-Χαίρετε, διαβάζω στις διάφορες έρευνες για τις γαλλικές εκλογές ότι το 58% του κόσμου ψήφισε με βάση την αγοραστική δύναμη, το 27% με κριτήριο το μεταναστευτικό (εδώ αυτό το λύσαμε και όποιου δεν του αρέσει ας… πάει στην Ολλανδία με εκείνη την κυρία με το κόκκινο καπέλο), το 26% με βάση το σύστημα υγείας κ.λπ. Λοιπόν, επειδή α) και οι Ελληνες κάπως έτσι θα ψηφίσουν β) ο Τσίπρας, ως συνήθως παντελώς λαϊκιστής, δεν αποκλίνει ούτε πόντο από τη γραμμή «για όλα φταίει ο Μητσοτάκης», ακόμα και για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό που σαρώνει όλο τον κόσμο γ) οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να τυρβάζουν περί άλλων πλην της ακρίβειας ή, έστω, καθυστερούν τραγικά… Ο Μητσοτάκης ή θα παρέμβει μετά το Πάσχα στις τιμές και θα το μαζέψει το πράγμα ή δεν θα μαζεύεται σε έναν – δύο μήνες από πουθενά. Θα έλεγα ότι καλό θα ήταν όταν θα γίνει μια τέτοιου είδους κίνηση (να επιδοτηθούν οι τιμές της ενέργειας) να συνδυαστεί και μ’ έναν ανασχηματισμό, διότι πολλοί εκ των κυβερνητικών στελεχών… πετάνε χαρταετό και ετοιμάζονται για εκλογές ή το ‘χουν ρίξει στην dolce vita, κάτι λένε για μπουζούκια και «επιστημονικές συνεργάτιδες» στους Δελφούς κ.λπ. Κακό δεν έκανε ποτέ ένα συμμάζεμα στην τελική ευθεία, ειδικά σε όσους έχεις αποφασίσει ότι… δεν θα πας μαζί τους, ούτως ή άλλως την επόμενη μέρα. Μη σκας, το ξέρουν κι αυτοί και λειτουργούν ήδη ανάποδα…

Έκθεση ΤτΕ για Αttica Bank και αποφάσεις από Δευτέρα

-Ότι μέτοχοι και διοίκηση στην Attica Bank έχουν μπλεχτεί και γυρίζουν με τις μεζούρες πάνω από την τρύπα, είναι λίγο πολύ γνωστό. Το φίδι από την τρύπα ανέλαβε να βγάλει η Τράπεζα της Ελλάδος που συντάσσει σχετικό πόρισμα το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, οπότε από Δευτέρα η ΤτΕ θα πάρει τις όποιες αποφάσεις κρίνει αναγκαίες. Είναι γεγονός ότι η Ellington προβάλλει περισσότερα δικαιώματα από αυτά που της αντιστοιχούν βάσει των μετοχών που ελέγχει (62% ΤΧΣ και 10% Ellington) αλλά είναι απαραίτητη για την εξυγίανση της Attica Bank. Και αυτό επειδή η συμφωνία προβλέπει δύο διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου με τις οποίες η σημερινή μετοχική σύνθεση, σταδιακά θα ανατραπεί προς όφελος του ιδιώτη μαζί με το ΤΜΕΔΕ. Η πρώτη αύξηση κεφαλαίου ήταν προγραμματισμένη για αυτές τις μέρες. Οι διαφωνίες όμως ως προς το μέγεθος της «τρύπας» και τις μεθόδους μέτρησής της προκαλούν καθυστέρηση στη διαδικασία.

Η πρώτη εξαγορά της ΔΕΗ

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ορίστηκε για τις 5 Μαΐου. Εκτός από την επιλογή μελών για την Επιτροπή Ελέγχου, θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις. Οι πληροφορίες της στήλης επιμένουν ότι ο Γιώργος Στάσσης θα ανακοινώσει την πρώτη από μια σειρά εξαγορών που έχει προγραμματίσει για να αξιοποιήσει τα χρήματα από την αύξηση κεφαλαίου, με βάση το πρόγραμμα που έχει ήδη παρουσιάσει. Θα είναι ελληνικού ή βαλκανικού ενδιαφέροντος;

Η μεγάλη Παρασκευή του Σαράντη

-Αποτελεί κοινό μυστικό ότι όταν μια εταιρεία δεν θέλει να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στις ανακοινώσεις της, επιλέγει μια παραμονή αργίας. Αυτήν ακριβώς τη συνταγή φαίνεται να ακολουθεί και ο Sarantis που θα ανακοινώσει αποτελέσματα την Παρασκευή 29 Απριλίου την οποία ακολουθεί τριήμερο λόγω της Πρωτομαγιάς, που θα εορταστεί αγωνιστικά τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Μέχρι τότε όλοι θα έχουν ξεχάσει τα αποτελέσματα, ίσως και τις ανακοινώσεις για την αποχώρηση της Estée Lauder από τον Όμιλο μέσα στο καλοκαίρι.

