-Χαίρετε, χθες η Ελλάδα βίωσε το εθνικό πένθος με τη συμπλήρωση ενός έτους από το χειρότερο δυστύχημα της νεότερης ιστορίας της και τον άδικο χαμό 57 ανθρώπων στα Τέμπη. Αν έγιναν «στ’ όνομα» των αδικοχαμένων ανθρώπων κάποιες άσχετες με την ουσία της υπόθεσης ενέργειες, δηλαδή έπεσαν μολότοφ στο Σύνταγμα ή έστω αν ακούγονται ακόμα και θεωρίες συνωμοσίας απ’ τους βαθύτατα πονεμένους συγγενείς, ή πέφτει και μπόλικη κομματική εκμετάλλευση μπροστά στην ανείπωτη αυτή τραγωδία, για μένα έχει λίγη σημασία. Σημασία έχει, πρώτον, να μην ξαναγίνει τέτοιο κακό - δηλαδή, όταν φύγουμε από την εικόνα της οδύνης, να μας πει η κυβέρνηση αν διασφαλίστηκε ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει ένα τέτοιο δυστύχημα, έστω κι αν υπάρξει ανθρώπινο λάθος. Και, δεύτερον, να αποδοθεί δικαιοσύνη, σωστά και γρήγορα. Αν αυτό βοηθάει τους ανθρώπους που βιώνουν την τραγωδία έχοντας χάσει δικούς τους, ας σημειωθεί ότι με τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης (Φλωρίδης) η δίκη των Τεμπών θα αρχίσει σε λίγους μήνες και όχι έπειτα από έξι χρόνια που συνέβη με το Μάτι.

Ακρίβεια

-Κατά τα λοιπά, το Μ.Μ. ξαναμπαίνει σήμερα σε πρόγραμμα με μενού την ακρίβεια, η οποία αποτελεί και το πιο σοβαρό πρόβλημα της κοινωνίας και κατά συνέπεια και της κυβέρνησης. Αυτό το βρίσκουν μπροστά τους συνέχεια και οι δημοσκόποι του Μ.Μ. όπως και τις… πληγές που άνοιξε στο κοινό της ΝΔ ο γάμος ομόφυλων, αλλά τι να κάνουμε, δεν γίνεται να τα ‘χεις όλα τακτοποιημένα. Στην εισήγηση Σκρέκα θα αναλυθούν στο υπουργικό συμβούλιο οι κινήσεις που έγιναν για να μαζευτούν οι ανατιμήσεις και θα αναγγελθεί η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού (πρόστιμα κ.λπ.). Ασφαλώς και σ’ αυτό το μείζον ζήτημα λύση εύκολη ή «διοικητική» δεν υπάρχει, γιατί η ακρίβεια μαστίζει όλο τον κόσμο.

Τα παρασκηνιακά deal της VDL

-Ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο, επικοινώνησα χθες με τη πηγή μου στις Βρυξέλλες και μου περιέγραψε ένα ενδιαφέρον σκηνικό με κεντρική παίκτρια την πρόεδρο Ούρσουλα ή, κοινώς, VDL. Η πρόεδρος της Κομισιόν μου λένε ότι «ελέγχει πλήρως» τη Σύνοδο των Ηγετών, όπου ούτως ή άλλως το ΕΛΚ έχει πολλά μέλη. Έχει επίσης καλή σχέση με τον Μακρόν, με σοσιαλιστές ηγέτες όπως ο Σάντσες και ο Κόστα της Πορτογαλίας, ενώ έχει κάνει σχεδόν… φίλη της τη Μελόνι, η οποία φλερτάρει με την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το βασικό πρόβλημα που μπορεί να έχει η VDL είναι στο Ευρωκοινοβούλιο, αν οι έδρες των ακροδεξιών κομμάτων είναι αρκετές μετά τον Ιούνιο. Η Ούρσουλα, όμως, που είναι καπάτσα, θα έχει δύο μήνες χρόνο το καλοκαίρι, από μέσα Ιουλίου ως μέσα Σεπτεμβρίου για να «παίξει μπάλα», ενώ ως διαπραγματευτικό χαρτί έχει και την αλλαγή σχεδόν όλων των Επιτρόπων. Άρα, αν και οι ακροδεξιοί που θα κερδίσουν θέλουν ένα κομμάτι από την πίτα, θα πρέπει να βρουν μαζί της modus vivendi.

