-Χαίρετε, λοιπόν χθες στο Μ.Μ. αφού κόψανε μια μικρή τούρτα προς τιμήν του Κ.Μ. που γιόρτασε τα 56 του χρόνια (ευχόμεθα κι εμείς) μετά περάσανε στο ψητό… Αναλύσανε την πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση που τελείωσε το Σάββατο και σημειωτέον έγινε σε μια από τις πιο δύσκολες εβδομάδες για την κυβέρνηση (μνημόσυνο για τα Τέμπη). Η Ν.Δ. στην εκτίμηση ψήφου χάνει μια μονάδα και είναι στο 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 0,8% και είναι στο 14% και το ΠΑΣΟΚ χάνει δυο μονάδες και ξαναβρίσκεται στο 14% μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ (τον Φεβρουάριο η ίδια έρευνα έδειχνε το ΠΑΣΟΚ στο 16%). Ο Βελόπουλος πήρε δύο και πλέον μονάδες άρα είναι κοντά στο 10% και κάπου εκεί είναι και το ΚΚΕ.

Εξηγήσεις…

-Ρώτησα να μάθω για όλα αυτά την πηγή μου και μου εξήγησε: Η Ν.Δ. έχασε λίγο και σε ποιοτικά από Τέμπη και ομόφυλα αλλά κυρίως ο κόσμος ταλαιπωρείται από την ακρίβεια, δεν μιλάμε για κάτι τρομερό γιατί επαναλαμβάνω η δημοσκόπηση ήταν πάνω στα Τέμπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 0,8% ως ένα αυτόματο reflection συσπείρωσης, από τα γεγονότα του συνεδρίου, αλλά αντιμετωπίζει δομικό πρόβλημα γιατί στις ποιοτικές αναλύσεις προκύπτει ότι το 1/3 των ψηφοφόρων θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να μετακινείται περισσότερο στο κέντρο, το άλλο 1/3 πιο αριστερά και το τρίτο υπόλοιπο να μένει εκεί που είναι. Βασικά μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα που λένε, αλλά ο Κασσελάκης έχει δουλειές τώρα. Ανακαινίζει τις Σπέτσες, αγοράζει και φτιάχνει τη Λεβέντη στο Κολωνάκι (νέο σπίτι), τι να σου πρωτοκάνει και ο Τάιλερ, θέλει την άποψη και του νοικοκύρη.

Βουτιά ΠΑΣΟΚ

-Και γιατί «βούτηξε» το ΠΑΣΟΚ τόσο, ρώτησα την πηγή. «Γιατί σε κανένα από τα θέματα που τρέξανε όλο το μήνα δεν είχε καθαρή θέση, ούτε στα ομόφυλα, ούτε στην επιστολική ψήφο, ούτε στα μη κρατικά Πανεπιστήμια, αλλά κυρίως δεν υπάρχει ο αρχηγός, δεν φαίνεται πουθενά». Αρχίζει και γίνεται ντέρμπι η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, εκτός αν έχουμε κανένα τρελό και δούμε κανένα Βελόπουλο.

Κρανιδιώτης

-Στο πλαίσιο αυτό της ανόδου δεξιών κομμάτων, μου λένε ότι γίνεται μια συζήτηση να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. ο Φαήλος Κρανιδιώτης, για να μαζευτεί λίγο η διαρροή προς τα εκεί γενικώς. Προσέξτε, είπα γίνεται κουβέντα με τον Φαήλο όχι ότι έκλεισε για να κατέβει…

Πέφτει χρήμα στα media

-Λοιπόν για τον διαγωνισμό για τα σήματα της Ελευθεροτυπίας έχουμε γράψει τόσες φορές και μάλιστα για την τιμή εκκίνησης των περίπου 350.000 ευρώ. Η ίδια η Grant Thornton (Βασίλης Καζάς) το εκτιμούσε περί τις 500.000 ευρώ, όταν όμως μπαίνει στη μέση η… δίψα για media τα ποσά πάνε στον Θεό, έτσι η Alter Ego του Μαρινάκη το έφτασε στα 8,1 εκατ. ευρώ και κέρδισε τον διαγωνισμό, όπως το είχε τερματίσει και κάποια εταιρεία του Μελισανίδη προ ετών για να πάρει την Ναυτεμπορική έναντι 7 εκατ. ευρώ. Για την τρίτη προσφορά που έφτασε μέχρι τα 4,5 εκατ. ευρώ άκουσα για τον Μάρη που το διέψευσε και για τον Μπάκο, που επίσης είπε ότι δεν συμμετείχε. Άκουσα και για τον Κόκκαλη αλλά δεν το επιβεβαίωσα άρα μεταφέρω μετ’ επιφυλάξεως την πληροφορία. Λέτε να αποκτήσει «αντίπαλον δέος» η Έφσυν;

Τα περιουσιακά στοιχεία

Για την ιστορία πάντως, ο λογαριασμός για τα περιουσιακά στοιχεία της Ελευθεροτυπίας είναι ο εξής: Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια από το λουκέτο για να ολοκληρωθούν χθες οι πλειστηριασμοί. Το κτίριο της οδού Μίνωος στον Νέο Κόσμο, που ήταν το στρατηγείο της πτωχευμένης Χ.Κ. Τεγόπουλος, εκπλειστηριάστηκε το 2018 και αποκτήθηκε από την εταιρεία ακινήτων «Value Tουριστική» των Dimand-Grivalia, έναντι τιμήματος 10,9 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια ανακαινίστηκε πλήρως από τη Dimand και μετατράπηκε σε υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο, που στεγάζει σήμερα την πολυεθνική εταιρεία εξυπηρέτησης πελατών Webhelp Hellas. Ακολούθησε ο πλειστηριασμός των εγκαταστάσεων της Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε. στο Κορωπί όπου άλλαξε χέρια έναντι 8,2 εκατ. ευρώ και χθες ο πλειστηριασμός των σημάτων έναντι 8,1 εκατ. Συνολικά λοιπόν οι πλειστηριασμοί των περιουσιακών στοιχείων της Χ.Κ. Τεγόπουλος απέφεραν το ποσό των 27,2 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των χρεών του εκδοτικού ομίλου ήταν 70 εκατ.

Προ των πυλών πρόστιμο στην Ασημακοπούλου

-Η υπόθεση με τα e-mails που έστειλε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δεν είναι απλή, καθώς σε άλλες χώρες το θέμα των προσωπικών δεδομένων φέρνει… ζόρια. Η ίδια, πάντως, ενημερώθηκε χθες από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την επείγουσα έρευνα που ξεκινά και θα κληθεί να τεκμηριώσει πώς απέκτησε τη λίστα αποδεκτών των e-mails. Αυτή δεν είναι θα είναι μια εύκολη αποστολή για την Ασημακοπούλου, όσο έμπειρη νομικός και αν είναι. Αυτή την ώρα, το κεντρικό σενάριο στο τραπέζι είναι, όταν περαιωθεί η έρευνα, να έρθει αντιμέτωπη με ένα ικανό πρόστιμο.

Ο εκνευρισμός της Κεραμέως

-Οφείλω να σας πω, πάντως, ότι η εν λόγω υπόθεση έχει προκαλέσει εκνευρισμό στα πάνω πατώματα του υπουργείου Εσωτερικών, ειδικά εκεί στον πέμπτο όροφο που εδρεύει η Νίκη Κεραμέως. Διότι αυτή η υπόθεση φέρνει σκιές για την επιστολική ψήφο, η οποία με βάση τα στατιστικά πάει σφαίρα και ήδη έχουν εγγραφεί πάνω από 22.000 εκλογείς, δύο μήνες πριν το τέλος της προθεσμίας. Πάντως, επειδή η κυβέρνηση ψάχτηκε αρμοδίως, διαρροή από το σύστημα της επιστολικής δεν προκύπτει, ενώ και διάφοροι που έλαβαν mail από την Ασημακοπούλου λένε ότι δεν είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν επιστολικά.

Βρέχει deal

-Παράπονα δεν μπορούμε να έχουμε καθώς στην αγορά βρέχει deal. Πουλήθηκε η Εntersoft, το placement της Τρ. Πειραιώς πάει εξαιρετικά και προδιαγράφεται μεγάλη επιτυχία, αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να περιμένουμε την πώληση της ACS, ΤΕΝΕΡΓΑ και ΗΛΕΚΤΩΡ έχουν δρομολογηθεί, ενώ μπαίνει εμπρός και η πώληση της NOVA.

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Εntersoft

Είπα Εntersoft και μου ήρθε στο μυαλό ο CEO και μέτοχος της εταιρίας Α. Κοτζαμανίδης, ο οποίος το...τερμάτισε και για αυτό κυκλοφόρησαν χθες κάτι φήμες στην αγορά πως ασχολείται μαζί του η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τέτοιες πληροφορίες λόγω της φύσης τους είναι δύσκολο έως απίθανο να επιβεβαιωθούν, αλλά αν πράγματι το πράττει η Επιτροπή, τότε νομίζω δικαίως γιατί υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων που δημιουργεί ερωτήματα. Την Τρίτη 27/2 η ΕΚ έστειλε επιστολή στην Εntersoft η οποία και απάντησε «επί δημοσιευμάτων ηλεκτρονικού τύπου που περιλαμβάνουν αναφορές σε συζητήσεις με επενδυτές για αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρίας, αφού επικοινώνησε (σ.σ., η Εntersoft) με τους βασικούς της μετόχους γνωστοποιεί τα εξής: Ουδεμία σχετική ενημέρωση ή πληροφορία έχει περιέλθει εν γνώσει της εταιρίας και εξ όσων μας πληροφόρησαν οι μέτοχοι μας δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε συμφωνία…». Την Πέμπτη 29/2 στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα ο Α. Κοτζαμανίδης ερωτήθηκε από αναλυτή τον οποίο και παρέπεμψε στην παραπάνω ανακοίνωση με την προτροπή να διαβάσει για να προσπαθήσει να καταλάβει. Την Παρασκευή η ΕΚ επανήλθε με νέα επιστολή στην Εntersoft και τη Δευτέρα το πρωί προειδοποίησε με αναστολή της μετοχής αν δεν γίνουν ανακοινώσεις πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. Οπότε προκύπτει το ερώτημα: Από την Πέμπτη το απόγευμα μέχρι το πρωί της Δευτέρας έκλεισε η πώληση; Προηγουμένως δεν είχαν ακούσει κάτι σχετικό; Εφόσον ρωτήθηκαν οι μέτοχοι γιατί δεν απάντησαν πως είναι σε συζητήσεις, αλλά απάντησαν ότι δεν έχουν ενημέρωση για συμφωνία; Σε αυτά τα ερωτήματα και άλλα ανάλογα φέρεται να αναζητά απαντήσεις η ΕΚ και αφού μεταξύ των μετόχων που είναι πωλητές περιλαμβάνονται έξι, οι οποίοι είναι μέλη του ΔΣ, μεταξύ των οποίων και ο CEO Α. Κοτζαμανίδης.

Ντέρμπι Barca - Εntersoft

-Στην υπόθεση της Entersoft υπάρχει η εκκρεμότητα του fund Barca -πριν λίγους μήνες κατείχε επισήμως το 7,5% και τώρα λέγεται ότι έχει αυξήσει το ποσοστό του στο 10%- το οποίο διεκδικεί την αμοιβή του (οι φήμες στην αγορά το φέρουν να ζητά 10 ευρώ/μτχ) για να αποδεχθεί τη στρατηγική συμμαχία με τους μετόχους της SoftOne. Πιθανόν για αυτό στην στρατηγική του Ομίλου Γερμανός δεν υπάρχει συγχώνευση, τουλάχιστον πριν περάσει ένα έτος. Οι μετοχικές ισορροπίες προφανώς και θα φανούν πιο ευκρινώς μετά τη δημόσια πρόταση για την Entersoft. `

Το ράλι της Τρ. Πειραιώς

-Μετά το χθεσινό +5,82% που έκανε η μετοχή της Τρ. Πειραιώς το εύρος της τιμής διάθεσης του placement δείχνει πιο ελκυστικό. Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση για τη μετοχή όσον αφορά τα νούμερα της υπερκάλυψης του placement. Η στήλη θα στοιχημάτιζε ότι σήμερα είναι μάλλον δύσκολο να κλείσει η μετοχή με πτώση και συνεπώς το ερώτημα είναι πόσο ακόμη θα ανέβει η μετοχή ως αύριο Τετάρτη που ολοκληρώνεται η προσφορά, καθώς η υψηλή τιμή στο ταμπλό φέρνει περισσότερα κεφάλαια στην εγγραφή. Σε κάθε περίπτωση έχουμε ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό της Εθνικής τράπεζας που δεν ξέρουμε ακόμη «πόσα λεφτά αφήνει στο τραπέζι» για τους επενδυτές.

Αχ και να ήμουν ανάδοχος…

-Το placement της Τρ. Πειραιώς πάει για grand success και οι ανάδοχοι, σύμβουλοι, δικηγόροι κ.λπ. ετοιμάζονται να γεμίσουν τα ταμεία τους. Σύμφωνα λοιπόν με το ενημερωτικό Δελτίο, η Τράπεζα Πειραιώς θα ξοδέψει για την προσφορά ως 44 εκατ. ευρώ, το ΤΧΣ ως 14 εκατ. και αν πάει για το 27% (που πάει) άλλα 3 εκατ. Σύνολο 61 εκατομμύρια.

Το Ελ. Βενιζέλος μεγαλώνει

-Το στόρι που προτάθηκε κατά τη δημόσια εγγραφή για την είσοδο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο ήταν η ελκυστική μερισματική πολιτική της εταιρείας. Η διοίκηση του ΔΑΑ σε διάστημα μικρότερο του μηνός από την εισαγωγή του θα προτείνει στην ετήσια ΓΣ (στις 25/4) τη διανομή υπολοίπου μικτού μερίσματος ύψους 0,33 ευρώ ανά μετοχή για την οικονομική χρήση 2023. Σημειώνεται ότι για την χρήση 2023, έχει ήδη διανεμηθεί προμέρισμα ύψους 130 εκατ. ευρώ (0,433 ευρώ ανά μετοχή) στους μετόχους της εταιρείας πριν την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς και εισαγωγής των μετοχών στο Χ.Α. Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά την υλοποίηση του Master Plan της που έχει σχεδιαστεί ώστε να αυξήσει τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεών του ΔΑΑ στα 33 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, μέσω της επέκτασης του κύριου και του δορυφορικού αεροσταθμού, της κατασκευής πρόσθετων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών και ενός νέου πολυώροφου κτιρίου στάθμευσης οχημάτων. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος έως το τέλος του 2028.

Χρηματιστήριο των 100 δισ. ευρώ

-Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ και στο ταμπλό σήμερα υπάρχουν 11 επιχειρηματικοί όμιλοι που αξίζουν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ ο καθένας. Αν μέχρι το τέλος του έτους αυξηθεί ο αριθμός των εισηγμένων με αξία άνω των 3 δισ. η επιστροφή της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς στις «ώριμες» θα είναι ευκολότερη. Η επιτυχία της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Τρ. Πειραιώς όπως είπαμε και προηγουμένως προεξοφλείται από την αγορά ως δεδομένη και τα βλέμματα στη συνέχεια θα στραφούν στην Εθνική Τράπεζα αφού πριν το καλοκαίρι λήγει η «περίοδος αποχής» (6 μήνες μετά την πρόσφατη πώληση του πακέτου μετοχών της ΕΤΕ από το ΤΧΣ) κι εφόσον το κλίμα στις αγορές διατηρηθεί ενθουσιώδες η πώληση ενός ακόμη πακέτου της ΕΤΕ δεν θα αργήσει. Τη σημαία της ανόδου χθες κρατούσε ο Τραπεζικός δείκτης με άνοδο +2,26% και ακολούθησαν ο FTSE +1,05% καθώς και -με διαφορετικό βηματισμό- ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,53%).

Από το FOMO στο FOBO

-Mέχρι πρόσφατα όλοι αγόραζαν μετοχές γιατί φοβόντουσαν ότι θα μείνουν εκτός του πάρτι (Fear of Missing Out - FOMO). Τον τελευταίο καιρό ο FOMO έφυγε και ήρθε ο FOBO (Fear of Becoming Obselete) δηλαδή o φόβος ότι τα πάντα θα αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Ο FOBO δεν είναι ένας εντελώς αβάσιμος φόβος. Είναι μια νέα πραγματικότητα. Κλασσικό παράδειγμα, τα τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης πελατών. Φαίνεται πως είναι τα πρώτα θύματα της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή την εβδομάδα, ο Σουηδικός πάροχος υπηρεσιών πληρωμών Klarna ανακοίνωσε ότι η ενσωμάτωση του OpenAI αντικατέστησε το έργο 700 ζωντανών πρακτόρων. Οι αναλυτές τώρα προβλέπουν ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας με άμεση επαφή με τους πελάτες, θα μπορούσε να μειωθεί στο άμεσο μέλλον έως και 70%.

To party των αγορών και η αληθινή εικόνα

-Πραγματικότητα πρώτη: Οι Δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων του πλανήτη βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και συντηρούν ένα γενικότερο κλίμα επενδυτικού ενθουσιασμού. Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη, Τόκιο, Παρίσι, Λονδίνο χορεύουν πάνω στις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων και αύξηση των εταιρικών κερδών. Πραγματικότητα δεύτερη: Το πάρτι των Δεικτών δεν αφορά το σύνολο των μετοχών. Αν παρατηρήσουμε προσεκτικότερα την εικόνα των αγορών, διαπιστώνουμε ότι το ράλι π.χ. στην Wall Street, οφείλεται στις περιβόητες 7 Υπέροχες - «Magnificent Seven» (Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Meta, Tesla και Nvidia). Από αυτές, οι 5 κορυφαίες (Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon και Nvidia Corp.) αντιστοιχούν σχεδόν στο 25% της κεφαλαιοποίησης του S&P 500. Οι Mag 7  αξίζουν περισσότερα από όλα τα χρηματιστήρια στον κόσμο (εκτός των ΗΠΑ). Η κεφαλαιοποίηση των Mag 7 είναι μεγαλύτερη από ολόκληρη την κινεζική αγορά, διπλάσια από το μέγεθος της ιαπωνικής αγοράς και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το μέγεθος της αγοράς της Βρετανίας. Στη Γερμανία, το ράλι του DAX συνεχίζεται με 9 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις. Το ράλι οδηγούν οι Γερμανικές Magnificent 5 (SAP, Siemens, Allianz, Munich Re και Deutsche Telekom). Η απόδοση αυτών των μετοχών έχει ξεπεράσει τον Dax κατά σχεδόν 100% σε μια περίοδο 10 ετών. Αντιθέτως στην Ελλάδα, η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη διαχέεται στο σύνολο της αγοράς, παρά το γεγονός ότι καθοδηγείται από τις τραπεζικές μετοχές και ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές. Γι’ αυτό και συντηρούνται οι ελπίδες για κάτι καλύτερο.