-Χαίρετε, την εβδομάδα που έρχεται θα δουν τα δημοσκοπικά τους εκεί στο Μ.Μ. με λεπτομέρεια, μαθαίνω και έχει αξία να τα μελετήσει κανείς γιατί η κοινή γνώμη μετρήθηκε πάνω σε μία από τις πιο δύσκολες εβδομάδες για την κυβέρνηση. Ακριβώς τις ημέρες που ξαναγύρισε στη συλλογική μνήμη ο εφιάλτης των Τεμπών και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι αναμενόταν και φυσικά με μπόλικο φαρμάκι από την αντιπολίτευση που εκμεταλλεύεται κατάφωρα ένα δραματικό γεγονός, έναν αβάσταχτο ανθρώπινο πόνο. Τέλος πάντων, δεν θα κρίνουμε την αντιπολίτευση, έτσι γίνεται συνήθως σ’ όλον τον κόσμο.

Τα νούμερα

-Λοιπόν η πηγή μου που ρώτησα, μου είπε ότι η ΝΔ είναι ελαφρώς πιο κάτω λόγω Τεμπών και ομόφυλων ζευγαριών, δηλαδή περίπου 34%-35%, αλλά μετά είναι τα ωραία, να τρίβετε τα μάτια σας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ βολοδέρνουν στο 12%, ο Βελόπουλος έχει πάει κοντά στο 11% μου είπαν και το ΚΚΕ στο 9,5%. «Σε αυτή την εικόνα να λάβεις υπόψιν ότι τη Δευτέρα -κατά πάσα πιθανότητα- ανακοινώνει κόμμα ο Λοβέρδος, εγώ δεν ξέρω τι θα κάνει και αν θα έχει και άλλους μαζί του, αλλά ευρωεκλογές έχουμε, κάτσε να δούμε, όντως είναι πολύ νωρίς να πει κανείς αν θα κόψει καμιά μοναδούλα από τον ''εκτελούνται παραγγελίες τα πάντα όλα'' πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ή μπορεί και κάτι από εμάς», είπε η πηγή του Μ.Μ. Και… έριξε το επίπεδο!

Καραμανλής –Συνέδριο

-Πολύ ενδιαφέρον και ομολογουμένως επιτυχές το Συνέδριο της «Καθημερινής» για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ήταν σχεδόν όλοι εκεί οι εν ζωή πρωταγωνιστές της Μεταπολίτευσης, αλλά και σημερινοί ισχυροί πολιτικοί παράγοντες της χώρας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και οι πρώην Τσίπρας, Σαμαράς, Παπανδρέου. Μπορώ να φανταστώ γιατί δεν πήγε ο Σημίτης, είναι ο άνθρωπος υγιέστατος και διαυγέστατος στα 87 του, αλλά όπως και να το κάνεις είναι δύσκολο να μετέχεις σε δημόσιες εκδηλώσεις. Αυτό που μου προξένησε εντύπωση ήταν η απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή (Ραφήνα) και προσπάθησα να μάθω εξωδίκως. Οι κακές γλώσσες μου είπαν ότι ο ίδιος θεωρεί ότι… τον υποβιβάζουν οι συγχρωτισμοί με τους υπόλοιπους πρώην πρωθυπουργούς ή ακόμα και με τον νυν. «Με πάνε κάτω αυτά», φέρεται ειπών, μου είπε η πηγή μου. Περαστικούλια και καλά κοψίδια…

Η οδηγία Μητσοτάκη για την ακρίβεια

-Στα του υπουργικού, ο πρώτος που πήρε τον λόγο ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας που έκανε μια υπεραναλυτική ενημέρωση για τους κωδικούς που θα έχουν από εδώ και πέρα μειωμένες τιμές στα ράφια. Μου λένε, πάντως, ότι ο Μητσοτάκης, ως συμπέρασμα των όσων άκουσε, είπε κάτι του στυλ «οι τιμές δεν πρέπει να σταθεροποιηθούν, αλλά να πέσουν, κι εμείς πρέπει να είμαστε από πάνω και να παρακολουθούμε την εφαρμογή των μέτρων». Δίνοντας το μήνυμα ότι δεν αρκεί η εξαγγελία των μέτρων, για τα οποία σήμερα θα τα πει αναλυτικά στο briefing και ο Παύλος Μαρινάκης.

