-Χαίρετε, όπως ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση, προεκλογικά, επιλέγοντας την τακτική «δεν θέλουμε τώρα φασαρία και σκόνη να σηκώνεται για ανύπαρκτο θέμα», αποφάσισε να… λήξει το ζήτημα με συνοπτικές διαδικασίες. Τώρα υπάρχουν ένα - δυο τεχνικής φύσεως θέματα τα οποία μένει να επιλυθούν. Όπως για ότι δεν επιτρέπεται (από το πρωτόκολλο) να εκτεθεί για τριήμερο προσκύνημα η σορός του Κωνσταντίνου εφόσον δεν πρόκειται για «δημοσία δαπάνη» κ.λπ. κ.λπ. Ολίγον «κακόηχα» και μίζερα μου φαίνονται όλα αυτά για ένα όντως «μη θέμα», αλλά τέλος πάντων. Πάντως, η κυβέρνηση δεν θα φτάσει και σε ακρότητες με απαγορεύσεις παρουσίας μελών ή βουλευτών της, θα εκπροσωπηθεί μεν επισήμως από την υπουργό Μενδώνη, αλλά όποιος θέλει θα πάει. Όχι, ο ίδιος ο Μητσοτάκης δεν θα πάει.

Βασιλικές οικογένειες…

-Φυσικά, θα παραστούν μέλη των βασιλικών οικογενειών τουλάχιστον της Ευρώπης, αφού όλοι συνδέονται συγγενικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ο Κάρολος και η Καμίλα δεν γνωρίζω αν θα έρθουν, διίστανται οι πληροφορίες, αλλά πιο σίγουρο είναι να παραστεί ο Γουίλιαμ που ήταν νονός του ο εκλιπών. Μετά βεβαιότητος, υψηλή εκπροσώπηση θα έχει και η ισπανική βασιλική οικογένεια αφού η βασιλομήτωρ Σοφία είναι αδελφή του Κωνσταντίνου, αλλά και η σύζυγός του Αννα-Μαρία είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας. Ο Παύλος πάντως δεν έφυγε καθόλου από την Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, διαμένει ακόμη στη «Μεγάλη Βρετανία», όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη κλείσει δωμάτια η βασιλική οικογένεια της Δανίας, η οικογένεια της Τατιάνα Μπλάτνικ και προφανώς αναμένεται κοσμοσυρροή εστεμμένων.

Το Μ. Μ. και οι Κουτσολιούτσοι

-Έγκυρη κυβερνητική πηγή εξηγούσε στη στήλη πως το ζήτημα της δίκης των Κοτσολιούτσων για τη γνωστή υπόθεση της παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie απασχολεί το Μ.Μ. και παρακολουθούνται οι σχετικές εξελίξεις προκειμένου να μην υπάρξουν αναβολές που θα οδηγήσουν σε παραγραφή. Στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι πρόκειται για υπόθεση που διέσυρε την ελληνική επιχειρηματικότητα αλλά και τη χώρα και για αυτό γνωρίζουν πως τυχόν παραγραφή θα έστελνε ένα ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα. «Να δεις», λέει η πηγή, «ότι μπορεί να έχουμε εξελίξεις όσον αφορά τη δικαστική πλευρά της υπόθεσης, νωρίτερα από ό,τι προβλέπουν διάφοροι».

Μπινελίκια: sequel No 2

-Στα λοιπά νέα της αγοράς, απαιτητικά και ζόρικα προμηνύονται σήμερα τα πράγματα για τους servicers. Και αυτό γιατί οι εκπρόσωποι των εταιριών διαχείρισης δανειακών απαιτήσεων έχουν σήμερα σύσκεψη με τον FinMin of the year 2023, ο οποίος ως γνωστόν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «επί δύο ώρες μπινελικονόμασταν» με τους τραπεζίτες». Οπότε… η μοναδική συμβουλή της στήλης είναι πως η υπομονή είναι μεγάλη αρετή. Όσον αφορά τους τραπεζίτες, το νέο ραντεβού του ΥΠΟΙΚ δεν έχει κανονιστεί ακόμη, καθώς όπως είπαμε και παλαιότερα μάλλον πάει για κάπου μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου.

