-Χαίρετε, ξέρω ότι τα νέα για τις δημοσκοπήσεις είναι από τα αγαπημένα σας και, επειδή έχω καλή πηγή, σας τα μεταφέρω σχεδόν… online, άντε, να το πω πιο λαϊκά, κατευθείαν απ' τον φούρνο, την ώρα που βγαίνουν, δηλαδή. Λοιπόν, επιβεβαιώνεται ότι το κυβερνών κόμμα ανέβηκε στο 34% χωρίς αναγωγές, όπως επίσης ότι κάτι τσιμπάει και ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι λίγο πιο κάτω από το 27%. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ έχασε ακόμα και το 0,4% που είχε πάρει όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι η δημοτικότητα του πρωθυπουργού τσίμπησε τρεις μονάδες μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ενώ σύντομα θα δούμε και τι πήρε ο Τσίπρας από τη δική του παρουσία στη ΔΕΘ. Προσθέτει μάλιστα η πηγή μου ότι «ακριβώς γι’ αυτό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εγκαταλείψει την πόλωση και την ''υποκλοπολογία'' και να αλλάξει πλήρως στρατηγική, γιατί δεν θα δει την πτωτική καμπύλη να γυρίζει ποτέ…». Εγώ μεταφέρω, δεν ξέρω απ’ αυτά, να εξηγούμαστε, αλλά -για να είμαστε ειλικρινείς- λογικά μου φαίνονται.

Μόνο ο Πρόεδρος και το μισό Δ.Σ. φεύγουν από τα ΕΛΤΑ (οι υπόλοιποι, ηρεμήστε)

-Ξεκινώ χωρίς καθυστέρηση από τα νέα της αγοράς, γιατί χθες δημιούργησα άθελά μου μια αναστάτωση με το σχόλιο για τα πρόσωπα που αλλάζουν στη διοίκηση των ΕΛΤΑ. Αιφνιδιάστηκαν οι άνθρωποι και ψάχνονταν, αλλά δεν ήμουν εκτός πραγματικότητας. “Κλείδωσε” και φεύγει από τα ΕΛΤΑ ο Πρόεδρος, αντικαθίστανται τρία μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο και ο κατάλογος των αλλαγών ακόμη δεν έχει κλείσει. Ήμουν υπερβολικός;

Την Πέμπτη ξεκινά το... derby της Αλεξανδρούπολης

-Την Πέμπτη και χωρίς άλλες αναβολές αναμένονται οι προσφορές για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο υπάρχει μεγάλο γεωπολιτικό (αμερικανικό) και μη ενδιαφέρον. Για ποσοστό τουλάχιστο 67% του Λιμένα Αλεξανδρούπολης ενδιαφέρον εκδήλωσαν 4 υποψήφια σχήματα, αλλά πηγές κοντά στη διαδικασία αναφέρουν πως θα πρέπει να αναμένονται δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από δύο σχήματα.

Στο σφυρί το ασημικό της Ελευθεροτυπίας για 10,95 εκατ.

-Για τις 2 Νοεμβρίου 2022 προσδιορίστηκε ο πλειστηριασμός του βιομηχανικού ακινήτου της Ελευθεροτυπίας (ΧΚ Τεγόπουλος) που θα γίνει μέσω e-auction. Η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται σε 10,95 εκατ. ευρώ και προέκυψε από τον μέσο όρο των τελευταίων εκτιμήσεων των πιστοποιημένων εκτιμητών. Η διακήρυξη έχει ήδη αναρτηθεί στο Μητρώο Αφερεγγυότητας (αρ. 104492) και θα αναρτηθεί και στο e-auction. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτησή του γιατί η περιοχή βρίσκεται σε ανάπτυξη. Δημιουργείται μια νέα γραμμή του προαστιακού σιδηρόδρομου Κορωπί -Λαύριο, σχεδιάζεται το νέο κέντρο της Microsoft, επεκτείνονται εργοστάσια φαρμακοβιομηχανίας κ.λπ. Το ακίνητο βρίσκεται στο Κορωπί στη θέση «ΝΗΣΙΖΑ ΚΑΡΕΛΑ», μέσα στη βιομηχανική ζώνη, σε σημείο δηλαδή που υλοποιούνται το τελευταίο διάστημα αρκετές επενδύσεις. Καλύπτει έκταση 42.097 τ.μ. η οποία έχει προέλθει από τη συνένωση πολλών οικοπέδων, τα οποία έχει αποκτήσει η εταιρεία τμηματικά και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τριώροφο βιομηχανικό κτίριο (κτίριο πιεστηρίων), κτίριο ενέργειας, ισόγειο βιομηχανικό κτίριο και διώροφο βιομηχανικό κτίριο ναυπηγείου. Καλά τα νέα και για τους πρώην εργαζόμενους της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ που ελπίζουν να εισπράξουν κάποια από τα χρωστούμενα του μακρινού παρελθόντος.

