-Χαίρετε, βαδίζουμε ολοταχώς προς τα Χριστούγεννα με την κοινή γνώμη να… ξαναμένει άναυδη από ένα ακόμα απεχθές κοινωνικό θέμα που αποκαλύπτεται λίγες μόνο ημέρες μετά την υπόθεση παιδεραστίας του Κολωνού, τις καταγγελίες για φρικώδεις πράξεις στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Κιβωτού του Κόσμου. Εγώ εισαγγελέας δεν είμαι, αλλά θέλω να παρατηρήσω δυο πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Όταν την προηγούμενη Πέμπτη κυκλοφόρησε το θέμα της κατάθεσης του νεαρού στην αστυνομία (τώρα είναι 19 ετών) περί σεξουαλικών κακοποιήσεων, ξυλοδαρμών κ.λπ. και αφού ένας ολόκληρος φάκελος είχε διαβιβασθεί στην Εισαγγελία Αθηνών από την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη με δέκα σοβαρές παρόμοιες καταγγελίες, ο πατήρ Αντώνιος… έκανε τον ανήξερο για το ποιoν αφορούν αυτές οι καταγγελίες, αλλά και η κατάθεση του νεαρού. Όλη η δημοσιογραφική και η πολιτική πιάτσα «βούιζε» ότι οι περισσότερες καταγγελίες και ειδικά η κατάθεση του νεαρού πρώην τροφίμου της Κιβωτού (τώρα έφυγε) φωτογραφίζει αυτόν, αλλά ο ίδιος έλεγε κάτι περί… διερευνήσεως των κατηγοριών κ.λπ. Αλήθεια, πώς αντιδρά κάποιος που ακούει «ψεύδη και συκοφαντίες» τέτοιου μεγέθους να εκτοξεύονται, δεν πάει κατευθείαν με έναν δικηγόρο στις Αρχές να τις αντικρούσει; Το δεύτερο είναι ότι οι καταγγελίες δεν είναι μία, αλλά περί τις δέκα και αφορούν ασέλγεια οι τρεις και βία οι υπόλοιπες 6-7. Σαν πολλές δεν σας φαίνονται; Ας περιμένουμε ασφαλώς τους δικαστές και την αστυνομία, αυτοί ξέρουν, έχουν εμπειρία και φυσικά δεν υπάρχει από πουθενά καμία διάθεση συγκάλυψης γιατί ο πατήρ Αντώνιος... φωτογραφιζόταν με πολιτικούς, μην τρελαθούμε κιόλας… Επίσης, ένα θέμα είναι πώς θα συνεχιστεί απρόσκοπτα το ανακριτικό έργο όταν ο ύποπτος για την τέλεση τέτοιων αδικημάτων βρίσκεται ακόμα στη θέση του;

Το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώνεται συνεχώς

-Το θέμα πάντως απασχολεί σφόδρα το ΜΜ και σήμερα αναμένεται να λάβει επίσημη ενημέρωση από τις Αρχές ο ίδιος ο Μητσοτάκης, θα υπάρξει και συνάντηση με την αρμόδια υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, όποτε και θα δρομολογηθούν κινήσεις που αφορούν το Δημόσιο. Θλιβερή ιστορία, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Το λογισμικό που τα κάνει όλα και συμφέρει…

