-Χαίρετε, τώρα αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη μου θυμίζει το «όλα εδώ πληρώνονται» γιατί φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στη φάση του ιδιοφυούς σχεδίου «Δήμητρα» του ΜΕΡΑ25, αλλά στη συλλογική μνήμη όλα μπερδεύονται γιατί τις τράπεζες ο Βαρουφάκης τις έκλεισε ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, τότε, ο Νίκος Παππάς είχε ερωτηθεί για το πρόβλημα με τις κλειστές τράπεζες και είχε μεγαλοφώνως απαντήσει «και τι μας νοιάζει εμάς, οι δικοί μας ψηφοφόροι δεν έχουν πάνω από 1.500 ευρώ καταθέσεις στις τράπεζες». Θεϊκή ατάκα, έτσι;

Τσίπρας

-Αλλά και χθες τι το ήθελε ο Τσίπρας αυτό το «δεν γνωρίζω το πρόγραμμα του Βαρουφάκη… αλλά ένα κόμμα του 3%-4% δεν μπορεί να επιβάλει όρους σε μία συγκυβέρνηση…» ή το «δεν θέλω να αποκλείσω κανέναν εκ των προτέρων…» κ.λπ. Πες ότι δεν πάω με τον Βαρουφάκη γιατί λέει μπαρούφες, να τελειώνεις, χριστιανέ μου. Πάντως, καλό δεν του κάνει να το θολώνει όλο αυτό με τον Βαρουφάκη.

Βελόπουλος

-Εκεί που θ’ αρχίσει να πέφτει γέλιο πάντως είναι με τον «πρόεδρο Ναζωραίο» ο οποίος βλέπω έχει και πολύ ωραίους τύπους γύρω του. Μπουμπούκια. Αρχίζω λοιπόν μία μία τις ερωτήσεις στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες είναι και ευαίσθητες σε τέτοια θέματα. Υπάρχουν φορολογικές εκκρεμότητες, ΣΔΟΕ, εφορίες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη κ.λπ.; Θα μας πει κανείς τι γίνεται τους τελευταίους 18 μήνες με τα πήγαινε-έλα Αθήνα-Θεσσαλονίκη; Ξέρει κανείς τι συμβαίνει με κάτι τιμολόγια κηραλοιφής; Δεν έπρεπε να ξέρουν οι αρμόδιοι; Αυτά τα χθεσινά με τα 500άρια που λέει ο βουλευτής Μυλωνάκης τι είναι;

Μοντέλο Ολυμπιακών Αγώνων για να προχωρήσουν τα έργα

-Επανέρχομαι στα θέματα που ήθελε η Κυβέρνηση να διαχειριστεί, αλλά δεν πρόλαβε λόγω εκλογών και τώρα έμειναν στην ατζέντα για να προχωρήσουν, αν φυσικά επανεκλεγεί. Υπάρχει σοβαρός προβληματισμός για το πώς μπορούν να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα που έχουν δημοπρατηθεί και αυτά που θα ωριμάσουν το επόμενο διάστημα λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού που καταγράφεται. Στο πλαίσιο αυτό - αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή - μετά τις εκλογές θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε να φέρνουμε εργατικό δυναμικό από αναπτυσσόμενες χώρες για να καλυφθούν οι ανάγκες και να μη χαθούν κοινοτικοί πόροι. Θα έχουμε, δηλαδή, μια επανάληψη του μοντέλου που εφάρμοσε η χώρα για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Aγώνων του 2004.

Οι φούρνοι Βενέτη εναντίον Γρηγόρη (και από κοντά οι θολοκουλτουριάρηδες)

