-Χαίρετε, καλό μήνα να έχουμε κι ας ελπίσουμε το «καλάθι του νοικοκυριού», που κάνει ντεμπούτο αύριο Τετάρτη, να αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πράξη, γιατί αυτό το κακό με την ακρίβεια έχει παραγίνει. Σημειώστε, πάντως, ότι το project «καλάθι του νοικοκυριού» το έχει βάλει κάτω από τις φτερούγες του το Μ.Μ. Το παρακολουθούν στενά και ποντάρουν αρκετά στο συγκεκριμένο μέτρο για να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους. Σε τέτοιον βαθμό μάλιστα, που ακόμη και το ειδικό σήμα που θα βρίσκουμε από αύριο σε προϊόντα, στα ράφια και στα e-shop, έφθασε στο ΥΠΑΝ έτοιμο από το Μ.Μ. που διαχειρίστηκε τον σχεδιασμό και τη λοιπή προετοιμασία. Όσον αφορά τον Αδωνι είναι έτοιμος να ξεκινήσει την Τετάρτη το πρωί τουρνέ σε όλα τα σούπερ μάρκετ για να παρακολουθήσει την εφαρμογή του μέτρου στην πράξη.

O metoo ελεήμων

Ο τύπος με τα χαϊμαλιά κυκλοφορεί ανέμελος, γόνος ελεήμων με τα λεφτά άλλου, μηδέποτε εργασθείς, παριστάνει και τον θεματοφύλακα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και επιρρεπής στο metoo. Προσεχώς προβλέπονται γέλια…

Η επόμενη εξαγορά της Google στην Ελλάδα

-Σε λίγες μέρες θα ακούσουμε για τις επόμενες κινήσεις της Google που θέλει να μεγαλώσει το δικό της Google Cloud Region στην Ελλάδα με εξαγορές. Η εταιρεία TI Sparkle Greece (οι παλιοί της Πληροφορικής τη θυμούνται ως Med Nautilus) που λειτουργεί 3 data centers στη Μεταμόρφωση Αττικής, το Κορωπί Αττικής και τα Χανιά της Κρήτης, κυκλοφορεί στην πιάτσα ότι είναι ο πρώτος στόχος εξαγοράς. Να δούμε επίσης πού θα καταλήξουν οι συζητήσεις της Google με τη Lamda Hellix που ελέγχεται από την Digital Realty. Στην Ελλάδα, οι μετοχές Πληροφορικής κινούνται σταθερά ανοδικά, χωρίς υψηλές ταχύτητες, ενώ τα έργα υποδομής (ιδιαίτερα σε cloud υποδομές και data centers) κινούνται εντυπωσιακά. Η κατάσταση όμως για τον κλάδο στο εξωτερικό δεν είναι ευχάριστη. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που κάθε μία μετοχή του Facebook (ΜΕΤΑ) άξιζε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης 350 δολάρια. Σήμερα παλεύει να κρατήσει την τιμή των 100 δολαρίων. Όλοι μαζί οι 6 μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί της Wall Street (Apple, Netflix, Μicrosoft, Amazon, Meta και Alphabet) έχασαν περισσότερα από 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία φέτος.

Πατήθηκε το κουμπί για αλλαγή Διοίκησης στην Παγκρήτια

Lyktos Participations του Μιχάλη Σάλλα ζήτησε χθες, με επιστολή προς το ΔΣ της Παγκρήτιας, σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας (παραμένει με ποσοστό 11,25% στην Παγκρήτια) έκανε χρήση του σχετικού δικαιώματός που του δίνει ο νόμος καθώς κατέχει ποσοστό άνω του 10% μετά τη συμμετοχή της Thrivest στην τράπεζα. Το αίτημα της Lyktos για σύγκληση συνέλευσης έχει μοναδικό θέμα την εκλογή νέου Δ.Σ.. Προφανώς, δεν μπορεί να στάλθηκε ένα τέτοιο αίτημα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση των Lyktos και Thrivest, ενώ ούτως ή άλλως το υφιστάμενο ΔΣ είχε υποδειχθεί από τον Μ. Σάλλα και, αφού άλλαξε η μετοχική σύνθεση, οι νέοι μέτοχοι δικαιούνται να ορίσουν διοίκηση της επιλογής τους. Κύκλοι της Thrinvest σχολίαζαν σχετικά πως εκτιμούμε την πρόθεση της Lyktos να διευκολύνει την αλλαγή ΔΣ, αλλά χρειάζεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία (απαιτεί έως 60 ημέρες) ώστε να εκπροσωπηθεί στη Συνέλευση. Ο Μ. Σάλλας δεν συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου καθώς συνέδεε άρρηκτα τη συμμετοχή του με την προϋπόθεση η Lyktos να είναι στρατηγικός επενδυτής της τράπεζας, ενώ εξαρχής ήταν γνώστης για την ύπαρξη του νέου επενδυτή και, όπως δηλώνει, στηρίζει σε όλους τους τόνους τον νέο στρατηγικό επενδυτή και το σχέδιό του για την τράπεζα. Μετά την επιστολή, το ΔΣ της Παγκρήτιας είναι υποχρεωμένο να ορίσει ημερομηνία σύγκλησης έκτακτης συνέλευσης το αργότερο μέσα σε 20 ημέρες από τη στιγμή που έλαβε τη σχετική ειδοποίηση.