Τι ψήνει η «Καραμολέγκος»

-Η εταιρεία «Καραμολέγκος» προσπαθεί να ψήσει τη συνεργασία της με στρατηγικό επενδυτή, ενώ ταυτόχρονα φημολογείται στην αγορά πως θα ήθελε να ενώσει τις δυνάμεις της και με τον «Βενέτη», ώστε το όλο σχήμα να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και αποτίμηση. Οι συζητήσεις λέγεται πως έχουν προχωρήσει και προς τις δύο κατευθύνσεις, αναμένεται το αποτέλεσμα…

Η Ιντρακάτ και η ΕΡΓΟΣΕ

-Μια νέα συμπληρωματική σύμβαση -τη δεύτερη κατά σειρά- θα κληθεί να υπογράψει το επόμενο διάστημα η ΙΝΤΡΑΚΑΤ για τη σιδηροδρομική σήραγγα των Σεπολίων, ένα έργο το οποίο υλοποιεί με εντατικούς ρυθμούς. Η εργολαβία, ύψους 66,5 εκ. ευρώ, ήταν κοινό μυστικό από την αρχή ότι ήταν υποκοστολογημένη, γι΄ αυτό και οι συμπληρωματικές συμβάσεις καλούνται να «θεραπεύσουν» το χαμηλό μπάτζετ με στόχο την ολοκλήρωση του έργου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εργολάβος έχει ξεκινήσει να θεμελιώνει το κέλυφος του έργου, τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις της προηγούμενης διοίκησης.

Όταν ο Πρόδρομος αναποδογύρισε τα γραφεία

-Και παραμένω στην ΕΡΓΟΣΕ για να πω ότι δεν ισχύει το ίδιο με την εργολαβία της GD Infrastrutture στο Ψαθόπυργος-Ρίο, τα νήματα της οποίας κινεί ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου. Πριν από λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε μια επεισοδιακή σύσκεψη στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ, παρουσία του «μάχιμου» εργολάβου και εσχάτως αρχηγού πολιτικού φορέα, προκειμένου να επανεκκινήσει η πολύπαθη εργολαβία για τη σιδηροδρομική γραμμή ύψους 119 εκατ. ευρώ. Από εκείνη τη «θερμή» συνάντηση, που ξεκίνησε με ένταση και κατέληξε με το αναποδογύρισμα ενός γραφείου(!) από τον θερμόαιμο εργολάβο, προέκυψε μια συμπληρωματική σύμβαση που ήταν για να πάρει μπρος η παγωμένη εργολαβία. Όμως και πάλι τα λεφτά δεν έφτασαν! Η εταιρεία απαίτησε στη συνέχεια αναθεώρηση των τιμών των υλικών, αποκλειστικά για το έργο, πέραν της ρύθμισης που έκανε το υπουργείο λόγω των διεθνών ανατιμήσεων για να αποσυμπιέσει τα κόστη. Υπό την απειλή της διάλυσης του έργου, η εργολαβία ξεκίνησε. Τα εργοτάξια δούλεψαν για λίγο αλλά το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, δεν κινείται ούτε φύλλο στο σιδηροδρομικό έργο, εξέλιξη που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην έκπτωση του εργολάβου!

Η… ελεύθερη πτώση για τον κυρ Παντελή

-Άσχημα ήταν τα αποτελέσματα για το Grand Resort Lagonissi κατά το δύσκολο, λόγω πανδημίας 2020, όπως άλλωστε και για όλο τον κλάδο του τουρισμού. Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2020 (για του 2021 ακόμη αναμένουμε, για αυτό και όπως γράψαμε έπεσε «αναστολή καταχώρησης» από το ΓΕ.ΜΗ.) ο κύκλος εργασιών κατέρρευσε στα 3,85 εκατ. ευρώ από 14,6 εκατ. ευρώ το 2019 σημειώνοντας… ελεύθερη πτώση κατά 73,63%. Όσο για το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημίες 6,94 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 150.980 ευρώ το προηγούμενο έτος), οι οποίες ανέβασαν τις συσσωρευμένες ζημίες («αποτελέσματα εις νέον») στα 12,91 εκατ. ευρώ «προς συμψηφισμό με κέρδη επομένων χρήσεων», όπως σημειώνεται με μια νότα αισιοδοξίας… Κατά τα άλλα, εκτός από τη μυθιστορηματικών διαστάσεων παράθεση του ιστορικού και των εξελίξεων στη διαμάχη του μεγαλοξενοδόχου Π. Μαντωνανάκη με τις τράπεζες και την ΕΤΑΔ, αναφέρεται ότι «την 11/3/2022 ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση των ενδοεταιρικών δανείων με ομολογιούχους την ΗΛΙΟΣ Α.Ε και την ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. που μετέτρεψε όλες τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των δανείων σε μακροπρόθεσμες με τη νέα λήξη των δανείων να ορίζεται η 31η/12/2031». Κάπως έτσι με τα «ενδοεταιρικά δάνεια» ο κυρ Παντελής λέει ότι ξεμπέρδεψε. Να δούμε πώς θα ξεμπερδέψει με τα άλλα, τα «εξωτερικά» δάνεια προς τις τράπεζες. Να αναφέρω απλώς ότι ο ορκωτός που έχει αναλάβει την ομολογουμένως… δύσκολη δουλειά στην Έκθεση Ελέγχου επί των Οικονομικών Καταστάσεων που γίνεται με «γνώμη με επιφύλαξη», εφιστά την προσοχή, μεταξύ άλλων και στο θέμα «της καταγγελίας ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 375 εκ. ευρώ περίπου, για τα οποία η εταιρεία είναι εγγυήτρια, και των νομικών μέτρων που έχουν αναληφθεί από τη διοίκηση».