-Να σας πω την αλήθεια, το απολαμβάνω. Πρώτον, γιατί βρίσκω δουλειά και, δεύτερον, γιατί μου αρέσει να βλέπω τον κόσμο λόγω χρήματος να απελευθερώνεται και να λέει αυτά που πραγματικά σκέφτεται. Η εισαγωγή απαραίτητη για να μιλήσουμε για τον Παν. Μονεμβασιώτη που είναι άγνωστος για το ευρύ κοινό, σε αντίθεση με την επιχείρησή του, τους φούρνους Βενέτη. Σε συνάντηση λοιπόν που είχε χθες με τους δημοσιογράφους τον ρώτησαν για τα καταστήματα στα αεροδρόμια και εμμέσως πλην σαφώς τα έβαλε με τον Βλάση Γεωργάτο της αλυσίδας Γρηγόρης. Εμείς, είπε, είμαστε παρόντες στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τώρα με τη Fraport δεν έχουμε σχέσεις και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, πηγαίνετε να ρωτήσετε τον κ. Γεωργάτο. Μίλησε ακόμη για τις δυσκολίες να ανοιχτούν οι αλυσίδες σε ξένες αγορές (ο ίδιος ακύρωσε τα σχέδια για Λονδίνο και Κάιρο) κι έφερε ως παράδειγμα των δυσκολιών τι έγινε στις ΗΠΑ με έναν μεγάλο franchisee κι έναν μεγάλο επιχειρηματία των εμφιαλωμένων νερών – αναφερόμενος προφανώς στην GFG Bakery των Γ. Δρόσου και Γ. Χήτου. Έκανε αναφορά και στα σχέδιά του για το παλιό Jackson Hall στην οδό Μηλιώνη στο Κολωνάκι που καθυστερεί γιατί η αστυνομία του αφαίρεσε την άδεια να συλλέγει μπάζα το βράδυ, επειδή - όπως είπε - διαμαρτυρόταν μια δημοσιογράφος που μένει δίπλα για να καταλήξει στους “θολοκουλτουριάρηδες” που δουλεύουν στα νεότερα μνημεία κι έχουν καταστρέψει το κέντρο. Για την ιστορία, το κατάστημα στο Μπάγκειο στην Ομόνοια το πήρε το 2006 και λειτούργησε το 2020 και το Αλεξάνδρειο απέναντι, το πήρε το 2012 κι ακόμη πληρώνει ενοίκια χωρίς να έχει λειτουργήσει ως σήμερα.

Σκούπα στα “ζόμπι” του Χρηματιστηρίου (και η δίκη της Folli Follie)

-Συνεχίζεται η «σκούπα» στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και ήδη οι μετοχές τεσσάρων εταιρειών (ΑΕΓΕΚ, Dionic, Βαράγκης και Μπουτάρης νυν Παλαιοί Οίνοι Νάουσας) που βρισκόταν επί μακρόν σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης κούνησαν μαντήλι. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με εταιρείες που έχουν σοβαρές εκκρεμότητες, όπως η Follie Follie και η MLS. Η πρώτη κλείνει 5 χρόνια εκτός διαπραγμάτευσης και δεν έχει δεχθεί ακόμη κρούση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το μέλλον της στο ταμπλό, αλλά με τις νομικές και άλλες περιπέτειες που αντιμετωπίζει, η υπόθεση είναι αρκετά μπερδεμένη. Πόσο μάλλον όταν επίκειται μέσα στον Ιούνιο η επανεκκίνηση της δίκης των Κουτσολιούτσων, από την οποία βέβαια κατά έναν παράδοξο τρόπο η εταιρεία τέθηκε εκτός πολιτικής αγωγής. Μπερδεμένη είναι η κατάσταση και για την MLS (τρία χρόνια εκτός διαπραγμάτευσης) που τελεί υπό προστασία από πιστωτές και θεωρητικά προσπαθεί να αιτηθεί την ένταξή της σε καθεστώς εξυγίανσης, πρακτικά όμως ουδείς βγάζει άκρη με τον Γ. Καματάκη, ο οποίος -εκτός των άλλων- καλείται να αντιμετωπίσει και αγωγές εναντίον του από μετόχους και ομολογιούχους.

Ο πόλεμος πάει με Coca Cola…

-Πριν από έναν χρόνο, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η μετοχή της Coca Cola στην Ευρώπη (και την Ελλάδα) κατέρρεε αφού είναι γνωστές οι επενδύσεις της στην περιοχή και η καταστροφή που έχει γίνει. Η μετοχή της Coca Cola είχε διολισθήσει στα 18 ευρώ. Η ταυτόχρονη διαπραγμάτευση της Coca Cola Hellenic στο Λονδίνο και της Coca Cola 3E στην Αθήνα, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς θεσμικούς επενδυτές να ξανα-τοποθετηθούν στην εταιρεία σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Η Coca Cola συνέχισε τη δραστηριότητά της στη Ρωσία αλλάζοντας επωνυμία και προμηθευτές – άλλωστε, ποιος είχε στομάχι να πάει στον Πούτιν να πει κλείνουμε τα εργοστάσια, απολύουμε μερικές χιλιάδες εργαζόμενους, κι αν πήγαινε πώς θα γύριζε, αν γύριζε; Ετσι, σήμερα η μετοχή της Coca Cola τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο έχει ήδη ξεπεράσει τα 27,12 ευρώ.

Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ ενώπιον ριζικών αλλαγών

-Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η διοίκηση του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ σχεδιάζει να μιμηθεί κατά κάποιον τρόπο το παράδειγμα του Ομίλου Mytilineos. Θα απλοποιήσει και θα ανασχεδιάσει τη δομή του Ομίλου ώστε να είναι ξεκάθαρες (στα μάτια των ξένων επενδυτών και των αναλυτών) οι πηγές κερδοφορίας και οι δραστηριότητες της κάθε μίας εταιρείας. Αυτή τη στιγμή, αν αθροίσουμε την κεφαλαιοποίηση της Cenergy και της ElvalHalkor, το αποτέλεσμα ξεπερνά τη χρηματιστηριακή αξία της μητρικής τους εταιρείας Viohalco η οποία ελέγχει περίπου το 80% της κάθε μίας. Επιπλέον η ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι ιδιοκτήτης ακινήτων μεγάλης αξίας, αλλά συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό και στη ΣΙΔΕΝΟΡ η οποία παράγει κέρδη EBITDA της τάξης 170 εκατ. ευρώ. Ίσως όλα τα παραπάνω να εξηγούν γιατί η μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ κινήθηκε αντίθετα με το ρεύμα στη χθεσινή συνεδρίαση.

Οι εκλογές δεν φοβίζουν τους επενδυτές - τα project τρέχουν

-Δεν συναντά κανείς κάθε μέρα (και κυρίως χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη) τους επικεφαλής μιας από τις μακροβιότερες εταιρείες παροχής νομικών και φορολογικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Με αφορμή τα 130 χρόνια της Ζέπος & Γιαννόπουλος, το executive committee με επικεφαλής τον Δημήτρη Ζέπο, Διαχειριστή Εταίρο και τον Γεράσιμο Γιαννόπουλο Συν-Διαχειριστή Εταίρο, ανέδειξαν σε ειδικό press event τη συμμετοχή της εταιρείας σε πολλά από τα μεγαλύτερα έργα και τις συναλλαγές που υλοποιούνται στη χώρα. Από την Αττική Οδό μέχρι τη Γραμμή 4 του μετρό, τις εξαγορές της Chipita και της Nova, τις επενδύσεις των Microsoft, Amazon, Digital Realty, τις τιτλοποιήσεις από servicers, τράπεζες και μεγάλους ομίλου (λ.χ. ΔΕΗ), τις συμμετοχές στα περισσότερα μεγάλα ενεργειακά project, τα deals σε start-ups και πολλά άλλα, η εταιρεία έχει πελάτες μεγάλους εισηγμένους και μη ομίλους, αλλά και τις περισσότερες από τις πολυεθνικές που έχουν αποκτήσει δραστηριότητα στη χώρα μας, με αποτέλεσμα το 55% των υπηρεσιών της να τιμολογείται στο εξωτερικό. Η ερώτηση, λοιπόν, ήταν προφανής και είχε να κάνει με το κατά πόσον οι πολιτικές συνθήκες και οι επικείμενες εκλογές έχουν ή όχι επιδράσει στις εξαιρετικές επιδόσεις που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο σκέλος της προσέλκυσης επενδύσεων και στα M&A's. Η απάντηση ήταν σαφής, δεν έχει μπει το παραμικρό φρένο και όλα τα κυοφορούμενα project, από Έλληνες και ξένους, τρέχουν στο 100%...

Ο εκνευρισμός της ΑΓΕΤ Holchim

-Μεγάλος εκνευρισμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη Λυκόβρυση, στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου (ΑΓΕΤ) Ηρακλής Holchim. Εχουν υποβάλει έναν επενδυτικό φάκελο 300 εκατ. ευρώ στην Enterprise Greece για να εντάξουν τον εκσυγχρονισμό των μονάδων τους στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως «Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας». Η επένδυση αφορά τη μετατροπή του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου στο Μηλάκι Ευβοίας σε zero carbon (μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα). Ο καιρός περνάει, οι εκλογές έφτασαν, αλλά η συζήτηση για την επένδυση της Holchim διαρκώς αναβάλλεται. Οι Γαλλο-Ελβετοί υποπτεύονται ότι κάποιος δάκτυλος παρατείνει επίτηδες την αγωνία τους.

