-Χαίρετε, «βγες και πέσ' το από τώρα για τον Σεπτέμβριο, μη με σκας, να μαζέψω και τους δικούς μου από τώρα γιατί μετά θα τους ψάχνω» θα μπορούσε (υποθετικά) να ήταν η πλήρης χθεσινή δήλωση Τσίπρα προς Μητσοτάκη, αλλά φυσικά αυτά δεν γίνονται. Είπαμε, το προνόμιο της προκήρυξης το έχει μόνον ένας και αυτό το μετράει μέχρι και την τελευταία ημέρα της συνταγματικής προθεσμίας. Άλλωστε, έχει δρόμο ακόμα, δυο γεμάτους μήνες, μέχρι να φτάσουμε προς το τέλος καλοκαιριού και να δει ο Μητσοτάκης πώς πάει. Σε κάθε περίπτωση διακοπές, αυτές τις λίγες, τις ολιγοήμερες, παίρνουν τώρα τα πλέον κρίσιμα πρόσωπα του Μ.Μ. και μάλιστα σε απόσταση μιας ώρας από το γραφείο, μη γίνει και καμία στραβή. Πρώτον, τώρα, για να είναι στην «υπηρεσία» όταν αρχίσουν οι φωτιές για τα καλά και, δεύτερον, γιατί μετά τις 20 Αυγούστου θα έχουμε εκλογική επιφυλακή και βλέπουμε.

To Netflix στη Σάμο

-Εντός των ημερών πληροφορούμαι ότι θα έρθει διακοπές στην Ελλάδα ο Ted Sarandos, το αφεντικό της NetFlix που έχει καταγωγή από τη Σάμο. Θα δει Πιερρακάκη και φυσικά κάτι θα βρούμε να του προτείνουμε να κάνει στην Ελλάδα για να μην… πάει χαμένο το επώνυμο. Ε, τι, έτσι;

Το έμμεσο «παρών» του Σωκράτη

-Γράφαμε χθες για τον διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών και τις πληροφορίες ότι η Intracom Telecom, η οποία είχε αναδειχθεί νικήτρια στον πρώτο πιλοτικό διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την προμήθεια 200.000 smart meters, το 2016, δίνει έμμεσα το «παρών» και τώρα σε συνεργασία με την Elster, τη θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού πολυεθνικού βιομηχανικού ομίλου Honeywell. Παράλληλα, όμως, στον τωρινό διαγωνισμό ο ένας από τους 7 μνηστήρες είναι η Intrasoft International. Με άλλα λόγια, στην κούρσα του… 1 δισ. για την αντικατάσταση των 7,5 εκατ. αναλογικών ρολογιών, συμμετέχουν δύο εταιρείες με… κοινές ρίζες. Η Intracom Telecom, η μεταβίβαση της οποίας ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 και η Intrasoft International που πουλήθηκε στα τέλη της περσινής χρονιάς στη δανέζικη εταιρεία πληροφορικής Netcompany Group, έναντι τιμήματος 184,6 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, στον mega διαγωνισμό δίνουν το «παρών» δύο εταιρείες που ανήκαν κατά το παρελθόν στην Intracom Holdings του Σωκράτη Κόκκαλη.

Μήπως σας βρίσκονται πρόχειρα 250 εκατομμύρια;

-Όσον αφορά στην Attica Bank, αυτήν την εποχή οι βασικοί μέτοχοι επαναδιαπραγματεύονται τη συμφωνία που υπέγραψαν, υπό το φως των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει. Οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν μερικές εβδομάδες. Στην πιάτσα κυκλοφορεί ότι το... νουμεράκι της αύξησης είναι 650 εκατ. κι είμαστε σε αναζήτηση των 250 εκατ. που λείπουν, καθώς δεν είναι ένα εύκολο νούμερο και ιδιαίτερα τέτοιες εποχές. Η Ellington δεν κάνει πίσω αλλά και το ΤΧΣ δεν υπαναχωρεί (και δικαίως) από τις θέσεις του. Η Τράπεζα της Ελλάδος πιέζει, αυστηροποίησε τους κανόνες και περιμένει. Η διοίκηση της Attica Bank κάνει τη δουλειά της, κινείται βάσει των χρονοδιαγραμμάτων που της έθεσαν και αν μη μάθαμε τα κεφάλαια που χρειάζεται η τράπεζα και μάλιστα μια κι έξω κι όχι σε δόσεις, όπως είχαμε συνηθίσει. Όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής από την Egon Zehnder των στελεχών που θα ηγηθούν της Τράπεζας (εξ αρχής η σημερινή διοίκηση είναι μεταβατική) υπάρχει ένα πρώτο short list το οποίο όμως ακούω ότι δεν περιλαμβάνει ούτε ένα γυναικείο όνομα, παρά τις προσδοκίες που έχει εμπλεκόμενη business woman.

Οι Μπάκοι κοιτάνε ξανά τις κατασκευές

-Ο κλάδος που συνεχίζει –παρά τη συγκυρία, τα προβλήματα και τις αντιξοότητες– να συγκεντρώνει υψηλή κινητικότητα είναι αυτός των κατασκευαστικών. Λοιπόν, διεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ενδιαφέρουσες μετοχικές ανακατατάξεις έχουμε στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Οι πληροφορίες είναι έγκυρες και αναφέρουν ότι γίνονται συζητήσεις με τους Μπάκους προκειμένου να αποκτήσουν σημαντική συμμετοχή. Για να μην παρεξηγηθούμε, οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και συμφωνία δεν έχουμε. Αν και δύσκολα θα έχουμε ευτυχή κατάληξη, γιατί ακούω ότι ο Σωκράτης δεν βλέπει με καλό μάτι το μετοχικό άνοιγμα στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Έχεις γαλακτοβιομηχανία; Έχασες

-Πολλά ζόρια περνούν αυτή την περίοδο οι γαλακτοβιομηχανίες. Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά καθώς έχει επιβαρυνθεί όλη η αλυσίδα παραγωγής. Οι κτηνοτρόφοι, επειδή ακρίβυναν οι ζωοτροφές τους, συμφέρει να πουλάνε το ζωικό κεφάλαιο για κρέας. Τα κόστη στο δίκτυο διανομής ανέβηκαν θεαματικά λόγω καυσίμων, ενώ για τα υλικά συσκευασίας είναι καλύτερα να μην τα συζητάμε. Όλα αυτά δημιουργούν ποικίλα και σοβαρά προβλήματα στις γαλακτοβιομηχανίες και δοκιμάζουν τις αντοχές από τον ισχυρότερο, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ΔΕΛΤΑ, μέχρι και τους μικρότερους. Στην αγορά κυκλοφορεί πως οι ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι γαλακτοβιομηχανίες και καθώς προοπτικές βελτίωσης δεν φαίνονται στον ορίζοντα, οδηγούν σε αναγκαστικά deal, αλλαγές προσώπων κ.λπ.

Στολίζοντας τις βιτρίνες του πρώτου εξαμήνου

-Καθώς τελειώνει το συναρπαστικό, αγχωτικό και εντελώς απρόβλεπτο πρώτο εξάμηνο του έτους, όλοι οι διαχειριστές έχουν πέσει πάνω από τα κομπιούτερ τους για να βελτιώσουν την εικόνα των χαρτοφυλακίων και των αποδόσεών τους, μέχρι την τελευταία μέρα του Ιουνίου. Το παραδοσιακό Window Dressing και η απουσία δραματικών γεωπολιτικών εξελίξεων προκάλεσε αυτό ξαφνικό ανοδικό relief rally των αγορών που στην αμερικανική αγορά ήταν λίγο πιο έντονο λόγω της αργίας της Δευτέρας. Στην πράξη όμως δεν οδηγούμαστε πουθενά. Απλά περιμένουμε τα γεγονότα για να ξανα-εκτιμήσουμε την κατάσταση μόλις καθίσει η σκόνη του πολέμου και της παράλογης ακρίβειας.

