-Χαίρετε… πετάγομαι λίγο δίπλα, στη γειτονική Ιταλία, για να σχολιάσω την προεκλογική καμπάνια της Ιταλικής Αριστεράς για τους νέους, πρωτάρηδες, ψηφοφόρους. «Η πρώτη ψήφος είναι σαν το σεξ, γίνεται από αγάπη» είναι το σλόγκαν της Ιταλικής Αριστεράς και των Πρασίνων στο μπάχαλο που ξημερώνει στη γειτονική μας χώρα που έπεσε ο Ντράγκι και τους έρχεται η Μελόνι - τύφλα να ‘χει η Λιζ Τρας στην Αγγλία. Εχουν να δουν τα ματάκια μας πολλά, όπως φαίνεται, την ερχόμενη διετία στην Ευρώπη και μήπως δούμε στο τέλος και Τραμπ πίσω στην Αμερική, αν δεν έμπλεξε με εκείνους τους… παλιοφακέλλους που βρήκαν σπίτι του. -Στα δικά μας τώρα, σημειώνω την ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου, του 7,5% επί του ΑΕΠ, που είναι μια επιτυχία και -για να μην γκρινιάζουμε και για τα ξένα ΜΜΕ- την επισήμανση των F.T. ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Αλλά και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία (που δημοσιεύονται στους F.T.) η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, στην Ελλάδα είναι πιο χαμηλή από ό,τι στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και περίπου ίδια με τη Γαλλία. «Οπότε, αφήστε τον Μητσοτάκη (αφού… εξάντλησε τα θεσμικά κ.λπ.) να αλλάξει τον νόμο και να κυβερνήσει και μην τρελαίνεστε», μου είπε γελώντας η πηγή μου στο Μ.Μ. χθες. Τώρα, τι να σας πω, εμείς ρεπορτάζ και σχόλια γράφουμε, δεν «κρατάμε, ούτε αφήνουμε πρωθυπουργούς» να φτιάχνουν νόμους. Αλλωστε, αυτοί που επέμεναν να τον επηρεάζουν να μην αλλάξει ο παντελώς ακατανόητος αυτός εκλογικός νόμος, που θέλει σχεδόν 40% να πάρει ένα κόμμα για να κυβερνήσει, το… ψιθυρίζουν και τώρα ολίγον κεκαλυμμένα.

Το πόκερ του Lone Star στην Κύπρο

-«Φραγμό» στις… ορέξεις τυχόν τρίτων ενδιαφερομένων – μεταξύ των οποίων και των ελληνικών τραπεζών – για πιθανή εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου επιδιώκει να βάλει η Lone Star, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο υποβολής νέας, αναθεωρημένης πρότασης, το αργότερο έως τις 30/9. Με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο υπενθυμίζει πως, με βάση το ιρλανδικό δίκαιο, έχει το δικαίωμα να ρίξει το τίμημα ακόμη και κάτω από 1,51 ευρώ/μετοχή εάν «τρίτο μέρος ανακοινώσει την πρόθεση να κάνει προσφορά για την Τράπεζα Κύπρου με λιγότερο ευνοϊκούς όρους ή σε χαμηλότερη τιμή». Το ίδιο, βέβαια, θα ισχύσει και σε περίπτωση που το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας «ανακοινώσει, δηλώσει ή καταβάλει οποιοδήποτε μέρισμα ή οποιαδήποτε άλλη διανομή ή απόδοση αξίας στους μετόχους της» μετά τις 6 Σεπτεμβρίου, οπότε και δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση. Ο επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, πάντως, έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεση για διανομή μερισμάτων από το 2023 και μετέπειτα. Υπενθυμίζεται πως το Lone Star έχει δικαίωμα έως τις 30/9 (προθεσμία που μπορεί να επεκταθεί) να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του, όπως προβλέπει το ιρλανδικό δίκαιο περί εξαγορών (η καταστατική έδρα της Τράπεζας Κύπρου είναι στην Ιρλανδία). Εκπρόσωπος του fund, μιλώντας στο Alliance News, ανέφερε πως το επενδυτικό κεφάλαιο «εξετάζει τις επιλογές του». Την ίδια στιγμή, κάθε άλλο παρά «χαριτωμένες» αποδεικνύονται οι προσπάθειες των Κυπρίων να μπλοκάρουν και νομοθετικά το Lone Star επισπεύδοντας την κατάθεση νομοσχεδίου για τον έλεγχο συγκεκριμένων κατηγοριών ξένων επενδύσεων.

