-Χαίρετε, είπαμε, φιλελεύθερη η κυβέρνηση, κεντροδεξιός ο Μητσοτάκης αλλά, ε, όχι, δεν είναι και κορόιδα, την ώρα που τους έκανε μια τεράστια «πάσα» προεκλογικά ο Αρειος Πάγος να κρίνει παράνομους τους πλειστηριασμούς κόκκινων δανείων από Funds, να το ανατρέψουν και μάλιστα εμφανώς με τροπολογία. Δεν ξέρω λοιπόν αν πράγματι κάποιο σχέδιο τέτοιας τροπολογίας κυκλοφόρησε από γραφείο σε γραφείο, αυτό που είδα είναι ότι πέντε μήνες πριν από τις εκλογές (άντε έξι, εκεί θα τσακωθούμε τώρα;) αυτά δεν γίνονται, ουδείς θέλει να χάσει ένα σπίτι ένας ψηφοφόρος.

Αγρανάπαυση πλειστηριασμών

-Θα καταργηθούν ξαφνικά οι πλειστηριασμοί και θα… καταστραφούν οι servicers που έχουν δώσει δισ. ευρώ στις τράπεζες για να αγοράσουν και να εκμεταλλευθούν τα κόκκινα δάνεια ή θα σταματήσει δια παντός εδώ η εξυγίανση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων; Όχι βέβαια, μην τρελαίνεστε, «αγρανάπαυση» θα γίνει, άλλωστε τα παιδιά αυτά δεν έχουν βγάλει και λίγα από τη χρυσή αυτή δουλίτσα. Επίσης, καλό είναι και οι τραπεζίτες να κάνουν και καμιά δουλειά άλλη σιγά σιγά, όπως να δώσουν και κανένα τοκάκι παραπάνω τώρα που οι «συνάδελφοί» τους στο εξωτερικό δίνουν 2,5%-4% στο ευρώ και στο δολάριο, εδώ μείναμε στο 0,25%. Ενώ στα επιτόκια δανεισμού… προσαρμόστηκαν αμέσως τα παλικάρια. Σταματώ εδώ…

Τρελές πληρότητες για Μοxy και «Μεγάλη Βρετανία»

- Σας έλεγα τις προάλλες πως ο τουρισμός στην Αθήνα «βρίσκεται» ακόμα στον Αύγουστο και είχα φέρει παράδειγμα τη “Μεγάλη Βρετανία” στο Σύνταγμα που έχει αυτήν την εποχή πληρότητα 82%. Χωρίς λοιπόν άλλους περιττούς προλόγους, σας καταθέτω τα εξής: Κατά το πρώτο 20ήμερο του Οκτωβρίου το Moxy (αλυσίδα ξενοδοχείων της Marriott) στην Αθήνα έχει πληρότητα 89%, με αύξηση μάλιστα της μέσης καθαρής τιμής δωματίου κατά 35%! Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, στο έτερο ξενοδοχείο Μoxy στην Πάτρα, η πληρότητα έφθασε το 71%. Ο καλός Θεός της ελληνικής οικονομίας, που μας συντηρεί και οπλίζει τον προϋπολογισμό με δημοσιονομικό χώρο, για να αντεπεξέλθουμε στον δύσκολο χειμώνα, λέγεται τουρισμός.

Νέο αραβικό παζάρι για τον Αστέρα - Four Seasons...

-Πάμε τώρα στα νέα της αγοράς όπου είχαμε ένα ανελέητο αραβικό παζάρι εντός της επικράτειας. Το παζάρι ήταν για τον Αστέρα - Four Seasons για το οποίο καιρό τώρα η στήλη σας ενημερώσει πως βγήκε στην αγορά προς πώληση. Ως γνωστόν, οι πωλητές της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP -του fund που ανήκει στο αραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners και εκπροσωπεί επενδυτικά κεφάλαια, από το Αμπού Ντάμπι, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ, όπως και την Dogus- είχαν προσεγγίσει και βολιδοσκόπησαν τις διαθέσεις ισχυρών Ελλήνων πλοιοκτητών ζητώντας – κατά τις φήμες πάντοτε – 800 με 850 εκατ. Παρά τον πυρετό για επενδύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα δεν βρήκαν πρόθυμους συνομιλητές, γιατί το ποσό που ζητούσαν κρίθηκε υπερβολικό, παρά τη μοναδικότητα του συγκροτήματος.

