-Χαίρετε, σήμερα το Dark Room έχει γενέθλια, γίνεται δυο ετών και έτσι δεχόμαστε ευχές από φίλους και αναγνώστες και… κατάρες από εχθρούς που πάλι όμως αναγνώστες είναι, οπότε καλοδεχούμενοι κι αυτοί, αφού μας διαβάζουν. Αλλά, πάντως, έχουμε φάει γενικώς τόσες κατάρες στη ζωή μας, οπότε όσοι μας τις ρίχνουν να ξέρουν ότι πάνε στράφι. Για τα δίχρονα παιδάκια υπάρχει μια βρετανική έκφραση (terrible twos) που περιγράφει τη ζωηρότητα και την… τρέλα της ηλικίας αυτής, γι' αυτό λοιπόν συγχωρείστε μας, αν καμιά φορά το παρακάνουμε. Χρόνια μας πολλά λοιπόν και όλα τα καλά σε όλους!

Μικρός που είναι ο κόσμος

-Χθες το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός έφαγε ψάρι πάρα θιν αλός στο Ταλίν με την 45χρονη Εσθονή Κάγια Κάλας, όμορφη, ξανθιά και φρέσκια (σε ιδέες) Πρωθυπουργό της Εσθονίας, με την οποία πιο πολύ μιλήσανε για τα ψηφιακά. Ο πατέρας του πρώην πρόεδρου της χώρας Ιλβες υπήρξε σύμβουλος του Πιερρακάκη και ο γιος του τώρα έχει αντίστοιχη θέση με εκείνη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής στην Εσθονία.

Η Αmazon έρχεται στο... Κορωπί

-Σας έλεγα χθες για την Google και τα σχέδιά της που προχωράνε για επενδυτική απόβαση στην Ελλάδα. Προχωρεί όμως και η πολυαναμενόμενη επένδυση της Amazon (aka AWS) στη χώρα μας. Πληροφορούμαι από ασφαλείς πηγές ότι η “τοπική ζώνη” που θα δημιουργήσει στην Αθήνα η εταιρεία, αναβαθμίζοντας έτσι τη διασύνδεση της Ελλάδας με το διεθνές δίκτυο, θα γίνει σε συνεργασία με τη Lamda Hellix του Απόστολου Κάκκου. Συγκεκριμένα, η AWS έχει κλείσει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του νέου Data Center που χτίζει η Lamda Helix στο Κορωπί και το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Σημειωτέον πως η Lamda Helix, που εξαγοράστηκε προ δύο ετών απ’ τον αμερικανικό Όμιλο Digital Realty, ολοκληρώνει την επένδυση του data center Athens 3 ως το τέλος της χρονιάς και είναι εν αναμονή της έκδοσης των οικοδομικών αδειών για το Athens 4, επίσης στο Κορωπί. Παράλληλα, έχει ανακοινώσει την πρώτη επένδυση που θα “τρέξει” στην Κρήτη με την κατασκευή Data Center στο Ηράκλειο, ενώ ο Απόστολος Κάκκος έχει προαναγγείλει και νέα υποδομή στην Αττική και αργότερα στη Β. Ελλάδα.

Περαστικά

-H στήλη εύχεται περαστικά στον Φωκίωνα Καραβία της Εurobank που περνάει COVID (αν δεν κάνω λάθος για δεύτερη φορά) και για αυτό απουσίασε από τη χθεσινή τελετή των βραβείων Growth Awards 2022 που οργανώνει η Eurobank με την Grant Thornton.

To deal Ρόκα – Αθανασίου/Lamda και η… ουρά

-Πριν από έναν χρόνο η R Energy 1 Holding του Γιώργου Ρόκα, γιου του Μελέτη Ρόκα, ενός εκ των δύο ιδρυτών της ιστορικής Χ. Ρόκας ΑΒΕΕ, εγκαινίαζε φωτοβολταϊκή μονάδα 10 MW στην Κορινθία, παρουσία του Πρωθυπουργού. Στο διάστημα που μεσολάβησε ενίσχυσε την παρουσία της στην αγορά των ΑΠΕ και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει νέο μέτοχο, τη Lamda Energy Investments, 100% θυγατρική της Lamda Development, που προχωρά στην εξαγορά του 20% των μετοχών της R Energy 1 Holding που διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 80 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 44 ΜW ηλιακής ενέργειας. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε, όμως, έχει και... ουρά, καθώς η R Energy 1 Holding προχώρησε στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 10 εκατ. ευρώ, 3ετούς διάρκειας, που θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Lamda και το οποίο επιτρέπει στη Lamda να αποκτήσει έως και το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η R Energy 1 ιδρύθηκε το 2011 και από το 2016 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κύπρου. Όσο για τη Lamda Energy Investments, που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ αποτελεί μετεξέλιξη παλαιότερης εταιρείας του ομίλου, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ΑΜΚ, ενώ δημιουργήθηκε και έκτακτο αποθεματικό, ύψους 15,09 εκατ. ευρώ.

