-Χαίρετε, πριν περάσω στα τρέχοντα θα ήθελα να ευχηθώ καλή και ταχεία ανάρρωση στον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος έκανε χειρουργείο αφαίρεσης χολής μέσα στην Πρωτοχρονιά. Του… βγάλανε την χολή με άλλα λόγια, αλλά ενημερώνω ότι απ’ ό,τι τον κόβω έχει ακόμα… άλλες δύο-τρεις χολές για βγάλσιμο, οπότε δεν προβλέπεται να υποκύψει. Καλή ανάρρωση και πάλι, η επιστροφή του στο Μ.Μ. προβλέπεται την Παρασκευή.

Νομοσχέδια

-Κατά τα λοιπά στο υπουργικό της Τρίτης θα συζητηθεί το νομοσχέδιο περί της εκτός σχεδίου δόμησης, θέμα σημαντικό για πολύ κόσμο, αλλά και με «δύσκολες γωνίες» όσον αφορά τα αυθαίρετα. Ενώ στη Βουλή θα έχουμε ακόμα πιο… δύσκολες γωνίες γιατί έρχεται το νομοσχέδιο Φλωρίδη για τους ποινικούς κώδικες. Το νομοθέτημα «ξεβολεύει πολύ νομικό κόσμο και θα έχουμε αναταράξεις» μου είπε η πηγή μου από το Μ.Μ., «ειδικά ποινικολόγους αλλά και άλλους μεγαλοδικηγόρους. Όμως εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το περάσουμε γιατί πραγματικά θα “κόψει δρόμο” στην απονομή της Δικαιοσύνης και αυτό θα το αισθανθεί όλος ο κόσμος τους επόμενους μήνες, κυρίως με το μέτρο για μία και μόνο αναβολή στις δίκες». Να το δούμε, με πολύ ενδιαφέρον.

Επιχειρηματικές αποστολές σε Τουρκία και Ινδία

-Η επιστροφή πολλών υπουργών από τη σύντομη πρωτοχρονιάτικη ανάπαυλα έφερε και «γκάζι» σε αρκετές εκκρεμότητες. Μαθαίνω ότι στο ΥΠΕΞ ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης προετοιμάζει πυρετωδώς τις δύο μεγάλες επιχειρηματικές αποστολές του Φεβρουαρίου. Περίπου 100 επιχειρηματίες θα πάνε με ειδικά ναυλωμένο τσάρτερ στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του μήνα για το business forum που θα διοργανωθεί εκεί και θα έχουν και b2b συναντήσεις με Τούρκους επιχειρηματίες. Αντίστοιχο ταξίδι ετοιμάζεται και για το Νέο Δελχί, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί τον Φεβρουάριο σε ανταπόδοση της επίσκεψης Μόντι στην Αθήνα. Ο αρχικός στόχος είναι να ακολουθήσουν 80-100 επιχειρηματίες, με την κυβέρνηση να θέλει να ανοίξει τον δίαυλο με την τεράστια ινδική αγορά, ενώ μαθαίνω ότι υπάρχει και ενδιαφέρον από πανεπιστήμια της Ινδίας που εξειδικεύονται στην τεχνολογία να έρθουν στη χώρα μας με βάση το νέο πλαίσιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Η ΔΕΗ έχει πολλά μπροστά της