Δόθηκαν τα business plan

-Σε άλλα νέα τώρα, παραδόθηκαν χθες από τις συστημικές τράπεζες στον επόπτη τα νέα business plan προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες επιτοκίων κ.λπ. Όσον αφορά τα φθηνά δάνεια των TLΤROs, που ακριβαίνουν από 23 Νοεμβρίου, υπολογίζεται πως έχει αντληθεί ρευστότητα μεταξύ 12 και 14 δισ. και από αυτά οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν τώρα να επιστρέψουν τα μισά στην ΕΚΤ.

Optima: Μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο 60 εκατ.

-Ολοκληρώθηκε χθες, με επιτυχία, η διαδικασία έκδοσης του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, από την Optima Bank. To μετατρέψιμο σε μετοχές ομόλογο προφανώς καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας. Εμφανίστηκαν ωστόσο και ορισμένοι νέοι μέτοχοι που συμμετείχαν στη διαδικασία. Ένα παράδειγμα είναι η εταιρεία We Realize (του Χάρη Καρώνη) που είναι βασικός μέτοχος της Viva Wallet. Σημειώστε πως η φετινή χρονιά θα κλείσει -κατά τα φαινόμενα- με διπλασιασμό της κερδοφορίας της τράπεζας σε σχέση με πέρυσι. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι πρώτοι μήνες του 2023 μπορεί να φέρουν την Optima στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Τι είπαν στους επενδυτές στο Λονδίνο

-Σε υψηλή τροχιά θα παραμείνουν τα κέρδη της Μυτιληναίος και το 2023, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν σε θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο από στελέχη του ομίλου την περασμένη εβδομάδα. Το επενδυτικό story που παρουσίασαν, διασφαλίζει την κερδοφορία, καθώς, ακόμη και να υποχωρήσει σημαντικά η τιμή του ρεύματος, τα έσοδα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, αφού προστίθεται η νέα μονάδα (826 ΜW) και η θερμική παραγωγή αυξάνει από 4 ΤW φέτος, σε 8 ΤW. Επιπλέον, το 2023 προστίθενται 150MW φωτοβολταϊκά και 50MW αιολικά. Ταυτόχρονα ο όμιλος έχει κάνει για το 2023 αντιστάθμιση (hedging) για το αλουμίνιο σε υψηλότερες τιμές από τον μέσο όρο του 2022 και επίσης πολύ καλύτερο hedging στο νόμισμα.

Οι εξελίξεις στη REDS

-Με ενδιαφέρον αναμένει η αγορά τα αποτελέσματα της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης της Reggeborgh (μέσω της RB Ellaktor Holding) για την απόκτηση του 100% της Reds. Η διαδικασία ολοκληρώνεται μεθαύριο, 3 Νοεμβρίου, και φυσικά το ερώτημα είναι πόσο αύξησε το ποσοστό της η Reggeborgh  και ποιοι από τους μετόχους πούλησαν. Τις προηγούμενες ημέρες η στήλη ανέφερε πως μετά την παραίτηση του Χρήστου Παναγιωτόπουλου από τη θέση του Προέδρου της REDS ακολούθησε και η πώληση του ποσοστού του – 11,66% - που κατείχε. Μένει να φανεί εάν υπήρξε πώληση -κάτι που θα αποτελούσε έκπληξη- και από τον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη ο οποίος κατέχει ποσοστό 7,14% της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως το τίμημα των 2,48 ευρώ ανά μετοχή που προσφέρει η RB Ellaktor Holding θεωρήθηκε ως «μη εύλογο και δίκαιο» από τη διοίκηση της Reds. Σημειώστε επίσης πως λίγες ημέρες αργότερα, στις 9/11, έχει συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση στη REDS με κύρια θέματα συζήτησης την ανάκληση του συνόλου των μελών του ΔΣ, την εκλογή νέου και την εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου.

Στην αφετηρία ο διαγωνισμός για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής

-Με το δεξί μπαίνει ο Νοέμβριος για τα δημόσια έργα καθώς στις αρχές του μήνα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής, ένα έργο που αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στο κυκλοφοριακό και στο χρονοδιάγραμμα για τις κεντρικότερες παρεμβάσεις που εξελίσσονται στη χώρα. Ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής αφορά την επέκταση προς την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, τα Μέγαρα και τις γύρω περιοχές με 7 νέους σταθμούς και προϋπολογισμό 130 εκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τις επεκτάσεις του Προαστιακού σε Ραφήνα και Λαύριο, που αναμένεται να έχουν προσωρινό ανάδοχο το α’ τρίμηνο του 2023.

