-Χαίρετε, παρά το γεγονός ότι εν γένει τα υπόλοιπα μέτρα ενίσχυσης των πολιτών και των επιχειρήσεων για την ακρίβεια φαίνονται αρκετά καλά και αποτελεσματικά, εκείνο της βενζίνης δεν φαίνεται να… γοήτευσε το φιλοθέαμον κοινό και μάλιστα μ’ αυτόν τον περίπλοκο τρόπο που έγινε. Θα ήταν προτιμότερο να γίνει μία γενναία μείωση στη βενζίνη για τις επόμενες 15 ημέρες και μετά να την ξανάβλεπαν αναλόγως με την τότε τιμή. Μπορεί και να μην ξαναχρειαστεί. Κάτι μου λέει (o Peanut) ότι ορισμένοι εκ των πρωθυπουργικών συμβούλων είναι εκτός τόπου για το τι συμβαίνει σήμερα στην κοινωνία και καλό θα είναι να ασχολούνται μόνο με αυτά που ξέρουν. Για να μην αδικούμε όμως το Μ.Μ., τα υπόλοιπα μέτρα ενίσχυσης για όλους, πολίτες και επιχειρήσεις, για το ρεύμα και τα επιδόματα είναι καλά.

Eισαγόμενες πιέσεις για τους ολιγάρχες

Θα μου το θυμηθείτε, ότι οι ρωσόφιλοι (με το αζημίωτο) είτε είναι στην πρώτη γραμμή, είτε στα μετόπισθεν και στην Ελλάδα, δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα. Οι υπηρεσίες είναι σε κατάσταση alert, τους έχουν εντοπίσει, (από εφημεριδούλες και sites, μέχρι κανάλια και καναλάκια, κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα, με αρκετή δόση μπόλικου παπαδαριού) και θα αρχίσει το κυνηγητό. Και επαναλαμβάνω ότι για ευνόητους λόγους η κυβέρνηση… το πάει μαλακά, αλλά οι ξένοι φωνάζουν και πιέζουν. Ενδιαφέρον θα έχει και ο νόμος περί διαφάνειας των ΜΜΕ που θα κατατεθεί εντός των ημερών. Ο νέος ψυχρός πόλεμος μόλις άρχισε και θα έχουμε… αποχωρήσεις (ψάχνουν εισιτήρια οι δευτεράντζες πράκτορες για Μόσχα) και οι ολιγάρχες για Μαλδίβες. Και προσοχή αυτή την εποχή και οι τοίχοι έχουν (δυτικά) αυτιά!

Κλαίνε οι γάτες... Μιλτιάδη

Άσχετο μεν αλλά καλό: Μου λένε ότι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αυτή η μεγάλη προσωπικότης, έχει ενοχληθεί με την απόφαση του ΜΜ να κατέβει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στα Δυτικά, δηλαδή στην ίδια εκλογική περιφέρεια με αυτόν. Έχουν βάλει όλοι τις γάτες τους να κλαίνε...

Η INTRUM εκτός συναγωνισμού για την «Αριάδνη»

Είναι κάπως νωρίς για αποκαλύψεις, ωστόσο η πληροφορία είναι αξιόπιστη και γι’ αυτό τη μοιράζομαι μαζί σας: Η INTRUM δεν συμμετέχει πλέον στη διεκδίκηση του περιβόητου χαρτοφυλακίου 97.000 κόκκινων δανείων «Αριάδνη» της PQH. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες φέρουν την INTRUM να μην προκρίθηκε στην επόμενη φάση, απόφαση που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια (αλλά και αντιδράσεις) του επικεφαλής της καθώς είναι μια εξέλιξη που αυξάνει την πίεση. Συνεπώς, από τους 3 διεκδικητές, έχουν μείνει δύο: Ο ένας είναι η συμμαχία των Bain Capital, Fortress, DK κ.λπ. Ο έτερος διεκδικητής είναι η Ellington, η οποία ωστόσο έχει ταυτόχρονα την προσοχή της στραμμένη στις περίπλοκες εξελίξεις της Attica Bank και μάλλον είναι πεπερασμένη η δυνατότητά της να εξαντλήσει πόρους, ανθρώπους και χρόνο για ένα τόσο μεγάλο και δύσκολο χαρτοφυλάκιο δανείων, ονομαστικής αξίας 14 δισ. ευρώ, με ενέχυρα αξίας 9,5 δισ. ευρώ. Επειδή όμως money talks and rumor walks, η PQH δεν πρόκειται να χαρίσει αυτό το χαρτοφυλάκιο χωρίς να πάρει ένα πολύ καλό ποσό.

Η Εurobank τρέχει τον διαγωνισμό για τη Volterra

-Έχω νέα σήμερα και για τον όμιλο ΑΒΑΞ και συγκεκριμένα τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη θυγατρική εταιρία παραγωγής, εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας - φυσικού αερίου Volterra. Η διαδικασία πώλησης της Volterra είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο και λογικά δεν θα αργήσουν οι εξελίξεις. Την πώληση της εταιρίας έχει αναλάβει και τρέχει για λογαριασμό της ΑΒΑΞ, η Eurobank.

Τι συμβαίνει στη δίκη των Κουτσολιούτσων

-Η δίκη των Κουτσολιούτσων για το σκάνδαλο της Folli Follie συνεχίζεται με πολύ ενδιαφέρον, όπως λένε όσοι την παρακολουθούν. Για αρχή, ξένισε πολλούς το γεγονός ότι με απόφαση της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η εταιρεία απεβλήθη ως πολιτική αγωγή. Η έδρα έκανε δεκτή τη σχετική ένσταση που είχαν υποβάλλει οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, κάτι που σημαίνει πως η Folli Follie δεν μπορεί να συμμετάσχει στη διαδικασία για να υποστηρίξει τις κατηγορίες κατά των Κουτσολιούτσων και των συνεργατών τους. Έτσι, με την εταιρεία εκτός, τις τελευταίες ημέρες η υπεράσπιση των Κουτσολιούτσων έχει εστιάσει στον ρόλο και τις τυχόν ευθύνες της νυν διοίκησης της Folli Follie (η οποία διορίστηκε με δικαστική απόφαση μετά από πρωτοβουλία της Επ. Κεφαλαιαγοράς). Την ίδια τακτική είχαν ακολουθήσει οι νομικοί εκπρόσωποι των Κουτσολιούτσων και κατά τις γενικές συνελεύσεις της FF, όταν μονίμως υποστήριζαν πως η εταιρεία είχε σημαντική κινητή και ακίνητη περιουσία η οποία χάθηκε, με ευθύνη της διοίκησης που τοποθετήθηκε όταν αυτοί εκδιώχθηκαν από την εταιρεία. Λέτε στο τέλος οι Κουτσολιούτσοι να ζητήσουν και αποζημίωση από το κράτος για τη δήθεν χαμένη περιουσία της εταιρείας τους;

Ο Στασινόπουλος, οι Δανοί, το -7% και οι...βιαστικοί

Τελικά «πάγωσε» το deal της Cenergy με τους Δανούς της Orsted (όπως γράφηκε) ή είναι θέμα εβδομάδων; Η αγορά φάνηκε να θεωρεί πως υπάρχουν εμπόδια, με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείσει χθες στο -7%. Ωστόσο, η διοίκηση της Cenergy μιλώντας χθες στους αναλυτές, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των (πολύ καλών) οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2021, προέβλεψε πως το deal για τη δημιουργία μονάδας κατασκευής υποθαλάσσιων καλωδίων στις ΗΠΑ θα κλείσει μέσα στον επόμενο μήνα. Η συμφωνία, πάντως, εφόσον ολοκληρωθεί, ανεβάζει κατηγορία για την εταιρεία του ομίλου Στασινόπουλου, καθώς διευρύνει καθοριστικά το παραγωγικό της εκτόπισμα, αποκτώντας «βάση» στις ΗΠΑ και μάλιστα σε συμμαχία με τον Νο1 παίκτη στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Τι είπε ο Γερουλάνος για το deal με τους Ισπανούς

«Με τον νέο μας συνέταιρο θα ανοίξουμε τα φτερά μας σε νέες αγορές, σε νέους πελάτες και σε νέα είδη», ανέφερε ο Παύλος Γερουλάνος με την ιδιότητα του μετόχου των Ιχθυοτροφείων Κεφαλλονιάς για τη συμφωνία πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρείας στον ισπανικό κολοσσό Profund. Το deal μέσω του οποίου ο έλεγχος Ιχθυοτροφείων Κεφαλλονιάς περνά στους Ισπανούς, είχε σκορπίσει ανησυχία στους εργαζόμενους για επερχόμενες αναταράξεις, όπως συνέβη μετά την εξαγορά των Νηρέα και Σελόντα. O έχων θέση στο ΔΣ της εταιρείας Παύλος Γερουλάνος είπε επίσης στην εκδήλωση του τοπικού επιμελητηρίου πως «η δραστηριότητα στο νησί θα συνεχίσει όπως την ξέρετε. Εμείς, είμαστε εδώ και θα τρέχουμε την εταιρία όπως το κάναμε αυτά τα χρόνια». Οι Ισπανοί πάντως έβαλαν ήδη πρόσωπα επιλογής τους στο διοικητικό συμβούλιο.

Οι Οίκοι αξιολόγησης δεν ψηφίζουν

Το Χρηματιστήριο ξαναμπήκε στη μοναξιά του Σαββατοκύριακου. Πολλοί επενδυτές αποφεύγουν να βρίσκονται μετοχικά εκτεθειμένοι πριν από ένα διήμερο αβέβαιων εξελίξεων. Οι αγοραστές παραμένουν στο περιθώριο. Υπάρχουν πολλές προσδοκίες για ένα «θετικό outlook» από τους Αμερικανούς και τους Καναδούς των Moody’s και DBRS. Πάγια πολιτική των οίκων αξιολόγησης είναι να αποφεύγουν να εμπλέκονται σε ζητήματα πολιτικής, ώστε να μη θεωρούν πως είναι φιλικά διακείμενοι με το ένα ή τον άλλο πολιτικό σχηματισμό, ιδιαίτερα τώρα σε μια εποχή μεγάλων αβεβαιοτήτων.

Η αλήθεια για το Αχίλλειο της Κέρκυρας…

Η ιστορία που θα διαβάσετε είναι αληθινή. Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις που ίσως γνωρίζετε είναι μάλλον συμπτωματική. Όλα ξεκίνησαν από την όμορφη Κέρκυρα. Εκεί δραστηριοποιείται ένας ισχυρός συνδικαλιστής του Μουσείου “Το Αχίλλειον”. Ένας πρώην γκρουπιέρης του Καζίνου ανέλαβε επί ΣΥΡΙΖΑ καθήκοντα ταμία του Μουσείου. Από τότε κυκλοφορούσαν διάφοροι ψίθυροι και καταγγελίες, για τη διαχείριση. Ωστόσο, οι ψίθυροι δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, αλλά εναντίον του εν λόγω συνδικαλιστή ασκήθηκε πράγματι δίωξη και τελικά καταδικάστηκε πρωτόδικα για διακίνηση απαγορευμένων ουσιών. Η υπόθεση  δεν είχε τελεσιδικήσει, γι’ αυτό -με επιλογή της διοίκησης της ΕΤΑΔ (στην οποία ανήκει το «Αχίλλειον») επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ- ο συγκεκριμένος υπάλληλος παρέμεινε στη θέση του και δεν τέθηκε σε αργία. -Το 2020 άλλαξε η διοίκηση της ΕΤΑΔ. Ο νέος CEO Στέφανος Βλαστός, αποφάσισε να «σπάσει αυγά» και να απομακρύνει τον συγκεκριμένο υπάλληλο από τη θέση του ταμία του Μουσείου. Ο προνοητικός εργαζόμενος όμως είχε προλάβει να ορίσει τον εαυτό του Πρόεδρο ενός ολιγομελούς Σωματείου Εργαζομένων που είχε συστήσει ο ίδιος (παρόλο που υπάρχει και δεύτερο Σωματείο Εργαζομένων του Μουσείου, το οποίο ανήκει και στην επίσημη Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΤΑΔ) προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια που παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία στους Συνδικαλιστές. Η απόφαση της απομάκρυνσής του από τη θέση του Ταμία εξόργισε τον συνδικαλιστή ο οποίος, από το 2020 έως σήμερα, έχει επιδοθεί σε ένα ανελέητο αγώνα αλλεπάλληλων και αμφίβολων καταγγελιών και αναφορών κατά της εταιρείας και της Διοίκησης της ΕΤΑΔ. Η προσπάθεια της ΕΤΑΔ να αναγεννήσει το Μουσείο και να το εντάξει τελικώς στο ΕΣΠΑ επισκιάζεται μέχρι σήμερα από αυτές τις επιθέσεις, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των λοιπών συναδέλφων του συνδικαλιστή, οι οποίοι εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση στον Τύπο, προσπαθώντας να διαφοροποιήσουν τη θέση τους. -Παρόλο που το νομικό καθεστώς της ΕΤΑΔ (όπως και των υπόλοιπων θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ όπως του ΤΑΙΠΕΔ κλπ) ρητά την εξαιρεί από το ευρύτερο Δημόσιο και τις διαδικασίες προσλήψεων του Δημοσίου, εντούτοις οι καταγγελίες βγήκαν ευήκοα ώτα στο ΑΣΕΠ, το οποίο έκρινε ότι όλες οι προσλήψεις από το 2016 έως το 2020 έπρεπε να πραγματοποιηθούν με τις διαδικασίες του Δημοσίου δηλαδή μέσω ΑΣΕΠ - και όχι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Παρόλο που η εν λόγω κρίση αμφισβητείται έντονα από τους νομικούς κύκλους και εκκρεμεί ο δικαστικός έλεγχος της βασιμότητάς του, εντούτοις η έκδοσή του κινεί αυτομάτως την έναρξη αυτεπάγγελτης ποινικής διαδικασίας κατά των μέχρι σήμερα Διοικήσεων της ΕΤΑΔ και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση αδιαφανών τακτικών από πλευράς της εταιρείας. Την τελική απόφαση θα τη μάθουμε κάποια στιγμή. Στο μεταξύ, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, θα διασυρθούν υπολήψεις, θα επισκιαστεί το οποιοδήποτε έργο…

Στην Intesa Sao Paolo έπεσε το φύλλο συκής

Είναι η μεγάλη τράπεζα της Ιταλίας. Πανίσχυρη, με μεγάλη εμβέλεια, σταθερή διοίκηση τα τελευταία 15 χρόνια και διαχρονική μερισματική απόδοση της τάξης του 5% έως 7%. Είχε ανακοινώσει ότι θα επαναγοράσει το 4% των μετοχών της από το Χρηματιστήριο του Μιλάνου για να αναδείξει την αξία της. Μας έλεγε ότι δεν έχει έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία, τελικά όμως αποδείχθηκε ότι συνολική έκθεση δανείων της Intesa προς τη Ρωσία είναι πάνω από 6 δισ. ευρώ (4,9 δισ. ευρώ καθαρά από εγγυήσεις εξαγωγικών οργανισμών πιστώσεων ή 1% των δανείων του ομίλου) συν 1,4 δισ. ευρώ εκτός ισολογισμού (0,6 δισ. ευρώ καθαρά από εγγυήσεις). Πρέπει λοιπόν όλοι να έχουμε στο μυαλό μας ότι όλοι οι Τραπεζικοί Όμιλοι έχουν τις επαφές τους με τη ρωσο-ουκρανική κρίση. Για παράδειγμα, αυτοί που έχουν θυγατρικές στην Κύπρο με πολλούς Ρώσους πελάτες, που αυτή την περίοδο έχουν προβλήματα ρευστότητας.