-Χαίρετε, εβδομάδα νόμου μη κρατικών πανεπιστημίων αυτή που ξεκίνησε, με κορύφωση προς το τέλος της που θα ψηφιστεί στη Βουλή και από όλο αυτό έχει πιο πολύ ενδιαφέρον η στάση του ΠΑΣΟΚ που ενώ ήταν υπέρ του νόμου και αίφνης το γύρισε κατά ο αρχηγός Νίκος Α., καταγγέλλοντας τον νόμο ότι εξυπηρετεί συμφέροντα. Στο Μ.Μ. βέβαια τον καταγγέλλουν ακριβώς για το ανάποδο, ότι «αυτός έχει κάνει το κόμμα του franchise συμφερόντων και αν δεν μας πιστεύετε ρωτήστε και βουλευτές του». Είμαι περίεργος να δω αν ο αρχηγός θα επιβάλλει τη γνώμη του εντός του ΠΑΣΟΚ με ή άνευ κομματικής πειθαρχίας. Επίσης ακούω από καλές πηγές ότι ο Ν.Α. εσχάτως κοιτάει και με μισό μάτι τον δήμαρχο Χάρη Δούκα και γι’ αυτό και έδωσε άλλα ονόματα προς υποστήριξη στις εκλογές της ΚΕΔΕ, από εκείνα που υποστήριζε ο Δούκας, και στον Πλατανιά Χανίων και στη Δυτική Αχαΐα και αλλού. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο Δούκας έδωσε γραμμή για πλείστους όσους Συριζαίους δημάρχους (Ζαχαριάδης, Καφατσάκη, Μπέκας κ.λπ.) επιβεβαιώνοντας την εικόνα του δήμαρχου που γέρνει προς τα εκεί και ακόμα πιο αριστερά. Όχι ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τον ήθελε και ποτέ και μάλιστα εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων, μην τρελαθούμε κιόλας, άσε που έκανε και πάρτι με την γκάφα του Δούκα με την επιλογή του υιού ΓΑΠ-μελισσοκόμου στη θέση του επικεφαλής του Εθνικού Κήπου, η οποία φυσικά κάηκε εν τη γενέσει.

Τσίπρας

-Γενικώς τις τελευταίες ημέρες υπήρξε πολύ φασαρία με διάφορα «δρώμενα» στην πιάτσα που θα μπορούσαν να έχουν τίτλο «άλλου τρως και πίνεις κι άλλου πας και το δίνεις». Ένα από αυτά ήταν το συνέδριο της Καθημερινής για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης και μεταξύ άλλων που πήγαν να μιλήσουν ήταν ο Τσίπρας (όχι όπως ο Καραμανλής-Ραφήνας που δεν καταδέχτηκε την υπόλοιπη πλέμπα των πρωθυπουργών). Τι ήταν να πάει ο άμοιρος ο Αλέξης, τον πλάκωσαν οι Συριζαίοι, ο ένας γιατί δεν ήρθε να τα πει στο δικό τους συνέδριο, ο άλλος γιατί δέχτηκε να δώσει συνέντευξη σε μια δημοσιογράφο που είχε σχολιάσει αρνητικά τον Κασσελάκη, άντε βγάλε άκρη, λέω εγώ. Μαλλιά-κουβάρια γίνονται κάθε μέρα, κάθε ώρα εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τον ίδιο τον αρχηγό Στέφανο που βρίσκεται σε άλλη σφαίρα, κυκλοφορεί κάθε βράδυ ελεύθερος κι ωραίος και κάνει δημόσιες σχέσεις παντού επαναλαμβάνοντας στερεότυπα «θα γίνω πρωθυπουργός και αν δεν γίνω τώρα, θα γίνω μετά κι αν δεν γίνω μετά, θα γίνω πιο μετά» και μετά αναλαμβάνει ο Τάιλερ να… το κάνει πενηνταράκια, ήτοι να εξηγήσει ότι «ο Στέφανος είναι γεννημένος γι’ αυτό». Κι εγώ θα γίνω ο νέος Ρούπερτ Μέρντοχ όταν μεγαλώσω…

