-Χαίρετε, αν -όπως πιστεύουν πολλοί πολιτικοί αναλυτές- ο κύριος λόγος του αποτελέσματος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών -με τη ραγδαία άνοδο της ακροαριστεράς και της ακροδεξιάς- είναι η ακρίβεια, αντιλαμβάνεστε… τι ωραία που πρόκειται να περάσουμε στην Ε.Ε. την επόμενη τριετία. Γιατί ο πληθωρισμός δεν προβλέπεται να πέσει για αρκετό χρονικό διάστημα και μια μια η κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα οδηγείται σε εκλογές θα καταλήγει σε μπάχαλο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ευρωζώνη, την Ευρώπη ολόκληρη και φυσικά το ευρώ. Το αξιοπερίεργο είναι ότι η ηγεσία της Ευρώπης δεν έχει πάρει χαμπάρι μάλλον τίποτα από το τι έρχεται, αφού κεντρικά σαν Κομισιόν δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο προστασίας του κόσμου από τη λαίλαπα της ακρίβειας. Ζουν ακόμα τον μύθο τους με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η έκρηξη του πληθωρισμού απειλεί τη συνοχή της γηραιάς ηπείρου πολύ περισσότερο. Ας κάτσουν να περιμένουν κι αν μείνει τίποτα στο τέλος από την Ε.Ε. να μας τηλεφωνήσουν κι εμάς

Oι γαλλικές εκλογές και το ταγιέρ της Κριστίν Λαγκάρντ

Oι Γάλλοι, υπό την επήρεια των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών αλλά και τιμών της εποχής, επέλεξαν τις παραλίες από τις κάλπες. Οι νέοι και οι χαμηλόμισθοι «μίλησαν» με εκκωφαντική αποχή άνω του 60% και το αποτέλεσμα των εκλογών βάζει και τη Γαλλία σε πολιτική δοκιμασία. Μία φήμη που κυκλοφορεί τώρα τελευταία στη Φρανκφούρτη είναι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ προβάρει το πρωθυπουργικό ταγεράκι της, έτοιμη να αποδεχθεί την πρόσκληση του Προέδρου Μακρόν, να βοηθήσει τη χώρα της και να αφήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα χέρια των Γερμανών γερακιών. Για να υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία πρέπει να προηγηθούν μια σειρά από ενδιαφέρουσες πολιτικές καραμπόλες. Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες που απεργάζονται το συγκεκριμένο σενάριο, μεταξύ αυτών και ο πρώην Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί…

Γιατί η ΔΕΗ ξεχωρίζει κι ο βιαστικός πωλητής στη ΜΟΗ

Χωρίς τα λεφτά από την Αμερική και χωρίς κατεύθυνση από τη Wall Street, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν κατάφερε ούτε τα 40 εκατ. ευρώ τζίρο να ολοκληρώσει. Παρά το γεγονός ότι το 10ετές ομόλογο διαπραγματεύεται κάτω από το 4%, δεν υπάρχουν γενναίοι αγοραστές να πάρουν επιθετικές πρωτοβουλίες και φυσικά οι βιαστικοί πωλητές εξάντλησαν τη δυναμική τους, προς το παρόν. Η ΔΕΗ, με το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ξεχωρίζει σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα. Φαίνεται πως σκοπός είναι να πάει στη γενική συνέλευση των μετόχων της 29ης Ιουνίου με τιμή άνω των 6 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ενισχύεται σε σχέση με τον εγχώριο ανταγωνισμό ενώ στη Motor Oil υπάρχει ένας ξένος βιαστικός πωλητής, ενώ οι αγοραστές φαίνεται να οχυρώνονται πίσω από τη γραμμή των 17 ευρώ.

Στις 11 Ιουλίου οι προσφορές για τα 75 ξενοδοχεία

-Στο μεταξύ, στην αγορά όσοι δουλεύουν με κόκκινα δάνεια ασχολούνται νυχθημερόν με δυο συναλλαγές. Την Αριάδνη -δηλαδή, τα κόκκινα δάνεια των bad banks, όπου (εκτός απροόπτου, πάντοτε) στις 28 Ιουνίου κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές- και το project Tethys της Intrum με τις 75 τετράστερες και πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες για το οποίο οι δεσμευτικές προσφορές κατατίθενται (πάντοτε εκτός απροόπτου) στις 11 Ιουλίου. Για το Tethys έχουν περάσει στη φάση των δεσμευτικών προσφορών (σ.σ. η στήλη αναφέρθηκε και προσφάτως στο συγκεκριμένο, αλλά σήμερα ο κατάλογος των επενδυτών είναι πληρέστερος) οι Αpollo, PIMCO, ΒΑΙΝ, Fortress, Ellington, CARVAL, οι Ισραηλινοί της Brown, το family office του Βελάνη και η Deutsche Bank (όχι για πελάτη της). Τον διαγωνισμό τρέχουν η ΕΥ και η Euroxx.