Σπεύδε… βραδέως για Επίτροπο

-Τούτων λεχθέντων για τη φίλη μας την Ούρσουλα -που ο ΚΜ θα δει την άλλη εβδομάδα στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι- να σας πω να μη βιάζεστε για νεότερα ως προς τον Έλληνα επίτροπο. Όχι μόνο γιατί ο Μητσοτάκης δεν έχει αποφασίσει, αλλά γιατί επίσης δεν βιάζεται και να αποφασίσει. «Αυτή είναι μια απόφαση του καλοκαιριού, όταν θα ξέρει τα νούμερα, συνεπώς δεν χρειάζεται να δεσμευτεί από τώρα», μου είπε η πηγή μου που βλέπει θέα τη Rue de la Loi. Άρα, αυτή την ώρα δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα «Σχοινάς, Γεραπετρίτης ή κάποιος τρίτος;» και δεν θα υπάρξει άμεσα.

Επίσημη πρώτη για την Εθνική Στρατηγική για τα ΑΜεΑ

-«Σάρκα και οστά» αρχίζει να παίρνει η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που σύντομα θα είναι έτοιμη και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας (του συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας, υπαγόμενο στον πρωθυπουργό, για θέματα αναπηρίας), ο υπεύθυνος του ευαίσθητου αυτού χαρτοφυλακίου υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, παρουσίασε μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα της Εθνικής Στρατηγικής. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει δράσεις για όλα τα υπουργεία, αλλά και για περιφέρειες και δήμους, δρομολογώντας βελτιώσεις στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, κάτι που είναι και η «ντιρεκτίβα» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για την Εθνική Στρατηγική, πάντως, υπάρχει καλή συνεργασία με τους φορείς των ΑΜεΑ, το οποίο αναγνωρίζουν και αυτοί.

Τσαμάζ

-Στο τέλος του Ιουνίου θα έχει παραδώσει το τιμόνι της Cosmote ο Μιχάλης Τσαμάζ στον διάδοχό του Κώστα Νεμπή έπειτα από 14 χρόνια. Φυσικά ο Τσαμάζ δεν πρόκειται… να πάει σπίτι του ή να καπαρώσει μερικές τιμητικές θέσεις σε Δ.Σ. εταιρειών, θα παραμείνει ενεργός στην ευρύτερη αγορά, που γνωρίζει πολύ καλά. Η Cosmote πάντως δεν είναι από τις επενδύσεις των Γερμανών που πωλούνται σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, γιατί η ελληνική θυγατρική της Deutsche Telecom πάει πολύ καλά και είναι η πρώτη σε cashflow εταιρεία μεταξύ των ευρωπαϊκών θυγατρικών της DT και τρίτη στο σύνολο μετά την Αμερική και τη Γερμανία.

Τράπεζα Πειραιώς

-Τα νεότερα για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς είναι πως το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την προετοιμασία μεταβλήθηκε. Οι διαδικασίες, αρχικά του ΤΧΣ και στη συνέχεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα τρέξουν μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε οι ανακοινώσεις να γίνουν το πρωί της Δευτέρας πριν από το άνοιγμα της αγοράς και του βιβλίου προσφορών. Η εγγραφή θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου.

Οι έλεγχοι του SSM στις τράπεζες

-O SSM ξεκαθάρισε εξαρχής τα πράγματα και πέρασε ήδη στα διαδικαστικά των ελέγχων. Η εποπτεία των τραπεζών το 2024 επικεντρώνεται στον έλεγχο του επιτοκιακού κινδύνου, στην ψηφιακή ασφάλεια και στην εξέλιξη των αναδιαρθρωμένων δανείων. Στις συστημικές τράπεζες έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος του επιτοκιακού κινδύνου, δηλαδή πόσο θα επηρεαστούν οι ισολογισμοί από την πτώση επιτοκίων, ενώ όσον αφορά τα αναδιαρθρωμένα δάνεια, είναι ένας τομέας που οι ελληνικές τράπεζες ούτως ή άλλως είναι σε εγρήγορση.

“Ναι” για τα μερίσματα, αλλά με αυτοσυγκράτηση

-Όσον αφορά τις “γκρίνιες” του SSM για τον αναβαλλόμενο φόρο και την ποιότητα των κεφαλαίων, το θέμα θα το ξαναδούμε το 2025 όταν θα έχει ολοκληρωθεί η τρέχουσα χρήση. Επί του παρόντος οι τραπεζίτες είναι κατηγορηματικοί και θεωρούν δεδομένο πως φέτος θα διανεμηθεί μέρισμα για τη χρήση 2023. Σημειώστε πάντως πως επιπλέον της εποπτείας των τραπεζών, υπάρχουν και άλλα ισχυρά κέντρα που υποδεικνύουν στις τράπεζες αυτοσυγκράτηση και περιορισμό των μαξιμαλιστικών διαθέσιμων για το ποσοστό των κερδών που θα μοιραστούν στους μετόχους τους.

Στο Ντουμπάι

-Ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται σήμερα στο Ντουμπάι το roadshow "Future Forum 2024" που διοργανώνει η HSBC. Από ελληνικής πλευράς το «παρών» έδωσαν η Εθνική, η Τρ. Πειραιώς και ο ΟΠΑΠ. Οι πληροφορίες αναφέρουν για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και πολλά ραντεβού με επενδυτές, καθώς ο ΟΠΑΠ ξεκινά στα πρακτορεία του από την Τετάρτη 6 Μαρτίου το Eurojackpot που θα ενισχύσει τα οικονομικά μεγέθη, η Εθνική προβάλλει το νέο της πρόσωπο και τους βελτιωμένους δείκτες και η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζεται να περάσει σε ιδιώτες μετόχους.

Όλοι μιλούν για deals

-Είτε μιλάμε για πληροφορική είτε για κινητή τηλεφωνία, είτε ασχολούμαστε με την Ενέργεια είτε με τις ταχυμεταφορές, οι συζητήσεις στα χρηματιστηριακά γραφεία και στα… on line fora των επενδυτών, διαρκώς περιστρέφονται γύρω από κινήσεις εξαγορών, συγχωνεύσεων και επεκτατικών κινήσεων στις αγορές του εξωτερικού. Οι κινήσεις της Vodafone στην Ισπανία πριν από 2 μήνες και στην Ιταλία σήμερα, μας προσφέρουν μια βάση αποτιμήσεων και πολλαπλασιαστών για όλες τις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της NOVA αλλά και του ΟΤΕ. Αν η Entersoft συζητά 15 φορές τα Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεών της, τι αποτίμηση έχουν οι άλλες εισηγμένες του κλάδου Πληροφορικής; Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Θόδωρου Φέσσα αν π.χ. εισπράξει 300 εκατ. ευρώ (3€/μτχ) για την ACS; Οι συζητήσεις είναι πολλές και αφορούν μικρούς και μεγάλους της αγοράς. Κάποια στιγμή θα πρέπει να διαβάσουμε και τις ανακοινώσεις.

Το Χρηματιστήριο σε δύο watch list μέσα στη χρονιά

-Τα στελέχη του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι αισιόδοξα για την πορεία της αγοράς και τη σταδιακή επιστροφή της σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς. Εκτιμούν πως μέσα στη χρονιά θα έχουμε την είσοδο του ΧΑ όχι σε μια, αλλά σε δύο watch list αντίστοιχων δεικτών (λ.χ. του FTSE, του Dow Jones κ.ά), τον προθάλαμο ουσιαστικά για την είσοδο στη μεγάλη κατηγορία των χρηματιστηριακών αγορών, με το πρώτο να αναμένεται τον Απρίλιο.  Η παραμονή σε αυτό το καθεστώς κατά τεκμήριο διαρκεί περίπου 12 μήνες, ενώ μετά απαιτείται ανάλογο διάστημα για την τυπική ένταξη. Όπως εξηγούσαν, κάθε εταιρεία που συνθέτει διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες έχει τη δική της μεθοδολογία και κριτήρια, οπότε δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη. Κοινώς, χρειάζεται ακόμη χρόνος, ωστόσο η αγορά βρίσκεται σε τροχιά αναβαθμίσεων και αυτό έχουν αρχίσει ορισμένα funds να το προεξοφλούν.

«Κόκκινος» ο πρόεδρος Σωκράτης

-Ευδιάθετος και έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στα πηγαδάκια -πριν χτυπήσει το καμπανάκι της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο, με αφορμή την έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών της Intralot- ο Σωκράτης Κόκκαλης έφτασε αρκετά νωρίς χθες στο κτίριο του Χ.Α. Τον υποδέχθηκε ο CEO της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, και έβγαλαν φωτογραφίες στο τμήμα από το παλιό «κάγκελο» της πάλαι πότε Σοφοκλέους που έχει μεταφερθεί στο νέο κτίριο της Λ. Αθηνών. Αφού βγήκαν οι απαραίτητες φωτογραφίες, χτύπησε το καμπανάκι και πέρασε στα… ενδότερα ενώ κάποια στιγμή ρωτήθηκε κατά πόσον τώρα που έκανε την αρχή θα ακολουθήσει και άλλο ομόλογο, π.χ. ένα «πράσινο» (σ.σ. με ρήτρες αειφορίας) για να απαντήσει πως τα πράσινα ομόλογα τα γνώριζε από τις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια, τα είχαν προτείνει στον όμιλο, αλλά ο ίδιος δεν φάνηκε ένθερμος υποστηρικτής. Σταθερά… «κόκκινος» ο πρόεδρος.