Η μάχη των έξι για 1,32 δισ. ευρώ

-Με την ευκαιρία που ανοίξαμε τη συζήτηση για τα δημόσια έργα, σε αναμέτρηση για έξι εξελίσσεται το μήκους 157,5 χλμ. και προϋπολογισμού 1,32 δισ. ευρώ τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ. Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και περνάμε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Για τον διαγωνισμό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα κονταροχτυπηθούν οι ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., -ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, VINCI CONCESSION – VINCI HIGHWAYS, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ACCIONA (ΙΣΠΑΝΙΑ).

Η πολύτιμη στήριξη του μεγάλου αδελφού

-Ασπίδα στη δύσκολη συγκυρία για το λιανεμπόριο που δημιούργησε ο COVID αποδεικνύεται ο όμιλος του Π. Γερμανού για τα Public. H επιχειρηματική ισχύς και η άριστη χρηματοοικονομική κατάσταση του ομίλου στήριξαν τα Public που το 2021 είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια σύμφωνα με τον ισολογισμό τους, με τον ορκωτό να διατυπώνει ουσιώδη αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας. Φυσικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν υφίσταται, καθώς η διοίκηση έχει κάνει σχεδιασμό δράσεων για την κάλυψη των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης και την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε ενδοομιλικό δάνειο 30 εκατ. ευρώ, ενώ τα Public απολαμβάνουν και της εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος, που στήριξε στα δύσκολα της αγοράς τα Public με δάνεια ύψους από 10 εκατ. (ΕΤΕ και Πειραιώς) και 5 εκατ. από Αττικής.

Κρατικά ρεζιλίκια στην Αράχωβα

-Στην Αράχωβα αυτό το εορταστικό τριήμερο έγινε της τρελής. Με τις καλύτερες προσδοκίες το χειμερινό θέρετρο είναι υπ΄ ατμόν για την περίοδο του χιονιού που έρχεται. Όλοι προετοιμάζονται, εκτός του… Χιονοδρομικού Κέντρου. Η ΕΤΑΔ έχει κάνει από το καλοκαίρι όλες τις προεργασίες για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού - το οποίο σημειώστε πως πέρυσι είχε την πρώτη κερδοφόρο χρήση από το… 1978. Δεν μπορούν όμως να ξεκινήσουν τις εργασίες (για τις οποίες συμφωνούν Περιφέρεια, Δήμος, αλλά και οι ντόπιοι που θα δουλέψουν εκεί) γιατί η ΕΤΑΔ δεν μπορεί… να προσλάβει μια χούφτα υπαλλήλων, συντηρητών και εξειδικευμένων υπαλλήλων. Το ελληνικό Κράτος δεν μπορεί να περάσει μια τροπολογία με την οποία να αναγνωρίζει ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε. είναι μία… Α.Ε. που μπορεί να προσλαμβάνει χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ. Το δικαίωμα αυτό, τα δικαστήρια το έχουν αναγνωρίσει στην ΕΤΑΔ, αλλά… μόνο για το παρελθόν και μέχρι τον Φεβρουάριο 2020. Για την περίοδο μετά τον Φεβρουάριο 2020, πρέπει να υπάρξει ειδική νομοθετική πρόβλεψη, αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει τη σχετική πρωτοβουλία.

Τι μου θυμίζει... τι μου θυμίζει...

-Στη γειτονική μας Ιταλία, σύμφωνα με τους FT, η Monte dei Paschi έκανε μια αύξηση κεφαλαίου 2,5 δισ. (την έβδομη κατά σειρά, σε 14 χρόνια) με το ιταλικό Δημόσιο να δεσμεύεται πως θα αγοράσει το 64%. Η τράπεζα πλήρωσε σε 8 αναδόχους την εξωφρενική προμήθεια των 125 εκατ. ευρώ για να διαθέσουν σε ιδιώτες τις υπόλοιπες μετοχές. Ένας επενδυτής από το Λονδίνο προσέφυγε στο εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και ξεκίνησε έρευνα αν, σε αντίθεση με τους Ιταλούς φορολογούμενους, οι ιδιώτες έλαβαν κάποιου είδους “γλυκαντικό” για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, δηλαδή κάποια προσφορά μείωσης κινδύνου ή άλλο κίνητρο.

Credit Suisse: Βοηθάτε, αδέλφια, χανόμαστε...

Η πολύπαθη ελβετική Τράπεζα Credit Suisse έκανε έκκληση στον… ανταγωνισμό, δηλαδή σε 20 μεγάλες τράπεζες του πλανήτη, να συμμετάσχουν με τα κεφάλαιά τους στην αύξηση κεφαλαίου που δρομολόγησε για να επιβιώσει. Η αύξηση κεφαλαίου θα συνοδευτεί μ’ ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, κλείσιμο μονάδων και 9.000 απολύσεις. Το 30% της αύξησης κεφαλαίου σωτηρίας, των 4 δισ. ελβετικών φράγκων, θα καλυφθεί με ειδική συμφωνία από σαουδαραβικά κεφάλαια που ήδη ασχολούνται με την Credit Suisse. Εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε την πρόταση του PIF για την Εθνική, αλλά δεν βιαζόμαστε, έχουμε καιρό…