Η νέα οικογενειακή φωλιά

-Στο μεταξύ, επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται εκσυγχρονιστική κεντροαριστερά, ασχέτως αν κυκλοφορεί ένα παρτσακλό μπασκετμπολίστας (ο Παππάς) και μιλάει σαν τον Κασιδιάρη αποκαλώντας την κυβέρνηση δολοφόνους για τα Τέμπη. Ο Πρόεδρος Στέφανος αποκτά λοιπόν σπίτι στο Κολωνάκι όπως έχει και ο Σημίτης λίγα μέτρα πιο δίπλα και μάλιστα το σπίτι είναι εφάμιλλο σε τοποθεσία και τετραγωνικά με το σπίτι του Μητσοτάκη... άρα τεκμαίρεται εκ των πραγμάτων ότι ο Στέφανος έχει δίκιο όταν λέει ότι οδεύει προς την πρωθυπουργία! Ο δρόμος που είναι το διώροφο σπίτι είναι βέβαια στενός, αλλά μια ανάσα από την πλατεία, το διώροφο διαμέρισμα 250 τ.μ. βρίσκεται στην οδό Λεβέντη 5 και το πήρε σε κανονική τιμή, περί τις 7.000 το τ.μ., ανακαινισμένο, με υψηλή αισθητική. Ευχές από εμάς να το ευχαριστηθούν οι άνθρωποι.

Η στάμπα του Παππά

-Σε έναν άλλον Παππά θα πάω τώρα, τον Νίκο Παππά (παλιό φίλο Τσίπρα), ο οποίος λειτουργεί ως… κηδεμόνας του Στέφανου στο εσωκομματικό στερέωμα, όπως μαρτυρεί η νέα ανθρωπογεωγραφία. Για παράδειγμα, η νέα εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά είναι άνθρωπος που διατηρούσε στενή δημοσιογραφική και πολιτική σχέση μαζί του από τα χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα και εσχάτως ήταν διευθύντρια της Αυγής, ενώ ο κολλητός του ο Λευτέρης Κρέτσος… από το πουθενά επανεμφανίστηκε στο εσωκομματικό στερέωμα και θα μετέχει στο νέο Εκτελεστικό Γραφείο που θα λειτουργεί ως πρωινός καφές. Παρεμπιπτόντως, να σας πω ότι η τοποθέτηση Κεχαγιά στη θέση της εκπροσώπου επιβεβαιώνει μια πληροφορία που σας είχα πει προ μηνών ότι…. παίζεται η ημερήσια έντυπη έκδοση της Αυγής.

Π. Γερμανός και Imker εξαγόρασαν την Εntersoft - Ερχεται δημόσια πρόταση

-H εβδομάδα ξεκινά για το Χρηματιστήριο πολύ δυναμικά με μια εξαγορά εισηγμένης και το placement της Πειραιώς. Ξεκινώ λοιπόν τα νέα της αγοράς από την εξαγορά, καθώς -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- οι μέτοχοι της Softone –προσοχή, οι μέτοχοι κι όχι η εταιρεία- απέκτησαν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εισηγμένης Εntersoft. Συγκεκριμένα, αγοραστές είναι το Olympia Group του Πάνου Γερμανού και το Imker Capital οι οποίοι, κατά πληροφορίες πάντοτε, αποκτούν άνω του 50% της Εntersoft, οπότε το deal θα συνεχιστεί με δημόσια πρόταση. Oι ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το πρωί, ενώ οι δυο εταιρίες Εntersoft και Softone θα ακολουθήσουν, τουλάχιστον για έναν χρόνο, ανεξάρτητη πορεία. Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που η εξαγορά γίνεται από τους μετόχους της Softone και όχι από την ίδια την εταιρεία. Αυτά λοιπόν και κρίμα που ο CEO και (πλέον) πρώην βασικός μέτοχος της Εntersoft Α. Κοτζαμανίδης, την περασμένη Πέμπτη στην τηλεδιάσκεψη, αποπήρε τον μοναδικό αναλυτή (έναν Γάλλο) που ρώτησε για το ενδεχόμενο πώλησης της εταιρείας.

