-Χαίρετε, μη ρωτάτε και ξαναρωτάτε άλλο (δεν μεταδίδω άλλο, που ‘λεγε κι ο Χελάκης - Euro 2004) για τον ανασχηματισμό, δεν έχει νόημα γιατί ο Μητσοτάκης θα μας καταντήσει γραφικούς. Εγώ λέω ότι από την ώρα που δεν έχει αλλαγές το Μ.Μ., δεν θα κάνει και στην υπόλοιπη κυβέρνηση τίποτα. Αντιθέτως, το θερινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι γεμάτο συναντήσεις και εκδηλώσεις, το «επικοινωνιακό γκάζι» θα είναι πατημένο στο φουλ, οπότε εγώ λέω ότι μπορεί και να άρχισε η προεκλογική περίοδος και… να μην το ξέρουμε. Μπορεί βεβαίως και να κρατήσει τρεις μήνες, αλλά μπορεί και άλλους δέκα άνετα, θα εξαρτηθεί από τον πόλεμο. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τα μέτρα στήριξης αλλά και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αμερική όλες σχεδόν καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα, με διαφορές περίπου 1,5%-2%, όταν μιλάμε για 8 με 10 μονάδες διαφορά δεν παίζουν και ιδιαίτερο ρόλο. Ταυτοχρόνως, όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι βελτιώνονται τα ποιοτικά στοιχεία, κυρίως του προσώπου, όταν ερωτώνται για τον Πρωθυπουργό. Σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αναγωγές είναι στο 25% και το ΠΑΣΟΚ στο 14%. Αν λοιπόν πάμε σε εκλογές σε κάποιο ορατό χρονικό ορίζοντα, δηλαδή το Φθινόπωρο, τότε τη δεύτερη Κυριακή θα έχουμε τη Ν.Δ. +35%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 27% και το ΠΑΣΟΚ στο 13%-14%. Συμπέρασμα: Με ολίγον… βελτίωση εκλογικού νόμου ο Μητσοτάκης θα κάνει δεύτερη θητεία. Χωρίς αλλαγή, θα πάμε σε μπλέξιμο, μπλεξιματάκι ή μπλεξιματάρα. Η ανάλυση είναι της πηγής, που με «τροφοδοτεί» από την πρώτη ημέρα του dark room. Παρακαλώ… μην την υποτιμάτε.

Ο Αλέξης ο Πανάθας

-Και ένα σχόλιο υπέρ Τσίπρα (καλά είμαι, μην ανησυχείτε): Δεν με χάλασε καθόλου που πήγε στον τελικό κυπέλου με τα παιδιά του και το ένα φορούσε τη φανέλα της ομάδας που υποστηρίζει το παιδάκι ή και όλη η οικογένειά του (βάζελοι είναι, αλλά τι να κάνουμε!). Πολύ φυσιολογικό το βλέπω, όπως κατά καιρούς πολλοί άλλοι πρωθυπουργοί δεν έχουν κρύψει την ομάδα που αγαπάνε.

Σάλταρε ο Ευκλείδης

-Διάβασα πάντως και την ανάρτηση στο Fb του Τσακαλώτου που εξοργίστηκε γιατί είπε ο Μητσοτάκης σε μια συγκέντρωση σε νέους (την προηγούμενη Πέμπτη) ότι «στην Ελλάδα έχουμε οικογένεια και φίλους που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη» και «σημασία δεν έχει πόσα λεφτά βγάζεις, να δούμε τη ζωή μας πιο ολιστικά». Και κατέληξε ο Euclides «να παραιτηθεί, να αναλάβουμε εμείς που μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τους μισθούς των ανθρώπων και έχω να του προτείνω διάφορες παραλίες για να πάει να φιλοσοφήσει το καλοκαίρι»... Βρε, τον φουκαρά τον Euclides, σάλταρε από το μαύρισμα της Τσιπροπαρέας στα εσωκομματικά τους και μου φαίνεται ότι προσπαθεί ατυχώς να λαϊκίσει μπας και κερδίσει κανά πόντο εκεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αρχήν, όταν λέει να «αναλάβουμε εμείς», ποιοι «εμείς», καλέ μου, κ. Τσακαλώτε, δεν υπάρχετε εσείς πια... αλλά οι άλλοι, που όταν σας βάλανε για υπουργό Οικονομικών ξεχάσατε να τους πείτε ότι το ταμείο του κράτους έχει 37 δισ. ευρώ και τότε μπορούσατε να αυξήσετε και κανέναν μισθάκο από το τσεκούρι του τρίτου μνημονίου. Το γαρ πολύ της θλίψεως