Η διαχρονική αξία του Dionysos Zonar’s και ο... οικονόμος Σκρέκας

-Από τα παλιά χρόνια όποιος ξένος ηγέτης ερχόταν στην Αθήνα τον πήγαιναν για επίσημο γεύμα στον περίφημο «Διόνυσο», με την ανεμπόδιστη θέα προς την Ακρόπολη. Τα τελευταία χρόνια το «Διόνυσος» πέρασε στα χέρια της έμπειρης στον χώρο της εστίασης και διασκέδασης, οικογένειας Σταθοκωστόπουλου που εγκαινίασε μια νέα εποχή για το εμβληματικό καφέ-εστιατόριο. Το οποίο, σημειωτέον, ονομάζεται Dionysos Zonar's καθώς η οικογένεια Σταθοκωστόπουλου, όταν ανέλαβε την εταιρεία, κατοχύρωσε και το όνομα «Διόνυσος-Ζώναρς» δεδομένου ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν συνέταιρος με τον Ζωναρά, ιδρυτή του ζαχαροπλαστείου στην Αθήνα. Μάλιστα, προ τριετίας έληξε τελεσίδικα η δικαστική διαμάχη με τους αδελφούς Πανά που έχουν το ιστορικό πρώην Zonar’s της Πανεπιστημίου. Αυτό, τον Απρίλιο του 2019 άλλαξε ταμπέλα (έπειτα από… 80 χρόνια) και μετονομάστηκε σε Athénée.

Από 200 ευρώ το κεφάλι στα 137 ευρώ

-Τα θυμήθηκα όλα αυτά γιατί το Dionysos Zonar’s στην Ακρόπολη έχει ανακτήσει την παλιά του αίγλη. Έτσι, για παράδειγμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το επέλεξε για το γεύμα εργασίας που θα παρέθετε η ηγεσία του αύριο Πέμπτη στον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Hristo Alexiev και τη συνοδεία του. Τώρα, για το πόσο θα πήγαινε ο λογαριασμός, η απάντηση είναι 2.200 ευρώ για 11 άτομα, τουτέστιν 200 ευρώ το κεφάλι. Δυστυχώς, όμως, οι υψηλοί προσκεκλημένοι δεν θα έχουν την τύχη να γευματίσουν απέναντι από τον Ιερό Βράχο, καθώς η διαδικασία ανάθεσης οδηγήθηκε σε ματαίωση «εξαιτίας της αναγκαιότητας τροποποίησης του προγράμματος του υπουργού ΠΕΝ και των συνδαιτημόνων του». Τώρα, βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν ξέρω τι τροποποίηση υπήρξε στο πρόγραμμα, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι οι άνθρωποι δεν θα μείνουν νηστικοί. Γιατί με άλλη απόφαση κλείστηκε το εστιατόριο του ξενοδοχείου Electra Metropolis Athens με 1.500 ευρώ, δηλαδή με περίπου 137 ευρώ το κεφάλι. Ε, την Ακρόπολη τη βλέπουν κι από εκεί…

Καθυστερεί το Starlight

-Καθυστερεί η ολοκλήρωση του deal της Ελληνικής Τράπεζας με την PIMCO για το project Starlight. Οι δύο πλευρές εκτιμούν πως η συναλλαγή θα κλείσει στις αρχές του 2023, αντί για τα τέλη του 2022. Η Ελληνική Τράπεζα, στην οποία η Eurobank κατέχει ποσοστό άνω του 12%, έχει συμφωνήσει με την Oxalis Holding (οντότητα που διαχειρίζεται και συμβουλεύει η PIMCO) για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ύψους 1,32 δισ. ευρώ και την πώληση της APS Debt Servicing Cyprus, της θυγατρικής εταιρείας που ασχολείται με τη διαχείριση των ΜΕΧ και των ιδιόκτητων ακινήτων (REOs).

Ο όμιλος Μήτση πάει στο λιμάνι

-Πολλαπλά τα μέτωπα -εντός κι εκτός Αττικής- που έχει ανοίξει ο όμιλος Μήτση, ο οποίος προχθές ήταν αυτός που εμφανίστηκε ως ο ενδιαφερόμενος -όπως ήταν αναμενόμενο- στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την Ιαματική Πηγή Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων, καθώς δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή με το ξενοδοχείο Γαλήνη. Το επενδυτικό πλάνο του ομίλου κινείται πέριξ των 500 εκατ. ευρώ με εμβληματικό project αυτό για την Αφάντου Ρόδου, πέραν των ξενοδοχείων της οικογένειας Αγγελόπουλου που έχει εντάξει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι στην Κρήτη και της πολύ πρόσφατης συμφωνίας για τη νέα μονάδα στη Χαλκιδική. Μία ακόμη πτυχή του επενδυτικού πλάνου του ομίλου έχει να κάνει με τις μονάδες στις μεγάλες πύλες εισόδου της χώρας: Πέραν του 5άστερου ξενοδοχείου ‘’Sofitel’’ του αεροδρομίου, όπου ο όμιλος έχει πολυετή παρουσία, το επόμενο project για τον όμιλο θα είναι στο λιμάνι. Στον Πειραιά, ήδη η Mitsis Hotels προχωρά με τις αδειοδοτήσεις για το νέο ξενοδοχείο των 150 κλινών, αυτή τη φορά 4 αστέρων στις παλιές αποθήκες του Μεταξά, διευρύνοντας έτσι το πεδίο δραστηριοτήτων για τον όμιλο κι εξυπηρετώντας τους ταξιδιώτες που θα έρχονται στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το οποίο, παρεμπιπτόντως, συγκεντρώνει ουκ ολίγες επενδύσεις στο real estate, είτε πρόκειται για επαγγελματικά ακίνητα είτε ακόμη και για κατοικία.