Ολα έτοιμα για το placement της Τρ. Πειραιώς

-Οσον αφορά το placement, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δούλεψαν το Σαββατοκύριακο, το ενημερωτικό εγκρίθηκε, τα διαδικαστικά ολοληρώθηκαν και σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση του 22%+5% των μετοχών της Τρ. Πειραιώς που κατέχει το Ταμείο. Από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη όλη η αγορά στρέφει την προσοχή στο placement, με τις προσδοκίες να είναι για σημαντική υπερκάλυψη λόγω ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό.

Η Lamda δεν χρησιμοποίησε τις γραμμές των τραπεζών

-Να περάσω στο Ελληνικό και τη Lamda όπου φαίνεται ότι τα πράγματα προχωρούν με τον καλύτερο τρόπο. Σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές, η Lamda έως τώρα δεν έχει τραβήξει ούτε ένα ευρώ από τις χρηματοδοτικές γραμμές που έχουν εγκεκριμένες για αυτήν oι τράπεζες. Μάλιστα οι τραπεζίτες υπολόγιζαν ότι θα δώσουν κεφάλαια για την κατασκευή του πύργου των κατοικιών, αλλά δεν χρειάστηκε καθώς η εταιρεία έχει ταμείο περίπου 500 εκατ. από τις πωλήσεις που κάνει και δεν χρειάστηκε χρηματοδότηση. Να προσθέσω επίσης ότι στελέχη της Lamda μου λένε πως βγήκαν στην ευρύτερη αγορά προκειμένου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης στο Ελληνικό κάποιου ξένου πανεπιστημίου.

Μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα στις τρεις βίλες του Ελληνικού

-Oι φάκελοι για τρεις ακόμη βίλες στα 28 πολυσυζητημένα οικόπεδα της παραλίας του project του Ελληνικού είναι προγραμματισμένο να περάσουν τώρα προς συζήτηση για έγκριση (ή μη) από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και δη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Και οι τρεις βίλες συνδέονται με πολύ γνωστά επιχειρηματικά ονόματα: Πρόκειται για τους φακέλους με τις προμελέτες των κατοικιών ιδιοκτησίας ΤΗς ‘’Sunset Cove’’ με διευθύνοντα σύμβουλο τον Απόστολο Κάκκο ο οποίος μετά την επιτυχημένη πορεία του στον τομέα των data centers και το χρυσό deal πώλησης της Lamda Hellix στους Αμερικανούς της Digital Realty, έχει ανοιχτεί επιχειρηματικά στους κλάδους του real estate και της τεχνολογίας, ενώ η δεύτερη βίλα συνδέεται ιδιοκτησιακά με τον Φαίδωνα Τομάζο, μέλος της μεγάλης ναυτικής οικογένειας της χώρας, και η τρίτη βίλα με μεγάλο κατασκευαστή.