Και από κοντά ο ΑΔΜΗΕ

-Θέλω να πιστεύω από λάθος κι όχι από πρόθεση, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να ανακοινώσει αποτελέσματα την Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών, όταν πάλι το Χρηματιστήριο θα είναι κλειστό. Ευτυχώς το conference call με τους αναλυτές θα πραγματοποιηθεί σε εργάσιμη μέρα, τη Μεγάλη Τρίτη των Ορθοδόξων. Οι Κυλινδρόμυλοι Λούλη από την πλευρά τους επέλεξαν τη Μεγάλη Πέμπτη (από την επομένη τα χρηματιστήρια θα μείνουν κλειστά μέχρι την Τρίτη) για να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους. Τα ίδια έκαναν και άλλοι στο παρελθόν, αλλά Ανάσταση δεν έκαναν ποτέ….

Οι «τσάρεβιτς» του ΟΛΘ

-Όλη αυτή η υφέρπουσα φημολογία σχετικά με τον Ιβάν Σαββίδη και το άδηλο μέλλον των εν Ελλάδι επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων έχει προκαλέσει μια κάποια ανησυχία στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ». Ιδιαίτερα μάλιστα σε ορισμένους πλούσια αμειβόμενους διοικητικούς παράγοντες του ΟΛΘ, όπου η πλευρά Σαββίδη κάνει πλέον το κουμάντο. Καταρχάς, να θυμίσω ότι για τη Μεγάλη Πέμπτη 21η Απριλίου -μέρα που διάλεξαν κι αυτοί…- έχει προγραμματιστεί η Γενική Συνέλευση της ΟΛΘ Α.Ε., που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω covid. Εκεί, κατά τα συνήθη, θα εγκριθούν όλα τα πεπραγμένα της διοίκησης, το μέρισμα, αλλά και η πολιτική αμοιβών. Όσον αφορά το μέρισμα, έχει αποφασιστεί να διανεμηθεί ποσό 15.120.000 ευρώ, δηλαδή 1,50 ευρώ/μετοχή. Επίσης, το Δ.Σ. εισηγείται προς τη Γενική Συνέλευση «όπως εγκρίνει το ποσό που καταβλήθηκε κατά την εταιρική χρήση του 2021 στον Εκτελεστικό Πρόεδρο Δ.Σ. και τον Δ/ντα Σύμβουλο». Ποια είναι αυτά τα ποσά; Για τον Πρόεδρο του Δ.Σ, κ. Αθανάσιο Λιάγκο, 311.205,09 ευρώ μικτά και για το Δ/ντα Σύμβουλο Franco Nicola Cupolo 309.637,30 ευρώ, ενώ τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου έλαβαν 55.012,59 ευρώ.

Πρόεδρος και Σύμβουλος

-Πάμε τώρα σε κάποια πιο ενδιαφέροντα στοιχεία. Με βάση απόφαση του Δ.Σ. δόθηκε ειδική άδεια για την κατάρτιση σύμβασης εργασίας με το συνδεδεμένο μέρος κ. Αθανάσιο Λιάγκο, δυνάμει της οποίας θα παρέχει υπηρεσίες ως Σύμβουλος Διοίκησης της εταιρείας. Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, ο εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι και Σύμβουλος Διοίκησης της εταιρείας στην οποία προεδρεύει. Αυτή η (πρόσθετη) σύμβαση προβλέπει αμοιβή 270.000 ευρώ μικτά ετησίως, πάγιο εγγυημένο ετήσιο επίδομα (δηλαδή, μπόνους) 80.000 ευρώ μικτά, κάλυψη του συνόλου των εξόδων διαμονής του στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Makedonia Palace (εννοείται…) και παροχή εταιρικού αυτοκινήτου με οδηγό. Η έναρξη της σύμβασης προβλεπόταν από την 1η Ιανουαρίου 2022 με διάρκεια έως τις 30 Ιουνίου 2023. Φυσικά, υπάρχει «Έκθεση Αξιολόγησης» της απόφασης που τα βρίσκει όλα ωραία και καλά.