Μήνυμα no. 2 σε Ανδρουλάκη

-Πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση «την έπεσε» στο ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αποκαλώντας το κόμμα «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Μου λένε ότι σιγά σιγά θα ανοίξει και δεύτερο μέτωπο, καθώς στο υπουργικό, αφού άκουσε την παρουσίαση Αυγενάκη για τις αλλαγές που προωθούνται με ελληνική πρωτοβουλία στην ΚΑΠ για τους αγρότες, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι, επειδή έρχονται και ευρωεκλογές, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η κυβέρνηση διεκδικεί αλλαγές κόντρα στις θέσεις των Ευρωσοσιαλιστών (που ανήκει το ΠΑΣΟΚ) και της Αριστεράς. «Συμφωνεί ο Ανδρουλάκης και θα πιέσει τους Ευρωσοσιαλιστές να συμφωνήσουν με τις αλλαγές στην ΚΑΠ;», είναι αυτό που είπε σε βασικές γραμμές ο Μητσοτάκης. Φαντάζομαι, τις επόμενες μέρες θα εκφραστεί και επισήμως.

Οι παρεμβάσεις Άδωνι στο ΕΣΥ

-Μένω στο υπουργικό που είχε «ψωμί» στα επί της ουσίας. Για τα θέματα υγείας, αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε κοντά στην αύξηση συμμετοχής των ασθενών σε διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα, καθώς, όσο δεν αλλάζει το clawback, αλλά παράλληλα αυξάνεται ο όγκος των πελατών, τόσο τα διαγνωστικά παραπονούνται. Επίσης μου λένε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής στο ΕΣΥ για 1-2 χρόνια γιατρών που γίνονται 67 ετών και δεν επιθυμούν ακόμα να βγουν στη σύνταξη, αν και το μέτρο θα είναι προαιρετικό. Ακόμα, βαίνει προς υλοποίηση το μέτρο για τη δυνατότητα εργασίας ιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα -όχι για τους χειρουργούς- μόνο όμως εφόσον έχουν ολοκληρώσει το ωράριό τους στις πρωινές βάρδιες, κάτι που θεωρείται ως ένα έξτρα κίνητρο παραμονής τους στο σύστημα.

Τα σχέδια Βαρδινογιάννη και Χόλτερμαν μετά το deal που έρχεται

-Παρά τις αρχικές διαψεύσεις (που τότε είχαν νόημα γιατί δεν υπήρχε ακόμη οριστική συμφωνία) όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο Όμιλος Βαρδινογιάννη θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του αποκτώντας το σύνολο της συμμετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων ΗΛΕΚΤΩΡ. Χόλτερμαν και Βαρδινογιάννης έχουν δώσει τα χέρια και με αυτή τη συναλλαγή δρομολογούν το κοινή συναινέσει διαζύγιό τους. Οι δρόμοι τους χωρίζουν, αλλά χωρίς δυσαρέσκεια. Αντιθέτως. Η Motor Oil θα επικεντρωθεί στον πράσινο ενεργειακό μετασχηματισμό της με ορίζοντα το 2030, για τον οποίο έχει προγραμματίσει επενδύσεις της τάξης των 4 δις ευρώ. Από τη δική της πλευρά, η Reggeborgh Invest, συμφερόντων του Ολλανδού επιχειρηματία Χένρι Χόλτερμαν, «καθαρίζει» τις δραστηριότητες της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, διατηρεί ένα μεγάλο ποσό σε μετρητά το οποίο σκοπεύει να επενδύσει δυναμικά στην Ελλάδα σε τομείς όπως το Real Estate, τα Ξενοδοχεία και οι Τράπεζες. Πρόσφατα άλλωστε είχε πουλήσει το 100% της ΑΝΕΜΟΣ πάλι στη Motor Oil.

Υπογράφηκε η συμφωνία Intrakat - ΔΕΗ

-Χθες το βράδυ έπεσαν οι υπογραφές με τις οποίες ολοκληρώθηκε το SPA μεταξύ της Intrakat και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Με αυτό, η θυγατρική της ΔΕΗ αγοράζει 6 εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη έργα ΑΠΕ της Intrakat, ισχύος 144 MW και παράλληλα μπαίνει ως μέτοχος με 49% σε εταιρίες Holding της Intrakat που αναπτύσσουν έργα ΑΠΕ ισχύος 1,6GW. Από κοινού ΔΕΗ και Intrakat θα προχωρήσουν σε επενδύσεις που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ. Μία λιγότερο γνωστή, αλλά πολύ σημαντική πτυχή της συμφωνίας αυτής για την Intrakat, είναι ότι θα αναλαμβάνει τις κατασκευές των έργων ΑΠΕ της κοινοπραξίας με τη ΔΕΗ, κάτι που διασφαλίζει ισχυρό ανεκτέλεστο και έσοδα για το ορατό μέλλον.

Το αγκάθι στον γάμο SoftOne και Entersoft

-Με τις ευχές ολόκληρου του κλάδου της πληροφορικής φιλοδοξούν να «έλθουν εις γάμου κοινωνίαν» δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές της αγοράς. Η Entersoft  -που σήμερα αξίζει 220,8 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, έχοντας πραγματοποιήσει ένα άλμα της τάξης του 75% μέσα στον τελευταίο χρόνο- και η SoftOne του Ομίλου Γερμανός, με τις διαρκείς επιθετικές εξαγορές στην οποία σήμερα ανήκουν εταιρείες όπως η Unisoft, η Prosvasis, η Regate, η Cosmone, η Impact, η Appsoft και πολλές άλλες. Μοναδικό αγκάθι σ’ αυτή την επικείμενη συναλλαγή είναι ένα επενδυτικό fund που διατηρεί μερίδιο 10% στο μετοχολόγιο της Entersoft και το οποίο για να πει το «ΝΑΙ» προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του. Η αγορά της πληροφορικής και ειδικά του επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα χρειάζεται ισχυρούς και μεγαλύτερους παίκτες, τα περιθώρια είναι μεγάλα και οι προοπτικές ξεπερνούν τα στενά όρια των 400 εκατ. ευρώ στα οποία κινείται σήμερα. Προχθές, η Entersoft  εξέδωσε διάψευση των σεναρίων και η μετοχή υποχώρησε κατά -0,28%. Σήμερα η αγορά ξέχασε τις διαψεύσεις  και η μετοχή ανέβηκε +5,14% στα 7,36 Ευρώ. Βίον ανθόσπαρτον...

Τι φέρνει το Eurojackpot για τον ΟΠΑΠ

-Την ερχόμενη Παρασκευή 8 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη κλήρωση του Eurojackpot στην Ελλάδα από τον ΟΠΑΠ. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό παιχνίδι τύπου Τζόκερ που προσφέρει πολύ μεγάλα χρηματικά έπαθλα και είναι διαθέσιμο σήμερα σε 18 ευρωπαϊκές χώρες, με τη χώρα μας να είναι η 19η. Από τις 6/3 θα κατατίθενται δελτία, η στήλη θα έχει 2,5 ευρώ και υπάρχουν δύο κληρώσεις εβδομαδιαίως, κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Με δεδομένο ότι το Eurojackpot θα αποτελέσει μια ακόμη σημαντική προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, οι αναλυτές εκτιμούν πως σε συνδυασμό με την ανανέωση των αριθμοπαιχνιδιών (ΛΟΤΤΟ, Τζόκερ) που διεξάγονται μέσω κληρώσεων, θα ενισχύσει περαιτέρω τον τζίρο του Οργανισμού για το 2024. Η Eurobank Equities στο τελευταίο της report για τον ΟΠΑΠ είχε κάνει λόγο για αύξηση τζίρου 6% το 2024 και ανάλογη αύξηση στα EBITDA, τα οποία τοποθετούνται στα 780 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή έχει τοποθετήσει τον πήχη για τη μετοχή στα 17,90 ευρώ, ενώ σε αντίστοιχο report της προ διμήνου η JPM έδωσε τιμή-στόχο στα 20 ευρώ, με τον τίτλο να κλείνει χθες στα 16,87 ευρώ (+0.30%). Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ απέκτησε στα τέλη του 2022 από το ελληνικό Δημόσιο την άδεια διεξαγωγής του παιχνιδιού στην ελληνική επικράτεια μέσω του επίγειου δικτύου της (καταστήματα ΟΠΑΠ). Η άδεια χορηγήθηκε για περίοδο 10 ετών που αρχίζει από την ημερομηνία διεξαγωγής της πρώτης κλήρωσης του Eurojackpot στην Ελλάδα, με δυνατότητα ανανέωσης για ίσο ή μικρότερο χρονικό διάστημα. Η συμμετοχή του Δημοσίου στα έσοδα από τη διεξαγωγή του Eurojackpot καθορίζεται σε 30% επί του μεικτού κέρδους του ΟΠΑΠ.