“Κλείδωσαν” οι αποφάσεις για Αττική Οδό Νο2

-Ξεκινώ σήμερα τα νέα της αγοράς με τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό τομέα που μας αφορούν όλους, καθώς ο λόγος είναι για έργα στην Αθήνα. Δεν έχει οριστικοποιηθεί τυπικά, αλλά “κλείδωσε” το μοντέλο για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού. Οι ιδέες για ΣΔΙΤ ή για ξεχωριστά δημόσια έργα παραμένουν στο συρτάρι καθώς θα ενοποιηθούν σε μια εργολαβία η επέκταση προς την Ραφήνα, η επέκταση προς το Λαύριο και η σήραγγα της Ηλιούπολης που θα συνδέει τον περιφερειακό του Υμηττού με το Ελληνικό – σχέδιο που προβλέπει ότι η Βουλιαγμένης θα γίνει σαν τη Συγγρού, δηλαδή λεωφόρος χωρίς σηματοδότες. -Μιλάμε για 1,5 δισ. έργο που θα βγει ως μια σύμβαση η οποία ταυτόχρονα θα είναι και σύμβαση παραχώρησης καθώς μιλάμε για μια Αττική Οδό Νο2. Μου λένε μάλιστα ότι αυτό το διάστημα γίνονται οι διεργασίες για να εξασφαλιστούν πιστώσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ που θα είναι η συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε οι τιμές στα διόδια να είναι πιο χαμηλές. Το συγκεκριμένο σχέδιο βάζει στο παιχνίδι με αξιώσεις ελληνικές εταιρίες καθώς έχει μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο, ενώ στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών υπολογίζουν ότι, επειδή με τις επεκτάσεις θα αυξηθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος στην Αττική Οδό, θα αυξηθεί αναλόγως και το τίμημα του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Αττικής Οδού που είναι σε εξέλιξη.

Μεσόγειος - Ηλέκτωρ για Γραμματικό

Συνεχίζει στον διαγωνισμό για τη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στο Γραμματικό, προϋπολογισμού άνω των 100 εκ. ευρώ, η Μεσόγειος - Ηλέκτωρ με συμμετοχή στο έργο 60-40. Από την τεχνική αξιολόγηση του διαγωνισμού αποκλείστηκαν η κοινοπραξία Τέρνα ΙΝΤΡΑΚΑΤ Watt και η ΑΒΑΞ, που συμμετείχε μόνη της στον διαγωνισμό. Η αγορά προεξοφλεί νέο γύρο καθυστερήσεων για το έργο, λόγω βροχής προσφυγών.

Η Volterra περνά στη ΔΕΗ

-Μεθαύριο Πέμπτη, η διοίκηση της ΔΕΗ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, μαζί με μια έγκυρη αποτίμηση του συνολικού κόστους που θα επωμιστεί εξαιτίας των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Μαζί με τα αποτελέσματα οι πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση της ΔΕΗ θα ανακοινώσει και την εξαγορά της Volterra από τον ΑΒΑΞ. Αν προτιμάτε, ο ΑΒΑΞ θα ανακοινώσει την πώληση της Volterra στη ΔΕΗ. Να δούμε πώς θα αποτιμηθούν από την αγορά όλα αυτά.

Πιέσεις στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

-Στο 1,33 δισ. υποχώρησε η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς μετά το χθεσινό -4,08% στο Χρηματιστήριο. Και να σκεφθείς ότι η τράπεζα έχει σχεδόν τα μισά δάνεια της Ελλάδας, ενώ η κεφαλαιοποίησή της υπολείπεται πλέον του ποσού της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου.

Μεγάλη Βρετανία: Τα σενάρια και τα 550 breakfast

-Ξανακυκλοφόρησαν χθες στην αγορά οι... ετήσιες φήμες ότι επίκεινται εξελίξεις στη ΛΑΜΨΑ κι ότι έχει δεχθεί προσφορά από αραβικά κεφάλαια- συγκεκριμένα από το Κατάρ- και γίνονται συζητήσεις για την πώληση του ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρετανία”. Μάλιστα, αυτή τη φορά οι φήμες ήθελαν το (δήθεν) πλάνο να περιλαμβάνει το κλείσιμο του ιστορικού ξενοδοχείου (όπως στην περίπτωση του Χίλτον) και την επαναλειτουργία του κάτω από το brand Ritz Carlton με δωμάτια και κατοικίες. Φυσικά, ούτε ψήγμα αλήθειας και μάλιστα οι ψιθυριστές είναι και άσχετοι, καθώς το Κατάρ επενδύει στην Τουρκία κι όχι στην Ελλάδα. Επιπλέον, από επιχειρηματικής πλευράς, έλεγαν πηγές της ΛΑΜΨΑ “θα ήταν αυτοκτονία να κάνουμε αυτό το μοντέλο- όπως στο Χίλτον- στην πλατεία Συντάγματος''. Οπότε άνθρακες ο θησαυρός, καθώς δεν ισχύει το σενάριο που διέδωσαν κάποιοι στην αγορά. Αυτό που ισχύει όμως είναι ότι η “Μεγάλη Βρετανία” πηγαίνει τούρμπο: Μόνον την περασμένη Κυριακή το ξενοδοχείο σέρβιρε στους πελάτες του περί τα 550 breakfast. Υπολογίστε μόνοι σας τι σημαίνει αυτό για την πληρότητα.

Η Εθνική Τράπεζα παλεύει (για 4η φορά) να πουλήσει την “Ευρώπη’

Για μια ακόμη φορά στις 20 Ιουλίου προγραμματίστηκε θα χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για τις εγκαταστάσεις του πρακτορείου διανομής εφημερίδων και περιοδικών «Ευρώπη». Η Εθνική Τράπεζα επιχειρεί να πουλήσει τα «ιμάτια» του πρακτορείου από τον Ιανουάριο του 2021. Τότε έγινε ο πρώτος πλειστηριασμός με τιμή εκκίνησης στα 7,2 εκατ. ευρώ, ο οποίος και κατέληξε άγονος. Την ίδια τύχη είχαν και οι επόμενοι, τον Ιούλιο, αλλά και τον Νοέμβριο του 2021, παρότι η τιμή εκκίνησης είχε «κουρευτεί» στα 5,8 εκατ. ευρώ. Με τον ίδιο πήχη τιμής θα βγει το συγκρότημα της Παιανίας και στον πλειστηριασμό της 20ής Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι το πρακτορείο «Ευρώπη» -με βασικό μέτοχο την οικογένεια Μπόμπολα- ακολούθησε την πορεία κατάρρευσης του εκδοτικού συγκροτήματος «Πήγασος» που εξέδιδε το Έθνος, το Έθνος της Κυριακής και την Ημερησία. Στον πλειστηριασμό βγαίνει ένα οικόπεδο, το οποίο έχει προκύψει από την άτυπη συνένωση είκοσι τριών όμορων οικοπέδων-αγροτεμαχίων, συνολικής έκτασης 17.491,31 τ.μ., μαζί με τις κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 12.754,79 τ.μ., που αποτελούνται από υπόγειο 5.299,51 τ.μ., γραφεία 500 τ.μ., ισόγειο 5.627,28 τ.μ. και δύο ορόφους, 664 τ.μ. έκαστος. Στην έκθεση κατάσχεσης αναφέρεται ότι το κτίριο είναι καλής ποιότητας κατασκευής, ενώ επισημαίνεται ότι ολόκληρος ο μηχανολογικός εξοπλισμός και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις έχουν αφαιρεθεί, ενώ στους εσωτερικούς χώρους των γραφείων υπάρχουν εκτεταμένες φθορές και βανδαλισμοί.

Ιδροκοπώντας στο Davos

-Αλλιώς τα περίμεναν κι αλλιώς τα βρήκαν οι ισχυροί του πλανήτη στο Davos καθώς για μια ακόμη ημέρα έχει πρωτοφανή ζέστη και ηλιοφάνεια. Οι μετεωρολόγοι δεν πιστεύουν στα data τους. Κάποια στιγμή βρέχει ξαφνικά κι αμέσως μετά βγαίνει ένας ωραίος ήλιος, ελληνικός, που τρελαίνει τους Ελβετούς. Ίσως είναι μια ευκαιρία μετά την Ουκρανία, τις πανδημίες και τον τρόπο αντιμετώπισής τους -που είναι τα κυρίαρχα θέματα του φόρουμ- να προβληματιστούν και για την κλιματική αλλαγή.