Η Mytilineos αυξάνει το μέρισμα

-Eίναι εκπεφρασμένος o στόχος της διοίκησης του Ομίλου πως θέλει πολύ περισσότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια στο μετοχολόγιό της. Γι’ αυτό άλλωστε άλλαξε τη δομή του Ομίλου, ώστε να είναι ευκολότερα ορατή η εξέλιξη των μεγεθών και των πηγών εσόδων. Ως επιπλέον κίνητρο, η διοίκηση σχεδιάζει να βελτιώσει το προς διανομή μέρισμα για το 2022 αφού τα αποτελέσματα ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες…

Οι εξηγήσεις που δίνουν Λαβίδας και Αστυφίδης

-Ενώπιον 30 και πλέον δημοσιογράφων βρέθηκε χθες ο Τηλέμαχος Λαβίδας και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Lavipharm. Η ενημερωτική συνάντηση έγινε με αφορμή την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της εταιρείας που είχε ως στόχο τα 58 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά συγκέντρωσε 51,3 εκατ. ευρώ. Ορισμένοι στην αγορά υποστηρίζουν πως λόγω της υστέρησης αυτής η ΑΜΚ δεν ήταν επιτυχής, κάτι που αντέκρουσε ο Τ. Λαβίδας αναφέροντας πως πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, δεδομένου ότι το timing υλοποίησης της ΑΜΚ ήταν αντίξοο σε σχέση με την περίοδο που σχεδιάστηκε, ενώ ανέφερε πως υπήρχε και αμφιβολία στην αγορά λόγω της προηγούμενης αύξησης κεφαλαίου. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τάσος Αστυφίδης της Ambrosia Capital (κύριος ανάδοχος) που υποστήριξε ότι πολλοί θεσμικοί βάσει καταστατικού λειτουργίας των funds τους δεν μπορούσαν να συμμετέχουν καθώς επρόκειτο για μια εταιρεία που βρισκόταν τότε σε καθεστώς επιτήρησης (εξήλθε στις 23/12/22). Όπως ειπώθηκε επρόκειτο για ένα δύσκολο εγχείρημα σε μια περίοδο που το κλίμα στις αγορές είχε επιδεινωθεί και οι fund managers περίμεναν να κλείσουν τα γραφεία για να χαρούν τα bonus τους και όχι να αναλάβουν επιπλέον ρίσκο. Ο Αστυφίδης, πάντως, ερωτηθείς, δεν θέλησε να κατονομάσει το επενδυτικό κεφάλαιο που πέραν του Orasis του George Elliott τοποθετήθηκε και αυτό στην ΑΜΚ, ενώ στο περιθώριο της εκδήλωσης αναφέρθηκε πως εάν επιθυμούσαν οι ίδιοι (τo fund) να γίνει γνωστή η παρουσία του θα αποκτούσαν συμμετοχή πάνω από το όριο του 5%... Όσο για την αποτίμηση του περιουσιακού στοιχείου της οικογένειας Λαβίδα (σ.σ. διαδερμικό προϊόν κλονιδίνης για την υπέρταση που κυκλοφορεί ήδη στην Ιταλία) που αποκτήθηκε από τη Lavipharm έναντι 34 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της ΑΜΚ, ζήτημα για το οποίο ασκήθηκε κριτική στη διοίκηση της εταιρείας, αναφέρθηκε κάτι που δεν ήταν γνωστό, πως υπήρξε αποτίμηση από μια εκ των Big-4 ελεγκτικών εταιρειών η οποία όμως ήταν αποκλειστικά για τα μέλη του ΔΣ (reliance restricted) και τον ανάδοχο και πως η εταιρεία Audit Services (του Σωτήρη Σώκου) πραγματοποίησε έκθεση αποτίμησης και γνωμοδότησης σχετικά με το συγκεκριμένο asset.