Τεράστια deal στα τυχερά παιχνίδια

-Παραμένουμε στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών όπου τους τελευταίους μήνες συντελείται κοσμογονία. Μετά το super-deal των 2,6 δισ. ευρώ για την εξαγορά της σουηδικής Kindred από τη γαλλική La Francaise des Jeux, με στόχο να δημιουργηθεί ο δεύτερος μεγαλύτερος ευρωπαϊκός πάροχος τυχερών παιχνιδιών, χθες έγινε γνωστό πως η International Game Technology (IGT, που αποκτήθηκε από την GTECH, που με τη σειρά της είχε εξαγοραστεί από τη Lottomatica Group) σκοπεύει να συγχωνεύσει δύο μονάδες της με την Everi, σε μια συμφωνία που αποτιμάται στα 5,7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, θα διαχωριστεί η δραστηριότητα των λοταριών και θα γίνει απόσχιση στο κομμάτι του Global Gaming και του PlayDigital της IGT, το οποίο θα συγχωνευτεί με την Everi. Οι μετοχές του νέου σχήματος θα παραμείνουν εισηγμένες στη Wall Street. Γενικώς, συντελείται ένα εκτεταμένο re-rating στη διεθνή αγορά των τυχερών παιχνιδιών, με τις αποτιμήσεις να ανεβαίνουν διαρκώς, καθώς η online δραστηριότητα κυρίως αναπτύσσεται ταχύτατα.

Το ράλι της Τράπεζας Πειραιώς

-Εν αναμονή του placement, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς συνεχίζει το ισχυρό ράλι της. Χθες ξεπέρασε και τα 4 ευρώ (έκλεισε στα 4,07 ευρώ (+5,2%) για πρώτη φορά από την ανακεφαλαιοποίηση του 2021. Η μετοχή της τράπεζας σε διάστημα 24 μηνών καταγράφει απόδοση +213%, κατά το τελευταίο 12μηνο +71% και κατά 27% στο πρώτο δίμηνο του 2024. Προφανώς και οι μετοχές της Πειραιώς δέχονται τις θετικές επιδράσεις από το placement του 27% που ξεκινά τη Δευτέρα και η συμπεριφορά της μετοχής ανταποκρίνεται στις εκτιμήσεις της αγοράς πως το discount δεν θα είναι μεγάλο και θα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7%.