Το δεξί χέρι του Ιβάν

-Όσον αφορά το δεξί χέρι του Ιβάν, τον Artur Davidian που, ως γνωστόν, έχει αναλάβει Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων του ΟΛΘ, με αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ. υπογράφτηκε αντίστοιχη σύμβαση εργασίας που προβλέπει αμοιβή 16.500 ευρώ μικτά τον μήνα, επίδομα ενοικίου 2.656 ευρώ μικτά τον μήνα και παροχή εταιρικού αυτοκινήτου. Όλα αυτά με έναρξη από 13 Σεπτεμβρίου 2021 και αόριστη διάρκεια. Τουτέστιν, οι μικτές ετήσιες αποδοχές (14 μήνες) φτάνουν τις 231.000 ευρώ, τα έξοδα διαμονής τις 31.872 ευρώ και το αυτοκίνητο αποτιμάται 528 ευρώ τον μήνα και 6.331 ευρώ τον χρόνο. Ασφαλώς και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει «Έκθεση Αξιολόγησης» σύμφωνα με την οποία οι σχετικοί όροι της σύμβασης αναφορικά με το ύψος των αμοιβών «κινούνται εντός του πλαισίου αμοιβών των λοιπών εισηγμένων εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης». Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι εκτός από τον «τσάρο» Ιβάν, υπάρχουν και οι κάθε λογής «τσάρεβιτς» που, αν στραβώσει το πράγμα και περάσει ο ΟΛΘ σε άλλα χέρια, κινδυνεύουν να χάσουν πολλά.

Αποφάσεις για την κόντρα ΟΤΕ – Vodafone

-Έως την Παρασκευή (εκτός απροόπτου, φυσικά) αναμένεται η απόφαση της ΕΕΤΤ για το καυτό θέμα του διπλασιασμού των ταχυτήτων στο ίντερνετ και των μεγάλων επενδύσεων που έχουν ανακοινωθεί. Στην αγορά αναμένουν να διαπιστώσουν εάν η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών θα απορρίψει την αίτηση – ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone για τα νέα εμπορικά πακέτα του ΟΤΕ, (όπως ακούγεται) και, αν επιβεβαιωθεί η απόρριψη, τότε ποια θα είναι η αντίδραση των “κόκκινων”.

Η (χρυσή) απαισιοδοξία του Βακάκη

-Κύμα... απαισιοδοξίας εξέπεμψε ξανά ο Τόλης Βακάκης για τις προοπτικές της αγοράς και της Jumbo το 2022. Μιλώντας χθες σε αναλυτές, ο επικεφαλής της αλυσίδας είπε πως η αβεβαιότητα παραμένει έντονη και ο ίδιος ξεκινά κάθε φορά υιοθετώντας «το χειρότερο σενάριο, αλλά ακόμη και αυτό ίσως να μην είναι αρκετό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Κι αφού εμφανίστηκε μαύρος για τις εξελίξεις, έδωσε τη... χρυσή πρόβλεψη για τη χρονιά που τρέχει τοποθετώντας τα προ φόρων κέρδη μεταξύ 210 και 240 εκατ. ευρώ και τον τζίρο μεταξύ +2% και +5%. Ήταν δηλαδή αυτό που λένε “κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμένες”. Η είδηση, πάντως, ήταν το buy back μετοχών της Jumbo που ανακοίνωσε, το οποίο θα φθάσει μέχρι το 10% των μετοχών που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση. Σημειωτέον ότι στην εταιρεία ενεργό ρόλο έχει πλέον και ο Πόλυς Πολυκάρπου, ως εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος στο παρελθόν κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις στις Deutsche Bank Global Markets και Citi Investment Research, μεταξύ άλλων.

Ο Νίκος και το κλειστό club

-Το CEO Council της Wall Street Journal είναι κάτι που πρέπει να το φανταστείτε σαν ένα πολύ κλειστό club, αφού τα μέλη του είναι οι επικεφαλής των επιχειρήσεων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Αθροιστικά, τα ετήσια έσοδα των εταιρειών τους ξεπερνούν τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια (όσο σχεδόν το ΑΕΠ της Γερμανίας), ενώ απασχολούν περισσότερους από 11 εκατ. εργαζόμενους. Στις συγκεντρώσεις τους, η πραγματικότητα θυμίζει κινηματογραφικές σκηνές. Γιατί μας ενδιαφέρουν όλα αυτά; Επειδή το CEO Council της Wall Street Journal απέκτησε ελληνικό ενδιαφέρον: Ο Νίκος Σταθόπουλος, της BC Partners, εντάχθηκε στη «χρυσή λίστα» του CEO council της WSJ.

Λύθηκε το μυστήριο

-Η στήλη έγραφε χθες για το μυστήριο με τον πλειστηριασμό του μεγάλου ακινήτου της εταιρείας Larissis Station S.A. (πρώην “Karouzos Station S.A”) κοντά στον Σταθμό Λαρίσης, που ανέβηκε στη γνωστή πλατφόρμα την περασμένη Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι, αλλά… εξαφανίστηκε μετά από λίγες ώρες. Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο η σχετική αναφορά της στήλης, πάντως ο πλειστηριασμός αναρτήθηκε ξανά και με τον νόμο που λένε, χθες στις 9:37 το πρωί. Υπενθυμίζω ότι αφορά κτίριο με έξι υπόγεια (για πάρκινγκ αυτοκινήτων) και πέντε ορόφους, με συνολική επιφάνεια 12.743,68τ.μ. και το σφυρί έχει οριστεί για τις 11 Μαΐου με τιμή πρώτης προσφοράς 8.750.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα πολλά ακίνητα του γνωστού “Karouzos Gate”.