Πού «ανήκει» η Siemens Hellas;

-Σε ποιον ανήκει η Siemens Hellas, δηλαδή ο εγχώριος βραχίονας του γερμανικού κολοσσού; Αν και οι περισσότεροι φαντάζονται ότι αποτελεί θυγατρική της γερμανικής Siemens AG, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Με βάση σχετικό πρακτικό του Δ.Σ. της «Σήμενς Ανώνυμος Εταιρεία Ηλεκτροτεχνικών `Έργων και Προϊόντων», όπως είναι η επίσημη επωνυμία της ελληνικής εταιρείας, με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2023, μοναδικός μέτοχος είναι η “Siemens International Holding B.V.”, μια ιδιωτική εταιρεία «που έχει συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Ολλανδίας, με έδρα στο s-Gravenhage, (Χάγη, Ολλανδία) και τόπο επαγγελματικής δραστηριότητας στο Prinses Beatrixlaan 800, 2595 ΒΝ Χάγη, Ολλανδία, με ημερομηνία θέσης σε ισχύ την 15η/12ου/2023». Τώρα, με βάση το μακρύ ιστορικό της εξέλιξης του μετοχικού κεφαλαίου της Siemens Hellas, σύμφωνα με την τελευταία μεταβολή που έγινε τον Μάιο του 2023, η Siemens International Holding B.V., κατείχε ποσοστό συμμετοχής 70,46% και η άλλη μέτοχος Siemens Aktiengesellschaft, ποσοστό συμμετοχής 29,54%. Προφανώς τώρα όλα πέρασαν στη Siemens International Holding B.V. Με τη νέα χρονιά μάλιστα, στις 2 Ιανουαρίου 2024, η έκτακτη Γενική Συνέλευση του ελληνικού βραχίονα αποφάσισε την τροποποίηση των άρθρων 1 και 4 του καταστατικού. Με βάση το νέο άρθρο 1 η επωνυμία «εκσυγχρονίστηκε» κάπως σε «Siemens Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ηλεκτροτεχνικών Έργων και Προϊόντων», ενώ με το νέο άρθρο 4 η διάρκεια της εταιρείας ορίζεται ως αορίστου χρόνου. Πριν ήταν 99 χρόνια, αρχής γενομένης από τον μακρινό Δεκέμβριο του 1938 και μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2037.

Χρηματιστήριο: Σήμερα σε ισχύ οι αλλαγές στους δείκτες MSCI

-Σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και λογικά το Χρηματιστήριο θα κλείσει τον 4ο διαδοχικό ανοδικό μήνα του Γενικού Δείκτη. Ο Φεβρουάριος ξεκίνησε από 1.367 μονάδες, δύσκολα θα τον δούμε σήμερα να πέφτει χαμηλότερα από αυτό το όριο, επομένως -με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών της τάξης των 120 εκατ. ευρώ- ο Γενικός Δείκτης θα υποδεχθεί την Άνοιξη με 4 διαδοχικούς ανοδικούς μήνες. Χθες και σήμερα κλείνουν κάποια πιστωτικά υπόλοιπα, οι θεσμικοί φορτώνουν τον κουμπαρά τους για να συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά μετοχών της Τρ. Πειραιώς, ενώ η σημερινή αναδιάρθρωση του MSCI Standard, χωρίς προσθήκες ή αφαίρεση μετοχών, με την αλλαγή της στάθμισης θα επηρεάσει τις συναλλαγές και τις ισορροπίες των θεσμικών χαρτοφυλακίων. Αντίθετα, στον MSCI Small cap υπάρχουν αλλαγές καθώς προστίθενται η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και η ΙΝΤΡΑΛΟΤ. Ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση πάνω από τις 1.400 μονάδες (1.407,74) με μικρές απώλειες 0,3% και αξία συναλλαγών κάτω από τα 100 εκατ. (99,4 εκατ. ευρώ με πακέτα 3,2 εκατ.€). Την εντυπωσιακότερη κίνηση χθες έκανε η Intralot που γιόρτασε την είσοδο του Ομολόγου της στη χρηματιστηριακή αγορά με μια διαδρομή από το -5,16% στο +0,5% και τον όγδοο μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας ( 3,2 εκατ.€). Οι μετοχές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ ανέπνευσαν ελεύθερες με τη Cenergy +3,86% τη Βιοχάλκο +2,4% και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να ακολουθεί διακριτικά +0,47%.

