-Χαίρετε, μαυρίζει ο ουρανός στο μείζον ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας και ειδικά οι προχθεσινές δηλώσεις Σολτς που προετοιμάζει τους Γερμανούς για δελτίο στα καύσιμα έφερε έναν πανικό. Η (πολύ σχετική) πηγή μου με το θέμα αναρωτιόταν χθες «πώς θα πάμε για εκλογές το φθινόπωρο αν ο Πούτιν έχει κόψει το φυσικό αέριο και η τιμή του έχει… πάει στα 400 ευρώ η κιλοβατώρα, ας πούμε. Ποια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα πάρει τις όποιες δραματικές αποφάσεις και πώς θα αντιδράσει η κοινή γνώμη προεκλογικά;», έλεγε φανερά προβληματισμένος. Είπαμε, ζούμε σε κινούμενη άμμο και αυτό δεν αλλάζει.

Ισραηλινοί για την Intracom Defence

-Η αμέσως επόμενη κίνηση του Κόκκαλη μετά την Intrakat που πάει στους «Μπάκους» και στους εφοπλιστές Αγγέλου (Benelux Overseas) - Γκότση (Eurotankers), είναι η Intracom Defence. Μαθαίνω ότι τη διαπραγματεύεται και αυτή με εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων. Κι έτσι θα μείνει η οικογένεια Κόκκαλη με την Intracom Holdings η οποία (μου λένε) ότι θα έχει ένα ταμείο της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Ο παλιός είναι αλλιώς. Και μιας και είμαστε στο κεφάλαιο «Intra», ο Πέτρος Σουρέτης της Intrakat δεν γνωρίζω αν θα παραμείνει ή όχι στην εταιρεία και για πόσο, αλλά ότι υπήρξε η ψυχή της και έδινε μάχες στα δύσκολα γι’ αυτήν, δεν το αμφισβητεί κανείς. Ανταγωνιστές (επαγγελματικά, εννοώ) και φίλοι. Σίγουρα θα βρει τον δρόμο του παρακάτω, γιατί δεν κυκλοφορούν και πολλοί που να ξέρουν αυτήν την πραγματικά δύσκολη δουλειά των κατασκευών.

Το παζλ της Intrakat

-Και για να τελειώνουμε με την Intrakat, το μετοχικό παζλ ολοκληρώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Καθώς ένας από τους στόχους ήταν να αποφευχθεί η υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, οι Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου απέκτησαν τελικά το 31,7% της Intrakat μέσω της Winex Investments Limited, καταβάλλοντας 70,19 εκατ. ευρώ. Η επιχειρηματική τριπλέτα στην κατασκευαστική εταιρεία θα πλαισιωθεί από τους Ηλία Γκότση (Eurotankers) και Κώστα Αγγέλου (Benelux Overseas) που αποκτούν τις μετοχές των Λαζαράκη, Στασινόπουλου, Σουρέτη και Θεοδωρίδη, ενώ η Intracom Holdings συνεχίζει να διατηρεί ποσοστό της τάξης του 5,09%. Για το ποσοστό του Δημήτρη Κούτρα υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες, ότι αποχωρεί σε δεύτερη φάση, μέχρι ότι επιθυμεί να παραμείνει μέτοχος διατηρώντας εκτελεστικά καθήκοντα. Οι νέοι μέτοχοι επιθυμούν πάντως να γίνει ομαλά η μετάβαση στο νέο καθεστώς και μέσα στον μήνα, στις 15 Ιουλίου, θα συγκληθεί η γενική συνέλευση με τον Αλέξανδρο Εξάρχου να βρίσκεται στο τιμόνι ως CEO.

Η παγίδα θανάτου για την Eυρώπη

-Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Ευάγγελου Μυτιληναίου από το συνέδριο του Economist. Δεν δώσαμε την απαραίτητη σημασία στην ασφάλεια εφοδιασμού, είπε, και τώρα η Ευρώπη είναι σε κίνδυνο, εκτίμησε, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη κινδύνευε με ύφεση αλλά τώρα ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος. Η Ευρώπη έχει μπροστά της μια παγίδα θανάτου τα επόμενα χρόνια, μέχρι να καλυφθεί το κενό από το ρωσικό αέριο. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, θα χρειαστούν 3-4 χρόνια ώστε να υπάρξουν αρκετά LNG και εναλλακτικές πηγές για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αν η κατάσταση χειροτερέψει μέσα σε αυτό το διάστημα. Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα με την ασφάλεια εφοδιασμού, αλλά με το ύψος των τιμών. Σε ό,τι αφορά στη MYTILINEOS, ο επικεφαλής του ομίλου σημείωσε πως έχει ήδη κλείσει την απαιτούμενη χωρητικότητα σε LNG πως ήδη εισηγήθηκε στην εκτελεστική επιτροπή του Ομίλου για μείωση κατά 20% της ενεργειακής κατανάλωσης σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, τονίζοντας ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η τελική λύση.

Το Χρηματιστήριο βυθίζεται…

-Τζίρος αυξημένος, πανικός μεγάλος, αλόγιστες πωλήσεις… Κάποιοι πουλάνε όσο όσο, αδειάζουν το ελληνικό καλάθι των μετοχών τους, βλέποντας τι συμβαίνει στο εξωτερικό. Οι υπερβολές είναι πάντα κομμάτι των αγορών. Το ερώτημα είναι πού βρίσκεται η υπερβολή. Στην άνοδο ή στην πτώση; Με το TTF του Φυσικού Αερίου στα €170 και την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο σημείο από το 2003, κοντά στο απόλυτο 1:1 (σήμερα 1,0280$), με το γερμανικό χρηματιστήριο να καταρρέει βλέποντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο χαμηλότερο σημείο από το 1991 και ακούγοντας για ενεργειακό κραχ, η κατάσταση στις αγορές μόνο καλή δεν μπορεί να είναι.