Ο Βακάκης και η κουδούνα

-Στο λιανεμπόριο, κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμένες. Οι καθαρές πωλήσεις της Jumbo (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές) τον Αύγουστο στην Ελλάδα ήταν αυξημένες κατά 12%, και συνολικά στο 8μηνο πάνω κατά 16%. Συνολικά για τον όμιλο ο Αύγουστος έκλεισε στο +13% και στο 8μηνο στο 11%. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά η Eurobank Equities αναμένει πως το 2022 θα κλείσει με πωλήσεις αυξημένες κατά περίπου 7-8%, έναντι του 5% που έχει βάλει ως «ταβάνι» το guidance της διοίκησης. Πάντως, σε μια ακόμη ανακοίνωση ο Απόστολος Βακάκης πνέει μένεα κατά της παράλογης ακρίβειας στις μεταφορές, που μαζί με τη γεωπολιτική αστάθεια και τις αλλοπρόσαλλες τιμές στην ενέργεια επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επειδή όμως το θέμα της εκτόξευσης του κόστους των μεταφορών (πόσο μάλλον οι τιμές – φωτιά στην ενέργεια) θα παραμείνουν για πολλά τρίμηνα ακόμη, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουν οι επενδυτές πώς ο Απόστολος Βακάκης αντιμετωπίζει τα δύο αυτά ζητήματα. Έχει, για παράδειγμα, αλλάξει το μείγμα των προμηθευτών ή το πλάνο ανάπτυξης της αλυσίδας; Εξάλλου, ήταν από τους πρώτους επιχειρηματίες που τόσο ηχηρά χτύπησε όχι καμπανάκι, αλλά κουδούνα για τα επερχόμενα δεινά σε αγορές και οικονομία.

Η Dimand κρατάει χαμηλά την μπάλα

-Η πρακτική που παγίως ακολουθεί ο Δ. Ανδριόπουλος της Dimand είναι να μην αναφέρεται ποτέ δημοσίως για οποιοδήποτε project είναι υπό συζήτηση, πριν καθαρίσει πλήρως και οριστικά με τις απαιτούμενες άδειες για την υλοποίησή του. Και μέχρι τώρα η πρακτική να κρατάει χαμηλά την μπάλα αποδείχθηκε αποτελεσματική, καθώς έτσι ξεκόλλησε έπειτα από χρόνια το Σαρόγλειο στην Ομόνοια (νυν Moxy) αλλά και ο Πύργος του Πειραιά. Ειδικά για τον Πύργο του Πειραιά, όπως είπε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση της Dimand, “σκεφτήκαμε το θέμα του ξενοδοχείου, ωστόσο το απορρίψαμε. Όμως στον 3ο όροφο θα έχουμε έναν χώρο εστίασης με πίνακες αναχωρήσεων του λιμανιού και οι επισκέπτες θα μπορούν με μία πεζογέφυρα να περνούν στο λιμάνι για την αναχώρησή τους. Ήδη οι προ- μισθώσεις στον Πύργο που θα παραδοθεί το φθινόπωρο του 2023 είναι στο 65%”.

Ο “παλιός” και το νέο ξεκίνημα της Ellinair

-H μικρή αεροπορική εταιρεία που ανήκε στον όμιλο Μουζενίδη, η Ellinair, θα αποζημιωθεί με 6,8 εκατ. ευρώ από τις Βρυξέλλες για τις ζημιές που υπέστη λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Με τα χρήματα αυτά και μια νέα διοικητική δομή, με τον εκ Κρήτης ορμώμενο Κωνσταντίνο Βαρδάκη ως πρόεδρο του ΔΣ, η Ellinair θα επιχειρήσει ένα νέο ξεκίνημα με στήριγμα την ανάκαμψη του Τουρισμού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως η συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ellinair, του Μιλτιάδη Τσαγκαράκη. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τον Μ. Τσαγκαράκη ως συνιδρυτή της άλλης μικρής αεροπορικής εταιρείας, της Sky Express. Διαφώνησε όμως με τον Γιάννη Γρύλλο και αποχώρησε. Οι ακόμη πιο παλιοί θυμούνται τον Μ. Τσαγκαράκη ως μέλος του Δ.Σ. της Ολυμπιακής Αεροπορίας και τότε μάλιστα διαδραμάτιζε ειδικό ρόλο και εκτελούσε ειδικές αποστολές. Σήμερα, πρωταγωνιστεί στο νέο ξεκίνημα της Ellinair.

Εμπειρίκος και Καρνέσης – Μια ωραία ατμόσφαιρα!