Ο διαγωνισμός για τους έξυπνους μετρητές

-Η απορία ήταν λογική: Στο non paper που εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ για τους διεκδικητές του διαγωνισμού που θα αλλάξει 7,5 εκατομμύρια μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, απουσίαζε το όνομα του νικητή του πιλοτικού διαγωνισμού. Τελικά, μάθαμε ότι η Intracom Telecom συμμετέχει στον διαγωνισμό σε συνεργασία με την Elster η οποία αποτελεί πλέον θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού πολυεθνικού βιομηχανικού ομίλου Honeywell. Από τους συνολικά 7 υποψηφίους ομίλους, από την πρώτη διαδικασία επιλογής θα απορριφθεί ο ένας. Αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις και καθυστερήσεις, ίσως καταφέρουμε να δούμε τους πρώτους «έξυπνους μετρητές» να εγκαθίστανται μέσα στο 2022.

Ο Λεμπιδάκης γράφει για την απαγωγή του

-Ένας εκ των δεκάδων επιχειρηματιών που ήταν στην εκδήλωση της Παγκρήτιας Τράπεζας την προηγούμενη Παρασκευή στο Ηράκλειο Κρήτης ήταν ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, που πριν από πέντε περίπου χρόνια είχε υποστεί την τρομακτική εξάμηνη περιπέτεια της απαγωγής του, η οποία ευτυχώς είχε αίσιο τέλος. Χαμογελαστός, ήρεμος και χωρίς φόρτιση πλέον, έχει αρχίσει να καταγράφει την τρομακτική περιπέτειά του. Ίσως καταλήξει και σε βιβλίο.

Αλλαγές στο management του ΤΙΤΑΝΑ

-Έχουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον ΤΙΤΑΝΑ, όπου για πρώτη φορά οι βασικοί μέτοχοι αφήνουν χώρο σε επαγγελματίες managers με στόχο να κινηθούν προς αυτό που αποκαλούμε διεθνοποιημένο χαρακτήρα του ομίλου. Αυτά όσον αφορά τη θεωρία. Στην πράξη έρχεται ο Marcel Constantin Cobuz (με περγαμηνές από την ευρωπαϊκή τσιμεντοβιομηχανία) ο οποίος από 1/7 αναλαμβάνει προσωρινά μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθώς από 15/10 θα αναλάβει καθήκοντα Προέδρου που σήμερα ασκεί ο Δ. Παπαλεξόπουλος. Ο τελευταίος μένει σε ένα κενό από 15/10/22 έως 1/1/23 όπου και αναλαμβάνει πρόεδρος του ΤΙΤΑΝΑ καθώς αποχωρεί ο Τάκης Αράπογλου.

Οι πλούσιοι που γκρινιάζουν και οι βίλες

-Χαίρομαι πολύ που προχωράει το project του Ελληνικού καθώς γίνονται δημοπρατήσεις έργων, κλειδώνουν συμφωνίες, παρουσιάστηκε η μελέτη για το πάρκο και γενικά είναι σε εξέλιξη όλες οι εργασίες που επιτρέπουν να εγκαινιαστεί το mega έργο. Κι όχι μόνον γιατί ήταν απαράδεκτο πάνω από 20 χρόνια να μένει οικόπεδο αυτή η έκταση, αλλά κι επειδή τελευταία σε κότερα και σαλόνια κυκλοφορούν κάτι πλούσιοι (σπάνια οι πλούσιοι δεν είναι κακομαθημένοι) που γκρινιάζουν γιατί δεν τους έχουν δώσει τα τοπογραφικά στοιχεία για να κτίσουν τις βίλες τους. Και μάλιστα τελευταία διαμαρτύρονται και αυτοί της δεύτερης σειράς.