-Με ορίζοντα την 23η Ιανουαρίου όπου θα παρουσιάσει το σύνολο του επιχειρηματικού της σχεδίου στο Λονδίνο και αμέσως μετά στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντήσει σοβαρούς Αμερικανούς θεσμικούς επενδυτές, κινείται τις μέρες αυτές η διοίκηση της ΔΕΗ. Η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε χθες τα 4,4 δισ. ευρώ και να μην ξεχνάμε πως τις εποχές του ΣΥΡΙΖΑ, το σύνολο της επιχείρησης δεν ξεπερνούσε τα 400 εκατ. ευρώ και δεν είχε λεφτά να πληρώσει μισθούς. Η διοίκηση Στάσση θέλει να παρουσιάσει το μεγάλο επενδυτικό της σχέδιο και να προσελκύσει εξίσου μεγάλους επενδυτικούς οίκους στο μετοχολόγιο της. Επομένως εκτός από μεγαλεπήβολα σχέδια οφείλει να δείξει υγεία στους αριθμοδείκτες και προοπτική νέων εσόδων στο business plan. Για να μπει στο ραντάρ των μεγάλων επενδυτικών οίκων, η ΔΕΗ θα πρέπει να αξίζει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, εφόσον φυσικά δεν προκύψει κάποιο ανατρεπτικά μεγάλο γεωπολιτικό γεγονός. Σημειώστε επίσης πως φέτος η διοίκηση της ΔΕΗ δεσμεύτηκε ότι θα διανείμει μέρισμα που αντιστοιχεί στο 35% των κερδών του 2023. Όλα τα παραπάνω εξηγούν το χθεσινό +4,93% της μετοχής στο Χρηματιστήριο

H μεγάλη επένδυση του Πάνου Γερμανού στην Κοζάνη

-Οι διαπραγματεύσεις κρατούν πολύ καιρό αλλά -όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως- θα έχουν αίσιο τέλος. Η διοίκηση της Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia του Πάνου Γερμανού, φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο και τον χώρο για να κατασκευάσει ένα gigafactory μπαταριών λιθίου, στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει τουλάχιστον 2.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και φυσικά θα αναζωογονήσει την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που αγωνίζεται για την ενεργειακή της μετάβαση. Στην επένδυση ενεπλάκη και ο αν. Υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης για να εντάξει το έργο στα σχέδια του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας κρίσιμη χρηματοδότηση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Πλην όμως, τα χρονοδιαγράμματα του RRF είναι ασφυκτικά και ένα τέτοιο εργοστάσιο (πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα) χρειάζεται τουλάχιστον 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Φαίνεται πως τελικά η κυβέρνηση βρήκε τη λύση ακολουθώντας το αμερικανικό παράδειγμα των tax credits (ο περιβόητος νόμος IRA, Inflation Reduction Act, του Μπάιντεν). Η αλήθεια είναι ότι για τη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής μπαταριών λιθίου, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Γαλλική κυβέρνηση που επιδοτεί το έργο με σοβαρά κεφάλαια. Όλα όμως δείχνουν πως η πλάστιγγα γέρνει προς την Ελληνική πλευρά και σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Βig business ψυχαγωγίας στο Ελληνικό

-Μεγάλες business και στον χώρο του θεάματος και της ψυχαγωγίας ετοιμάζουν οι Hard Rock και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το τουριστικό συγκρότημα με Καζίνο (IRC) στο Ελληνικό: Με βάση την υπό διαβούλευση (λήγει μέσα στο Φεβρουάριο) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα γίνονται ετησίως 80 εκδηλώσεις, δηλαδή παραστάσεις, συναυλίες κ.λπ. με 10.000 επισκέπτες ανά εκδήλωση, εξ’ ού και η πρόβλεψη από τους επιτελείς της Hard Rock ότι θα αυξηθεί το τουριστικό αποτύπωμα της Αθήνας, με διεθνή εμβέλεια. Σύμφωνα με την μελέτη ο αριθμός των εργαζομένων στο σύνολο του έργου θα ανέλθει περίπου στους 2.300 απασχολούμενους.