Ελληνικό σουξέ στο συνέδριο της HSBC στο Ντουμπάι

-Μεγάλο σουξέ είχαν οι τρεις ελληνικές εισηγμένες που μετείχαν στο επενδυτικό συνέδριο «HSBC MENAT Future Forum» που διοργάνωσε η HSBC στο Ντουμπάι. Στο forum, που προ ετών φιλοξενούσε η Κωνσταντινούπολη και που τα τελευταία χρόνια έχει μεταφερθεί στα Εμιράτα, συμμετείχαν η Εθνική, η Τράπεζα Πειραιώς και ο ΟΠΑΠ. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σχετικά μακριά από το κέντρο του Ντουμπάι, σε ένα εντυπωσιακό κτίριο, όπως τα περισσότερα στο Ντουμπάι, δίπλα στον ιππόδρομο και το Sky Bubble, και ήταν γεμάτο από διαχειριστές κεφαλαίων που ήρθαν από το Λονδίνο, την Κωνσταντινούπολη, το Χονγκ Κονγκ και την Ασία γενικότερα, αλλά και πολλά στελέχη που έχουν μετοικήσει στα ΗΑΕ. Οι πληροφορίες της στήλης κάνουν λόγο για ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον και πολλά ραντεβού με επενδυτές και μάλιστα τα στελέχη των τριών ελληνικών εισηγμένων ανέφεραν για το πόσο διαβασμένοι ήταν οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι αναλυτές που συναντήθηκαν μαζί τους, εν προκειμένω και για τις εξελίξεις στην εγχώρια τραπεζική αγορά με το placement της Τρ. Πειραιώς να είναι ante portas. Η γενικότερη αίσθηση ήταν πως τα ελληνικά assets θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν και το 2024, έχοντας ήδη πίσω τους μια πολύ καλή διετία. Για τις δύο τράπεζες το feedback ήταν φυσικά θετικό, με δεδομένο πως τα μεγέθη και οι δείκτες τους διαρκώς βελτιώνονται, κάτι που ισχύει και για τον ΟΠΑΠ, με τον Οργανισμό να έχει επιπλέον το πλεονέκτημα συνεχόμενων συμμετοχών στο συγκεκριμένο event και ότι o ίδιος αναλυτής της HSBC τον καλύπτει εδώ και καιρό. Γενικά θα πρέπει να αναμένονται νέα report και για τις τρεις ελληνικές εταιρείες από την επενδυτική τράπεζα στο επόμενο διάστημα.

Η HIG, ο Μητσοτάκης και τα «μυστικά» της επένδυσης στον Ασπρόπυργο

-Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον χώρο όπου κάποτε λειτουργούσαν οι εγκαταστάσεις της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο και σήμερα, μετά την απόκτησή της έκτασης των 291 στρεμμάτων από τη HIG Capital, δρομολογείται η κατασκευή ενός τεράστιου Κέντρου Διαμετακομιστικού Εμπορίου που θα συνδέεται με τα μεταφορικά δίκτυα από θάλασσα, στεριά αλλά και με το σιδηρόδρομο (trimodal). Με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των 300 εκατ. ευρώ, η ΗΙG θα δημιουργήσει ένα πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης και όχι μόνο, συνολικής επιφάνειας 290.000 τετραγωνικών μέτρων, που θα αναδείξει τη χώρα μας ως Logistics Hub, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να έρθουν στη χώρα μας μεγάλες ξένες εταιρείες που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Ο πρωθυπουργός άκουσε από τον Κωνσταντίνο Μπήτρο, εκπρόσωπο της HIG Capital στην Ελλάδα, πως το κέντρο προγραμματίζεται να θεμελιωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, παίρνοντας την υπόσχεση του Κ. Μητσοτάκη να είναι παρών στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί. Μεταξύ άλλων, στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού έγιναν γνωστά και κάποια από τα σχέδια της HIG για το logistics center, στο οποίο θα δημιουργηθεί ξενοδοχείο αλλά και ιατρική κλινική για τους οδηγούς και το προσωπικό των μεταφορικών εταιρειών που θα πιάνουν στον Ασπρόπυργο έπειτα από χιλιάδες μίλια σε στεριά ή θάλασσα, καθώς θα υπάρχει και λιμένας πρόσδεσης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το πρώτο trimodal logistics park στην Ελλάδα θα δημιουργήσει πάνω από 1.200 θέσεις εργασίας, ενώ αναμένεται να έχει καθαρό ετήσιο οικονομικό αποτύπωμα για την Ελλάδα άνω των 100 εκατ. ευρώ (φόροι, τέλη, εισφορές κ.λπ.).