-Τώρα φαίνεται ότι αυτά τα λογισμικά αποδεικνύονται χρυσάφι, τα κάνουν όλα και συμφέρουν. Πρώτον, λειτουργούσαν λέει από το 2013, εποχή που στα whatsapp δεν μιλούσαν ούτε τα παιδιά μας, έπειτα απ’ ό.τι... ακούω (σχήμα λόγου, ε...) βάζουν φωτιές (στο Μάτι) κατά τον Πολάκη, αλλά και σώζουν ζωές εντοπίζοντας το στίγμα κινητών που θεωρητικά έπρεπε να παρακολουθούσαν από πριν. Όπως… λογικά της συζύγου ενός άγνωστου τότε (το 2017) μελλοντικού στελέχους της ΝΔ, του Πιερρακάκη. Αλήθεια, πόσο απελπισμένοι είναι οι τύποι να γράφουν τέτοιες μπούρδες για μια δραματική υπόθεση, όπως αυτή της οικογένειας Πιερρακάκη στο Μάτι; Τέλος, παρεμβαίνουν στα πληροφοριακά συστήματα και αλλάζουν αποτελέσματα εσωκομματικών εκλογών γιατί ο Μεϊμαράκης η αρχηγάρα... υπάλληλος του «Ραφήνα», πήγαινε σφαίρα για να κερδίσει την ηγεσία της ΝΔ και τον έφαγε με παρέμβαση το μυστήριο λογισμικό (εδώ βελάζω). Μιλάμε για τέτοια τερατολογία που και να υπάρχει σ’ όλα αυτά μέγεθος αλήθειας (στο θέμα των παρακολουθήσεων εννοώ) του… αλλάξανε τα φώτα και το κατέστησαν ένα grotesque story που έρχεται γάντι και ευνοεί την κυβέρνηση.

«Κρυφό χαρτί» οι συντάξεις

-Μέσα σε όλα αυτά ο μηδενισμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και η επιτάχυνση του ρυθμού έκδοσης συντάξεων δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί μεγάλη επιτυχία που θα μετρήσει στην κοινωνία τους επόμενους μήνες. Πίσω από αυτή βρίσκεται η αγαστή και στενή συνεργασία μεταξύ δύο δημοσίων φορέων αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Ειδικά για τις συντάξεις του Δημοσίου, χρειάστηκε να αναλάβουν δράση και οι άνθρωποι της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, με Γ.Γ. τον καθηγητή Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, όπου μαζί με τον ΕΦΚΑ κατάφεραν να αυτοματοποιήσουν την όλη διαδικασία. Δημιουργήθηκαν, δηλαδή, ειδικά λογισμικά που αποφεύγουν την παρέμβαση ανθρώπου - χειριστή για την έκδοση σύνταξης, ενώ το software αντιμετωπίζει περισσότερους από 65 συνδυασμούς περιπτώσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχική απόφαση έως την υλοποίηση του πρότζεκτ πέρασαν μόνο 10 μήνες. Σήμερα το 75% των νέων συντάξεων εκδίδεται αυτόματα και το υπόλοιπο περιπτώσεις 25% αφορά κυρίως λάθη δεδομένων.

Ο υπόγειος πόλεμος ΣΜΕΧΑ - ΕΧΑΕ

-Τελικά δεν βρέθηκε κοινός τόπος συνεννόησης μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών του ΣΜΕΧΑ και του CEO της ΕΧΑΕ Γιάννου Κοντόπουλου. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν δέχθηκε κανένα από τα επιχειρήματα του ΣΜΕΧΑ και τους ανακοίνωσε ότι σε 4 μήνες θα διακόψει τη λειτουργία της πλατφόρμας x-NET. Η x-NET άνοιγε ένα παράθυρο για τους πελάτες των μικρών χρηματιστηριακών εταιρειών, στις αγορές του εξωτερικού, με την αξιοπιστία και την ασφάλεια της ΕΧΑΕ. Οι μεγάλες και οι τραπεζικές χρηματιστηριακές εταιρείες συνεργάζονται ήδη με μεγάλες τράπεζες και πλατφόρμες του εξωτερικού. Οι μικρότερες ΑΧΕΠΕΥ όμως πρέπει τώρα να βρουν συνεργάτες που όχι μόνο να προσφέρουν πρόσβαση στο εξωτερικό αλλά -κυρίως- ασφάλεια για τα λεφτά των πελατών τους. Ο Γιάννος Κοντόπουλος, μετά την πολύωρη συζήτηση, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να διατηρήσει και να αναβαθμίσει αυτή την «ερασιτεχνική» και «μη προσοδοφόρο» δραστηριότητα.

Υπογράφεται η πώληση του ακινήτου της ΤτΕ στον εφοπλιστή Μπακολίτσα

-Θυμάστε εκείνη την υπόθεση με το ακίνητο της ΤτΕ στον Πειραιά όπου στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών έγιναν έξω φρενών με τον συνάδελφό τους Βασίλη Μπακολίτσα, καταλογίζοντάς του «inside information» στον διαγωνισμό; Μέσα στην εβδομάδα λοιπόν υπογράφεται η συμφωνία μεταβίβασης του ακινήτου της ΤτΕ στη «ΡΕΤΑΣ» (ακρωνύμιο από τα ονόματα των γονιών του εφοπλιστή) που πλειοδότησε στον διαγωνισμό της Τράπεζας. Ο Μπακολίτσας προσέφερε 900.000 ευρώ περισσότερα (4,25 εκατ.) από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών που το διεκδικούσε για να στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της και να δημιουργήσει βιβλιοθήκη, συνεδριακό Χώρο και πινακοθήκη. Η απόσταση των δύο προφορών ήταν φυσικά σημαντικά μεγάλη και στην ΤτΕ είχαν κάθε λόγο να δηλώνουν ικανοποιημένοι με το τίμημα που εξασφάλισαν. Σημειώστε ότι η ΡΕΤΑΣ έχει πολυετή κατασκευαστική δραστηριότητα και εμπειρία αξιοποίησης ακινήτων.

Ο Μυτιληναίος στα Άσπρα Σπίτια και ο Μητσοτάκης στην Πάτρα

-Την ερχόμενη Τετάρτη θα παρουσιάσει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος την πρωτοβουλία smart cities στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, ένα πρωτοποριακό πρότζεκτ για το οποίο δούλεψαν αρμονικά τον τελευταίο χρόνο όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς του ομίλου (μεταλλουργία, ηλεκτρική ενέργεια, βιώσιμη ανάπτυξη). Την ίδια μέρα μαθαίνω ότι ο Πρωθυπουργός θα περιοδεύει στην Ολυμπία Οδό. Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνει επίσκεψη στο εργοτάξιο της AVAX στην παράκαμψη της Πάτρας (περιοχή Καμίνια) και αν κρίνω από το timing (βλέπε προεκλογική περίοδος) η επίσκεψη έχει τον συμβολισμό της. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι η παραχώρηση του οδικού άξονα θεωρείται σήμερα από τις αποδοτικότερες μεταξύ των αυτοκινητοδρόμων, καθώς η κυκλοφορία έχει επιστρέψει στα προ covid επίπεδα, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένας δρόμος εξίσου ελκυστικός μετά το «θαύμα» της Αττικής Οδού.

Στα μαρμαρένια αλώνια της Καλαμάτας

-Για ένα πολύ μεγάλο έργο, αυτό της παραχώρησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας, ετοιμάζονται να αναμετρηθούν ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας. Η διαγωνιστική διαδικασία του Υπερταμείου είναι σε εξέλιξη και ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί από κατασκευαστικούς ομίλους, εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχειακούς ομίλους κ.ά. Το πολύ ενδιαφέρον είναι τα σχήματα που θα διεκδικήσουν το έργο, καθώς ακούγονται πολλά για συμμαχίες-έκπληξη. Ο βασικός στόχος μέσω της παραχώρησης είναι η αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και επέκταση των υποδομών του αεροδρομίου και ιδίως του κτιρίου επιβατών (terminal). Με τη Μεσσηνία να πηγαίνει τουριστικά «σφαίρα», το Υπερταμείο προβλέπει πως το αεροδρόμιο Καλαμάτας θα προσεγγίσει τους 500.000 επιβάτες πολύ νωρίτερα από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Η επένδυση της Microsoft προχωρά με ορίζοντα το 2025

-Το πλήρες πλάνο της Microsoft για τη μεγάλη επένδυση των data centers που θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2025 στα Μεσόγεια της Αττικής αποκαλύπτει η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα του Data Center Region ανέρχεται σε βάθος 10ετίας κοντά στο 1 δισ. ευρώ (980 εκατ.) και θα αφορά το κεντρικό στα Σπάτα και δύο ακόμη στο Κορωπί που θα βρίσκονται σε διαρκή σύνδεση μεταξύ τους, καθώς και παράπλευρα οικονομικά οφέλη. Η επένδυση θα χρησιμοποιεί 100% πράσινη ενέργεια (ΑΠΕ) και συνολικά θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως μαζί με αντίστοιχες επενδύσεις βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των data centers.

Γιατί βιάζεται o Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

-Συνήθως όταν μία εισηγμένη επιταχύνει τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της, κάτι καλό θα έχει να πει στην αγορά. Η Ideal Holdings ανακοινώνει σήμερα αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης τα αποτελέσματα 9μήνου τα οποία προφανώς θα είναι ενισχυμένα από την πώληση της εταιρείας 3 Cents στην Coca Cola. Οι μέτοχοι της Ideal Holdings περιμένουν να ακούσουν πότε θα διανεμηθεί η επιστροφή κεφαλαίου 0,12€/μτχ που έχει ήδη ανακοινώσει η διοίκηση. Σημαντικό όμως είναι να δούμε πόσα λεφτά έχει διαθέσιμα στο ταμείο της η Ideal μετά την εξαγορά της Byte και ποια είναι τα μελλοντικά της σχέδια. Πάμε τώρα και στις υπόλοιπες εισηγμένες αφού έντονη κινητικότητα σε επίπεδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων θα έχουμε αυτή την εβδομάδα, καθώς 9μηνο θα ενημερώσουν οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Fourlis, ΔΕΗ, Εpsilon Net, Quest, Motor Oil και Lamda Development. Σημειώστε όμως πως την ερχόμενη Πέμπτη 24 Νοεμβρίου η Wall Street θα είναι κλειστή λόγω της αργίας των Ευχαριστιών.

Η απογείωση του Γρύλου

-Σε κομβική χρονιά αποδείχθηκε το 2021 για τον Όμιλο Aviareps του Γιάννη Γρύλου, ο οποίος ελέγχει την αεροπορική Sky express και μια σειρά άλλων εταιρειών. Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δείχνουν τον κύκλο εργασιών στα 202,82 εκατ. ευρώ, έναντι 93,3 εκατ. ευρώ (+117,37 %), ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 74,22 εκατ. ευρώ, έναντι 15,14 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς λόγω των επενδύσεων (κυρίως σε νέα αεροσκάφη) υπήρξε και αύξηση των υποχρεώσεων κατά 80,64%, στα 147,9 εκατ. ευρώ (από 81,88 εκατ.). Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι το προσωπικό του ομίλου αυξήθηκε κατά 773 άτομα, στα 2.811 από 2.038 στα τέλη του 2020. Όσον αφορά τις εκτιμήσεις της διοίκησης για τις επιπτώσεις των κρίσεων, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος μέλος της Ε.Ε. που παρουσίασε θετικό πρόσημο στην εξέλιξη των πτήσεων και την τουριστική κίνηση σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία μέχρι τον Αύγουστο του 2022, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2022.

Στην Εθνική Χρηματιστηριακή o Β. Καρανίκας

-Μεταγραφή αεροδρομίου για την Εθνική Χρηματιστηριακή που πήρε ως επικεφαλής ανάλυσης για μετοχές (Head of Equity Research) τον Βαγγέλη Καρανίκα από την Euroxx, με προϋπηρεσία -μεταξύ άλλων- στην HSBC και την IDC.