Στο Χρηματιστήριο παίζουν μετοχές, όχι την αγορά

-Η Τράπεζα Πειραιώς όπως είπαμε και πιο πάνω οδηγεί τον χορό των δεικτών, οι 3 συστημικές τράπεζες ακολουθούν, αλλά η υπόλοιπη αγορά παίζει το δικό της παιχνίδι, με προσεκτικό και αυστηρά επιλεκτικό stock picking. Με συναλλαγές 23 εκατ. ευρώ, χθες η μετοχή της Πειραιώς εκτινάχθηκε και πλέον ξεπερνά σε χρηματιστηριακή αξία το 1,3 δισ. ευρώ. Αυτό είναι ένα μέγεθος που ενδιαφέρει τα μεγάλα Αμερικανικά Επενδυτικά Σπίτια, όπως είχε αποδείξει το πρόσφατο roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη. Το ανοδικό τέμπο ακολούθησαν πρόθυμα η Εθνική με τζίρο 16,6 εκατ. ευρώ, η Eurobank με 11,3 εκατ. και η Alpha με 10,9 εκατ. Ο Γενικός Δείκτης χθες έκλεισε το υψηλό της ημέρας, στις 1.424,77 μονάδες με άνοδο +1,21% συμπληρώνοντας 4 διαδοχικούς ανοδικούς μήνες. Ο Φεβρουάριος στο σύνολό του ανέβασε τον Γενικό Δείκτη κατά +4,19%, τον Τραπεζικό Δείκτη κατά 5,5%, ενώ ο FTSE μεγάλης κεφαλαιοποίησης απέδωσε +4,12% και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης +4,8%. Η αναδιάρθρωση του δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI εκτίναξε την αξία των συναλλαγών στα 192,9 εκατ. ευρώ, με μόλις 6,7 εκατ. σε πακέτα. Αφού τελειώσει το μεγάλο πάρτι της Τρ. Πειραιώς, όλες οι μετοχές θα βρεθούν μπροστά στον καθρέπτη της νέας πραγματικότητας που θα έχει δημιουργηθεί από αυτή τη μεγάλη αποκρατικοποίηση. Γι’ αυτό οι επαγγελματίες της αγοράς παίρνουν θέσεις με βάση τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, αγνοώντας τη γενικότερη τάση που συνεχώς φαντασιώνεται μεγάλα deals, εξαγορές, συγχωνεύσεις και επεκτάσεις επιχειρηματικών ομίλων.

Ευλογημένη μπύρα

Στην αγορά ακούγεται εντόνως ότι πολύ σύντομα θα κάνει την εμφάνισή της μια νέα μπύρα που έχει εξασφαλίσει την ευλογία μεγάλης Μονής του Όρους, ως προς την ονομασία και τα συστατικά. Πρόκειται για μία άφιξη διαφορετική στον χώρο των ποτών, με στόχο κατ’ ελάχιστον τους πιστούς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη ορθόδοξη περιοχή στα Βαλκάνια. Για την παραγωγή της, με την άδεια του ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης μάρκας, έχει ήδη εκδηλωθεί ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον, λένε όσοι γνωρίζουν.

Η ελληνική εταιρία τεχνητής νοημοσύνης

Επενδυτικές αποδόσεις από την έκρηξη του Artificial Intelligence δεν βρίσκει κανείς μόνο στη Silicon Valley και στον NASDAQ, αλλά και στην Ελλάδα. Μόλις 20 μήνες μετά την επένδυση, μια ομάδας angel investors, υπό την ηγεσία του δικτύου HeBAN στη Moveo.ai, βλέπουμε την εταιρία να βγαίνει στην αγορά και να σηκώνει ένα δεύτερο μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης, με τη συμμετοχή διεθνών Venture Capital και lead investor την Eleven Ventures. Στο διάστημα αυτό η Moveo.ai τριπλασίασε τα μεγέθη της και οι αρχικοί επενδυτές τριπλασίασαν την αξία της επένδυσής τους. Το Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων (Hellenic Business Angels Network – HeBAN), αριθμεί περισσότερα από 70 μέλη. Το HeBAN γεννήθηκε πριν από 2 χρόνια ως μη κερδοσκοπικό Σωματείο και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο European Business Angels Network (EBAN) και το Global Business Angels Network (GBAN). Εκπαιδεύει τους Έλληνες Επιχειρηματικούς Αγγέλους (Business Angels) για να αναπτύξει τον θεσμό στην Ελλάδα.

Ο Λάρι Σάμερς προειδοποιεί

O Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης Ομπάμα, πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αποφάσισε να μιλήσει και να προειδοποιήσει τους Αμερικανούς ότι το πάρτι των χρηματιστηρίων δεν ταιριάζει με τη μίζερη ακρίβεια της καθημερινότητάς τους. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές υποτιμούν τους κινδύνους της παγκόσμιας πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής. Ο κόσμος οδεύει δυνητικά σε μια περίοδο όπου υπάρχει λιγότερη αίσθηση του τι θα γίνει». Τα είπε αυτά όταν περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους στις ΗΠΑ (53%) πιστεύουν ότι οι μισθοί τους δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό (σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εργαζομένων) και ενώ το μέσο ενοίκιο μιας κατοικίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ξεπέρασε τα 1.950 δολάρια.