...και οι τράπεζες «ματώνουν» στο ταμπλό

-Οι τραπεζικές μετοχές υποφέρουν γιατί δεν έχουν δει ακόμη στην πράξη την ουσία των αποφάσεων της 15ης Ιουνίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην αγορά διαβάζουν τις δηλώσεις του Γερμανού Κεντρικού Τραπεζίτη Γιοακίμ Νάγκελ ότι πρώτη και βασική προτεραιότητα της ΕΚΤ πρέπει να είναι ο πληθωρισμός και όχι οι τιμές των ομολόγων του Ευρω-Νότου. Μέχρι να δουν στην πράξη την υλοποίηση των αποφάσεων και ενώ εκκρεμεί η συνάντηση με τον Andrea Enria, τον SSM και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) οι τράπεζες (και οι μέτοχοί τους) έχουν κάθε λόγο να αγωνιούν.

Ο μίνι - εμφύλιος στον ΣΕΒ

-Όλα γίνονται με ευγένεια, με τακτ, με προσεκτικές διατυπώσεις αλλά και με «καρφιά» εκατέρωθεν. Οι βιομήχανοι που «μένουν Ελλάδα» και υποφέρουν από τα υψηλά spreads, το παράλογο ενεργειακό κόστος και την υψηλή φορολογία, κατηγορούν τους «άλλους» βιομήχανους που πρόλαβαν και μετέφεραν την έδρα τους κάπου στο εξωτερικό και τώρα διαχειρίζονται την κρίση κάπως ευκολότερα, χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείουν όμως και αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο μέλλον. Αμφότερες οι πλευρές έχουν τα επιχειρήματά τους και τους εκπροσώπους τους.

Περιμένει καλύτερες μέρες η Peoplecert

-Πάγο στα σχέδια εισαγωγής της Peoplecert στο Χρηματιστήριο έριξε προς ώρας ο Βύρων Νικολαΐδης. Κάτι το στραβό κλίμα στις αγορές, κάτι το ξεφούσκωμα των αποτιμήσεων συνολικά μπροστά στην πληθωριστική λαίλαπα, ο Κωνσταντινουπολίτης επιχειρηματίας αποφάσισε ότι δεν είναι η ώρα για βιαστικές κινήσεις. Ούτως ή άλλως, όπως λέει ο ίδιος, “η εταιρεία είναι νομισματοκοπείο” παράγοντας χρήμα και κέρδη. «Ισως είναι μία περίοδος ευκαιριών για εμάς ώστε να προβούμε σε εξαγορές μιας και οι αποτιμήσεις πλέον ξεφουσκώνουν», έλεγε ο ίδιος σε γεύμα που διοργάνωσε με δημοσιογράφους. Νεότερα υποσχέθηκε κατά το φθινόπωρο! Όσον αφορά την ίδια την Peoplecert, που πέρυσι με την εξαγορά της βρετανικής Axelos (και πριν από τη μεγάλη διεθνή αναταραχή) ανακηρύχθηκε “Unicorn” με μία αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολ., ο ίδιος πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα η αποτίμηση μπορεί να είναι πολλαπλάσια. Πάντως οικονομικά μεγέθη - έστω για το 2021 – δεν ανέφερε…

Η IDEAL προχωράει για την Byte

σχεδιασμός του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου για την Ideal, το μοναδικό εισηγμένο private equity fund στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, θα στηριχθεί σε δύο βασικές δραστηριότητες. Με φόντο το πλάνο για εξαγορά της Byte, η πρώτη αφορά στην Πληροφορική και υπολογίζεται να αποφέρει ετησίως περίπου 13 εκατ. ευρώ σε EBITDA. Η δεύτερη αφορά τη «βιομηχανική παραγωγή» με στόχο να αποφέρει 11-12 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η σημερινή χρηματιστηριακή αποτίμηση της IDEAL, κάτω από τα 120 εκατ. ευρώ, ισοδυναμεί με λιγότερο από 5 φορές τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων.

Η UNIPER και η Ουκρανία

εταιρεία UNIPER είναι η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Γερμανίας. Προμηθευόταν φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και το πουλούσε στην Ευρώπη. Τώρα πια είναι υποχρεωμένη να αγοράζει στις τιμές της spot αγοράς. Φυσικά, καταρρέει. Χρειάζεται επειγόντως μια κεφαλαιακή ένεση 9 δισ. ευρώ από το γερμανικό κράτος για να επιβιώσει. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ένα μεγάλο ΝΕΙΝ. Φαντάζεται κανείς ότι μια κυβέρνηση που δεν δίνει 9 δισ. ευρώ για να σώσει τη μεγάλη εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας της, θα είναι πρόθυμη να στηρίξει τον ευρω-νότο ή να συμβάλει στα 60 δισ. ευρώ που ζητά ο Ζελένσκι για να κρατήσει όρθια την Ουκρανία;

-Η Eurobank 30άρισε

Την ερχόμενη Τρίτη, η Eurobank έχει γενέθλια. Γιορτάζει τα 30 χρόνια παρουσίας της στην ελληνική αγορά σε μια σεμνή τελετή στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Τιμής ένεκεν, κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, ενώ ο καθηγητής Χρήστος Γκόρτσος θα παρουσιάσει ένα βιβλίο αφιερωμένο στα πρώτα βήματα της τράπεζας, από το 1989 μέχρι το 2008.