…χωρίς happy end

-Μετά τα διαβήματα στους ισχυρούς της ναυτιλίας, οι Άραβες του Jermyn Street Real Estate Fund προσέγγισαν ένα άλλο διάσημο βαθύ πορτοφόλι (που συζητείται τελευταία λόγω του ενδιαφέροντος για την ΕΤΕ) το PIF, το κρατικό Fund της Σαουδικής Αραβίας που διαχειρίζεται 620 δισ. δολάρια. Οι Άραβες του Αστέρα υιοθέτησαν επιθετική στάση και ξεκίνησαν ζητώντας 900 εκατ., ενώ μου λένε ότι ο πήχης ανέβηκε μέχρι και το 1,2 δισ. Οι άνθρωποι του PIF έδωσαν μία αποτίμηση περί τα 500 εκατ. ευρώ, με σκοπό να φτάσουν τα 750 εκατ. Εδώ που τα λέμε, αν είναι για τέτοια λεφτά... τα δίνουμε κι εμείς με τέτοια σεζόν και τέτοια ανάπτυξη που γνωρίζει τώρα ο Αστέρας... Και κάπου εκεί το αραβικό παζάρι πήρε τέλος.

Υπογραφές τον Νοέμβριο για το Skyline της Alpha Bank

-Για το μεγάλο project Skyline οι υπογραφές θα πέσουν μέσα στον Νοέμβριο και μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί στο σύνολο των διαδικασιών η συμφωνία με το σχήμα των Dimand- EBRD και Premia Properties AEEAΠ. Η Alpha Αστικά Ακίνητα, που ανακοίνωσε χθες οικονομικά αποτελέσματα, αναφέρει στην έκθεση διαχείρισης του ΔΣ πως η συναλλαγή μεταβίβασης αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί εντός του δ’ τριμήνου του 2022, με τίμημα στα επίπεδα της εύλογης αξίας των ακινήτων που θα περάσουν σε νέα εταιρεία. Σημειώνεται πως η συναλλαγή Skyline προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας όπου θα συμμετέχουν με 65% οι Dimand- EBRD- Premia και με 35% η Alpha Bank και περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο 575 ακινήτων, αξίας άνω του μισού δισ. ευρώ.

Φεύγουν και οι τελευταίοι της NOVA από την Κάντζα

-Τέλος εποχής για την παρουσία της Nova στο κτίριο της Κάντζας. H ιστορική έδρα της Nova, από την εποχή που ήταν... Filmnet και κατόπιν Forthnet, αδειάζει καθώς τα νέα αφεντικά της εταιρείας αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Λ. Αθηνών, την Καλλιθέα και το κτίριο που μισθώνει η WIND μερικά χιλιόμετρα παρακάτω σε παράδρομο της Αττικής Οδού. Από το κτίριο της Κάντζας σε λίγες ημέρες φεύγουν και οι τελευταίοι εργαζόμενοι, κυρίως τεχνικοί καθώς οι διοικητικοί έχουν μεταφερθεί εδώ και καιρό. Όσο για το κτίριο, αυτό ανήκει σε γνωστό εκπαιδευτήριο της περιοχής και είναι άγνωστο πώς και εάν θα αξιοποιηθεί. Πάντως, η αποχώρηση της Nova από το κτίριο δεν είναι ιδιαίτερα ανέφελη, αφού η ιδιοκτήτρια εταιρεία είχε ζητήσει αποζημίωση επικαλούμενη φθορές κ.λπ. Συνήθως, πάντως, στο τέλος όλοι κάπου τα βρίσκουν και η ζωή προχωρά.

