-Χαίρετε, ρώτησα μια άκρως αρμόδια πηγή τι σημαίνει για την Ελλάδα η ύπαρξη του τούρκικου πυραύλου που… φτάνει έως την Αθήνα από την Άγκυρα κ.λπ. Πήρα την απάντηση ότι και εμείς έχουμε ανάλογα όπλα, είτε S300, είτε Patriot, είτε τα ίδια τα Rafale που μπορεί «να κάνουν την ίδια τη δουλειά του τούρκικου πυραύλου» οπότε τζάμπα σας πιάνει αγωνία. Αυτή την περίοδο πάντως ο μόνος δίαυλος μεταξύ των δυο χωρών που παραμένει ανοιχτός είναι εκείνος του υπουργού Παναγιωτόπουλου με τον αντίστοιχο του Ακάρ και φυσικά το ότι «παραμένει ανοιχτός» είναι με γνώση και απόφαση του Μητσοτάκη και του Ερντογάν. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, μπορεί αρκετά, μπορεί και τίποτα, με βάση το προφίλ και την ψυχοσύνθεση του Τούρκου προέδρου.

Οι Μπάκοι της INTRAKAT μιλάνε με τη Watt του Κατρή

«Εμείς, κύριέ μου, δεν μπαίνουμε στην πρώτη Εθνική του budget για τα τηλεοπτικά κανάλια, αντιθέτως, το κάνουμε με τις κατασκευές, την ενέργεια και τα σκουπίδια», διαμηνύεται αρμοδίως από την «πλευρά Μπάκου», η οποία επιβεβαιώνει ότι μιλάει με τη Watt του Κατρή, αλλά δεν έχουν κλείσει, υπάρχουν διαφορές στα λεφτά. Επίσης, επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους για την Τράπεζα Σερρών.

Η Κακιά Σκάλα των καναλιών

Τώρα που λέμε για κανάλια, ιδού η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου της σεζόν -δηλαδή από τον Σεπτέμβριο- και, θεωρητικά, θα πάει έτσι ως τα Χριστούγεννα. Στην πρώτη «σκάλα» παίζει το Mega με τον Alpha που έχουν ρίξει τις ελληνικές κυρίως σειρές και πάνε καλά όλες. Στη δεύτερη σκάλα είναι ο Antenna και πιο κάτω, αλλά κοντά ο Star που διαγκωνίζονται κι υπάρχει και η… κάτω σκάλα (πώς λέμε πέρασα την Κακιά Σκάλα, εκεί κοντά στα Μέγαρα που ο μύθος λέει ότι ο ληστής Σκίρων γκρέμιζε στα απόκρημνα βράχια τα θύματά του). Εκεί, στην… Κακιά Σκάλα λοιπόν, παλεύει ο ΣΚΑΪ με το Open, με τη νεότερη αλλά πιο ευέλικτη ceo Evi Koutsaftaki να νικάει τον πολύπειρο τηλεορασά (πώς λέμε «καλά κρασά»;) Γιάννη Λάτσιο. Όχι, όχι, μην προτρέχετε, και οι έσχατοι έσονται πρώτοι, ίσως όμως στην άλλη ζωή…

Γρηγορείτε: Κλείνουν 30 καταστήματα

-Είναι γνωστό ότι οι δραματικές αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα τρόφιμα και στις πρώτες ύλες, έχουν ανατρέψει όλους τους προϋπολογισμούς στα καταστήματα εστίασης. Μεγάλη και πολύ γνωστή αλυσίδα καφέ και γρήγορου φαγητού πήρε την απόφαση, μέχρι το τέλος του έτους, να κλείσει όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 30 καταστήματά της, επειδή οι ισολογισμοί τους είναι σταθερά ζημιογόνοι. Ο Όμιλος συνολικά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Τα συγκεκριμένα 30 καταστήματα όμως αντί για profit center μετατράπηκαν σε loss making center.

Ο Γ. Κοντόπουλος εισηγείται αλλαγές προσώπων

-Ειλημμένη απόφαση θεωρείται πλέον η αλλαγή προσώπων και διαδικασιών στην εταιρεία που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η -όχι και τόσο νέα, πια- διοίκηση της ΕΧΑΕ έχει εισηγηθεί την αλλαγή προσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να ενισχυθεί με νέους -σε ηλικία- εξωστρεφείς και δυναμικούς εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρείν που θα συμβάλλουν στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδυτών. Σημειώστε πως πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος, αφού αλλάξουν όλα, να διαπιστωθεί ότι τίποτε δεν άλλαξε επί της ουσίας, γιατί το πρόβλημα μπορεί να μην είναι τα πρόσωπα αλλά η προσέγγιση, τα χαρακτηριστικά της αγοράς κ.λπ.

Πούλησε ο Παναγιωτόπουλος - Νέα διοίκηση στη REDS

Και επειδή ανοίξαμε θέμα με διοικητικές αλλαγές, συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο, λέγοντας ότι στη REDS, η μητρική ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατέθεσε προ ημερών αίτημα για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με κύρια θέματα συζήτησης την ανάκληση του συνόλου των μελών του ΔΣ, την εκλογή νέου και την εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου. Η έκτακτη ΓΣ έχει προγραμματιστεί για τις 9/11. Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο καιρό μετά την παραίτηση του Χρήστου Παναγιωτόπουλου από τη θέση του Προέδρου, ο οποίος πλέον δεν είναι μέτοχος -κατείχε το 11,66%- καθώς ρευστοποίησε το πακέτο. Σημειώνεται ότι είναι ανοικτή ακόμη η διαδικασία της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, που υπέβαλε ως βασικός μέτοχος η Reggeborgh (μέσω της RB Ellaktor Holding) με το προσφερόμενο τίμημα των 2,48 ευρώ ανά μετοχή να χαρακτηρίζεται ως «μη εύλογο και δίκαιο» από τη διοίκηση της Reds. Σημειώστε επίσης πως πέραν της συμμετοχής του κ. Παναγιωτόπουλου, ποσοστό 7,14% του μετοχικού κεφαλαίου της Reds κατέχει ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης, ενώ περίπου 20% είναι σε ελεύθερη διασπορά.

Το σφυρί χτυπά για την Καικίλια

-Το επόμενο διάστημα έχουμε να δούμε αρκετά «βαριά ονόματα» του παρελθόντος να χάνουν επιχειρήσεις, αλλά και σπίτια. Για παράδειγμα, στις 16 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός σε βάρος της Καικίλιας Σαραντοπούλου, συζύγου του Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου (το γένος Εδουάρδου και Φωτεινής Μπορονκάυ) της γνωστής οικογένειας με την κατασκευαστική Κ.Ι.Σαραντόπουλος Α.Ε. και διάφορες άλλες εταιρείες και δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα Απογευματινή. Επισπεύδουσα είναι η doValue και το σφυρί αφορά διώροφη κατοικία επιφάνειας 667,29 τ.μ. και κατασκευής του 1971, στη Φιλοθέη, που βγαίνει με τιμή πρώτης προσφοράς 1,51 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, στο πίσω μέρος της κατοικίας υπάρχει πισίνα, η οποία όμως δεν ευρίσκεται εντός του συγκεκριμένου ακινήτου, αλλά εντός ιδιοκτησίας των γραφείων της εταιρείας του (ίδιου) ιδιοκτήτη σε όμορο οικόπεδο. Κατά την έκθεση εκτίμησης, «η περιοχή του ακινήτου είναι μια από τις πιο αξιοποιημένες περιοχές της Αθήνας και αποτελείται από παλαιά ισόγεια, διώροφα, τριώροφα κτίσματα που χρησιμοποιούνται αμιγώς για κατοικία», και παρουσιάζει ικανοποιητικό αγοραστικό και μισθωτικό ενδιαφέρον. «Μειονέκτημα αποτελεί η εγγύτητά του με τη Λεωφόρο Κηφισίας και τα αυξημένα επίπεδα θορύβου λόγω της συχνής κίνησης οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», όπως τονίζεται. Θα πρέπει να θυμίσω ότι η οικογένεια Σαραντόπουλου έχασε προ πενταετίας και την πολυτελή έπαυλή της στο Πόρτο Χέλι, με τα 13 δωμάτια και τα 15 μπάνια, που σύμφωνα με πληροφορίες της εποχής κατέληξε στα χέρια του Βασίλη Μηλιώνη (ναι, εκείνου με το σκάνδαλο των Energa-Hellas Power).

Παραμύθι χωρίς κινεζικό δράκο στον ΟΛΠ

-Σύγχυση και απορίες προκάλεσε στην αγορά η φημολογία πως το Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να πουλήσει το 7,13% που κατέχει στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά στους Κινέζους της Cosco. Η μετοχή φυσικά κατέγραψε σημαντική άνοδο, ωστόσο από πλευράς Cosco δεν φαίνεται να υπάρχει ενημέρωση, ούτε κινητικότητα. Κύκλοι του κινεζικού ομίλου ανέφεραν πως στην παρούσα φάση τους αρκεί το 67% που κατέχουν κι εάν θέλουν μπορούν να αγοράσουν 2-3% επιπλέον από το ταμπλό. Αλλά και στο ΤΑΙΠΕΔ υψηλόβαθμα στελέχη διέψευσαν με κατηγορηματικότητα τις πληροφορίες για δήθεν απόφαση της κυβέρνησης, να πουλήσει το υπόλοιπο της συμμετοχής της στον ΟΛΠ. Η στήλη δεν είναι σε θέση να προβλέψει το μέλλον, αλλά τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία, με τις τρέχουσες αποτιμήσεις, μια τέτοια κίνηση δεν βγάζει ούτε πολιτικό, ούτε οικονομικό ούτε και χρηματιστηριακό νόημα. Άλλωστε αυτήν την εποχή υπάρχει οργασμός επενδυτικών δραστηριοτήτων γύρω από τα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Όταν καταλήξουν οι συγκεκριμένες διεργασίες, στη συνέχεια θα ληφθούν αποφάσεις για τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Αντίθετα, η εισήγηση για έκτακτη χρηματική διανομή προς τους μετόχους του ΟΛΠ υφίσταται…

Σήμερα ανοίγουν τα παλιά ανθοπωλεία στη Βουλή

-Oσοι τύχει και περάσετε σήμερα δίπλα στη Βουλή, θα διαπιστώσετε ότι τα παλιά ανθοπωλεία αναγεννήθηκαν. Σήμερα φεύγουν τα προστατευτικά και αποκαλύπτεται η νέα φιλοσοφία και η νέα αισθητική στη διαχείριση της Δημόσιας Περιουσίας. Τα παλιά ανθοπωλεία, μνήμη μιας άλλης Αθήνας, όχι μόνον ανακαινίστηκαν, αλλά ανασχεδιάστηκαν και ανακατασκευάστηκαν από την ΕΤΑΔ ώστε να λειτουργούν πλέον ως ένα λειτουργικό τμήμα της Βουλής, με καταστήματα, εκθετήριο και γενικότερα δίνοντας όμορφο χρώμα στο κέντρο.

Tα σύννεφα του Λονδίνου

-Στη βρετανική αγορά ομολόγων επικρατεί απόλυτο χάος. Η «νομισματική σύσφιξη» των Αμερικανών επηρεάζει τις κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, προκαλεί πανικό στα μεγάλα Ασφαλιστικά Ταμεία που αγοράζουν -κατά κύριο λόγο- ομόλογα τα οποία όμως οι traders πωλούν αφού βλέπουν τον πληθωρισμό να καλπάζει πάνω στο άλογο της ύφεσης. Η Τράπεζα της Αγγλίας παρεμβαίνει για να σβήσει τη φωτιά, αλλά η μοναξιά της (πληρώνει κι αυτή το Brexit) την καθιστά αδύναμη. Οι αποδόσεις των ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου που συνδέονται με τον πληθωρισμό έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ (δηλαδή, καταβαραθρώθηκαν οι τιμές τους).

Κλονίζεται η αγορά ακινήτων του Λονδίνου

-Η αγορά ακινήτων του Λονδίνου κλονίζεται. Οι αποδόσεις κυμαίνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (2% και 3%) και κατά το μεγαλύτερο μέρος στηρίζονται πάνω σε χρέος που λόγω πληθωρισμού καθημερινά γίνεται ακριβότερο. Επώνυμοι Έλληνες που είχαν «ένα αποκούμπι» στο Λονδίνο βρίσκονται τώρα καθημερινά στο τηλέφωνο προσπαθώντας να απαλλαγούν από δάνεια που φορτώθηκαν, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν ήδη εκτιναχθεί στο 7%, καθιστώντας απαγορευτική την επένδυση για τη μεγάλη πλειοψηφία υποψήφιων αγοραστών κατοικίας.

Η μισή μου καρδιά στην Κίνα βρίσκεται…

-Μπορεί να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών και στα θέματα Ενέργειας, ωστόσο οι αγορές βλέπουν πιο μακριά. Παρατηρούν με δέος τις εργασίες του 20ού Εθνικού Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) που ισοδυναμεί με εθνικές εκλογές στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη. Εκτός από την επανεκλογή -για 3η διαδοχική πενταετή θητεία- του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, οι αγορές περιμένουν να ακούσουν τα σχέδια της ηγεσίας, για την περίφημη «πολιτική μηδενικής ανοχής» στον CoViD (zero covid policy) που έχει μειώσει δραματικά την οικονομική δραστηριότητα. Η παραγωγή έχει μειωθεί, οι εισαγωγές στην Κίνα περιορίζονται, ενώ κάθε πλοιοκτήτης που βάζει το καράβι του σ’ ένα κινεζικό ναυπηγείο, για επισκευή ή συντήρηση, είναι κυριολεκτικά σαν να παίζει τα λεφτά του στη ρουλέτα. Δεν ξέρει πότε θα πάρει πίσω το καράβι, με τι κόστος και υπό ποιες συνθήκες. Εκτός από όλα αυτά υπάρχει και το «καυτό θέμα» της Ταϊβάν που προκαλεί νέες γεωπολιτικές ανησυχίες.

Ο εφοπλιστής και ο “ψιλικατζής” σε νέες περιπέτειες

-Την ιστορία με τους συμπέθερους, μεγαλοεπιχειρηματίας ο ένας, μεγαλοεφοπλιστής ο έτερος, την έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό. Τα λεφτά ξεχειλίζουν και μόνον τα ego (αμφότερων) τα ξεπερνούν. Η αμοιβαία “συμπάθεια” ήταν γνωστή στην Αθήνα, καθώς ο μεγαλοεφοπλιστής συνήθιζε να αποκαλεί τον μεγαλοεπιχειρηματία… “ψιλικατζή”. Όλα αυτά όμως ανήκουν πλέον στο παρελθόν καθώς, σε κάποιον βαθμό τουλάχιστον, οι σχέσεις φαίνεται πως αποκαταστάθηκαν. Μάλιστα, για τα παιδιά, ο μεγαλοεφοπλιστής χτίζει ένα σπίτι (τρόπος του λέγειν) που είναι ακριβώς δίπλα στη βίλα του μεγαλοεπιχειρηματία, η οποία είναι πολυσυζητημένη στην Αθήνα μεταξύ άλλων και για την τεραστίων διαστάσεων πισίνα, το μέγεθος της οποίας θυμίζει... λίμνη. Το σπίτι των παιδιών όμως, εκεί στα ορεινά της Κηφισιάς, κάνει τη διπλανή βίλα του “ψιλικατζή” να δείχνει σχεδόν σαν μια απλή μονοκατοικία. Οι περαστικοί που βλέπουν το μέγεθος της νέας οικοδομής σταματούν εκστατικοί από το μνημειώδες της κατασκευής και αναρωτιούνται: Τι είναι τούτο; Κάποιοι μάλιστα μου λένε ότι η παλιά κόντρα πιθανόν να υφέρπει ακόμη στα τετραγωνικά της πισίνας, η οποία είναι… πέλαγος, μικραίνοντας τη διπλανή “λίμνη” του μεγαλοεπιχειρηματία.