Η διανομή γης στο Ελληνικό, η Εθνική και οι «Aφοι Ταύροι», η Cosco που κάνει τον Κινέζο και ο νέος CEO της Forthnet ///


-Χαίρετε! Προβληματισμένοι είναι όλοι στην κυβέρνηση αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπόθεση της Νέας Σμύρνης. Πρώτος απ’ όλους ο ίδιος ο Χρυσοχοϊδης, ο οποίος κάνει την πιο απλή ανάλυση που μπορεί να γίνει δια της λογικής. «Ο κόσμος είναι πολύ κουρασμένος με αυτό που ζει και τα νεύρα είναι τεντωμένα, δεν θα αποφεύγουμε τέτοια περιστατικά όπου ένας αστυνομικός θα αρκεί με την συμπεριφορά του να ανάψει μια σπίθα». Ετσι είναι ακριβώς ή και χειρότερα μπορεί να γίνουν και βλέπουμε ότι συμβαίνει παντού σ’ όλο τον κόσμο. Το ερώτημα φυσικά δεν είναι γιατί ο Τσίπρας εκμεταλλεύτηκε την παραβατικότητα κάποιων αστυνομικών οργάνων και «έκανε αντιπολίτευση» με δηλώσεις την Κυριακή το βράδυ. Αυτό που είναι πραγματικά δυσνόητο και έγκειται στη σφαίρα της ψυχολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ιδίου του αρχηγού της είναι πώς πάλι… υπεισήλθε στην αντιπολιτευτική φαρέτρα η Μαρέβα; Πώς κατέληξαν η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε τρικάκια που λοιδορούσαν την «υπέρκομψη Μαρέβα» και τα media! Αρρώστια, κανονική.

-Μπορεί η πραγματική αρρώστια του COVID να παραλύσει κυβερνητικά γραφεία και κοινοβουλευτικές ομάδες; Στο Μ.Μ. προσέχουν… για να έχουν γιατί τα κρούσματα πληθαίνουν: Δύο νέα κρούσματα καταγράφηκαν αυτή τη φορά στο γραφείο της υφυπουργού Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη. Για αυτό η γραμμή τώρα είναι όλοι τεστ και ΖΟΟΜ.

-Έχω όμως και νέα για business που προχωράνε κι άλλες που κολλάνε. Ξεκινάμε λοιπόν από τις πρώτες: Η τελευταία πράξη του μεγαλύτερου σήριαλ επένδυσης που έχει γίνει ποτέ στην ελληνική ιστορία, γράφεται εντός της εβδομάδος. Κατατίθεται τροπολογία (Άδωνις) για τη διανομή του Ελληνικού. Το ενδιαφέρον δεν έγκειται στο ποσοστό, αυτό είναι δεδομένο 70% η Lamda Development και 30% το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά στο τι παίρνει η κάθε πλευρά, ποια κομμάτια γης. Κοντή γιορτή…

-Στην κατηγορία business με ανοικτά ζητήματα έχουμε την προβλήτα IV που θέλει να κατασκευάσει η Cosco στον Πειραιά και προκαλεί σύγκρουση που δεν μπορεί να ανακόψει ούτε η πανδημία. Μιλάμε για κανονικό σήριαλ που εξελίσσεται παράλληλα σε διπλωματικό, πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο και στο οποίο εμπλέκονται πρέσβεις, υπουργοί, δημοτικοί άρχοντες, βουλευτές, επιχειρηματίες, Κινέζοι αξιωματούχοι, κατασκευαστές και ένα Θεός ξέρει ποιοι άλλοι.

-Το έργο θέλει απεγνωσμένα η Cosco γιατί με τη νέα προβλήτα από τα 5 εκατ. κοντέινερ, ο Πειραιάς θα ανέβει στα 10 εκατ. και θα ανταγωνίζεται στα ίσα Αμβούργο, Ρότερνταμ και Αμβέρσα. Η κινεζική πλευρά πιέζει ασφυκτικά ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι συναντήσεις στελεχών της Cosco με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και τον υφυπουργό Κώστα Κατσαφάδο, αλλά και με στελέχη του ΟΛΠ. Σημειώστε πως οι πληροφοριοδότες της στήλης αναφέρουν πως ο υπουργός είναι επιφυλακτικός -όπως είπαν χαρακτηριστικά, «σκορτσάρει»- ενώ ο υφυπουργός (ως τοπικός βουλευτής ) είναι υπέρ. Η ελληνική πλευρά λέει ότι δεν είναι ώριμη η επένδυση και η Cosco κατηγορεί την ελληνική πλευρά για έλλειμμα επιχειρημάτων σχετικά με την άρνηση να ξεπαγώσει την επένδυση. Η τοπική κοινωνία αντιδρά και οι Κινέζοι εξευμενίζουν προσφέροντας χώρους για αθλοπαιδιές και αναψυχή στη Δραπετσώνα και το λεγόμενο Παλατάκι. Δεν ξέρω πως θα επιδράσει στην υπόθεση η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας που έχουμε στις ΗΠΑ. Θα μου πείτε ότι είμαι υπερβολικός. Τι να σας πω; Εδώ ακούω ότι η κινεζική πλευρά ενίοτε υπενθυμίζει στους συνομιλητές της ότι είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

-Ταύρος μαινόμενος η οικογένεια Αγγελόπουλου κατά της Εθνικής Τράπεζας για την υπόθεση της Χαλυβουργικής. Η πλευρά των Αγγελόπουλων αντέδρασε σφοδρά στην απόφαση των τραπεζών να αιτηθούν την υπαγωγή της Χαλυβουργικής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και με ανακοίνωσή της… τα έχωσε πρωτίστως στον CEO της ΕΤΕ Παύλο Μυλωνά. Η Χαλυβουργική υποστηρίζει ότι ήταν πάντοτε συνεργάσιμη, υποβάλλοντας προτάσεις αναδιάρθρωσης του δανεισμού της και επιχειρηματικά σχέδια, όμως η ανταπόκριση της ΕΤΕ, όπως σημειώνει, «ήταν από ανύπαρκτη έως εχθρική». Η πλευρά των Αγγελόπουλων λέει ότι «δεν θα επιτρέψει στην Εθνική να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα παρακάμπτοντας τις υποχρεώσεις της και τις αρχές της δίκαιης μεταχείρισης των πελατών της». Υποστηρίζει, δε, πως η ειδική διαχείριση απευθύνεται σε εταιρείες «εν λειτουργία» (άρα δεν υφίσταται στην περίπτωσή της), ενώ με την επιλογή της χάνονται οριστικά υφιστάμενες εδώ και δεκαετίες διοικητικές άδειες για τη χρήση λ.χ. των λιμενικών εγκαταστάσεων της. Επιπλέον κατηγορεί μάλιστα την ΕΤΕ ότι είχε προσφορά αγοράς των δανείων της Χαλυβουργικής από «αλλοδαπό fund τεράστιου βεληνεκούς και εν τούτοις η ΕΤΕ εκώφευσε και απαξίωσε καν να απαντήσει».

-«Αθόρυβα» το Χρηματιστήριο σκαρφάλωσε σε νέα υψηλά έτους και πέρασε σε θετικό έδαφος από την αρχή της χρονιάς. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ βοήθησαν την επενδυτική ψυχολογία, ενώ υπάρχει μικρή αλλά σταθερή ροή φρέσκων κεφαλαίων σε επιλεγμένες μετοχές. Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται με πολύ ενδιαφέρον καθώς ο Μάρτιος ιστορικά συνοδεύεται από αρνητικές αποδόσεις για το Χ.Α. Επίσης, πολλές εισηγμένες έχουν βγει προς άντληση κεφαλαίων, όπως η Πειραιώς και η Aegean, ενώ ακολουθούν μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις (Motor Oil, ΔΕΗ, Μυτιληναίος).

-Αύριο Τετάρτη η Eurobank θα πάρει τη σκυτάλη των ανακοινώσεων για τα οικονομικά της αποτελέσματα το 2020. Οι αναλυτές (μεταξύ των οποίων η HSBC σε σχετικό report) αναμένουν ισχυρότερη του αναμενόμενου κερδοφορία και ταχύτερη βελτίωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων.

-Κλείνουν ένα-ένα τα θέματα στη Forthnet. Η δημόσια πρόταση της United πέτυχε αφού Vodafone και Massar Investments πούλησαν τα ποσοστά τους. Βέβαια ο Abdulaziz Al Ghurair, ο Άραβας κροίσος και ιδιοκτήτης της Massar θα μπορούσε να είχε πουλήσει το 7,24% της Forthnet προ μηνών, όπως έκαναν άλλοι μέτοχοι. Αλλά είπαμε, εκεί στα Εμιράτα τα λεφτά είναι σαν τον άμμο της ερήμου: για όσους δεν γνωρίζουν, ο Al-Ghurair είναι πρόεδρος της Mashreq Bank, της αρχαιότερης και ιδιωτικής τράπεζας των ΗΑΕ, που ίδρυσε η οικογένειά του, μια από τις ισχυρότερες των Εμιράτων. Τώρα σειρά έχει η διαδικασία εξαγοράς των υπολοίπων μετοχών (squeeze out) από τη United για να βγει η Forthnet από το Χ.Α., περίπου τον Μάιο, ενώ βρέθηκε ο νέος CEO, ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, προερχόμενος από τη Wind που αναδεικνύεται σε “φυτώριο” στελεχών για την αγορά.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Απόρρητο Απόρρητο