Άγριος πόλεμος των εταιρειών συμβούλων

-Στην εποχή των μεγάλων έργων και των μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό, ο ρόλος των συμβούλων με τη διεθνή υπογραφή έχει εκτοξευθεί. Οι 4 μεγάλες επιχειρήσεις παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών (ΕΥ, Deloitte, PwC και KPMG είδαν τους τζίρους τους να αυξάνονται κατά 70% τα τελευταία δύο χρόνια, αφού ο κάθε δημόσιος λειτουργός θέλει να «έχει το κεφάλι του ήσυχο» με μια υπογραφή διεθνούς κύρους. ΕΥ, Deloitte, PwC έκλεισαν τη χρονιά με τζίρο 120 εκατ. ευρώ (!) εκάστη, ενώ λιγότερα (περίπου τα μισά) αναλογούν για την KPMG. Στο παιχνίδι τώρα τελευταία μπαίνει και η Grand Thorton που διεκδικεί κι αυτή θέση στο «πρωτάθλημα» των «υπογραφών κύρους» στα μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα. Ο ανταγωνισμός μεταξύ αυτών των εταιρειών κάθε άλλο παρά ευγενής είναι. Πρόσφατα η Deloitte έχασε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που τα κέρδισε η EY, η οποία έβαλε την υπογραφή της και στο rebranding της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Χ. Σταϊκούρας προσλαμβάνει την KPMG να... μετρά τα έργα

-Kαι με την ευκαιρία που ξεκινήσαμε την κουβέντα για τις εταιρίες συμβούλων, να πω ότι μπορεί εμείς να μετράμε και να ξαναμετράμε το ανεκτέλεστο των πέντε κατασκευαστικών εταιρειών του κλάδου (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος) και να τρίβουμε τα μάτια μας από τα νούμερα (άνω των 15 δισ.), όμως στην κυβέρνηση (αλλά και στις τεχνικές εταιρείες), η μεγάλη αγωνία είναι πώς τα έργα αυτά θα πάρουν μπρος. Και κυρίως πώς οι καθυστερήσεις και τα προσκόμματα που ήδη παρατηρούνται σε μεγάλες εργολαβίες θα εκπληρώσουν τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα, κυρίως για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παραδέχονται ότι ελάχιστες από τις σχεδιαζόμενες υποδομές προχωρούν σε ικανοποιητικό βαθμό. Για αυτό έχουν αποφασίσει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να μην εκτροχιαστούν περαιτέρω τα χρονοδιαγράμματα και δεν υπάρχει επιστροφή! Ένα από αυτά τα έργα είναι και ο ΒΟΑΚ, η μεγάλη παραχώρηση του οδικού άξονα Κρήτης, η οποία δεν εξελίσσεται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε. Κατά ορισμένες πληροφορίες οι κόντρες μεταξύ των κατασκευαστικών εταιρειών συνεχίζονται, ενώ κατά άλλες έχουν προκύψει τεχνικής φύσεως θέματα στη «μοιρασιά» της μεγάλης πίτας που εμποδίζουν την έκδοση του πρακτικού του διαγωνισμού. Σύννεφα όμως υπάρχουν και στο flyOver που κατασκευάζεται με ΣΔΙΤ, για το οποίο έγινε πρόσφατα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και του νέου δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη, που δεν… καλοβλέπουν τα εργοτάξια που εγκαθίστανται 14 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, προκαλώντας μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη. Οι τόνοι έχουν ανέβει για την υπερυψωμένη γέφυρα της Περιφερειακής της Θεσσαλονίκης, που προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια σε μερίδα της πόλης και κάνει κάποιους, όπως τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, να μη διστάζουν να προτείνουν ακόμη και την ακύρωσή του έργου! Το υπουργείο έχει απλώσει μεγάλο τραχανά, τον οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να μαζέψει για να αποφύγει τα χειρότερα. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να εδράζεται και η απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα για πρόσληψη της KPMG, με στόχο την υποστήριξη και επίβλεψη των έργων. Η εταιρεία συμβούλων θα εγκατασταθεί για τους επόμενους μήνες στο υπουργικό γραφείο της Μεσογείων και θα συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις με τους εποπτευμένους φορείς, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης του υπουργείου (που δεν είναι και λίγα), με σκοπό την εβδομαδιαία/μηνιαία αναφορά προόδου των εργασιών και την επίλυση πιθανών προβλημάτων που προκύπτουν και προκαλούν καθυστερήσεις. Η εταιρεία συμβούλων θα συμμετάσχει και στην Task Force του υπουργείου σε σχέση με τα έργα του RRF και θα είναι σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Οικονομικών για τις μηνιαίες και εξαμηνιαίες αναφορές.

