-Χαίρετε, σας μεταφέρω αυτούσια ατάκα της πηγής μου (της πολύ καλής, ε;) για το θέμα των πρόωρων εκλογών. «Εγώ δεν λέω ότι δεν θα γίνουν, εγώ λέω ότι ο πρωθυπουργός θα το αποφασίσει μετά τον 15Αυγουστο, αναλόγως αν όλα έχουν πάει καλά το καλοκαίρι (φωτιές), τι έχουν κάνει ή τι πρόκειται να κάνουν οι Ευρωπαίοι με τα μέτρα ενίσχυσης του κοσμάκη που πλήττεται βαρύτατα από την ακρίβεια σ’ όλη την Ευρώπη και στο τέλος, κοιτώντας πολύ προσεκτικά τα γκάλοπ…» Και φυσικά κι εμένα (του απλού παρατηρητή και ρεπόρτερ) μου φαίνεται πολύ λογικό. Ακούω επίσης ότι επιτέλους οι – βαθύς ύπνος – εταίροι μας θα προχωρήσουν σε πλαφόν τιμών στη βενζίνη, πιθανώς και στο φυσικό αέριο, όχι όμως και στο πετρέλαιο γιατί πιστεύουν ότι τους επόμενους μήνες θα πέσει η τιμή του. Θα έχει λοιπόν σημασία σε τι «περιβάλλον» θα πάει σε εκλογές ο πρωθυπουργός και λογικό είναι να το σκέφτεται και μια και δυο και τρεις φορές μέχρι τον Αύγουστο πριν το αποφασίσει. Αυτά, ό,τι ήξερα σας τα έγραψα!

Έκλεισε το deal της Intrakat

«Λευκό καπνό» έβγαλε η καθοριστική συζήτηση της πλευράς Κόκκαλη με τους επιχειρηματίες Μπάκο - Καϋμενάκη για την Intrakat. Σήμερα ή αύριο αναμένεται να περάσουν τα πακέτα της Intrakat στο Χρηματιστήριο, σε τιμή λίγο κάτω από τα 3 ευρώ. Μαζί με το δίδυμο των Μπάκου και Καϋμενάκη έχουν συνταχθεί και δύο εφοπλιστές. Ολοκληρώνεται, έτσι, ένα deal για το οποίο η στήλη είχε δώσει έγκαιρα στίγμα, με την Intrakat να αποκτά νέα αφεντικά.

Οι κόντρες στην ενέργεια

Εκτονώνεται, όπως φαίνεται, η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Αθανάσιου Δαγούμα και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Δαγούμα σχετικά με τις παρεμβάσεις του υπουργείου για την πιστοποίηση των θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών, ώστε να προχωρήσει η πώληση της εταιρείας στην Italgas, αλλά και οι σπόντες για την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, προκάλεσαν πριν λίγες μέρες μία μίνι κρίση με το ΥΠΕΝ. Την περασμένη Παρασκευή, όπως πληροφορείται η στήλη, ο επικεφαλής της ΡΑΕ και η ολομέλεια της Αρχής βρέθηκαν στο γραφείο του υπουργού για πάνω από μιάμιση ώρα. Αυτόπτες μάρτυρες μεταφέρουν κλίμα σύμπνοιας, με τον κ. Σκρέκα να αναγνωρίζει το έργο του Ρυθμιστή, αλλά να το ξεχωρίζει από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο. Κατόπιν τούτων η σκόνη που σηκώθηκε έχει κατακαθίσει. Ωστόσο, οι αρμοδιότητες της Αρχής για την πιστοποίηση εταιρειών, οι οποίες αφαιρέθηκαν λόγω των αποφάσεων της ΡΑΕ στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, δεν θα επιστρέψουν (τουλάχιστον άμεσα) στον Ρυθμιστή. Από ό,τι μαθαίνω επίσης, ο υπουργός ζήτησε περισσότερη ενημέρωση σχετικά με ένα κονδύλι ύψους 67 εκατ. ευρώ που έχει υπολογίσει η ΡΑΕ (από τη λειτουργία του target model) και ζητά από την κυβέρνηση να το εισπράξει από τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Η κόλαση των αεροδρομίων

Η μια μετά την άλλη μεγάλες αεροπορικές εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη απεργιών μέσα στο πιο «καυτό» από πλευράς κίνησης καλοκαίρι των τελευταίων ετών λόγω της ισχυρής ζήτησης για ταξίδια μετά την πανδημία. Τα αεροπλάνα της SAS Scandinavia καθηλώνονται καθώς οι πιλότοι απεργούν ζητώντας αυξήσεις, ενώ ανά πάσα στιγμή μέσα στο καλοκαίρι κινδυνεύει να συμβεί το ίδιο με την British Airways καθώς έχει ήδη ληφθεί απόφαση για απεργία και εκκρεμούν οι ημερομηνίες. Στις Ryanair και την Easy Jet τα πληρώματα καμπίνας που εδρεύουν στην Ισπανία προγραμματίζουν μέσα στον Ιούλιο κινητοποιήσεις, ενώ στη δεύτερη ο COO παραιτήθηκε μετά από ακυρώσεις χιλιάδων πτήσεων. Βάλτε και τους εργαζόμενους στα διάφορα αεροδρόμια, όπως προ ημερών στο Charles de Gaulle που επίσης θέλουν αυξήσεις και έχετε μια ταξιδιωτική κόλαση που μεγαλώνει κάθε μέρα.

Περιμένοντας τη Fitch

Η κατάσταση είναι δύσκολη, όχι όμως δραματική. O Γ. Στουρνάρας προειδοποιεί για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού και αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία εφόσον παραταθεί η ρωσο-ουκρανική κρίση, ωστόσο η οικονομία δείχνει πραγματικές αντοχές. Το ΑΕΠ της χώρας φέτος (με τη βοήθεια του Τουρισμού) μπορεί με άνεση να ξεπεράσει τα 203 δισ. ευρώ, πολύ πάνω από τις προβλέψεις της ΤτΕ. Οι καταθέσεις των ιδιωτών μειώθηκαν κατά €330 εκατ. (πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ και φόρους κατανάλωσης) αλλά των επιχειρήσεων αυξήθηκαν. Συνολικά οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι κατά €40 δισ. περισσότερες σε σχέση με το 2019. Στην οικονομία έχουν δημιουργηθεί 300.000 θέσεις εργασίας περισσότερες από το 2019 (συνολικά 4,2 εκατ. εργαζόμενοι), ενώ οι πωλήσεις διαρκών καταναλωτικών αγαθών κινούνται ανοδικά και βέβαια οι τιμές των ακινήτων δεν πέφτουν. Αυτά βλέπουν οι αγορές και κρατούν στάση αναμονής τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή που θα μιλήσει η Fitch που μας έχει αξιολογήσει με ΒΒ και θετικές προοπτικές. Πόσο θετικές; Θα το μάθουμε την Παρασκευή.

Στο μικροσκόπιο οι προμήθειες των αμοιβαίων κεφαλαίων

Τον τελευταίο καιρό έχει αναπτυχθεί ένας ενδιαφέρων και παραγωγικός διάλογος μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για να μπει φραγμός και ένα λογικό όριο στις -λίγες, αλλά υπαρκτές περιπτώσεις- παράλογων προμηθειών και εξαιρετικά υψηλού κόστους διαχείρισης χαρτοφυλακίου που χρεώνουν ορισμένοι θεσμικοί επενδυτές. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός αμοιβαίου κεφαλαίου (σε συστημική τράπεζα) που για ποσά μέχρι 100.000 χρεώνει κόστος διαχείρισης 5% (!) του υπό επένδυση κεφαλαίου. Για ποσά μέχρι 200.000 σε άλλη ΑΕΔΑΚ (άλλης συστημικής τράπεζας) ζητείται κόστος διαχείρισης πάνω από 6.000 ευρώ! Ελεύθερη αγορά έχουμε, αλλά πρέπει να τεθούν κάποια όρια και η συζήτηση αυτή έχει ήδη απασχολήσει τόσο τις εποπτικές αρχές, όσο και το υπουργείο Οικονομικών.

Πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας για τα malls της ψάχνει η Lamda

Σε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό προς κάλυψη των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια θα προχωρήσει ο όμιλος LAMDA Development το αμέσως επόμενο διάστημα. Το σημαντικά αυξημένο κόστος ενέργειας, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αγορές και στην Ελλάδα λόγω της ενεργειακής κρίσης, δεν επηρέασε τα λειτουργικά έξοδα των εμπορικών κέντρων το 2021 λόγω των «κλειδωμένων» τιμών ενέργειας βάσει συμφωνιών με τους αντίστοιχους παρόχους για όλο το 2021 και μέχρι τη λήξη των υφιστάμενων συμβολαίων στα τέλη Απριλίου 2022. Σύμφωνα με τα εν λόγω υφιστάμενα συμβόλαια, το ετήσιο μεταβλητό κόστος ενέργειας για τα εμπορικά κέντρα ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω κόστους αφορά κοινόχρηστους χώρους στα εμπορικά κέντρα, το οποίο αναλαμβάνουν κυρίως οι καταστηματάρχες/μισθωτές. «Λόγω των πολύ υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, ο όμιλος εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ώστε η επιβάρυνση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη για τον ίδιο τον όμιλο αλλά και για τους πελάτες/συνεργάτες του στα ακίνητά του. Τέλος, ο όμιλος θα εντατικοποιήσει τις ενέργειές του για την υλοποίηση σε επιλέξιμα ακίνητα «πράσινων» ενεργειακών επενδύσεων έτσι ώστε να μειωθεί το μελλοντικό ενεργειακό κόστος, μέσω του περιορισμού της εξάρτησης από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας».

Τα πακέτα στον ΟΤΕ και οι θεσμικοί

Οι προσεκτικοί θα εντόπισαν κινητικότητα στη μετοχή του ΟΤΕ, με μεγάλα πακέτα να αλλάζουν χέρια τις τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή άλλαξαν χέρια περίπου 500 χιλιάδες τεμάχια και είχαν προηγηθεί και άλλες συναλλαγές. Στην αγορά εκτιμούν πως πρόκειται για αλλαγές μεταξύ θεσμικών που έχουν θέση στη μετοχή και σχετίζονται με το μέρισμα των 0,54 ευρώ που θα διανείμει ο ΟΤΕ (η αποκοπή έγινε την 1η Ιουλίου). Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν προγραμματισμένες συναντήσεις με στελέχη της Capital Group αλλά και της JP Morgan.

Ανοίγει δρόμος για τον Κομάρεκ προς τη Wall Street

Η Allwyn του Κάρελ Κομάρεκ, μητρική του ΟΠΑΠ, ξεπέρασε το θέμα των ενστάσεων και πλέον δεν υπάρχει εμπόδιο για να αναλάβει τη διαχείριση της λοταρίας στη Μ. Βρετανία. Κάτι που με τη σειρά του μάλλον ανοίγει και τον δρόμο για την εισαγωγή των μετοχών της Allwyn στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Οι Ομηρικοί καυγάδες της Attica

H σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία καθώς θα ασχοληθεί με τη δεύτερη διαδοχική αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας που έχει προγραμματιστεί να είναι ύψους 365 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα υπάρξει ενεργοποίηση της νομοθεσίας για την αναβαλλόμενη φορολογία με την οποία η τράπεζα θα εισπράξει 22,3 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, με «αγωνία» περιμένουν -κάποιοι- τον χρησμό της DBRS, με τις προκαταρκτικές εκθέσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης (preliminary ratings) για τις τιτλοποιήσεις Omega, Astir 1 και 2. Η στήλη αισθάνεται την υποχρέωση να υπενθυμίσει προς όλους τους μετόχους, Έλληνες και ξένους, μικρούς και μεγάλους, ότι η Attica Bank έχει έναν επόπτη και αυτό που απαιτεί είναι η καλή, αρμονική και παραγωγική συνεργασία όλων των μετόχων. Κατά συνέπεια, δεν έχει νόημα να διαφωνούν και να στήνονται Ομηρικοί (επί της οδού Ομήρου) καβγάδες, μεταξύ στελεχών της ίδιας τράπεζας, πάνω σε κάποιες προτάσεις, κάποιων Συμβούλων, αναφορικά με τις ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank. Στο τέλος, οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank θα καθοριστούν -όταν έρθει η ώρα- από την ΤτΕ και μόνο. Και επειδή διάφορα λέγονται και ακούγονται αλλά και επειδή τα ποσά είναι εν πολλοίς απαγορευτικά, δύσκολα θα ενδιαφερόταν μια μικρή τράπεζα να μετέχει στην αύξηση της Attica Bank. Kαι πάντως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν ενδιαφέρει σε καμία περίπτωση το στρατηγικό επενδυτή της Παγκρήτιας Μιχάλη Σάλλα όπως πιθανόν να ακούγεται…..

Γιατί έρχεται πάλι ο Andrea Mangoni στην Αθήνα

Την πιο κερδοφόρο επένδυση του Ομίλου doValue, έρχεται να επισκεφτεί στην Αθήνα, ο CEO Andrea Mangoni. Η doValue Greece του Θόδωρου Καλαντώνη, κατά 80% θυγατρική του ιταλικού ομίλου doValue SPA (το υπόλοιπο 20% ελέγχεται από τη Eurobank), έχει αναδειχθεί φέτος ως η πιο αποτελεσματική και κερδοφόρος επένδυση του Ομίλου. Έχει υπό διαχείριση 12 χαρτοφυλάκια με συνολικό άνοιγμα περίπου 38 δισ. ευρώ που αφορούν σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο δανειολήπτες (ιδιώτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρείες). Η doValue Greece, την περασμένη χρονιά συνεισέφερε στον Όμιλο κέρδη από διαχείριση της τάξης των 175 εκατ. ευρώ, ενώ μετά τους φόρους τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 55 εκατ. ευρώ.

Οι Σκανδιναβοί επενδύουν στον ήλιο

Κρατήστε το όνομα γιατί σύντομα θα το διαβάζετε συχνά και στα ελληνικά sites και εφημερίδες. Η Helios Nordic Energy AB είναι ένας κατασκευαστής μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκών ηλιακών πάρκων. Χθες, υπέγραψε συμφωνία με μια δανέζικη εταιρεία ηλιακής ενέργειας, τη Nordic Solar, η οποία κατέχει και λειτουργεί φωτοβολταϊκά ηλιακά εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη. Η συμφωνία αφορά την εξαγορά 4 προγραμματισμένων έργων της Helios. Τα τέσσερα έργα βρίσκονται στον νότο της Σουηδίας κι έχουν συνολική συνδυασμένη χωρητικότητα περίπου 220 Mwp. Τα 4 πάρκα θα εξοικονομούν 132.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα καλύψει τις ετήσιες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια περίπου 44.000 σουηδικών νοικοκυριών.