Θεοδωρόπουλος-Ταμβακάκης συνεχίζουν

-Ακάθεκτοι από τις αντιξοότητες της συγκυρίας, οι Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Απόστολος Ταμβακάκης ανέλαβαν από 1ης Σεπτεμβρίου, τα ηνία στην “Ελληνικοί Χυμοί ΑΕ” και δηλώνουν πεπεισμένοι για την πολύ καλή πορεία της εταιρίας. Στο μεταξύ, το EOS Capital του Ταμβακάκη δουλεύει με στόχο να ολοκληρώσει έως το τέλος του έτους δύο νέες επενδύσεις και την πώληση μια παλιάς.

Ο ακάματος κυρ-Παντελής σε νέα κόλπα

-Και ενώ το σήριαλ της αντιπαράθεσης μεταξύ του Δημοσίου και των τραπεζών με τον μεγαλοξενοδόχο Παντελή Μαντωνανάκη συνεχίζεται στα δικαστήρια, η στήλη πληροφορείται ότι έλαβε χώρα μια ακόμη ενδοεταιρική κίνηση, η οποία, αν κρίνουμε από την ιστορία, έχει τη σημασία της. Έτσι λοιπόν, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας Αττικός Ήλιος, -είναι αυτή που διαχειρίζεται το Grand Resort Lagonissi-, στις 4 Αυγούστου μειώθηκε η ονομαστική αξία της μετοχής κατά 1 ευρώ και η νέα ονομαστική αξία της μετοχής ανέρχεται σε 1 ευρώ. Μετά από αυτό, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 66.026.600 ευρώ και διαιρείται σε 66.026.600, ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 1 ευρώ η κάθε μια. -Προσέξτε τώρα. Στις 10 Μαΐου 2021, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, είχε αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο κατά… 23 ευρώ, με καταβολή μετρητών και στη συνέχεια αυξήθηκε η ονομαστική αξία της μετοχής κατά 1,25 ευρώ. Κατά αυτής της απόφασης στις 23 Απριλίου 2022 η Eurobank και η Intrum άσκησαν αγωγές στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας την ακύρωσή της. Για να θυμηθούμε την ιστορία, η τελευταία σημαντική ΑΜΚ στην Αττικός Ήλιος είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2015, κατά 5.445.363 ευρώ, με έκδοση 1.815.121 νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ εκάστη, η οποία όμως προβλεπόταν ότι θα καλυφθεί με κεφαλαιοποίηση από οφειλόμενους τόκους ομολογιών. Τον Σεπτέμβριο του 2019 αποφασίστηκε η μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά 1,50 ευρώ και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς η περαιτέρω μείωση κατά 0,75 ευρώ. Τώρα, για το πώς μπορεί να ερμηνευθεί η τελευταία κίνηση Μαντωνανάκη, μένει να φανεί στην πορεία. Κάθε πρόβλεψη, επίφοβη.

Η νέα επένδυση του Π. Γερμανού στις ΗΠΑ

-Για την επένδυση του Πάνου Γερμανού στη σουηδική Clarna (Buy now pay Later) τα έχουμε πει εγκαίρως. Σήμερα θα μιλήσουμε για μια νέα επένδυση της εταιρείας Sunlight του Ομίλου Olympia και συγκεκριμένα μια νέα εγκατάσταση στη Βόρεια Καρολίνα για την παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών. Η Sunlight Batteries USA, θυγατρική της ελληνικής εταιρείας Sunlight Group, θα επενδύσει 40 εκατομμύρια δολάρια στο νέο εργοστάσιο 134.000 τετραγωνικών ποδιών στο Mebane της Βόρειας Καρολίνας. Κατασκευή, αποθήκευση και διανομή μπαταριών ιόντων λιθίου. Στη Βόρεια Καρολίνα είναι όλοι πολύ χαρούμενοι γιατί δημιουργούνται περισσότερες από 130 θέσεις εργασίας, με μέσο ετήσιο μισθό άνω των 67.000 δολαρίων. Μέχρι σήμερα η Sunlight λειτουργούσε μια μονάδα στο γειτονικό Greensboro. Τώρα επεκτείνεται… και γι’ αυτό δικαιούται μια σημαντική φορολογική έκπτωση πάνω από 1,2 εκατομμύρια δολάρια για 12 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι η Sunlight πληροί τους στόχους προσλήψεων και επενδύσεων.

Καλυφθείτε... βρέχει data centers

-Οι μεγάλες επενδύσεις της Microsoft για τη δημιουργία τριών data centers σε Σπάτα και Κορωπί (ξεκινούν οι εργασίες μέσα στο 2023) είναι γνωστές. Υπάρχουν όμως και άλλες επενδύσεις σε αυτό το κομμάτι, από μεγάλες πολυεθνικές, αλλά και ελληνικές εταιρείες. Η LANCOM, μία ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία με ειδίκευση στις υπηρεσίες cloud, data center και τηλεπικοινωνιών, προχωρά τη δημιουργία νέου κέντρου στην Κρήτη, του Balkan Gate Crete, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα διασυνδεθεί με το Balkan Gate που ήδη λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη.