Τα στοιχήματα της αγοράς

-Και επειδή με τη λήξη του πρώτου εξαμήνου δεν φοβόμαστε ότι θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας (άλλωστε, ήδη έπεσε το ταβάνι) η -προσωρινή, έστω- αισιοδοξία κερδίζει έδαφος και οι επαγγελματίες της αγοράς βάζουν τα δικά τους στοιχήματα. Ποια μετοχή θα πιάσει πρώτη την τιμή των 20 ευρώ; Της Motor Oil (17,98 ευρώ σήμερα); Του ΟΤΕ (16,7€); Ή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (17,59€);

Εργαζόμενοι ναυπηγείων προς βουλευτές: Μην ασχολείστε με τα εργασιακά μας

-Το ζήσαμε κι αυτό: Οι συνδικαλιστές των ναυπηγείων Ελευσίνας έστειλαν επιστολή στα μέλη του κοινοβουλίου, ζητώντας τους να μην ασχολούνται με τα εργατικά θέματα, καθώς τα έχουν συμφωνήσει με τον νέο εργοδότη τους. Ο λόγος για το Σωματείο Εργαζομένων Ελευσίνας, το οποίο απέστειλε επιστολή σε βουλευτές και τομεάρχες των κοινοβουλευτικών κομμάτων που τους διαβεβαιώνει πως σε ποσοστό 99,7% οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει σε όλα με το σχέδιο της ONEX του Π. Ξενοκώστα για την εξυγίανση και λειτουργία των πολύπαθων ναυπηγείων Ελευσίνας. Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Θα σας παρακαλούσαμε για τα θέματα που άπτονται των εργατικών και εργασιακών, να μην ασχολείστε, καθώς αυτό είναι θέμα που αφορά μόνο εμάς, τους εργαζόμενους και τον νέο ιδιοκτήτη και εμείς έχουμε συμφωνήσει σε όλα μαζί του». Και καταλήγουν με την έκκληση: Παρακαλούμε, επισπεύστε άμεσα τις δικές σας εγκρίσεις εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, ώστε να μπορέσουμε εμείς να διασώσουμε τα ναυπηγεία μας και τις ζωές μας».

Έχουν και συνέχεια οι διοικητικές αλλαγές στην ΤΙΤΑΝ

-Σας είπα και χθες για τις διοικητικές αλλαγές στην ΤΙΤΑΝ, αλλά επανέρχομαι καθώς μετά 120 χρόνια λειτουργίας (και αφού η κεφαλαιοποίηση έχει πέσει πολύ κάτω από το 1 δισ. ευρώ) οι δύο οικογένειες (Κανελλόπουλοι - Παπαλεξόπουλοι) που διοικούν τον ιστορικό όμιλο επέλεξαν ένα ξένο στέλεχος να ηγηθεί της προσπάθειας ανάκαμψης. Επανέρχομαι όμως γιατί ξέχασα να σας πω ότι η… διεθνοποίηση της διοικητικής ομάδας θα έχει και συνέχεια.

Η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεκινά την ΑΜΚ

-Θέμα ημερών θεωρείται η εκκίνηση της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου της Alpha Trust Ανδρομέδα που ενημέρωσε χθες τους αναλυτές και τους θεσμικούς επενδυτές για τα οικονομικά της στοιχεία. Η Αlpha Trust Aνδρομέδα θα κάνει αύξηση υπέρ των παλαιών μετόχων και θα δώσει 3 νέες για κάθε 2 παλιές. Αυτό σημαίνει ότι το NAV που σήμερα ανέρχεται σε 12 εκατ. ευρώ θα υπερδιπλασιαστεί με μια αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 15 εκατ. ευρώ.