Ο ΤΙΤΑΝ προσπαθεί να αλλάξει και προσλαμβάνει

-Νέο Investor Relations Manager (IRO) αναζητά από την αγορά ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, προφανώς για να βοηθήσει η διοίκηση την πορεία της μετοχής η οποία από την αρχή αυτής της δύσκολης χρονιάς έχει χάσει 16,3% της αξίας της. Σήμερα, ολόκληρος ο όμιλος ΤΙΤΑΝ αποτιμάται στο Χρηματιστήριο μόλις 877,2 εκατ. ευρώ (δηλαδή, περίπου όσο και η ΙnfoQuest) όταν μόνον η θυγατρική του στις Η.Π.Α. κανονικά αξίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια.

Ο Άλεξ Μάνος κάνει ταμείο

-Ανακοινώθηκε χθες πως η ιταλική εταιρεία αλγορίθμων και δεδομένων, Cerved, απέκτησε μερίδιο στην ελληνική fintech εταιρεία WEMETRIX A.E. του Πάνου Μιχαλόπουλου που προσφέρει λύσεις Customer Value Management και Financial/Accounting Compliance. Το 2018, ο πρώτος που είχε επενδύσει ένα σημαντικό ποσό στη Wemetrix ήταν ο Άλεξ Μάνος της Intrasoft International. Προφανώς τώρα θα μετρήσει τα κέρδη του.

Θυμάστε το πράσινο ομόλογο; Ε… τώρα ξεχάστε το

-Θυμάστε εκείνο το περίφημο «πράσινο ομόλογο» που θα εξέδιδε η Ελληνική Δημοκρατία για να γεμίσει το «μαξιλάρι» των αποθεματικών του Κράτους; Πάει για next year. Δεν είναι εποχές για τέτοιες γενναιότητες, λένε στον ΟΔΔΗΧ. Η Ιταλία σχεδιάζει του χρόνου να σηκώσει 380 δισ. ευρώ για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες και τώρα πια δεν μπορεί να στηρίζεται στις αποταμιεύσεις των Ιταλών πολιτών όπως στο παρελθόν… Η Ελλάδα, με 7-8 δισ., θα είναι πλήρως ασφαλής και στο μεταξύ θα έχει ξοφλήσει τα 2,7 δισ. ευρώ των διμερών δανείων της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης (GLF) που λήγουν το 2023 και τα χρωστάμε σε χώρες της Ευρωζώνης από το πρώτο μνημόνιο. Η Ελλάδα, του χρόνου θα χρειαστεί μόνον 7-8 δισ. από τις αγορές και ταυτόχρονα έχει λαμβάνειν 37 δισ. από το ΕΣΠΑ και 31 δισ. από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έπιασε το 11άρι και συνεχίζει

-Από τις 17 Οκτωβρίου και μετά, η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν έχει καταγράψει ούτε μία χρηματιστηριακή συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο. Συνεχίζει απτόητη ανοδικά, ανεξαρτήτως του γενικότερου κλίματος στις αγορές. Ήταν στα 17,3 ευρώ η μετοχή και τώρα ξεπέρασε τα 19 ευρώ. Η χρηματιστηριακή της αξία ξεπέρασε τα 2,2 δισ. ευρώ.

Μικρές φουρτούνες στη ναυτιλία

-Όχι πως δεν έχουν λεφτά να περάσουν το Σαββατοκύριακο, αλλά σε κάθε περίπτωση οι μεγάλες διακυμάνσεις στη ναυτιλία είναι αξιοσημείωτες. Ειδικά στις θαλάσσιες μεταφορές ξηρού φορτίου. Είναι κι αυτή η Zero CoVid Policy της Κίνας που επιδεινώνει το σκηνικό, αλλά σήμερα ένα Super Max, μεσαίου μεγέθους, ναυλώνεται με (μόνο;) 15.000 δολάρια την ημέρα, όταν τα λειτουργικά του έξοδα (μαζί με τα δάνεια) ξεπερνούν τα $10.000 ημερησίως.