-Χαίρετε, ρώτησα τον σοφό γέροντα -πηγή μου- που συχνά επικαλούμαι στα ρεπορτάζ μου «γιατί τόσο μίσος και πάθος κατά του Μητσοτάκη ο Βενιζέλος;» και έλαβα μία εξήγηση την οποία και παραθέτω, πάντοτε με επιφύλαξη. «Κοίτα, ο Βαγγέλης προ μηνών είχε, μέσω τρίτου, μία επαφή με τον Κυριάκο η οποία πήγε καλά. Σχεδόν όλες οι επαφές πολιτισμένων ανθρώπων σε φιλικό περιβάλλον πάνε συνήθως καλά, αλλά ο Βαγγέλης ανέμενε… συνέχεια. Δηλαδή, πώς θα αξιοποιηθεί από τον Μητσοτάκη γιατί, ως γνωστόν, δεν κάνει και τίποτα ιδιαίτερο τον τελευταίο καιρό. Θες η καθημερινότητα, θες η δυσκολία να βρεις διακριτό ρόλο στον Βενιζέλο που δεν κάνει και… εκπτώσεις στους ρόλους που σκέφτεται για τον εαυτό του, τελικώς δεν έγινε τίποτα. Ο Βαγγέλης, λοιπόν, του ‘ριξε μία πρώτη προειδοποιητική με αυτή την απίθανη ''γνωμοδότηση'' όταν έσκασαν οι υποκλοπές, που έλεγε ότι δεν πρέπει οι κρατικές υπηρεσίες κατ’ ουδέναν λόγο να παρακολουθούν μέλη Κοινοβουλίου. Μετά ήρθε η υπόθεση της Εύας που οι βελγικές αρχές… την άκουγαν και στην τουαλέτα που λέει ο λόγος, αλλά πάλι, παρότι ξανάγινε μετά μία προσπάθεια επαφής με την κυβέρνηση, δεν έγινε κάτι. Ε, τώρα ο Βαγγέλης του την έχωσε για τα καλά, όση αξία έχει, γιατί -όπως είναι γνωστό- αυτός, όπως και ο Προκόπης (Παυλόπουλος) έχουν μία ευελιξία στις γνωμοδοτήσεις. Μπορεί να είναι το πρωί με τον αστυφύλαξ και το βράδυ με τον χωροφύλαξ», έκλεισε τον πικρόχολο σχολιασμό του ο σοφός γέρων. Κακίες και υπερβολές, λόγια του καφενείου ίσως;

Σιγά μη δεν πάνε…

Ρώτησα επίσης την πηγή μου στο Μ.Μ. για το αν θα πάνε βουλευτές ή και πολιτευτές της Ν.Δ. στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και πήρα την απάντηση «εσύ τι πιστεύεις από την ώρα που το αφήσαμε ελεύθερο, ότι οι βουλευτές Λακωνίας, Μεσσηνίας και γενικώς όπου υπάρχουν φιλοβασιλικοί, δεν θα πάνε τη Δευτέρα;» Σωστό κι αυτό και καλά θα κάνουν, μόνο στα δικτατορικά καθεστώτα απαγορεύεται να παραστείς σε τελετές.

Γκάλοπ σε εξέλιξη

-Κατά τα άλλα, χθες ξανάρχισαν μετά τις γιορτές να μετράνε οι δημοσκόποι, άρα νούμερα θα έχουμε μέσα στο ΣΚ, το άργησαν λίγο μαθαίνω, να «παγώσει» η εικόνα από τον θάνατο του τέως βασιλιά.

Χαρδαλιάς

Στο μεταξύ, μεγαλώνει η κομματική περατζάδα στο Μ.Μ. ενόψει εκλογών και μου λένε ότι στην ομάδα θα ενταχθεί πιθανώς και ο Νίκος Χαρδαλιάς, είναι γνωστός και αγαπητός από την εποχή της πανδημίας που έβγαινε στο γυαλί, έχει καλή κομματική παρουσία και δεν πρόκειται να κατέβει για βουλευτής.

Μία από τα ίδια

-Το κληρονομικό χάρισμα της στήλης επιβεβαιώθηκε, καθώς η συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα ο FinMin of the year 2023, Χ. Σταϊκούρας με τους εκπροσώπους των servicers εξελίχθηκε όπως προσδοκούσαμε και γράφαμε. «Μία από τα ίδια όπως με τους τραπεζίτες» είπε η πηγή μου, προσθέτοντας ότι τους πίεσε να επιταχύνουν τις ρυθμίσεις. Οπότε, μη χάνουμε χρόνο, πάμε σε άλλο θέμα.

Ο ΟΤΕ, τα σενάρια και η μόδα

-Η χρηματιστηριακή καχεξία της μετοχής του ΟΤΕ, η οποία από τα ψηλά των 18,5 ευρώ έχει κολλήσει στην περιοχή των 14 ευρώ, έχει πυροδοτήσει σενάρια στην αγορά για ενδεχόμενη δημόσια πρόταση της DT ώστε να βγει η μετοχή από το Χρηματιστήριο μετά τις εκλογές. Σενάρια, πάντως που σθεναρά διαψεύδει (διαχρονικά) ο ΟΤΕ, ενώ όσοι αρνούνται τη φημολογία αποδίδουν την αδυναμία της μετοχής στο κύμα γενικευμένης πίεσης στις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές μετοχές. Ανεξάρτητα πάντως από τα σενάρια που κυκλοφορούν στη χρηματιστηριακή πιάτσα (όποιος θέλει ας τα πιστέψει) η αλήθεια είναι ότι η μετοχή του ΟΤΕ είναι ένα κλασικό dividend play stock. Ο επενδυτής δεν έχει μεγάλες προσδοκίες για ξαφνικά υπερέσοδα και εκπλήξεις και περιμένει την ασφαλή μερισματική απόδοση. Το πρόβλημα όμως αυτή την εποχή είναι ότι οι καλές μερισματικές αποδόσεις δεν είναι πλέον της μόδας. Υπάρχουν πολλά ομόλογα στην αγορά, με αξιολόγηση Β+ που προσφέρουν αποδόσεις κοντά στο 10% και γι’ αυτό οι κυνηγοί των μερισμάτων έχουν πάρα πολλές εναλλακτικές επιλογές.

Τα τύμπανα του πολέμου στις τηλεπικοινωνίες

-Συνωστισμός στο πάρτι της ΝΟVA που σηματοδότησε τη νέα σελίδα του ομίλου μετά τη συγχώνευση με τη WIND. Μετά τους εορτασμούς, όμως, ακολουθούν τα τύμπανα του πολέμου στα telecoms αφού η εταιρεία αποφάσισε να ακολουθήσει επιθετική εμπορική πολιτική σε σταθερή, κινητή και ίντερνετ για να κερδίσει μερίδια αγοράς. Και ο ανταγωνισμός αναπόφευκτα θα ακολουθήσει, κάτι που προ εβδομάδων είχε προαναγγείλει για λογαριασμό της Vodafone o επικεφαλής του ομίλου, Χάρης Μπρουμίδης. Το θέμα είναι βέβαια είναι πόσο θα κρατήσει ο εμπορικός πόλεμος αφού οι καιροί είναι δύσκολοι για «να καίει κάποιος χρήμα». Όσο για τα τηλεοπτικά, προχθές για τυπικούς λόγους δεν έγινε αναφορά για τη Euroleague, ωστόσο -όπως έχουμε πει- στην αγορά είναι γνωστό πως τα δικαιώματα μετάδοσης της ευρωπαϊκής λίγκας, στην οποία μετέχουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, μένουν στη NOVΑ για αρκετά χρόνια...

Η «αφύπνιση» των κατασκευών

-Ξύπνησαν για τα καλά οι κατασκευαστικές μετοχές καθώς οι διεργασίες (και οι συζητήσεις) στον κλάδο είναι πυκνές. Αυτό αποτυπώνεται και στο Χρηματιστήριο με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να βρίσκεται στο προσκήνιο (+4,37% χθες και +12% από τις 2/1), καθώς τα σενάρια για την τύχη της ΑΚΤΩΡ πληθαίνουν. Ανοδικά συνεχίζει η ΑΒΑΞ με σχεδόν +15% από την αρχή του χρόνου, ενώ για λόγους που σχετίζονται και με τις επικείμενες εξελίξεις με τη ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτοξεύθηκε σε νέο υψηλό 15ετίας. Αλλά και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ συνεχίζει το ράλι που ξεκίνησε εδώ και αρκετές συνεδριάσεις έχοντας φθάσει στα 1,42 ευρώ.

Οι διεργασίες για το μεγάλο Deal

-Κυκλοφόρησαν πάλι φήμες ότι σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το μεγάλο ενεργειακό deal που περιμένουμε, με First Centier και Macquarie να μπαίνουν στον ενεργειακό χάρτη της χώρας. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη. Η τιμή έχει συμφωνηθεί, έχει κλείσει. Υπάρχει όμως πληθώρα τεχνικών λεπτομερειών που πρέπει ακόμη να διευθετηθούν. Ας μην ξεχνάμε ότι θα χρειαστεί να υπάρξουν και πολλές θεσμικές εγκρίσεις προτού ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο για Αττική Οδό – Επαφές Brisa / ΙΝΤΡΑΚΑΤ

-Ανεβαίνει το θερμόμετρο για τον διαγωνισμό παραχώρησης της Αττικής Οδού. Στην Αθήνα ήταν το τελευταίο διήμερο ο CEO της Brisa Autoestradas, Antonio Pires de Lima, επικεφαλής υψηλόβαθμου κλιμακίου του πορτογαλικού ομίλου. Ο Pires, που μεταξύ άλλων έχει διατελέσει για τρία χρόνια Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, μαζί με τον Αλ. Εξάρχου και στελέχη της Brisa και της ΙΝΤΡΑΚΑΤ είχαν σειρά επαφών με αρμόδιους υπουργούς αλλά και οικονομικούς παράγοντες.

Ξεκινά η μάχη του Βόλου

-Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα δοθεί μικρή παράταση 10 ημερών στην προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (α’ φάση), με στόχο την πώληση και μεταβίβαση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε. Ενώ καταληκτική ημερομηνία ήταν η 20ή Ιανουαρίου, τώρα μεταφέρεται για το τέλος του μήνα. Την εξέλιξη αυτή πυροδότησε, το ξαφνικό και απρόσμενο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το Λιμάνι του Βόλου, από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης που προσβλέπει σε σημαντικές συνέργειες. Ενδιαφέρον φέρεται πως έχουν ήδη εκδηλώσει η Χαλυβουργία Ελλάδας (βασικός πελάτης του λιμανιού) αλλά και η Goldair ακόμη και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ η οποία δεν αποκλείεται να συνεργαστεί με βορειοευρωπαϊκή εταιρεία (οι πληροφορίες μιλούν για γερμανική) διαχείρισης λιμένων.

Ο Πρόδρομος και το γραφείο (της ΕΡΓΟΣΕ)

-Μάλλον εκνευρισμένος, αν κρίνω από το ύφος, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου σε επιστολή του διαψεύδει ότι «λόγω του θερμόαιμου χαρακτήρα μου αναποδογύρισα ένα γραφείο ώστε να αποκομίσω μία συμπληρωματική σύμβαση, γεγονός που προσβάλει εκτός από μένα και τους ανθρώπους της διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ». Πρόδρομε, εμείς δεν θέλαμε να σε προσβάλλουμε, ούτε και να σε αδικήσουμε, αλλά επειδή βλέπω στην επιστολή σου ότι κόπτεσαι και για άλλους, δεν ρωτάς αντισυμβαλλόμενους, συνεργάτες κ.λπ., τι έχουν μαζί σου και διηγούνται τέτοια φανταστικά, όπως υποστηρίζεις, περιστατικά;

Το Mundial ενίσχυσε τον ΟΠΑΠ

-Οι αγώνες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του ποδοσφαίρου στο Κατάρ έκρυβαν πολλές και μεγάλες εκπλήξεις. Οι εκπλήξεις συνήθως βοηθούν την «μπάνκα» στο Στοίχημα. Οι αναλυτές ήδη ανεβάζουν τα προσδοκώμενα EBITDA του 2022, από τα 720 εκατ. ευρώ που έδωσε ως εκτίμηση η διοίκηση του ΟΠΑΠ, σε 740 ή και 750 εκατ. ευρώ με ανάλογη προσδοκία για το προς διανομή μέρισμα

Η τακτική του Βακάκη απέδωσε

-Μετά από χρηματιστηριακή νηνεμία εβδομάδων η Jumbo είδε ξανά επίπεδα τιμών πάνω από τα 16,50 ευρώ στο Χρηματιστήριο. Αιτία της ανόδου αποτελούν τα μεγέθη που πέτυχε η εταιρεία το 2022, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν το πιο πρόσφατο guidance της διοίκησης. Καμία έκπληξη αυτό βέβαια αφού είναι γνωστή η τακτική του Απόστολου Βακάκη να κρατάει πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Η Jumbo κατέγραψε πέρυσι πωλήσεις αυξημένες κατά +14% περίπου σε σχέση με το 2021 και κατά +12% περίπου σε σχέση με το 2019, ενώ ο περασμένος Δεκέμβριος ήταν συνολικά πάνω 22% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Στην Ελλάδα αντίστοιχα, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση κατά 15% περίπου σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021. Όσοι πήγαν σε κάποια από τα καταστήματα της αλυσίδας το προηγούμενο διάστημα θα είδαν πόσο «φορτωμένο» ήταν από εμπορεύματα, κάτι που αποτελεί ένδειξη πως στην Jumbo περίμεναν την καταναλωτική αυτή έκρηξη, αφού το λιανεμπόριο είναι αλήθεια πως έκανε χρυσούς τζίρους όλες αυτές τις εβδομάδες. Μετά από όλα αυτά η Eurobank Equities προχώρησε σε σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου και πλέον βλέπει τη μετοχή στα 19,5 ευρώ, από 17,2 ευρώ προηγουμένως, δίνοντας σύσταση «αγορά».

Ελπίζοντας στην έκπληξη

-Οι αναλυτές περιγράφουν ένα ζοφερό σκηνικό στις οικονομίες της Δύσης. Οι περισσότεροι μιλούν σαν να περιμένουν το τέλος του κόσμου. Τότε φυσικά δημιουργούνται οι μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες. Έρχονται και τα στατιστικά στοιχεία που κατά καιρούς δημοσιοποιούνται (π.χ. ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις Η.Π.Α.) για να δείξουν ότι οι οικονομίες έχουν αντοχές. Βέβαια, αυτοί οι δείκτες περιγράφουν το παρελθόν, δεν προδιαγράφουν το μέλλον.