Ξεχωρίζουν Εθνική και Αlpha Bank

μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ετοιμάζεται να δοκιμάσει ξανά τα 4 ευρώ. Χθες ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι και τα 3,9840 ευρώ και το τελευταίο 3μηνο έχει κάνει ένα εντυπωσιακό +25%. Την τελευταία φορά που κινήθηκε πάνω από αυτά τα επίπεδα ήταν τον Απρίλιο του 2022 με ενδοσυνεδριακή τιμή 4,11 ευρώ. Εξίσου καλή πορεία καταγράφει στις τελευταίες συνεδριάσεις η Alpha Bank που έχει καταφέρει να ξεκολλήσει από τα επίπεδα του 1 ευρώ και επιχειρεί να κινηθεί σε πρώτη φάση προς το 1,19 ευρώ που είχε δώσει ως τιμή-στόχο για την Αlpha Bank η Goldman Sachs πριν από μόλις 3 εβδομάδες, ενώ είχε προηγηθεί (τον Νοέμβριο του 2022) η JP Morgan με τιμή-στόχο τα 1,40 ευρώ.

Η ΓΕΚ ετοιμάζεται για τη μετά το deal εποχή

-Προς το παρόν, όσοι τοποθετούνται στη μετοχή της ΓΕΚ περιμένουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής για να εισπράξουν το αυξημένο μέρισμα. Μετά τη συμφωνία όμως η ΓΕΚ θα έχει πολλά να πει στους μετόχους της. Το μυστικό: Η αξιοποίηση του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων για την παραγωγή Ενέργειας με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Το σίγουρο είναι ότι μετά την επίσημη ανακοίνωση και ολοκλήρωση του deal της θυγατρικής, η ΓΕΚ θα έχει να παρουσιάσει ένα νέο αφήγημα και ένα πανίσχυρο μετοχολόγιο που περιλαμβάνει ήδη σημαντικά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν.

Κυπριώτης λάβρος κατά “θηρευτή” και δημοσιογράφων

-Με μια ανακοίνωση 1.050 λέξεων, ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Κυπριώτης καταφέρεται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά της HIG που έχει αποκτήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ξενοδοχειακού ομίλου, αλλά και των δημοσιογράφων που μετέφεραν όσα ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, εκπρόσωπος του fund στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης. Ο επιχειρηματίας χαρακτηρίζει το fund ως φερόμενο νέο πιστωτή της εταιρείας και «ιδιοκτήτη» των δανείων της και υποστηρίζει πως «δεν αποτελεί αληθή δανειστή κινούμενο με τραπεζικά κριτήρια και ουδέποτε είχε τέτοια πρόθεση». Χαρακτηρίζει τη HIG «θηρευτή που ενεργεί κακόπιστα και επιδιώκει την υφαρπαγή της τεράστιας περιουσίας της εταιρείας μας σε εξαιρετικά χαμηλά ποσά», αμφισβητεί πως το fund απέκτησε το 45% του ξενοδοχειακού ομίλου λέγοντας πως «η μετοχική σύνθεση της εταιρείας μας δεν έχει μεταβληθεί και ο δήθεν πιστωτής μας και το καιροσκοπικό fund – alter ego ουδόλως έχουν μετοχική ιδιότητα στην εταιρεία μας» ενώ κάνει και... συστάσεις στους δημοσιογράφους να ψάχνουν και το δικαστικό ρεπορτάζ προτού προβαίνουν σε αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων, αφού «υφίσταται σαφής προσωρινή διαταγή που απαγορεύει τη μεταβολή της μετοχικής σύνθεσης». Για τις δανειακές υποχρεώσεις, πάντως, του ομίλου, το ακριβές τους ύψος και εάν αυτές εξυπηρετούνται δεν γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση.