-Χαίρετε, από τη χθεσινή ειδησεογραφία σταχυολογώ τη δήλωση Σόιμπλε προς συμπατριώτες του Γερμανούς «φορέστε κανένα πουλοβεράκι και μην είστε κακομαθημένοι», γιατί τα υπόλοιπα θέματα που έπαιξαν είναι θλιβερά: Αφενός ο διεστραμμένος αυτός τύπος, που βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση γιατί… έπρεπε να γνώριζε η Ν.Δ. ότι ήταν παιδεραστής, και αφετέρου ο πραγματικά κακόψυχος αυτός τύπος, ο πατέρας Πλεύρης, που με την κίνησή του να χαιρετήσει ναζιστικά μία χαροκαμένη μάνα, στον μόνο που έκανε κακό ήταν στον υπουργό γιο του. Τι να πει κανείς λοιπόν, ενώ ο γέρο-Σόιμπλε μια χαρά, σού λέει τόσα χρόνια με την Άνγκελα και τον Βλαντίμιρ σας είχαμε τζάμπα το φυσικό αέριο, τώρα… δαγκώστε το, αν κρυώνετε. Πάμε τώρα στα πιο ζουμερά…

Παγκρήτια... δεν το λες κι επιτυχία

-Στον δεύτερο γύρο περάσαμε στην Παγκρήτια Τράπεζα καθώς η αύξηση κεφαλαίου δεν περπάτησε. Όσο... διασταλτικά και να δεις το ζήτημα, όταν ζητάς 98,7 εκατ. και μαζεύεις 34,7 εκατ. δεν το λες και επιτυχία. Και από αυτά, σημειώστε πως περίπου 15 εκατ. προήλθαν από τις τράπεζες, ο εφοπλιστής Μουνδρέας έβαλε γύρω στα 4 εκατ., ενώ ακόμη περίπου 4,5 εκατ. προήλθαν από άλλους παλιούς μετόχους. Το όλον από παλιούς μετόχους, συγκεντρώθηκαν μόλις γύρω στα 24 με 25 εκατ. Η διαφορά ως το 34,7 εκατ. καλύφθηκε από προεγγραφές, δηλαδή νέους μετόχους. Ο Μ. Σάλλας δεν συμμετείχε στην ΑΜΚ, στάση που αποδίδεται στα προβλήματα εκπροσώπησης στη διοίκηση της τράπεζας, κάτι το οποίο κατά το περιβάλλον του τον καθιστούσε κύριο μεν, αλλά παθητικό μέτοχο της Παγκρήτιας. Μετά τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη το παιχνίδι της Παγκρήτιας ανοίγει ξανά με στόχο να βρεθεί κάποιος / κάποιοι που θα εισφέρουν τα 64 εκατ. που λείπουν από την αύξηση. Επιμύθιο: Άρα, ούτε την προδοσία (της διοίκησης) αγάπησε κανείς, ούτε όμως και τους δύο προδότες.

Η πανδημία γονάτισε (και) το Yolenis

-Δεν ξέρω αν ισχύουν ή όχι οι φήμες που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά για κάποιες ιδιοκτησιακές αλλαγές στο γνωστό πολυκατάστημα ελληνικών τροφίμων Yolenis, αλλά ούτως ή άλλως τα νέα για τη γνωστή επιχείρηση που βρίσκεται στην αρχή της Σόλωνος δεν λες ότι είναι και τα καλύτερα. Κατ΄ αρχήν, περιμένουμε την απόφαση του Πρωτοδικείου όπου συζητήθηκε η συμφωνία εξυγίανσης που συγκέντρωσε τη σύμφωνη γνώμη του 64,2% των πιστωτών. Οσον αφορά τον ισολογισμό 2021 της Yolenis, τα νούμερα “μιλάνε”: καθαρή θέση -3 εκατ., οι συσσωρευμένες ζημίες φτάνουν τα 4 εκατ., οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τα 2 εκατ., ενώ οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις το 1,56 εκατ. Ο τζίρος στις 589.000 ευρώ και οι καθαρές ζημίες στις 302.748 ευρώ.

Ρεύμα σε 500.000 νοικοκυριά από ΑΠΕ

-Τη νέα εταιρία της Motor Oil στις ΑΠΕ, τη MORE, παρουσίασε χθες η διοίκηση του ομίλου δια του αναπληρωτή CEO και Οικονομικού Διευθυντή Π. Τζαννετάκη από κοινού με τα στελέχη της MORE. Η εκδήλωση συγκέντρωσε ενδιαφέρον αλλά και αρκετούς επίσημους καθώς ήταν εκεί μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, η ΓΓ Ενέργειας Α. Σδούκου, ο CEO της ΔΕΗ Γ. Στάσης, ο Πρόεδρος της ΤΙΤΑΝ και του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλος και αρκετοί άλλοι επιχειρηματίες. Από την οικογένεια Βαρδινογιάννη δεν παραβρέθηκε κάποιο μέλος. Όπως ανέφερε ο ΓΔ της νέας εταιρίας του ομίλου Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά της ΑΝΕΜΟΣ από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η MORE θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 1 γιγαβάτ, ικανή να τροφοδοτήσει με ενέργεια 500.000 νοικοκυριά. Επίσης έχει σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ένα χαρτοφυλάκιο από έργα 2,2 γιγαβάτ με EBIDTA 130 εκατ. ευρώ