Η HelleniQ Energy και τα αποτελέσματα

-Σήμερα, μετά το κλείσιμο της αγοράς, η HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) θα ανακοινώσει αυτό που η αγορά περιμένει ανυπόμονα, τα αποτελέσματα μιας ακόμη κερδοφόρου χρήσης. Το μυστικό σ’ αυτούς τους ισολογισμούς κρύβεται στην «προσαρμογή» ή μη των αποτελεσμάτων, δηλαδή στην επίδραση των αποθεμάτων και τη λογιστική απεικόνισή τους. Οι αναλυτές υπολογίζουν πως τα EBITDA θα είναι πάνω από 1,1 δισ. και το μέσο περιθώριο διύλισης 16,7$/βαρέλι. Εκτιμούν επίσης καθαρή κερδοφορία 600 εκατ. ευρώ, αλλά με την προσαρμογή των αποθεμάτων να διαμορφώνεται στα 400 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο έχουν κάθε λόγο να περιμένουν μέρισμα της τάξης 1€/μετοχή, αφού έχει ήδη δοθεί προμέρισμα 0,3 Ευρώ. Με κεφαλαιοποίηση 2,475 δισ. ευρώ η μετοχή HelleniQ Energy στα 8,1 ευρώ, δηλαδή 9,3% υψηλότερα απ’ ό,τι έναν μήνα νωρίτερα, περιμένει κάποιες ανακοινώσεις για το μέλλον.

To ξέφρενο πάρτι του bitcoin

-Πριν από 17 χρόνια, το καλοκαίρι του 2007, λίγο πριν εκδηλωθεί ο σεισμός της Lehman Brothers, οι αγορές χόρευαν ανέμελες πάνω στον πάγο της άφθονης ρευστότητας. Ο τότε CEO της Citibank, Τσακ Πρινς, είχε κάνει μια δήλωση που περιέγραφε την κατάσταση εκείνης της εποχής: «Όταν σταματήσει η μουσική, από άποψη ρευστότητας, τα πράγματα θα είναι περίπλοκα. Αλλά όσο παίζει η μουσική, πρέπει να σηκωθείς και να χορέψεις. Ακόμα χορεύουμε», είχε δηλώσει στις 9 Ιουλίου… Μετά η… μουσική σταμάτησε και ακολούθησαν οι τεκτονικές αλλαγές στον καπιταλισμό. Σήμερα, η μουσική παίζει ασταμάτητα για τα κρυπτονομίσματα που αξίζουν πάνω από 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ένα μόνο bitcoin αξίζει περισσότερα από 60.000 δολάρια, δηλαδή 275% περισσότερα απ’ όσο άξιζε δύο χρόνια πριν. Η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin (πάνω από 1,2 τρισ. $) είναι πλέον ισοδύναμη με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς της Meta. Η φρενίτιδα με το Bitcoin στηρίζεται στην άφθονη ρευστότητα των αγορών και έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας. Όσο ακούμε τη… μουσική της ρευστότητας, τα κρυπτονομίσματα χορεύουν και υποκαθιστούν τα αδύναμα εθνικά νομίσματα περιφερειακών οικονομιών. Όταν η μουσική σταματήσει….

Οι αγορές άρχισαν να πιστεύουν τη FED

-Τα στοιχήματα στη Wall Street σχετικά με τον χρόνο και την ταχύτητα μείωσης των επιτοκίων του δολαρίου συνεχίζονται και τα λεφτά στα προθεσμιακά συμβόλαια είναι πολλά. Τα συμβόλαια αυτά δείχνουν ότι σήμερα η αγορά δίνει πιθανότητα περίπου 38% για 4 μειώσεις επιτοκίων το 2024. Πριν από έναν μόλις μήνα, το βασικό σενάριο (η πλειοψηφία των συμβολαίων) έδινε πιθανότητες 50% για 6 (!) μειώσεις επιτοκίων το 2024. Την ίδια στιγμή, οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων της FED τον Μάρτιο, έχουν μειωθεί στο 3% και οι πιθανότητες μείωσης επιτοκίων τον Μάιο περιορίστηκαν στο 19%. Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις (και τα στοιχήματα) των αγορών αρχίζουν να προσαρμόζονται στις επίσημες ανακοινώσεις και κατευθύνσεις της Aμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας που συνεχίζει να μιλά για 3 προσεκτικές περικοπές των επιτοκίων του δολαρίου μέσα στο 2024.