Η Μιcrosoft τους ένωσε, ο φωτογράφος τους χώρισε

Η Μιcrosoft, στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα, κατάφερε να ενώσει τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές στην αγορά τεχνολογίας - λιανεμπορίου. Βλέπετε, οι θέσεις δεν ήταν αριθμημένες ή προκρατημένες, οπότε βρέθηκε ο Βασιλάκος του Κωτσόβολου με τον Καλογεράκη του Shoplix, πιο δίπλα πατήρ και υιός Γεράρδος (Πλαίσιο) κι εκεί κοντά ο Ρόμπυ Μπουρλά της Public κόκ. Αλλά μάλλον επρόκειτο για συνύπαρξη που επέβαλε η αστική και επαγγελματική ευγένεια, γιατί το αίτημα για μια οικογενειακή φωτογραφία έμεινε να αιωρείται, καθώς ένας εξαφανίστηκε, ένας άλλος κουφάθηκε αιφνιδίως, ένας άλλαξε απότομα συζήτηση… Πάντως, η πιο χαλαρή στιγμή της εκδήλωσης (όπου η αίθουσα τραντάχτηκε στα γέλια) ήταν όταν ο συγγραφέας Χρ. Χωμενίδης (που έγραψε χειρόγραφα το πρώτο του βιβλίο και τα υπόλοιπα στον υπολογιστή) θυμήθηκε με χιούμορ τις εποχές του αργού internet που βασανιζόταν να κατεβάσει καμία φωτογραφία ή κάποιο τραγούδι της μόδας κι όχι όπως τώρα με τις τσόντες...

Κρατά γερά (προς το παρόν, τουλάχιστον)

-Ο πολύ χαμηλός όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο -παρά τη ράθυμη ενεργοποίηση και των θεσμικών επενδυτών του Λονδίνου- δείχνει ότι η ελληνική αγορά δεν έχει σοβαρούς λόγους να παρασυρθεί από τον κατήφορο των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων. Αντιθέτως, η πολύ θετική έκθεση της Goldman Sachs για τις προοπτικές των τραπεζών μας, μαζί με τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων που προαναγγέλλουν οι κεντρικοί τραπεζίτες (και αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών), σε συνδυασμό με τα καλά αποτελέσματα των ισχυρών ομίλων, συντηρούν ένα κλίμα αξιοπρέπειας και προσδοκίας στην αγορά. Ο μεγάλος εθνικός στόχος για το investment grade, προς το παρόν μοιάζει μακρινός. Ιδιαίτερα μετά τη σιωπή της Moody’s και DBRS. Eπόμενος στόχος, είναι οι δύο αξιολογήσεις του Οκτωβρίου: Στις 7 Οκτωβρίου θα μιλήσει ο «οίκος» FITCH και μια βδομάδα πριν από την εθνική μας εορτή, στις 21 Οκτωβρίου, θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της η Standard & Poor's. Λίγες ημέρες αργότερα (27/10) συνεδριάζει πάλι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, για μια νέα αύξηση επιτοκίων. Την υγεία μας να 'χουμε...

Ένας είναι ο Klaus, δεύτερος δεν υπάρχει

-Τελειώνει η θητεία του ανθρώπου που κρατά στα χέρια του το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους. Ο Klaus Reggling, o επικεφαλής του ESM, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τον τίμησε (για την υπομονή και τη συμπεριφορά του) και η Ακαδημία Αθηνών, με το βραβείο Λόρδος Βύρων. Το κακό είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί σ’ αυτό το κρίσιμο πόστο. Οι δύο αρχικοί υποψήφιοι ο Pierre Gramegna (από το Λουξεμβούργο) και ο Joao Leao (από την Πορτογαλία), δεν κατάφεραν να βρουν στήριξη και αποσύρθηκαν. Εμείς, στο θέμα αυτό, διακριτικά και αθόρυβα, έχουμε πολλά επιχειρήματα για να υποστηρίζουμε τις επιλογές της Ιταλίας.

Αλλά κι ο Μπέκαμ ένας είναι (και μάλιστα πιο ωραίος)

-Όσοι βρέθηκαν στην πρόσφατη εκδήλωση της Tudor στην Αθήνα, για την οποία ήρθε στη χώρα μας ο “πρεσβευτής” της ελβετικής ωρολογοποιίας Ντέιβιντ Μπέκαμ, αιφνιδιάστηκαν βλέποντας την Αγγελική Φράγκου. Το αφεντικό της Navios των 188 πλοίων αποφεύγει τις εμφανίσεις σε δημόσιες εκδηλώσεις που δεν συνδέονται με τη ναυτιλία, αλλά στην περίπτωση της Tudor δεν είχε επιλογές: Τα δύο παιδιά της ήθελαν να φωτογραφηθούν και να πάρουν αυτόγραφα από τον πρώην αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας και αστέρι (και) της Manchester United.