Γκάζι από Αlpha Bank στον τουριστικό κλάδο

-Πατάει γκάζι η Αlpha Bank στις χρηματοδοτήσεις και ειδικά προς τον τουριστικό κλάδο. Ξενοδοχείο στη Σέριφο ήταν και το πρώτο δάνειο προς μικρή επιχείρηση που δόθηκε στην Ελλάδα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εκταμίευσε η τράπεζα στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Συγκεκριμένα, ήταν ένα δάνειο 900.000 ευρώ, προς την εταιρεία Spyridakos Group ΙΚΕ για επενδυτικό της σχέδιο αγοράς κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού ξενοδοχείου στη Σέριφο, με παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση καθώς και αγοράς ηλεκτροκίνητου οχήματος για τη μεταφορά επισκεπτών. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 1,127 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης ( 563,7 χιλιάδες), 30% από την Alpha Bank ( 338,2 χιλιάδες) και 20% μέσω ίδιας συμμετοχής. Σημειώστε πως η Αlpha Bank εστιάζει στις μεγάλες τουριστικές αγορές της χώρας και για παράδειγμα στη Ρόδο, όπου βρέθηκε αυτές τις ημέρες η διοίκηση της τράπεζας, έχει το 40% των χρηματοδοτήσεων σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Είναι σοβαρή η κρίση, αδέλφια. Μόνο 16 Ferrari πήραμε

-Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, τους πρώτους 9 μήνες του έτους οι Έλληνες αγόρασαν 16 Ferrari (μερικές μεταχειρισμένες), 11 Lamborghini και μόλις 96 νέα TESLA. Υποθέτω ότι αναστενάζουν οι καφετέριες (και τα μοντέλα) στη Γλυφάδα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το ηγετικό δίδυμο στις κατασκευές

Γ. Συριανός, ο επικεφαλής του κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αποτελεί την κεντρική και μόνιμη επιλογή του ομίλου και δεν πρόκειται για μεταβατικού χαρακτήρα ανάθεση καθηκόντων. Ο Γ. Συριανός πλαισιώνεται και από τον Γενικό Διευθυντή Κατασκευών Απόστολο Τζαβέλλο που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή το καλοκαίρι, μου διευκρίνισε πηγή που γνωρίζει καλά και από πρώτο χέρι τις εξελίξεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Προσέθεσε μάλιστα πως ο Τζαβέλλος έχει εργαστεί στο παρελθόν για τον όμιλο Βαρδινογιάννη και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οπότε το νέο ηγετικό δίδυμο στο κατασκευαστικό τμήμα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι κατ΄ αρχήν ο έμπειρος Συριανός, με δεύτερο βιολί τον Τζαβέλο.

Υψηλά καθήκοντα στην IOSCO για Β. Λαζαράκου

-Την επόμενη εβδομάδα η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής (European Regional Committee-ERC) στο Διοικητικό Συμβούλιο του IOSCO, του διεθνούς οργανισμού για τις ΕΚ. Η Β. Λαζαράκου είναι ταυτόχρονα και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών (ΕSMA). Λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών της στο εξωτερικό η πρόεδρος της ΕΚ αποφάσισε να μη συμμετάσχει το νέο ΔΣ του Συνεγγυητικού, θέση την οποία κατέλαβε μετά από πρότασή της, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νατάσα Στάμου. Χθες, με επιστολή της η Β. Λαζαράκου ευχαρίστησε το απερχόμενο ΔΣ και συνεχάρη τη νέα διοίκηση του Συνεγγυητικού.

Και νέο κτίριο γραφείων στο «Δαχτυλίδι» της Κηφισίας

-Συνωστισμός για γραφεία στο Μαρούσι, όπου επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που θέλει κτίριο γραφείων σε ιδιόκτητο ακίνητο στο δαχτυλίδι της Αττικής Οδού επί των οδών Λ. Κηφισίας, Διστόμου, Αλαμάνας και Αττικής Οδού. Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση μέσω αντιπαροχής του ακινήτου είναι εκτιμώμενης αξίας 20,29 εκατ. ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α. 24%), ενώ ο προηγούμενος ματαιώθηκε λόγω τεχνικού προβλήματος και αδυναμίας στην ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής προσφορών και κατόπιν σχετικής οδηγίας του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων). Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίσθηκε η 15/11/2022, ενώ η ηλεκτρονική αποσφράγιση θα γίνει στις 21/11/2022. Το ποσοστό αντιπαροχής στο ΤΕΕ φτάνει το 35,45%, με τη συγκεκριμένη μέθοδο να επιλέγεται και λόγω της ελκυστικότητας του σημείου για τον κατασκευαστή. Η αξιοποίηση των όρων δόμησης στο μέγιστο οδηγεί σε επιφάνεια δόμησης 20.598 τ.μ. (εκ των οποίων υπόγεια 10.468 τ.μ.) για το κτίριο που θα είναι ενεργειακής κλάσης Α+. Ο ανάδοχος θα αναλάβει με δικές του δαπάνες την κατασκευή του κτιρίου γραφείων, τμήμα του οποίου θα παραχωρηθεί στο ΤΕΕ, όπως και τμήμα από τις 310 θέσεις στάθμευσης που θα δημιουργηθούν στους υπόγειο.

Μέτοχοι ζητούν ενημέρωση για το distress deal της Προοδευτικής

-«Σκόνη» σηκώθηκε μεταξύ των μετόχων της Προοδευτικής για τη συμφωνία χρηματοδότησης που έκλεισε η διοίκηση με την LDA Capital Group. Η συμφωνία προβλέπει χρηματοδότηση σε βάθος τριετίας έως 20 εκατ. ευρώ για την Προοδευτική μέσω σταδιακών αυξήσεων κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση. Ωστόσο, μέτοχοι ζήτησαν να δοθεί περισσότερο φως στη συμφωνία και έτσι στην έκτακτη γενική συνέλευση της κατασκευαστικής εταιρείας -που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας- αιτήθηκαν να περιληφθεί το θέμα στην ημερήσια ατζέντα. Οπότε αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση της νέας διοίκησης υπό τον Γιώργο Κοντολάτη για τη συμφωνία με τον αμερικανικό όμιλο εναλλακτικών επενδύσεων, αλλά και για τη στρατηγική στροφή της Προοδευτικής στις ΑΠΕ και στις πράσινες ενεργειακές λύσεις.

Νέα επένδυση της Δάιος στα πλαστικά

-Μετά τα ξενοδοχεία έφθασε η ώρα η Δάιος να ενισχύσει την παραδοσιακή της δραστηριότητα, αυτή της παραγωγής πλαστικών για αγροτικές εφαρμογές και σωλήνων. Στόχος είναι να υλοποιηθεί επένδυση για την επέκταση μηχανολογικού εξοπλισμού με σκοπό την αύξηση δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής πλαστικών της εταιρίας. Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί με ίδια και δανειακά κεφάλαια και για τον λόγο αυτόν η εισηγμένη θα αιτηθεί την υπαγωγή της στον αναπτυξιακό νόμο.

Η Eurobank ψάχνει Broker και η PwC στελέχη

-Επειδή η στήλη, εκτός από μεσιτείες ακινήτων, ασχολείται και με το head hunting, να σας πούμε πως η Eurobank Equities ψάχνει για Junior Broker for International Equities & Derivatives, αλλά και η PwC αναζητά προσωπικό για σειρά θέσεων. Παρεμπιπτόντως, προ ημερών στην Αθήνα βρέθηκαν περισσότερα από 400 ανώτατα στελέχη της PwC από την περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA) για την ετήσια συνάντηση της ηγετικής ομάδας και υποδοχής των νέων Partners του δικτύου της PwC.

Μυστηριώδης δάκτυλος στο ΥΠΑΝ

-Καταδρομική επιχείρηση του Θάνου Αγγελάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Άγνωστος δάκτυλος στο υπουργείο αφαίρεσε από τον νέο αναπτυξιακό νόμο τις επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή για τις πτηνοτροφικές εταιρίες. Το περίεργο είναι ότι η αλλαγή έγινε ενώ είχε εγκριθεί και υπογραφεί, γεγονός που κίνησε υποψίες πως πίσω από την αιφνίδια εξαφάνιση εξυπηρετούνταν συμφέροντα εταιριών συμβούλων. Παρενέβη ο Θ. Αγγελάκης στο ΥΠΑΝ απειλώντας να παραιτηθεί από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση του κλάδου, βρίσκοντας σύμμαχο την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ, που αμέσως το μάζεψε.

Παντός καιρού...

-Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, χρηματιστηριακή εταιρεία Euroxx εκμεταλλεύεται την επενδυτική αδράνεια των ημερών και με προσεκτικές διακριτικές (απολύτως φθηνές) κινήσεις ανεβάζει την αποτίμησή της. Σήμερα η Euroxx αξίζει στο Χρηματιστήριο περίπου 44 εκατ. ευρώ, έχοντας πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό άλμα +13,85% σε μια βδομάδα ή, αν προτιμάτε, +157,39% σε έναν μήνα. Η εκπληκτική αυτή άνοδος πραγματοποιείται με συναλλαγές 1.000 έως 5.000 ευρώ ημερησίως, δηλαδή με 300 έως 1.000 μετοχές την ημέρα. Σήμερα η μετοχή αξίζει κάτι λιγότερο από 3 ευρώ. Προφανώς αυτοί που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τη μετοχή έχουν τον σκοπό τους, επειδή πολλά ακούγονται αυτές τις μέρες, για εξαγορές, συγχωνεύσεις, απορροφήσεις χρηματιστηριακών εταιρειών.