Γουρλής ο Κοντόπουλος

-Είδα την Κυριακή στην Καθημερινή την πρώτη συνέντευξη του CEO της ΕΧΑΕ Γ. Κοντόπουλου, οπότε υποθέτω ότι αποφάσισε να ξεκινήσει την πορεία προς τον Τύπο και να φροντίσει για την εικόνα του, γιατί ως τώρα συζητείται κυρίως για τις αποδοχές του. Πάντως, προς το παρόν αποδεικνύεται γουρλής καθώς η Dimand επιμένει για την εισαγωγή της, η Candia Bank ανακοίνωσε ότι θα οδεύσει προς το ΧΑ, η εισαγωγή του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος είναι πάντα μια option, η ναυτιλία πάει καλά και κάποιοι εφοπλιστές θα συζητούσαν για dual listing...

Οι Ευρωπαίοι δεν αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο (λέμε τώρα) ενώ Ινδοί - Κινέζοι αυξάνουν τις παραγγελίες

-Η κατάσταση στη διεθνή αγορά πετρελαίου είναι εξαιρετικά περίπλοκη σήμερα καθώς τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η Ρωσία ουδόλως στενοχωρείται που οι Ευρωπαίοι δεν αγοράζουν τους υδρογονάνθρακές της. Συνεχίζει να στέλνει περισσότερο πετρέλαιο στην Κίνα. Οι θαλάσσιες αφίξεις από το Kozmino (Σιβηρία) έφτασαν τα 0,8 mbd τον Μάιο, από 0,6mbd το 1ο τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, κάποια ανεξάρτητα διυλιστήρια της Ευρώπης επιμένουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο από δύο κρατικούς εμπορικούς οίκους – με τα περισσότερα από τα φορτία να διακανονίζονται σε μετρητά, για να αποφύγουν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τις κινεζικές τράπεζες. Ταυτόχρονα, η ροή από το Ιράν μειώνεται – με δορυφορικά δεδομένα να υποδηλώνουν ότι οι κινεζικές αγορές φορτίων από το Ιράν θα μειωθούν. Η Ινδία φαίνεται πως έχει αναδείξει πλέον τη Ρωσία ως τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή αργού (πίσω από τη Σαουδική Αραβία). Η Κίνα αγοράζει τώρα περίπου όλα τα φορτία από το Kozmino – γεγονός που ενισχύει επίσης την αύξηση της ζήτησης δεξαμενόπλοιων καθώς οι εισαγωγείς μικρότερων αποστάσεων, Κορέα και Ιαπωνία, αναγκάζονται να ψάξουν αλλού για τις προμήθειές τους.

Ο Δρ. Πρόδρομος και η ήττα στον Σαγγάριο

-Κι επειδή βαρέθηκα να ασχολούμαι με θέματα του συρμού, η στήλη περνά στο hard core κομμάτι της, που είναι πιο συναρπαστικό. Αύριο λοιπόν Τετάρτη, όλοι να δώσουμε το «παρών» στις 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών στην Καλλιθέα, όπου ο Δρ. Πρόδρομος Εμφιετζόγλου θα μιλήσει με θέμα: «ΣΑΓΓΑΡΙΟΣ- ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ 1921 -1922».

Ένας Ρώσος που μιλά Ελληνικά στο Ντουμπάι

-Το κράτησα για το τέλος επειδή πρόκειται για φήμη, δεν υπάρχουν αποδείξεις και επιπλέον είμαστε σε μια εποχή που ο κόσμος έχει φλιπάρει και λέγονται πολλές ανοησίες και τρέλες. Αλλά από την άλλη βουίζει όλη η αγορά, ιδιαίτερα τώρα που οι εκατομμυριούχοι Ρώσοι ευυπόληπτοι πολίτες, ζουν το δράμα της μετανάστευσης. Υπάρχουν λοιπόν διάφοροι που ορκίζονται ότι ρωσικής καταγωγής Έλληνας επιχειρηματίας από δυναμικό κλάδο της οικονομίας που βάρεσε «κανόνι», δεν έχει πεθάνει από κορωνοϊό, αλλά ζει και βασιλεύει στο Ντουμπάι με νέο όνομα και ταυτότητα, με τις κακές γλώσσες να λένε για έναν «Ρώσο που μιλά Ελληνικά». Πάντως, αυτά τα έχουμε ξανακούσει στο παρελθόν και αποδείχθηκαν μπούρδες.