Χρηματιστήριο χαμηλών συναλλαγών και μεγάλης αγωνίας

-Για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Απρίλιος έχει ήδη κλείσει. Οι συναλλαγές των τελευταίων ημερών είναι υποτονικές και διαδικαστικές, ενόψει τριήμερης αργίας και έναρξης του εκλογικού μήνα Μαΐου... Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούσαν με διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη γιατί επηρεάζονται από σενάρια και αναλύσεις του διεθνούς περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, χθες στα χρηματιστηριακά γραφεία συζητούσαν τα αποτελέσματα της ισπανικής Santander. Δεν ήταν κακή η κερδοφορία της, αλλά οι λογιστικές καταστάσεις δείχνουν μείωση των εσόδων από τόκους και αξιοπρόσεκτη μείωση στο ύψος των καταθέσεων.

Νέος μεγάλος παίκτης στο leasing αυτοκινήτων στην Ελλάδα

-Παρά τις δυσκολίες, τις βρυξελλιώτικες αβελτηρίες και τις καθυστερήσεις, οι πληροφορίες συγκλίνουν πως θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί σύντομα, νωρίς το καλοκαίρι, η συγχώνευση των εταιρειών leasing αυτοκινήτων της μεγάλης ALD και της ελληνικής LeasePlan. Πρόκειται για μία φιλική συγχώνευση δύο εταιρειών, οι οποίες σε παγκόσμια κλίμακα έχουν παρόμοια μεγέθη. Η συγχώνευση αφορά μόνο την πώληση της εν Ελλάδι θυγατρικής της LeasePlan, από το fund το οποίο είχε επενδύσει στην εταιρεία πριν από περίπου 5 χρόνια. Η συγχώνευση ή αλλιώς η φιλική εξαγορά της Leaseplan από την ALD, δημιουργεί στην Ελλάδα, τον τρίτο πυλώνα στην κατηγορία leasing αυτοκινήτων. Η ALD και η Leaseplan δεν δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση αυτοκινήτων (Rent- a- car), αλλά μόνο στο leasing αυτοκινήτων για στελέχη επιχειρήσεων. Όσο αυξάνονται οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και διευρύνεται η επιχειρηματικότητα, η αγορά αυτή μεγαλώνει με υψηλούς ρυθμούς. ΑLD και LeasePlan είναι εταιρείες με ίδια λογική και νοοτροπία, που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στελέχη της μιας εταιρείας έχουν εργαστεί και στην άλλη για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τα Public τρέχουν με +30%

Η στρατηγική συνεργασία (και όχι εξαγορά), με τα audiobooks, κλείνει τον πρώτο κύκλο των επιθετικών κινήσεων για τον Όμιλο Public, λένε τα στελέχη του. Απλώς αποφεύγουν να αποκαλύψουν την κατεύθυνση του επόμενου κύκλου. Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση του Ομίλου Public φέτος, έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στην ιδιοκτησία, μια θεαματική αύξηση των πωλήσεων στα καταστήματα και στα e shops η οποία - μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023- έφτασε το +30%.

H ξεχωριστή ιστορία της Charlie Javice

-H Charlie Javice είναι μία χαρακτηριστική εκπρόσωπος της γενιάς των millennials. Νέα, όμορφη, φιλόδοξη και λίγο ψεύτρα όσον αφορά τα επιτεύγματά της. To 2019 περιλαμβανόταν στη λίστα "30 Under 30" του Forbes. Το 2021, η Charlie Javice, η νεαρή ιδρύτρια και πρώην CEO της εταιρείας Frank, πούλησε τη fintech startup της, στην JP Morgan Chase έναντι 175 εκατομμυρίων δολαρίων! Έναν χρόνο αργότερα η JP Morgan ανακάλυψε ότι Charlie Javice παραποιούσε τα στοιχεία της εταιρείας της και παρουσίαζε παραφουσκωμένο πελατολόγιο - κάπου 4 εκατομμύρια φοιτητές που θα ήθελαν να πάρουν δάνειο. Η Charlie Javice απολύθηκε. Μάζεψε τα λεφτά της εταιρείας της και πού νομίζετε ότι τα πήγε; Στη Silicon Valley Bank, η οποία -λίγους μήνες αργότερα- κατέρρευσε. Στη Νέα Υόρκη τώρα όλοι παρακολουθούν τις κινήσεις της Javice για να κάνουν ακριβώς το αντίθετο.