H επανανεμφάνιση της Κατερίνας Σαββαΐδου

-Ίσως να θυμάστε την Αικατερίνη Σαββαΐδου. Ήταν η πρώην Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων την οποία η -Πρώτη Φορά Αριστερά- κυβέρνηση της χώρας, το 2015, κατηγόρησε ότι δήθεν είχε παγώσει κάποια πρόστιμα σε εταιρείες και με αυτό το πρόσχημα την απέλυσε για να βάλει ένα ακόμη δικό της παιδί. Μετά ήρθαν οι δανειστές και επέβαλαν στην πάντα υπάκουη ΠΦΑ κυβέρνηση, να παραχωρήσει στην Τρόικα τη Γενική Γραμματεία, δημιουργώντας την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η πρώην ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη και τελικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) πέρυσι τέτοια εποχή, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας της κυρίας Σαββαΐδου και υποχρέωσε το ελληνικό Δημόσιο να της καταβάλει αποζημίωση. Όλα αυτά τα θυμηθήκαμε γιατί, σήμερα το πρωί, στην Τράπεζα της Ελλάδος, η Κατερίνα Σαββαΐδου και η επιστημονική της ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» μαζί με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών Τάσο Αβραντίνη, θα παρουσιάσουν από κοινού τον «Προϋπολογισμό των Πολιτών 2024», σε ειδική εκδήλωση δημοσίου διαλόγου, με την κεντρική ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. To γεγονός ότι η κυρία Σαββαΐδου είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του -εισηγμένου στο Χρηματιστήριο πλέον- Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», είναι μια τεχνική λεπτομέρεια.

To Αεροδρόμιο της Αθήνας δημιουργεί κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά

-Σε λίγη ώρα και πριν από την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, η διοίκηση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας θα (επι)σπεύσει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης για το 2023. Η σπουδή για την ανακοίνωση προϊδεάζει για εξαιρετικά αποτελέσματα που συνεπάγονται και τη διανομή υψηλού μερίσματος, αφού η διοίκηση έχει δεσμευτεί ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των κερδών κάθε χρήσης (έως και 90%) θα δίνεται ως μέρισμα στους επενδυτές. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνδέει με την Ελλάδα 155 πόλεις παγκοσμίως και το 2023 έχει διακινήσει 28,2 εκατ. επιβάτες, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 24% σε σύγκριση με το 2022. Αργότερα μέσα στην ημέρα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη της διοίκησης με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές…

Αισιοδοξίας το ανάγνωσμα στο Χρηματιστήριο

-Περίπου 20.000 νέοι χρηματιστηριακοί κωδικοί (το 90% ελληνικής καταγωγής) έχουν προστεθεί στη χρηματιστηριακή μας αγορά, με αφορμή τη δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας. Η ζήτηση που προκάλεσαν οι νέοι αυτοί επενδυτές δεν ικανοποιήθηκε πλήρως, επομένως τα κεφάλαιά τους είναι διαθέσιμα στην αγορά. Ο Γενικός Δείκτης με τη βοήθεια της Τρ. Πειραιώς έχει συμπληρώσει 6 διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες και κάθε διορθωτική κίνηση είχε μικρή διάρκεια, αφού το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές υπήρξε σαφές και έντονο. Αυτή την εβδομάδα, 9 μετοχές του FTSE25 θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους και σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης των μετοχών της Τρ. Πειραιώς μεθαύριο το βράδυ, θα υπάρχει άφθονο υλικό για ανάλυση και αιτίες για νέες αγοραστικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο. Αύριο η Elvalhalcor, μεθαύριο η Optima Bank που θα ανακοινώσει τα μεγέθη και μέρισμα για το 2023, την Πέμπτη η Alpha Bank και η Eurobank με την Autohellas, θα δώσουν πολλές αφορμές για προβλέψεις αναφορικά με το μέλλον της αγοράς μας. Το κερασάκι στην τούρτα θα βάλει ο καναδικός Οίκος DBRS που ήταν από τους πρώτους οίκους αξιολόγησης που έδωσαν την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα και την περασμένη εβδομάδα, με νέα έκθεση που εξέδωσε, εξηγεί πώς η Ελλάδα μπορεί να αναρριχηθεί σε υψηλότερα πατώματα των αξιολογήσεων που αφορούν την πιστοληπτική της ικανότητα. Η αξιολόγηση της DBRS θα λειτουργήσει ως προπομπός για την πολυαναμενόμενη αξιολόγηση του Steffen Dyck Senior Vice President της Moody’s σε 10 μέρες από σήμερα, που πραγματικά θα αλλάξει τα δεδομένα για την ελληνική Κεφαλαιαγορά…

