιο κοντά στο όνειρο των γεωτρύπανων.

Το ματ του Κυπριώτη στη H.I.G.

-Με αρκετές ενδιαφέρουσες Γενικές Συνελεύσεις εταιρειών μπαίνει ο Σεπτέμβριος. Ξεχωρίζει όμως αυτή του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη που συγκαλείται στις 10 Σεπτεμβρίου, στην έδρα της εταιρείας, στο Ψαλίδι της Κω. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν περιλαμβάνεται τίποτα πέραν των τυπικών, δηλαδή έγκριση οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση του 2021, καθώς και των αμοιβών του Δ.Σ., το οποίο αποτελείται από μέλη της οικογένειας Κυπριώτη κ.λπ. Η ουσία όμως, βρίσκεται στο ότι τα δάνεια του ομίλου με τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στην Κω, συνολικής δυναμικότητας 1.521 δωματίων, έχουν περάσει, ως γνωστόν, στο αμερικανικό fund H.I.G. Capital, οπότε κανονικά θα αναμένονταν ραγδαίες εξελίξεις. Υπενθυμίζεται ότι το H.I.G., μετά τις πολυετείς και αδιέξοδες διαπραγματεύσεις των πιστωτριών τραπεζών με τη διοίκηση του ομίλου, αγόρασε τα δάνεια ύψους 135 εκατ. ευρώ. Στο «παρά πέντε» όμως η οικογένεια Κυπριώτη πέτυχε συμφωνία για τη μακροχρόνια μίσθωση των ξενοδοχείων της στη Hotel Brain, μια κίνηση που από αρκετούς χαρακτηρίζεται «ματ», καθώς διασφαλίζεται η συνέχεια της λειτουργίας τους χωρίς οι Κυπριώτηδες να χάνουν την ιδιοκτησία. Το ερώτημα βέβαια είναι εάν αυτή η συμφωνία ήταν σε γνώση του H.I.G. και πώς θα αντιμετωπιστεί από πλευράς του. Οι πληροφορίες λένε ότι το fund, το οποίο σημειωτέον έχει κι άλλες τοποθετήσεις στον τομέα του τουρισμού στη χώρα μας, σκόπευε να προχωρήσει σε μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων για την αναβάθμιση των δύο 5άστερων και τριών 4άστερων ξενοδοχείων του ομίλου.

Νέα αρχή για Καλλιμάνη

-Μια άλλη σημαντική Γενική Συνέλευση είναι αυτή της ιστορικής εταιρείας κατεψυγμένων αλιευμάτων «Καλλιμάνης», η οποία πέρασε στα χέρια της τουρκικής Dardanel. Εδώ βέβαια τα πράγματα διαφέρουν καθώς το σχέδιο εξυγίανσης, που εγκρίθηκε από το δικαστήριο, προχώρησε με την απόλυτη συναίνεση της οικογένειας Καλλιμάνη. Έτσι, αύριο 8 Σεπτεμβρίου, που συγκαλείται η Γενική Συνέλευση της εταιρείας, αναμένεται ότι θα ξεκινήσει και επίσημα να γράφεται η «επόμενη σελίδα» στην ιστορία της.