Η MYTILINEOS και το παρασκήνιο για τα 400 εκατ. της ΕΤΕπ

-Δυναμικά ξεκίνησε το 2024 για τη MYTILINEOS, καθώς τη δεύτερη κιόλας μέρα της νέας χρονιάς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας στις ΑΠΕ με 400 εκατ. ευρώ. Φυσικά, μια τέτοια χρηματοδότηση συνδέεται και με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που πλέον συγκεντρώνει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον μετά και την αναβάθμισης της, γεγονός που δίνει άλλον αέρα σε ελληνικές εταιρείες, όπως η MYTILINEOS. Πολύ περισσότερο όταν τα φιλόδοξα επενδυτικά πλάνα φέρνουν τους ευρωπαϊκούς στόχους ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενόψει και της πράσινης μετάβασης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δείχνουν την εμπιστοσύνη του σε πολυεθνικές που μπορούν να τα κάνουν πράξη. Η MYTILINEOS έχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο προς υλοποίηση έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, προσθέτοντας περί τα 2,6GW δυναμικότητας στο υφιστάμενο των 13GW σε όλο τον κόσμο. Η αξία της συγκεκριμένης  επένδυσης εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα έργα θα υλοποιηθούν στην Ε.Ε. ευρύτερα, γι' αυτό η ΕΤΕπ προχώρησε τη συμφωνία που αποτελεί μέρος του εξειδικευμένου πακέτου υποστήριξης της τράπεζας για το RΕPowerEU, το φιλόδοξο σχέδιο της Ε.Ε. για τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, την επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης και την ενίσχυση των επενδύσεων με σκοπό την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Κινητικότητα για τον «πράσινο» βραχίονα του Ομίλου Intrakat

-Νέο διοικητικό συμβούλιο απέκτησε η Intra-S Energy που αποτελεί τον «πράσινο» βραχίονα του Ομίλου Intrakat. Πριν αποχαιρετήσει το 2023, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Αλ. Εξάρχου, ο Λουκάς Λαζαράκης αντιπρόεδρος και ο Μ. Καλαπόδης μέλος του ΔΣ. Η Intra-S Energy που συστάθηκε στο τέλος του 2021, τότε με πρόεδρο τον Λ. Λαζαράκη, επιδιώκει να ενισχύσει το ρόλο της μεταξύ άλλων και στον τομέα του energy storage. Η θυγατρική της Intrakat θα προχωρήσει στην κατασκευή και λειτουργία τριών μονάδων αποθήκευσης ενέργειας μέγιστης ισχύος 50 MW, 25 MW και 25 MW αντίστοιχα, που θα διασυνδεθούν με το δίκτυο υψηλής τάσης. Η εγγυημένη χωρητικότητα των τριών μονάδων θα ανέλθει συνδυαστικά σε 200 MWh.

Τα stock options στη Cepal

-Εγκρίθηκαν οι αλλαγές στο ΔΣ της Cepal πριν ολοκληρωθεί το 2023. Μετά και τις σχετικές αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, στο νέο ΔΣ ο Αρτέμης Θεοδωρίδης συνεχίζει να εκτελεί καθήκοντα προέδρου και ο Θόδωρος Αθανασόπουλος διευθύνοντος συμβούλου. Στις αρχές Δεκεμβρίου η εταιρεία ενέκρινε επίσης τη θέσπιση προγράμματος διάθεσης μετοχών (stock options) στο προσωπικό και τα στελέχη της καθώς και σε στελέχη συνδεδεμένων εταιρειών. Κατά τη θέσπιση του προγράμματος, ο αριθμός μετοχών που θα διατεθεί σε περίπτωση που όλοι οι δικαιούχοι ασκήσουν πλήρως και προσηκόντως το σύνολο των δικαιωμάτων προαίρεσης που θα τους παρασχεθούν ανέρχεται σε 3.003.000 μετοχές. Εκτός εάν καθοριστεί αλλιώς, η τιμή διάθεσης θα είναι ίση με την τιμή εισόδου κάθε μετοχής που πλήρωσε ο μέτοχος πλειοψηφίας, η Airmed Finance, εταιρεία συμφερόντων της Davidson Kempner, ήτοι 2,65 ευρώ.

Το ιστορικό κτίριο της Κηφισιάς που άλλαξε χέρια αλλά δεν θα γίνει ξενοδοχείο

-Πάμε τώρα στα νέα από την αγορά ακινήτων ξεκινώντας με το Cecil στην Κηφισιά το οποίο πέρασε από τη Lamda Development στην εταιρεία ΚΟΝΤΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. συμφερόντων Πάνου Λασκαρίδη έναντι 19,4 εκατ. ευρώ. Το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου Cecil έχει συμπληρώσει μια 100ετία στο Κεφαλάρι, αφού κτίστηκε το 1922 και εγκαινιάστηκε το 1924. Το Cecil ως ξενοδοχείο γνώρισε μεγάλες δόξες καθώς Ελευθέριος Βενιζέλος, Παναγής Τσαλδάρης, Κατίνα Παξινού, Πηνελόπη Δέλτα κ.ά. ήταν μεταξύ των θαμώνων, ενώ o Ελευθέριος Βενιζέλος είχε παραθέσει εκεί και το επίσημο γεύμα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού. Το ακίνητο μετατράπηκε το 2002 σε κτίριο γραφείων και αυτή θα παραμείνει και η μελλοντική του χρήση, καθώς μεταξύ άλλων επιχειρήσεων που στεγάζει, είναι και η Laskaridis Shipping, η ναυτιλιακή εταιρία του Πάνου Λασκαρίδη.

Το ενοίκιο για το Μποδοσάκειο

- Το κτίριο του Ιδρύματος Μποδοσάκη στη Λεωφόρο Αμαλίας εκτός από τις υπηρεσίες της Βουλής φαίνεται πως θα στεγάσει και ορισμένες υπηρεσίες του Πρωθυπουργικού γραφείου που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα κτίρια πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου. Η Βουλή το μίσθωσε για περίοδο 12 ετών και το μίσθωμα συμφωνήθηκε στα 275.000 ευρώ μηνιαίως για τον πρώτο χρόνο με εξαίρεση τους τρεις πρώτους μήνες της μετακόμισης για τους οποίους δόθηκε περίοδος χάριτος. Για το δεύτερο έτος της μίσθωσης, το ενοίκιο θα είναι 285.000 ευρώ και από 1.1.2026 έως 31.12.35 θα έχει ετήσια αναπροσαρμογή ανάλογη του πληθωρισμού.

Το νέο σφυρί με… νέα τιμή

Σε νέο σφυρί οδηγείται ένα ακόμη «επώνυμο» ακίνητο που βρέθηκε στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τα τέλη του 2022. Η διαδικασία στρέφεται κατά της Καικιλίας, συζύγου Κωνσταντίνου Σαραντόπουλου, το γένος Εδουάρδου και Φωτεινής Μπορονκάυ και αφορά ακίνητο επί της οδού Βαλαωρίτου 1 στη Φιλοθέη. Ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε στις 16 Νοεμβρίου 2022 με τιμή εκκίνησης 1.510.000 ευρώ και επισπεύδουσα την «ERB Recovery DAC», εκπροσωπούμενη από την διαχειρίστρια της τιτλοποιημένης απαίτησης doValue Greece και με ποσό επίσπευσης 300.000 ευρώ το οποίο αποτελούσε μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου. Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός ωστόσο ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών. Τώρα όμως επανήλθε στην πλατφόρμα, με προγραμματισμό για τις 7 Φεβρουαρίου 2024, αλλά η τιμή εκκίνησης έχει αυξηθεί, -με βάση νεότερη έκθεση εκτίμησης από 28/4/2023-, στα 1.533.000 ευρώ. Έχει αλλάξει όμως και η επισπεύδουσα που είναι και πάλι η doValue Greece, αλλά ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της «Poseidon Financial Investor DAC», η οποία σημειωτέον είχε αναθέσει αρχικά τη διαχείριση των απαιτήσεων (δυνάμει της από 17.07.2020 Σύμβασης Διαχείρισης Επιχειρηματικών Απαιτήσεων) στην Cepal Hellas. Παράλληλα, το ποσό οφειλής για το οποίο επεβλήθη η κατάσχεση για το νέο σφυρί είναι 50.000 ευρώ. Όσον αφορά το ακίνητο. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 537,74τ.μ. εντός του οποίου έχει ανεγερθεί οικία επιφάνειας 667,29 τ.μ Η κατασκευή του κτιρίου καθώς και η κατάσταση συντήρησης του θεωρείται τυπική.

Το Ευρώ διολισθαίνει, το δολάριο ακριβαίνει, οι μετοχές ασθενούν…

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ερυθρά θάλασσα, η ξαφνική άνοδος της τιμής του πετρελαίου αλλά -κυρίως- η ισχυροποίηση του Δολαρίου έναντι του Ευρώ (κυρίως λόγω της ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων), προκάλεσαν ένα μούδιασμα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια. Η Αθήνα ωστόσο ξεκίνησε τη συνεδρίαση αγέρωχη και αδιάφορη αλλά με σχετικά χαμηλούς τζίρους. Η συνολική αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα στα 69,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,4 εκατ. ήταν σε πακέτα (ένα πακέτο στην Intralot πραγματοποιήθηκε σε λάθος τιμή, έγινε αντιλογισμός μία ώρα αργότερα, η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε κατόπιν στη σωστή τιμή και όλα αυτά φούσκωσαν τον τζίρο κατά 3,6 εκατ. ευρώ). ΔΕΗ (+4,93%) και Τράπεζα Πειραιώς (+3%) πρωταγωνίστησαν σε τζίρο αλλά και ανοδική κίνηση εντείνοντας τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Η κεφαλαιοποίηση της Τρ. Πειραιώς είναι στα 4,1 δισ. ευρώ και της ΔΕΗ 4,4 δισ. ευρώ. Αμφότερες, όπως έχουμε πει, έχουν σημαντικά ραντεβού με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Μια περίπτωση Folli Follie στην Αμερική

Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς SEC ανακάλυψε και κατήγγειλε την Tingo Group, μια fintech που λειτουργούσε με τον ευγενή σκοπό της χρηματοοικονομικής συμπερίληψης των αγροτών της Νιγηρίας. Η εταιρεία είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Nasdaq το 2022 μέσω reverse merger. Οι αποκαλύψεις είναι εντυπωσιακές. Η Tingo ισχυρίζεται ότι διαθέτει 40 εκατ. δολάρια σε εταιρικούς λογαριασμούς. Η SEC όμως βρήκε μόνο 50 (πενήντα) δολάρια στην τράπεζα. Η Tingo έλεγε ότι πραγματοποιεί εξαγωγές 1,3 δισ. δολαρίων το 2023, όταν οι συνολικές αγροτικές εξαγωγές της Νιγηρίας δεν ξεπερνούσαν τα 650 εκατομμύρια. Τα οικονομικά στοιχεία της Tingo τα ήλεγξε η Deloitte Israel. Η διεθνούς φήμης ελεγκτική εταιρία έχει γραφεία στο Λάγος και στη Νέα Υόρκη. Το κουβάρι της ιστορίας Tingo άρχισε να ξετυλίγεται το περασμένο καλοκαίρι όταν ένα short selling fund, το Hindenburg Group, απέδειξε ότι και ο Νιγηριανός fintech βασιλιάς είναι γυμνός. Το Hindenburg στο παρελθόν μας έχει προσφέρει άφθονο θέαμα, με αποκαλύψεις όπως της Nikola (ηλεκτρικά φορτηγά) και του πρόσφατου Adani Group (διαχειριστές λιμανιών με ενδιαφέρον για επενδύσεις και στη χώρα μας) που προκάλεσαν κατάρρευση της μετοχής και απώλεια κεφαλαιοποίησης 12 δισεκατομμυρίων το 2023.

Στη Γερμανία δουλειά έχουν όλοι, λεφτά δεν έχουν…

Η συνολική απασχόληση που ανακοινώθηκε χθες, έφτασε σε νέο ρεκόρ. Κατά μέσο όρο, 45,9 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνταν το περυσινό έτος, 333 χιλιάδες ή +0,7% περισσότεροι από το 2022. Οι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση της απασχόλησης στη μετανάστευση αλλοδαπών εργαζομένων. Τα στοιχεία ωστόσο δείχνουν αύξηση της συμμετοχής και του εγχώριου πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό. Παρά το γεγονός όμως ότι δούλεψαν περισσότεροι στη Γερμανία το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι εργάστηκαν λιγότερο ή λιγότερο παραγωγικά. Ενδεχομένως να σημαίνει ότι πολλοί από τους εργαζόμενους, για να τα βγάλουν πέρα, δούλεψαν σε δύο ή τρεις δουλειές ταυτοχρόνως, με μειωμένες αποδοχές.