O Zach Mecelis της Covalis που πιστεύει στη ΔΕΗ

-Το Covalis Capital είναι μια επενδυτική εταιρεία με έδρα τα νησιά Κέιμαν και γραφεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Το Fund το γνωρίσαμε καλύτερα όταν μπήκε μ’ ένα σημαντικό ποσό στη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ του 1,35 διs. eυρώ στην τιμή των 9 eυρώ. Σήμερα που η μετοχή της ΔΕΗ είναι κάτω από 6 ευρώ, ακούω ότι το ποσοστό της Covalis Capital πλησιάζει το 5% και η όρεξή του για περισσότερες μετοχές ΔΕΗ είναι προφανής. Ο Zach Mecelis, ιδρυτής της Covalis, παλιότερα ήταν trader στο hedge fund GLG Partner. Του αρέσει να πιστεύει ότι ξέρει να «μυρίζεται» επενδυτικές ευκαιρίες. Ως τέτοια θεωρεί τη μετοχή της ΔΕΗ, ενόψει μάλιστα και της -κατά τον ίδιο σίγουρης- αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Τη Δευτέρα η ληξιαρχική πράξη θανάτου των Media Markt

-Ένα νέο οικοσύστημα δημιουργούν στον Όμιλο Public και για του λόγου το αληθές δείτε πού και πώς επενδύουν τα διαθέσιμά του. Εκτός από τα προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας, τα Public τοποθέτησαν σημαντικά κεφάλαια σε εταιρείες start up (όπως πχ. ο Δουλευταράς, το I repair, το instacar) αλλά και στην εταιρεία Clarna (Buy Now Pay Later). Δημιούργησαν ένα νέο tech hub και εκσυγχρονίζουν αυτό που όλοι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ως λιανεμπόριο ηλεκτρονικών συσκευών. Την ερχόμενη Δευτέρα, οι Ρόμπυ Μπουρλάς και Νίκος Βαρβαδούκας, εκτός από την ληξιαρχική πράξη θανάτου των Media Markt θα πουν πολλά για τις νέες επενδύσεις του Ομίλου.

Οι Ελληνες αγοράζουν (με μανία) Porsche...

Η Μοτοδυναμική, μέσα σ’ ένα τρίμηνο (αυτό του καλοκαιριού), πραγματοποίησε διπλάσια λειτουργικά κέρδη από αυτά που έδειξε το προηγούμενο εξάμηνο. Τα κέρδη προ φόρων του 9μήνου (13,4 εκατ. Ευρώ) αποτελούν νέο ρεκόρ και οφείλονται στην αύξηση του leasing οχημάτων κατά 71%, των πωλήσεων Porsche κατά 121% αλλά και των μηχανών Yamaha κατά 21%. Φαντασθείτε τα μεγέθη που θα έδειχνε η εταιρεία αν η τροφοδοσία της αγοράς αυτοκινήτων ήταν ομαλή και η παραγωγή ανταποκρίνονταν στη ζήτηση.

...ενώ στην Ιταλία βροντούν τα (πρώτα) κανόνια

-Και αφού σας είπα την ανέμελη είδηση για το πώς τα κέρδη από τις πωλήσεις Porsche απογειώνουν τη Μοτοδυναμική, να συνεχίσω με μια είδηση από αυτές που συνήθως περνούν απαρατήρητες στην Ελλάδα, αλλά είναι σημαντικές γιατί δίνουν μια πρόγευση του μέλλοντος. Σύμφωνα λοιπόν με το Reuters, στις 7/10 ο ιταλικός κατασκευαστικός όμιλος Cimolai (ειδικεύεται στις μεταλλικές κατασκευές και, μεταξύ άλλων, έκανε και τις εργασίες στα γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ) ανακοίνωσε ότι μελετά αύξηση κεφαλαίου για να αντιμετωπίσει πιθανό έλλειμμα που συνδέεται με συμβόλαια παραγώγων που συνδέονται με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Ο όμιλος προσέλαβε τη Lazard "να εξετάσει ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των χρηματοοικονομικών εργαλείων και πιθανώς να επαναδιαπραγματευτεί ή να αμφισβητήσει συμβόλαια", προσθέτοντας επίσης ότι δεν είναι δυνατόν ακόμη να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στον ισολογισμό της. Το συμπέρασμα είναι ότι μερικές λάθος κινήσεις και η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου δημιούργησαν συναλλαγματικό κίνδυνο για έργα στο εξωτερικό και γονάτισαν χρηματοοικονομικά τον όμιλο Cimolai.

Μήπως χάνεται ο έλεγχος;

Στη γειτονική μας Τουρκία, ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» με ρυθμό 80%. Ο Ερντογάν πιέζει όμως τον Κεντρικό Τραπεζίτη και… μειώνει τα επιτόκια της λίρας (που φέτος ήδη έχει χάσει 40% της αξίας της) για να συντηρήσει έναν εικονικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 7% που φυσικά δεν έχει αντίκρισμα στην καθημερινότητα των Τούρκων. Στην έως και χθες σοβαρή Γηραιά Αλβιώνα, οι συντηρητικοί βουλευτές αποφάσισαν να οδηγήσουν σε παραίτηση την Πρωθυπουργό που οι ίδιοι επέλεξαν πριν 2 μήνες, γιατί προσπάθησε να εφαρμόσει αυτά τα οποία τους υποσχέθηκε ότι θα κάνει, μόλις εκλεγεί. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο κεντρικός τραπεζίτης Jerome Powell έκανε την πάπια αμέσως μετά την πανδημία βλέποντας τη διόγκωση του πληθωρισμού, περιμένοντας την επανεκλογή του στη FED. Αμέσως μετά την επανατοποθέτησή του στην κορυφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ξεκίνησε ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι αύξησης των επιτοκίων, αγνοώντας τις οικονομικές επιπτώσεις, προκαλώντας νέα στεγαστική κρίση. Στην Ευρώπη, η Lagarde ανεβάζει τα επιτόκια για να φρενάρει τον πληθωρισμό, ταυτόχρονα όμως αγοράζει τα ομόλογα που εκδίδουν οι κυβερνήσεις για να μοιράσουν χρήματα στον καταναλωτή που συντηρεί τον πληθωρισμό. Συμπέρασμα: Η πολιτική μπλέκει στα πόδια της οικονομίας και η λογική χάνεται. Ο φόβος είναι μήπως μαζί της χαθεί και ο έλεγχος.

Όλοι το Σαββατοκύριακο στη Μύκονο

Και για να μην κλείνω με δυσάρεστες ειδήσεις, με τη βοήθεια του καλού καιρού, πλήθος επιχειρηματιών, παραγόντων και άλλων τινών επωνύμων της αθηναϊκής κοσμικής ζωής, ετοιμάζουν σήμερα βαλίτσες για κάθοδο αυτό το Σαββατοκύριακο στη Μύκονο για το “πατροπαράδοτο” πάρτι της Σούλας Λιάκου, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Cavo Tagoo που γιορτάζει τα γενέθλιά της μαζί με το κλείσιμο της σεζόν. “Είμαστε ακόμη ζωντανοί στη σκηνή και κάνουμε πάρτι”, είναι η φράση με την οποία ξεκινά η πρόσκληση και την ώρα που τα πληρώματα φορτώνουν πετρέλαια, οι γραμματείς κλείνουν ελικόπτερα κι εισιτήρια, ολοκληρώνω τη στήλη με την ευχή αυτό το ξεφάντωμα να μην έχει την ίδια κατάληξη όπως εκείνο στη Μύκονο που πρωτακούστηκε το ηρωικό σύνθημα “δεν θα μας πάρεις τα Cayenne, Oλι Ρεν, Ολι Ρεν”.