-Χαίρετε, το καταλάβαμε, ρε συ Άδωνι, ότι είναι συνοικιακό το γυμναστήριο που πας για τη διέγερση ή υπερδιέγερση των μυών ή όπως το λένε αυτό. Άλλωστε, ότι είναι… συνοικιακό το θέαμα, ε, ok, δεν ήθελε και πολύ να το αντιληφθεί κανείς, άσε που αυτά είναι και τα καλύτερα. Μαζέψουυυυυ...

Μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ… δεν πιάνει το κακό μάτι

-Τώρα, κατά τ' άλλα, δείτε τι παθαίνουν οι υπουργοί ή οι πολιτικοί που δεν ασχολούνται με τη… διέγερση: Ο Πιερρακάκης που πήγε χειρουργείο για το δεξί γόνατο και τον αστράγαλο, τώρα έχει κάνει τις ηρωικές Αχαρνές όπου βρίσκεται το σπίτι του, υπουργείο προκειμένου να δουλεύει. Έχει δρόμο ακόμα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ήδη στην ανάρρωση για χιαστούς στο αριστερό πόδι (…ακούστηκε το μάτι έτσι) και συνεχίζει φυσιοθεραπείες και μπανάκια. Εσχάτως έμαθα ότι ένα μικρό προβληματάκι στο γόνατο είχε κι ο Κικίλιας (προγραμματισμένη αρθροσκόπηση) αλλά αυτός είναι fit ως πρώην αθλητής. Μόνο οι Συριζαίοι δεν παθαίνουν τίποτα, γιατί η αλήθεια είναι ότι στις ταβέρνες και στα καφενεία δεν ρισκάρεις και πολλά. Μια χαρά…

Το διαζύγιο στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

-Στην Ελλάκτωρ θέλουν να ρίξουν τους τόνους για το συναινετικό διαζύγιο λόγω ασυμφωνίας χαρακτήρων με τον έως πρότινος επικεφαλής του κατασκευαστικού βραχίονα του ομίλου, τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο. Όπως λένε, ο Χ. Παναγιωτόπουλος υπηρέτησε με ακέραιο τρόπο τα καθήκοντά του σε μια δύσκολη περίοδο για την Άκτωρ, δουλεύοντας με πολύ εντατικούς ρυθμούς. Τονίζουν όμως, πως τώρα που η εταιρεία κέρδισε τη μάχη της επιβίωσης και γυρίζει σελίδα υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη για το πώς θα αναπτυχθεί και ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Το όραμα και οι επιλογές του φαίνεται να έχουν μεγάλη απόσταση από το πνεύμα και τη στρατηγική των νέων μετόχων, του Ολλανδού Χένρι Χόλτερμαν και του ομίλου Βαρδινογιάννη που φαίνεται να έχει αποφασιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα του κατασκευαστικού ομίλου. Ήδη, από την ανακοίνωση του deal για την εξαγορά της Άνεμος και την εξαγορά του 30% της Ελλάκτωρ, η ΜΟΗ έχει τοποθετήσει σε θέση γενικού διευθυντή άνθρωπο της δικής της επιρροής στις κατασκευές. Όσοι μάλιστα προτρέχουν, λέγοντας ότι ο τελευταίος θα αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση στον τομέα των κατασκευών -προς ώρας, τουλάχιστον- θα διαψευστούν.

Ο Γ. Συριανός το νέο πρόσωπο στην ΑΚΤΩΡ

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες  ότι τη θέση του επικεφαλής της Άκτωρ αναλαμβάνει, μέχρι νεωτέρας, ο Γιώργος Συριανός. Το παλαιό στέλεχος των κατασκευών που πήρε μεταγραφή στην Ελλάκτωρ από την Αττικάτ του Παναγιώτη Πανούση στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και είναι από τα παλαιότερα στελέχη της αγοράς με πολύχρονη θητεία στις παραχωρήσεις. Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Γ. Συριανός θα είναι ένα είδος μεταβατικού διευθύνοντος συμβούλου, καθώς θεωρείται άνθρωπος που μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια και το μομέντουμ των κατασκευών σε μια απαιτητική περίοδο, σαν αυτή που διανύουμε. Δεν θεωρείται όμως η μόνιμη λύση για τη νέα πορεία της Άκτωρ και αυτό γιατί οι νέοι μέτοχοι αναζητούν ένα πιο τεχνοκρατικό προφίλ διοίκησης που δεν υπάρχει σήμερα σε καμία άλλη ελληνική τεχνική εταιρεία.

Οι φήμες για Σουρέτη και οι μετοχές του Παναγιωτόπουλου

-Καλά πληροφορημένες πηγές ενημερώνουν για δύο ακόμη ενδιαφέρουσες εξελίξεις: Η μία είναι ότι η φημολογία περί Πέτρου Σουρέτη στη διοίκηση της Άκτωρ δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση και η δεύτερη ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος, που κατέχει το 1% της Ελλάκτωρ και το 12% της Reds, που βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας πρότασης, δεν «έχει κανέναν ενδοιασμό» να πουλήσει τις μετοχές του. Στο μεταξύ, η δημόσια πρόταση της Reggeborgh για τη Reds «σκόνταψε» καθώς η διοίκηση της εισηγμένης και ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος κρίνουν μη εύλογο και δίκαιο το προσφερόμενο τίμημα των 2,48 ευρώ των βασικών μετόχων. Ο Παναγιωτόπουλος απείχε από τη σχετική διαδικασία. Εναπόκειται τώρα στη Reggeborgh Invest να αξιολογήσει τη γνώμη που διατύπωσε το ΔΣ και είτε να την αγνοήσει, είτε να αναπροσαρμόσει την προσφερόμενη τιμή.

Ο διάδοχος του θρόνου των Δαυίδ

-Δεν το συνηθίζει η στήλη, αλλά αξίζει να πούμε μια καλή κουβέντα για τον Αναστάση Δαυίδ της γνωστής οικογένειας με την Coca Cola και τις άλλες πολλές επιχειρήσεις. Στις επιχειρηματικές δυναστείες είναι πολύ δύσκολο και για αυτό εξαιρετικά σπάνιο, να υπάρξει ένας ικανός διάδοχος που συνεχίζει επάξια την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας. Τις περισσότερες φορές ο αυτοδημιούργητος πατριάρχης, λόγω εξαιρετικά ισχυρού χαρακτήρα, του συνδυασμού αυξημένης αυτοπεποίθησης και εξυπνάδας, αλλά και της τεράστιας εμπειρίας σε όλα τα επίπεδα, κυριαρχεί πλήρως και «στραγγαλίζει» τον υιό - διάδοχο. Στην περίπτωση των Δαυίδ ο κανόνας δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς ο Αναστάσης Δαυίδ κατάφερε (για δεύτερη συνεχόμενη φορά) να πουλήσει τον στόλο της οικογένειας επιλέγοντας την κατάλληλη στιγμή, ενώ αυτός είναι ο ιθύνων νους πίσω από το άνοιγμα της 3Ε σε νέες αγορές κατηγορίες ποτών - αναψυκτικών, πείραμα που ξεκίνησε στην Ελλάδα κι αν περπατήσει ικανοποιητικά, τότε η στρατηγική θα εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.

Ο καθηγητής του Α. Πατέλη

-Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην. Το ρητό αποδίδεται στον Μέγα Αλέξανδρο και ισχύει στην περίπτωση του Αλ. Πατέλη. Ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού, το 1997, είχε επιβλέποντα καθηγητή στη διδακτορική διατριβή στα Οικονομικά που έκανε στο Princeton University, τον πρώην Πρόεδρο της Fed (από το 2006 έως το 2014) Μπεν Μπενράκε, ο οποίος χθες μαζί με τους D. Diamond και P. Dybvig κέρδισαν το Νόμπελ στα Οικονομικά.

Με 20% στην Ιnstacar η Autohellas (κι από κοντά ο Π. Γερμανός)

-Στην Instacar, την ταχύτατα αναπτυσσόμενη start-up που έφερε στην ελληνική αγορά την πρώτη συνδρομητική υπηρεσία αυτοκινήτου, απέκτησε συμμετοχή 20% η Autohellas. Η Instacar, που ίδρυσαν το 2018 οι Αντώνης Σαμοθράκης, Αντώνης Ζώης και Βασίλης Δαμιανός, μέσω της συνδρομητικής ψηφιακής πλατφόρμας της βρήκε χώρο δραστηριοποίησης καλύπτοντας το κενό ανάμεσα στο ακριβό για μακροχρόνια χρήση rent-a-car και στην απαιτητική και συχνά μη ευέλικτη επιλογή του παραδοσιακού leasing. Προ ολίγων εβδομάδων πιστοποιήθηκε και τυπικά η συμμετοχή της Autohellas (μέσω της Derasco Trading) στο μετοχικό κεφάλαιο της Instacar, στην οποία συμμετοχή, μέσω του τελευταίου γύρου χρηματοδότησης απέκτησε και ο όμιλος Olympia της οικογένειας του Πάνου Γερμανού.

Ο Εφιάλτης με TurkStream

Πούτιν είπε σε συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να χτυπήσουν τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream. Ανεξαρτήτως εάν και ποιος μπορεί να πλήξει τον αγωγό, σε περίπτωση που συμβεί αυτό το σενάριο θα είναι εφιαλτικό για την Ελλάδα, καθώς ο TurkStream μεταφέρει μέσω Τουρκίας αέριο προς τη χώρα μας αλλά και τις Βουλγαρία, Σερβία, Ουγγαρία. Σημειώστε πως πριν από λίγες ημέρες η Moody's ανέφερε τον TurkStream ως έναν από τους πιθανούς στόχους δολιοφθοράς.

Σχεδόν... Τορόντο Forum

-Στις 17-18 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Sheraton Centre Toronto πραγματοποιείται το Toronto Economic Forum. Στη σχετική ανακοίνωση διαβάζω ότι γίνεται «με την παρουσία ηγετών από τους χώρους της πολιτικής, της διπλωματίας και της οικονομίας από την Ελλάδα και τον Καναδά». Βλέποντας όμως το πρόγραμμα κυριαρχεί η ομάδα του Forum των Δελφών ενώ οι Καναδοί αποτελούν μάλλον είδος εν ανεπαρκεία. Αν εξαιρέσουμε τον Πρεμ Γουάτσα και τον υπουργό Καινοτομίας που είναι ομιλητές, κατά τα άλλα συμμετέχουν στα πάνελ ένας δημοτικός σύμβουλος Τορόντο, δυο στελέχη των Air Canada και RBC, ένας υπουργός εξορύξεων του Οντάριο και ορισμένοι Ελληνοκαναδοί. Είναι όμως η πρώτη φορά που διοργανώνεται, ικανοί είναι οι άνθρωποι και το απέδειξαν με τους Δελφούς, οπότε θα βελτιωθούν.

Η Lavipharm χτυπά την πόρτα των family offices

-Με πρώτο στόχο τα ελληνικά family offices και δεύτερο στόχο τα μεγάλα επενδυτικά funds που ασχολούνται με τη χώρα μας, κινείται αυτή την εποχή η ηγετική ομάδα της Lavipharm στην προσπάθειά της να αναστήσει την εταιρεία με μια γενναία αύξηση κεφαλαίου. Είναι λογικό ότι η εταιρεία που διεκδικεί να σηκώσει από την αγορά 48 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να αξίζει στο Χρηματιστήριο μόλις 7,9 εκατ. ευρώ. Δεδομένης της γενικότερης επενδυτικής άπνοιας είναι ενδεχόμενο, να δούμε τη μετοχή της Lavipharm να κινείται υψηλότερα για να διεκδικήσει με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας την αύξηση κεφαλαίου.

Αγορά με τζίρο Δεκαπενταύγουστου

-Μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας, η χρηματιστηριακή αγορά είχε τζίρο της τάξης των 15 εκατ. ευρώ. Με το ζόρι και με τις προσυμφωνημένες συναλλαγές κατάφερε στο τέλος της συνεδρίασης να ξεπεράσει με άγχος τα 32 δισ. ευρώ. Ευτυχώς υπήρξε κίνηση στο Λονδίνο με τη μετοχή της Coca Cola, η οποία με τη σειρά της επηρέασε τη δική μας 3Ε στην Αθήνα κι έτσι ο γενικός δείκτης δεν έγραψε αρνητικό πρόσημο. Με αυτούς τους τζίρους υποφέρουν όλες οι χρηματιστηριακές εταιρείες και επιδεινώνεται το κλίμα αδιαφορίας από τους ξένους θεσμικούς.

Ψάχνουμε ευκαιρία για επανέκδοση 10ετούς

-Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά μια ευνοϊκή συγκυρία για να επανεκδώσει ένα 10ετές ομόλογο, κατά πάσα πιθανότητα τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη. Έτσι, θα δώσει την ευκαιρία στους primary dealers να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους αλλά, ταυτόχρονα, θα μπουν κάποια λεφτά στα ταμεία του Κράτους.