Ο άγνωστος (αλλά περιζήτητος) Ελληνας του Davos

Solmeyea είναι ελληνική εταιρεία που κάνει μια περίεργη δουλειά. Με ειδικά γυάλινα πάνελ, καλλιεργεί εντατικά και συστηματικά μικροφύκη (σαν τη… σπιρουλίνα) τα οποία απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από μεγάλες ρυπογόνες βιομηχανίες και το μετατρέπει σε πρώτη ύλη, χρήσιμη για την παραγωγή καλλυντικών, φαρμάκων και τροφίμων. Αυτές τις μέρες, στο Νταβός, ο CEO της Solmeyea, Βασίλης Στενός, είναι ανάρπαστος σε όλα τα πάνελ στα οποία εξηγεί τη δουλειά που κάνει και πώς μπορεί να την επεκτείνει ώστε να πουλά -σε δεύτερο χρόνο- δικαιώματα ρύπων σε εταιρείες που παράγουν πολύ διοξείδιο του άνθρακα (π.χ. αεροπορικές εταιρείες).

Ερμητικά κλειστά τα χείλη του Σωκράτη

-Παρόντος του Σωκράτη Κόκκαλη, οι μέτοχοι της Intralot περίμεναν χθες κάτι παραπάνω για τους όρους της αύξησης υπέρ των παλαιών μετόχων που δρομολογεί η εταιρεία με στόχο να επαναγοράσει το 34% της θυγατρικής της στις ΗΠΑ που τώρα βρίσκεται στα χέρια των ομολογιούχων της. Όμως χθες τα χείλη ήταν ερμητικά κλειστά αφού πρέπει να συνεδριάσει το ΔΣ και να ακολουθήσει την ορθή διαδικασία. Ωστόσο, ο αειθαλής πρόεδρος της Intralot έσπευσε να πει πως η εταιρεία δεν θέλησε να περιορίσει τα δικαιώματα των μετόχων, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση του ΔΣ που θα γίνει γνωστή το αργότερο εντός δύο εβδομάδων δεν θα ζημιώσει κανέναν από τους υφιστάμενους μετόχους. Συμπλήρωσε, πάντως, πως οι αγορές σήμερα είναι απρόβλεπτες και η εταιρεία προχωρά στην ΑΜΚ σε μια περίοδο όχι και τόσο ανθηρή για τέτοια εγχειρήματα. Τα δεδομένα, πάντως είναι πως για να ανακτηθεί πλήρως ο έλεγχος της Intralot USA στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους ομολογιούχους, απαιτούνται περί τα 125 - 130 εκατ. ευρώ και επίσης ότι η Standard General που έχει συμφωνήσει να αποκτήσει τα αδιάθετα της ΑΜΚ (μέχρι το 1/3 του συνόλου των μετοχών) θα το πράξει έναντι τιμής που δεν θα υπερβαίνει τα 0,58 ανά μετοχή. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 0,53 ευρώ. Πάντως, για όποιον παλαιό μέτοχο δεν συμμετάσχει στην ΑΜΚ, το dilution αναμένεται μεγάλο.

Επένδυσαν 61 εκατ. - εισέπραξαν 109 εκατ.

-Με καλό μποναμά έφυγαν και οι Αμερικάνοι της Värde Partners από τη Lamda Malls, στον έλεγχο της οποίας είναι τα εμπορικά κέντρα της Lamda. Είχαν αποκτήσει πίσω στο 2017 το 32% έναντι 61 εκατ. ευρώ και πήραν τώρα 109 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε μετρητά. Tο fund, με έδρα τη Μινεάπολη των ΗΠΑ, έκλεισε μια 6ετία στη Lamda Malls, διάστημα που μεταφράζεται σε αποεπένδυση, ιδιαίτερα όταν η ανάγκη για ρευστότητα είναι μεγάλη. Σημειώστε πως τον περασμένο Ιανουάριο οι Αμερικάνοι είχαν πουλήσει και τη συμμετοχή τους στην Trastor. Όσο για τη Lamda Malls, η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο έχει μετατεθεί για το 2023.

Οι μετοχές… των πιθήκων

-Πληροφορήθηκα ότι οι δύο, μόνες, μετοχές με την υψηλότερη χρηματιστηριακή απόδοση μέσα στον μήνα, στην Ευρώπη, είναι η Bavaria Nordic και η SIGA. Η πρώτη παράγει εμβόλια για την ευλογιά γενικώς. Η δεύτερη παράγει εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων. Μπρρρρρ…