-Σήμερα πραγματοποιείται η τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί», που διαχειρίζεται την ομώνυμη συστάδα νησιών στον Ευβοϊκό, με το ενδιαφέρον φυσικά να εστιάζεται στο γεγονός ότι είναι η πρώτη Γενική Συνέλευση μετά τη νίκη του Μαρή Εμπειρίκου, πρωτόδικα, στη θρυλική πλέον αντιπαράθεσή του με την οικογένεια του εφοπλιστή Καρνέση σχετικά με τις μετοχές του στην εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τον Μ. Εμπειρίκο σε σχέση με τα μετοχικά του δικαιώματα, τα οποία αμφισβητούνταν από την άλλη πλευρά. Η εταιρία, με νεότερη ανακοίνωσή της, αποκατέστησε κι ένα λάθος. Συγκεκριμένα, οι «αξιότιμοι μέτοχοι» ενημερώθηκαν ότι η «Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την 8η Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ. στο ξενοδοχείο Golden Age Hotel Of Athens, που εδρεύει στην Αθήνα επί της οδού Μιχαλακοπούλου αριθ. 57», με τη διευκρίνιση ότι «στο κείμενο της δημοσιευθείσας Πρόσκλησης εκ παραδρομής παρεισέφρησε ως ημέρα διεξαγωγής της συγκληθείσας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης η «Δευτέρα» αντί της Πέμπτης, που αντιστοιχεί στην ορισθείσα ημερομηνία διεξαγωγής της, ήτοι της 8ης Σεπτεμβρίου 2022». Ορθώς έγινε η διόρθωση, γιατί μπορεί κάποιος κακοπροαίρετος να ισχυριζόταν ότι το μπέρδεμα έγινε «εξ επίτηδες», μπας και κάποιος από τους… δύο βασικούς μετόχους πήγαινε άλλη μέρα.

Η Lavipharm κι ο ένας του CVC Capital

-Τι γυρεύει άραγε ένα στέλεχος του CVC Capital στο Διοικητικό Συμβούλιο της Lavipharm; Ο κ. Δημήτρης Χριστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της CVC Capital Partners (από το 2014) ασχολείται τώρα με την προσπάθεια εξυγίανσης της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας η οποία έχει ήδη ανακοινώσει μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 58 εκατ. ευρώ (όταν η αποτίμηση της εισηγμένης δεν ξεπερνά τα 30 εκατ.€). Τον τελευταίο 1 μήνα, 37 μέρες για την ακρίβεια, η μετοχή της Lavipharm έχει καταρρεύσει από το 1,4 ευρώ στα μόλις 0,44 ευρώ. Όλα αυτά με συναλλαγές που η συνολική τους αξία δεν ξεπερνά τα 350.000 ευρώ. Υπάρχουν λοιπόν καχύποπτοι στην αγορά που συνδέουν αυτή την… αδιαφορία της διοίκησης για τη χρηματιστηριακή πορεία της Lavipharm, με το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει το CVC Capital στον ευρύτερο κλάδο υγείας/περίθαλψης/ασφαλιστική αγορά. Τώρα, αν έχουν δίκιο, δεν το γνωρίζω.

Οι ανησυχίες για τα διυλιστήρια

-Ανακοίνωσε η ΕΕ την πρόθεσή της να φορολογήσει εκτάκτως τα εντυπωσιακά υπερ-κέρδη που καταγράφουν οι εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου που πραγματικά διανύουν περίοδο πρωτοφανούς κερδοφορίας. Δεν ανακοίνωσε κάτι για τα διυλιστήρια. Είναι προφανές ότι τα κέρδη των διυλιστηρίων δεν προέρχονται μόνον από την εσωτερική αγορά κάθε χώρας, επομένως δεν μπορεί να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος για να χρηματοδοτηθούν εθνικές πολιτικές. Τα έσοδα της Motor Oil για παράδειγμα προέρχονται κατά 80% από εξαγωγές. Αντίστοιχα, των ΕΛΠΕ κατά 60% από εξαγωγές. Επομένως -αν και ζούμε μια περίοδο μεγάλης ρευστότητας- αδίκως ανησυχούν, προς το παρόν τουλάχιστον, οι φίλοι των ελληνικών διυλιστηρίων.

Επενδύσεις και κλίμα

Όταν ανακοινώνεται ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κοντά στο 8% και βλέπεις τις τράπεζες μαζί με τα βαριά χαρτιά του Χρηματιστηρίου να κατρακυλούν, είναι προφανές ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στην αγορά. Ίσως ήταν τα υπόλοιπα της προχθεσινής συνεδρίασης που διακόπηκε λόγω τεχνικού προβλήματος, ίσως να είναι το αρνητικό κλίμα στη Wall Street και στην Ευρώπη, μαζί με το κόστος χρήματος που από σήμερα ανεβαίνει, όλα μαζί πάντως συντελούν σε μια μίζερη εικόνα που αποτρέπει τους επενδυτές. «Επενδύσεις, Επενδύσεις, Επενδύσεις», θα είναι το κεντρικό μήνυμα της παρουσίας του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Επενδύσεις στις υποδομές, στην ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, αλλά και στην πραγματική οικονομία. Μεγάλα, διεθνή ονόματα του παγκόσμιου επιχειρείν θα ανακοινώσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.