Το αμερικανικό χρέος και οι «λύσεις» των συντηρητικών δυνάμεων

-Την περασμένη εβδομάδα, σε 4 μόλις ημέρες το αμερικανικό Δημόσιο δανείστηκε από τις αγορές 100 δισ. δολάρια. Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ εκτινάχθηκε στα 34,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 11,2 τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το 2020. Βρισκόμαστε στον 3ο μήνα του έτους και όλα δείχνουν ότι φέτος το έλλειμμα των ΗΠΑ θα ξεπεράσει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν διπλάσιο από το έλλειμμα των 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ψήφισε το Κογκρέσο. Τις τελευταίες 100 ημέρες το συνολικό χρέος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, κατά μέσο όρο 10 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Ενόψει των Προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, οι συντηρητικές δυνάμεις τρομοκρατούν τους ψηφοφόρους για το -πρωτοφανές είναι αλήθεια- μέγεθος του χρέους και εισηγούνται «ριζοσπαστικές λύσεις» που κατά βάση στοχεύουν στη μείωση των κοινωνικών δαπανών και στην «εσωστρέφεια» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής…

Κρίση στην αγορά εμπορικών ακινήτων

-Στην Ελλάδα το real estate και η αγορά εμπορικών ακινήτων βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, αφού η χώρα βγαίνει από την απομόνωση και προσελκύει επενδυτές στην πραγματική οικονομία. Στο εξωτερικό όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η γερμανική τράπεζα Aareal Bank ειδικεύεται στη χρηματοδότηση ακινήτων. Την Παρασκευή εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση ότι το 25% των δανείων που χορήγησε για την αγορά γραφείων στις ΗΠΑ κήρυξε αθέτηση πληρωμών το 2023. Προειδοποίησε μάλιστα «ακολουθούν περισσότερα». Μία άλλη γερμανική τράπεζα που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ, η Deutsche Pfandbriefbank, ανακοίνωσε μεγάλες ζημιές από την έκθεσή της στα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ (Commercial Real Estate). Χθες οι γερμανικές εφημερίδες έγραφαν για το «Ηλίθιο γερμανικό χρήμα» που νόμισε ότι ανακάλυψε το Ελ Ντοράντο στην αμερικανική αγορά ακινήτων. Η Aareal Bank ανακοίνωσε ότι έχει χορηγήσει 4 δισ. ευρώ σε δάνεια γραφείων στις ΗΠΑ και 1 στα 4 είναι πιθανό να μείνει απλήρωτο, γι’ αυτό αύξησε τις προβλέψεις για ζημίες δανείων 8 φορές το 4ο τρίμηνο σε 179 εκατ. ευρώ. Ο Οίκος FITCH υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Aaeral προειδοποιώντας ότι θα υποφέρει εάν υπάρξει πρόσθετη σοβαρή πίεση στην αγορά ακινήτων γραφείων των ΗΠΑ (ήδη η αξία των γραφείων στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 50%) ενώ υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης και στις ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων…