-Χαίρετε, τώρα αν σας πω ότι στη ζωή πάντοτε ισχύει το ρηθέν «ουδέν κακό αμιγές καλού» και για την περίπτωση του covid του Μητσοτάκη θα παραξενευτείτε και σωστά, αλλά κάπως έτσι είναι, αφού προχθές στο Μ.Μ. είδε ο πράκτοράς μου το απόγευμα μόνο τον Δημητριάδη και τον Peanut (να παίζει με ένα σκυλοπαίχνιδο, για να μην ξαναδαγκώσει τον έρημο τον Σκέρτσο). Ο ίδιος ο πρόεδρος της κυβέρνησης αφού ξεκουράστηκε και κοιμήθηκε αρκετές ώρες σερί (μετά δυο χρόνια) χθες πια ασχολήθηκε με τα μέτρα για την ακρίβεια, το οποίο είναι και το μοναδικό θέμα που πραγματικά ανησυχεί τους πάντες, μαζί και το Μ.Μ, αφού κανείς δεν γνωρίζει πού θα σταματήσει.

Αυξήσεις χωρίς έλεος

- Κι αφού η κουβέντα είναι για την ακρίβεια κι επειδή η στήλη συναναστρέφεται από υπέρκομψους τραπεζίτες μέχρι ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης, για να μάθετε από πρώτο χέρι τι σημαίνει εκτόξευση του κατασκευαστικού κόστους, δείτε τις παρακάτω τιμές που έστειλε αναγνώστης: μπετοσίδερο οικοδομών πέρυσι 56 λεπτά άνευ ΦΠΑ και άνευ τοποθέτησης, σήμερα 1,10 ευρώ - στην καλύτερη. Πίσσα από διυλιστήρια (πρώτη ύλη για ασφαλτοστρώσεις) πέρυσι 290 ευρώ ο τόνος, σήμερα 670 ευρώ. Τσιμέντο 96 ευρώ ο τόνος πέρυσι, 133 ευρώ σήμερα. Συνήθως χρειάζεται 300 κιλά στο κυβικό, άρα μέση αύξηση στο μπετόν 10 ευρώ το κυβικό. Μέση τιμή αδρανών υλικών +75% σε σχέση με πέρυσι λόγω και των αυξήσεων στο ρεύμα (τα λατομεία χρησιμοποιούν κατά κόρον ρεύμα) πέραν των άλλων. Τα ίδια και χειρότερα για τα τούβλα αφού υπάρχει μεγάλη αύξηση στο κόστος λειτουργίας των υψικαμίνων, για να μην πούμε για την αύξηση στο πετρέλαιο. Σε κάθε εργοτάξιο, ανεξαρτήτως κατηγορίας έργου – από το Ελληνικό, μέχρι την τελευταία οικοδομή της χώρας - οι αυξήσεις είναι υπερδιπλάσιες από πέρυσι. Τα συμπεράσματα δικά σας για το πόσοι αγοραστές (στους οποίους μετακυλίονται τα πάντα) θα μπορέσουν να πληρώσουν ό,τι συμφώνησαν ή συζητούσαν.

Γιατί απογειώθηκε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Την παράσταση στο ΧΑ έκλεψε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή καθώς μετοχές εδώ και τώρα ζητούσαν χθες μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια, με αποτέλεσμα να κλείσει στο εντυπωσιακό +8%. Η αιτία είναι ότι λόγω Ουκρανίας το μείγμα των τοποθετήσεων μεγάλων funds σε ενεργειακές τοποθετήσεις έχει μετατοπιστεί υπέρ των ΑΠΕ, οδηγώντας σε re-rating διεθνώς τις ενεργειακές μετοχές που διαθέτουν σχετικές δραστηριότητες. Οι αποτιμήσεις αναθεωρήθηκαν έως και 50% και η τάση αυτή αποτυπώθηκε στη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ. Έτσι χθες άλλαξαν χέρια επτά πακέτα για συνολικά 277.000 τεμάχια, το 1/3 του συνολικού όγκου της μετοχής, με αποτέλεσμα η ΤΕΝΕΡΓ να κλείσει πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας (15,66 ευρώ). Σημειώστε πως αρκετά εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια είχαν θέση στον τίτλο σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, οπότε με τον χαμό που γίνεται στις αγορές πέτυχαν να εξασφαλίσουν ζεστή ρευστότητα και άμεσα. Μόλις προ εβδομάδων η Euroxx είχε ανεβάσει την τιμή-στόχο στα 18 ευρώ, αναφέροντας πως θα καλύψει ένα σημαντικό μερίδιο των απαιτούμενων νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αναμένεται να προστεθούν στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Οι Μαρινόπουλοι επιστρέφουν στα super market

Eίναι μια επιχειρηματική είδηση που παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ο κλάδος των super markets αποκτά ένα νέο παίκτη: Τη Marks & Spencer. H αγγλική αλυσίδα που ιδρύθηκε το 1884 μέχρι σήμερα στην Ελλάδα εμπορευόταν είδη ένδυσης, αλλά στο εξωτερικό διαθέτει και αλυσίδα καταστημάτων που πουλάνε τρόφιμα και γενικά τα είδη που βρίσκει κανείς στα super markets. Η εταιρία “MΑRKS & SPENCER ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΤΕ” που διαθέτει τα ρούχα της αγγλικής αλυσίδας στη χώρα μας ήρθε σε συμφωνία με το μεγαλύτερο ανεξάρτητο διαδικτυακό super market, το e – fresh. Η συμφωνία, που έκλεισε με την επικεφαλής της e – fresh, Ζήνα Μαυροειδή, προβλέπει ότι μέσω των καναλιών της e – fresh θα διαθέτουν τα τρόφιμα και άλλα προϊόντα που βρίσκει κανείς στα super market της Marks & Spencer στην Ελλάδα. -Οι Μαρινόπουλοι έχουν διατηρήσει το 20% της “Marks & SPENCER ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΤΕ” ενώ το υπόλοιπο 80% ανήκει στη Marks & Spencer. Ουσιαστικά η εταιρία στηρίζεται στις πλάτες της αγγλικής εταιρίας και επιβιώνει χάρη σε αυτήν καθώς επλήγη από τα lockdowns και την πτώση στον τουρισμό. Η ελληνική Marks & Spencer στην τελευταία χρήση (1/4/20 με 31/3/21) είχε πωλήσεις 30,4 εκατ. (έναντι 54,8 εκατ. στην προηγούμενη χρήση), καθαρή ζημία 2,1 εκατ. ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες έφθασαν τα 68 εκατ. με αποτέλεσμα το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων να έχει συρρικνωθεί στα 1,43 εκατ. Ο δανεισμός της φθάνει τα 35,4 εκατ.

H Μοndelez παντρεύεται την Chipita

-Μέχρι το καλοκαίρι θα γίνει πλήρης ενσωμάτωση της Chipita στη θυγατρική της Μondelez στην Ελλάδα (Παυλίδης Lacta κ.λπ.) ώστε να δημιουργηθεί μια εταιρική οντότητα. Η επικεφαλής της Μondelez στην Ελλάδα, Κατερίνα Βλάχου, έχει δηλώσει ότι αποχωρεί τον προσεχή Ιούλιο. Αυτή είναι και η χρονική συγκυρία που θα προχωρήσει η ενσωμάτωση της Chipita στη θυγατρική της Μondelez, ενώ θα τοποθετηθεί νέα διοικητική ομάδα, καθώς η στελεχιακή ομάδα που ήρθε από το εξωτερικό και ανέλαβε την Chipita Global είναι μεταβατικού χαρακτήρα. Πρόεδρος και CEO της Chipita ανέλαβε τον περασμένο Ιανουάριο, ο βουλγαρικής καταγωγής Ιβάιλο Ναϊντένοφ, ο οποίος ήταν Γενικός Διευθυντής Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης της Μondelez.

Ο πόλεμος τελειώνει και μας αφήνει την ακρίβεια

-Οι αγορές πάντα προεξοφλούν. Οι πληροφορίες και τα δεδομένα συνηγορούν. Αυτός ο παράλογος πόλεμος οδεύει προς τη λήξη, τη συνθηκολόγηση. Μας αφήνει προίκα την ακρίβεια και τον Ψυχρό Πόλεμο που θα ακολουθήσει. Κάποιες από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα θα τερματιστούν αμέσως (π.χ. η πρόσβαση στα διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών). Κάποιες άλλες κυρώσεις θα μείνουν για πολύ καιρό και θα ταλαιπωρούν την Ευρώπη και τις επιχειρήσεις της, όπως φυσικά και τη Ρωσία. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ήδη πανηγυρίζουν, με τον Τζερόμ Πάουελ να παρουσιάζει μια ισχυρή αναπτυξιακή ορμή στην αμερικανική οικονομία που δικαιολογεί αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου στο 0,25%. Η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων θα προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια στην αμερικανική οικονομία.

Το 55% του τζίρου σε 4 blue chips

-Αυτό, πόσα χρόνια έχετε να το ακούσετε; H ελληνική κεφαλαιαγορά όχι μόνον υπερ-αποδίδει της ευρωπαϊκής, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύεται πιο ανθεκτική στις πτωτικές πιέσεις. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο με τη χθεσινή εντυπωσιακή άνοδο απέχει μόλις -2,4% από τη σημείο εκκίνησης της νέας χρονιάς τη στιγμή που άλλα μεγάλα Χρηματιστήρια έχουν καταβαραθρωθεί. Ο Δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη απέχει 9% από την αρχή του χρόνου, ο Dow Jones – 7%, o δείκτης MSCI στην Ευρώπη είναι -15% χαμηλότερα, ο MSCI Asia -18,3% και ο κινέζικος δείκτης -30% (εκεί ανησυχούν περισσότερο για την αναζωπύρωση του CoViD και τα πολλά lock downs). Για την αγορά της Αθήνας όλοι φαίνεται να συμφωνούν πως η οικονομία έχει πολλές προοπτικές και λιγότερα ρίσκα. Χθες, η άνοδος +5,68% του Γενικού Δείκτη στις 872 μονάδες, συνοδεύτηκε από αξία συναλλαγών ύψους 112 εκατ. ευρώ. Από αυτά 15 εκατ. ευρώ αφορούσαν την Alpha Bank, 15 εκατ. τον ΟΤΕ, 14 εκατ. τη Eurobank, και 13 εκατ. την Εθνική. Δηλαδή, το 55% των συναλλαγών χθες επικεντρώθηκε στα 4 blue chips...

H Intel διάλεξε τη Γερμανία αλλά με χρήση… αναβολικών

-Για την έλλειψη ημιαγωγών (chips) και τον παγκόσμιο πόλεμο που διεξάγεται εδώ και μήνες προφανώς όλοι γνωρίζετε. Χθες η αμερικανική Intel ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει στη Γερμανία ένα νέο, τεράστιο συγκρότημα κατασκευής chip (αυτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κινητών τηλεφώνων μέχρι αυτοκινήτων). Η Intel θα επενδύσει 88 δισ. δολάρια σε ολόκληρη την Ευρώπη για να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές και να απαλύνει τη δυσκολία εφοδιασμού για τους κατασκευαστές. Η Intel θα επενδύσει στην Ιρλανδία, στην Ιταλία και στη Γαλλία. Το μυστικό της «επιτυχίας» της Γερμανίας κρύβεται στη γιγαντιαία (μη αποκαλυφθείσα) κρατική επιδότηση της επένδυσης που θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό το κόστος των 17 δισ. ευρώ για τη δημιουργία των 2 μονάδων στο Μαγδεμβούργο της Ανατολικής Γερμανίας. Η Intel θα κατασκευάσει δύο εργοστάσια στο Μαγδεμβούργο, δημιουργώντας 7.000 θέσεις εργασίας για την κατασκευή και 3.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στη λειτουργία των μονάδων και φυσικά δεκάδες χιλιάδες επιπλέον θέσεις εργασίας σε προμηθευτές και συνεργάτες. Οι Γερμανοί όταν πρόκειται για κρατικές επιδοτήσεις βιομηχανίας σε άλλες χώρες είναι αυστηροί και κάθετα αντίθετοι. Όταν πρόκειται να στηρίξουν τη δική τους αυτοκινητοβιομηχανία είναι πάντα πρόθυμοι να πληρώσουν και να επιδοτήσουν πάνω και κάτω από το τραπέζι.