-Χαίρετε, με όλον τον σεβασμό προς τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες μαθαίνω ότι εξανέστησαν γιατί τα media έσπευσαν να «βγάλουν» το θέμα της «Κιβωτού του Κόσμου»: είστε βέβαιοι ότι μέσα σε τρεις ημέρες από τότε που «έσκασε» στα Μέσα Ενημέρωσης το θέμα θα έτρεχε και θα εξελισσόταν τόσο ραγδαία ώστε να αποκαλυφθεί; Καλό ή κακό έκανε στην εξέλιξη της υπόθεσης η αποκάλυψη της κατάθεσης του εφήβου κατά του πατέρα Αντωνίου (και της τόσο… γλυκιάς συζύγου του); Μήπως όλη αυτή η υπόθεση, κυρίως στο ζήτημα της χρήσης βίας στις Δομές, σοβούσε εδώ και χρόνια και καταγγέλθηκε αρκετές φορές και έπρεπε να γίνει πρώτο θέμα στα media για να ξεσκεπαστεί; Ας μην πυροβολούμε τα media συνεχώς λοιπόν, γιατί καμιά φορά προκύπτει (απ’ αυτά) και κάτι καλό. Αυτά…

Αύριο οι τράπεζες επιστρέφουν κεφάλαια στην ΕΚΤ

-Να ξεκινήσω σήμερα τα νέα της αγοράς, από τα πιο σοβαρά. Σήμερα 22 Νοεμβρίου η ΕΚΤ κλείνει τη δίοδο των φθηνών δανείων (TLTROs) που έδινε προς όλες τις τράπεζες και τα οποία είχαν αξιοποιήσει πλήρως οι ελληνικές τράπεζες αντλώντας ρευστότητα της τάξης των 50 δισ. ευρώ. Συνεπώς, από αύριο Τετάρτη 23 Νοεμβρίου άλλες ελληνικές τράπεζες θα διακόψουν τις συμβάσεις και θα επιστρέψουν άμεσα τη ρευστότητα στην ΕΚΤ και άλλες θα τις διατηρήσουν προκειμένου να συνεχίσουν να βελτιώνουν τους δείκτες ρευστότητας. Η ουσία είναι ότι με την απόφαση της ΕΚΤ για τα TLTROs, οι τράπεζες χάνουν μια πηγή εύκολων εσόδων που ενίσχυε την κερδοφορία τους.

Λευκός καπνός στο ΔΣ της Atticabank - Σύμβουλοι για τα δάνεια

-Κατά τα λοιπά τραπεζικά, η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη μας έρχεται από την Τράπεζα Αττικής. Όσοι λοιπόν ανησυχούσατε για το μέλλον της ΑΜΚ τώρα μπορείτε να ησυχάσετε, διότι το ΔΣ της Τράπεζας Αττικής επέλεξε τη 17η Νοεμβρίου, μια ημέρα που ταυτίζεται με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, για να γεφυρώσει τις διαφορές και να αποφευχθεί ένα μπάχαλο που θα ταρακουνούσε για τα καλά την τραπεζική αγορά. Συγκεκριμένα, το ΔΣ της τράπεζας συμφώνησε να ορίσει συμβούλους οι οποίοι θα καταρτίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Αττικής για τα δανειακά της χαρτοφυλάκια καθώς και την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού πλάνου της τράπεζας. Οι σύμβουλοι επελέγησαν, οπότε συντόμως και με σύγκληση όλων των μετόχων θα έχουμε  τον οδικό χάρτη που ευελπιστούμε να θέσει την Atticabank σε νέα υγιή τροχιά.

Από την HSBC η επόμενη ημέρα της Παγκρήτιας

-Όσον αφορά την Παγκρήτια Τράπεζα προχωρεί κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα το σχέδιο συγχώνευσης με την ελληνική HSBC. Σημειώστε πως οι Δ. Μπάκος, Γιαν. Καυμενάκης και Α. Εξάρχου προσβλέπουν για την επόμενη ημέρα στο στελεχιακό δυναμικό της HSBC. Όσον αφορά την Τράπεζα Χανίων το θέμα είναι ανοικτό καθώς οι νέοι μέτοχοι θέλουν να εξασφαλίσουν 100% τα συμφέροντά τους στην Παγκρήτια Τράπεζα.

Αlpha Bank: Μετά το Λονδίνο, η Γενεύη

-Εκστρατεία επαναπατρισμού Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό ξεκίνησε ο CEO της Alpha Bank Β. Ψάλτης και για αυτό διοργάνωσε σχετική ημερίδα στο Λονδίνο. Πάνω από 200 Έλληνες που εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολούθησαν τις εργασίες και στη συνέχεια συνομίλησαν με τα στελέχη της τράπεζας, καθώς ειδικά για αυτόν τον λόγο βρέθηκε στο Λονδίνο σχεδόν όλη η Εκτελεστική Επιτροπή της Alpha Bank. H τράπεζα ετοιμάζει και μια δεύτερη ανάλογη εκδήλωση που θα γίνει αυτή τη φορά στη Γενεύη, ενώ το ενδιαφέρον είναι πως δεν απευθύνεται μόνον σε ελληνικά ταλέντα με εμπειρίες από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και σε στελέχη από άλλους τομείς, όπως π.χ. ο τεχνολογικός, που μπορούν ενταχθούν στο δυναμικό της Alpha Bank ώστε ο επαναπατρισμός να γίνει στοιχείο ενίσχυσης της αποδοτικότητας.

Η Πειραιώς αναβαθμίζει τη winbank

-Αναβάθμιση της winbank (τη χρειαζόταν, είναι η αλήθεια) δηλαδή της ψηφιακής πύλης για το e-banking της ετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς και σύντομα θα παρουσιάσει τη νέα μορφή. Το μάθαμε από τη χθεσινή ομιλία του Χ. Μεγάλου σε φόρουμ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Επίσης, μάθαμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς δαπανά κάθε χρόνο 90 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση των συστημάτων της και δημιουργία νέων υποδομών και πως σε 2-3 χρόνια οι τραπεζικές υπηρεσίες θα είναι στο cloud και για αυτό η τράπεζα εκπαιδεύει ήδη εργαζόμενους.

Το καβγαδάκι Κούτρα-Σουρέτη (και τα νέα καθήκοντα)

-Κι αφήνω τις τράπεζες για να περάσω στις κατασκευές που προσφέρουν περισσότερο thrill και ξεκινώ αμέσως με το αγαπημένο μου, δηλαδή ένα... καβγαδάκι. Κι όχι ένα οποιοδήποτε, αλλά μεταξύ δύο επιχειρηματιών του κατασκευαστικού κλάδου και μάλιστα σε κοινωνική εκδήλωση. Το γεγονός συνέβη την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια κοινωνικής συνάθροισης σε κατοικία των Βορείων προαστίων. Στο ίδιο σαλόνι βρέθηκαν ο γερόλυκος των κατασκευών Δ. Κούτρας με τον Π. Σουρέτη που είναι έτοιμος να ξεκινήσει μια δεύτερη ζωή ως κατασκευαστής. Φυσικό ήταν οι δυο τους, που έχουν συνυπάρξει επιχειρηματικά κάτω από τη ίδια επιχειρηματική στέγη, να ξεκινήσουν να κουβεντιάζουν τα δικά τους. Αλλά τελικά η συζήτηση δεν τους βγήκε σε καλό, καθώς η πίεση ανέβηκε, οι τόνοι σηκώθηκαν, η μια λέξη έφερε την άλλη και ξέσπασε η σύγκρουση. Την εκτόνωση έφερε ο Δ. Κούτρας, που αποχώρησε από το σπίτι δίνοντας τέλος στην αντιπαράθεση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι για το καυγαδάκι (άλλωστε την αιτία λίγο - πολύ τη φανταζόμαστε όλοι), οπότε να προσθέσω για τη δεύτερη ζωή του Π. Σουρέτη στις κατασκευές, πως το αργότερο ως το τέλος του χρόνου, θα ανακοινωθεί ότι ο Π. Σουρέτης αναλαμβάνει καθήκοντα μη εκτελεστικού Αντιπροέδρου στον όμιλο της ΓΕΚ TEΡNA.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Στ. Κωνσταντάς

-Κι αφού ήρθε η συζήτηση σε μετακινήσεις στελεχών και νέες θέσεις, σημειώστε πως μεγάλη πόρτα ετοιμάζεται να διαβεί ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής Σταύρος Κωνσταντάς, ο οποίος θα αντικατασταθεί από το νέο έτος με στέλεχος από το εξωτερικό. Ο Στ. Κωνσταντάς θα αναλάβει επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος, αναλαμβάνοντας τη θέση που κατέχει σήμερα η Ι. Σεληνιωτάκη.

Η Morgan Stanley (μας είδε παραλήδες) και... μας αγάπησε

-Λίγες ημέρες πριν από το πρώτο «Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο» του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Morgan Stanley (θα πραγματοποιηθεί 28 & 29 Νοεμβρίου στο Λονδίνο) η αμερικανική επενδυτική τράπεζα έσπευσε να ανεβάσει σημαντικά τον πήχη για τις ελληνικές τράπεζες. Aναβαθμίζει τη μετοχή της Πειραιώς σε overweight με σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου στα 1,96 ευρώ (από 1,28 ευρώ προηγουμένως), για τη Eurobank ο στόχος είναι στα 1,38 ευρώ (από 1,06 ευρώ) και παραμένει equalweight στην Alpha Bank με τον πήχη στο 1,34 ευρώ, αν και βλέπει μια πιο «συναρπαστική» ανταμοιβή κινδύνου από ό,τι στην Πειραιώς. Αν αναρωτηθήκατε γιατί λείπει σύσταση για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, υπάρχει restriction γιατί η MS ήταν σύμβουλος στη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όσο για την οικονομία μας, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα κάνει λόγο για ανάκαμψη των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών, με τους οικονομολόγους της να αναμένουν σχετική ανθεκτικότητα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πλήρης, δηλαδή, μεταστροφή από την προ ολίγων ημερών έκθεση της MS στην οποία έβλεπε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα όχι το 2023, αλλά το 2024.

Α... ρε ZeniΘ, το μεγαλείο σου

-Στα όρια του εμφράγματος υποθέτω πως πρέπει να έφθασε ο αρθρογράφος της Καθημερινής Πάσχος Μανδραβέλης όταν έλαβε από τη ZeniΘ τον λογαριασμό φυσικού αερίου, τον οποίο και ανάρτησε στο Facebook. Το ποσό που ζητά η ZeniΘ είναι 117.920,26 ευρώ και πρέπει να πληρωθεί μέχρι 6/12/22. Επειδή προφανώς ο Μαδραβέλης δεν έχει κάποια βιομηχανία ή σούπερ μάρκετ για να του έρχονται τέτοιοι λογαριασμοί, συντάσσομαι με το σχόλιο του: Α..ρε ZeniΘ, το μεγαλείο σου.

ΔΕΗ και ΤΙΤΑΝ συζητούν τον λογαριασμό του ρεύματος

-«Εποικοδομητικός και σύντομα παραγωγικός» χαρακτηρίζεται από τους συμμετέχοντες ο διάλογος που έχει ξεκινήσει η διοίκηση της ΔΕΗ με τη διοίκηση του ΤΙΤΑΝ για να προσδιοριστεί ένα νέο «τιμολόγιο χονδρικής», δηλαδή την τιμή του ρεύματος που πληρώνουν οι πολύ μεγάλοι καταναλωτές, δηλαδή οι ενεργοβόρες δραστηριότητες, όπως η τσιμεντοβιομηχανία, η χαλυβουργία και άλλες μεγάλες βιομηχανίες. Κάποιοι θεωρούν πως η φόρμουλα στην οποία θα καταλήξουν ΔΕΗ και ΤΙΤΑΝ, θα εφαρμοστεί και στους υπόλοιπους πολύ μεγάλους καταναλωτές.

Τα... πετροδολάρια έφθασαν στην ΕΧΑΕ

-Μπορεί να μην το έχετε ακούσει ή να το θυμάστε, αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει μια μικρή συμμετοχή (ως μέλος κοινοπραξίας) της τάξης του 0,78% στο μετοχικό κεφάλαιο του Boursa Kuwai, δηλαδή στο χρηματιστήριο του Κουβέιτ. Η εξωτική και μάλλον ξεχασμένη επένδυση έχει αρχίσει να αποδίδει και στην ΕΧΑΕ... είδαν τα πετροδολάρια των Αράβων οι οποίοι αποφάσισαν τη διανομή μερίσματος. Έτσι φέτος η ΕΧΑΕ «έγραψε» έσοδα 306 χιλ. ευρώ από την επένδυσή της στο χρηματιστήριο του Κουβέιτ.

Η Motor Oil “βλέπει” το 1 δισ. ευρώ

-Προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη της τάξης του 1 δισ. ευρώ προβλέπουν οι αναλυτές πως θα μας δείξει σήμερα η Motor Oil, με διπλασιασμό του κύκλου εργασιών και έναν εντυπωσιακό συνδυασμό βελτίωσης των περιθωρίων διύλισης με άνοδο της κατανάλωσης καυσίμων.

Η ΔΕΗ και οι προβλέψεις

-Στα αποτελέσματα 9μήνου που θα παρουσιάσει σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, θα καταγράφεται ένα σημαντικό κονδύλι 276 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά στην επιδότηση των λογαριασμών των πελατών της, από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και τον Ιούνιο 2022. Τα λειτουργικά αποτελέσματα θα είναι απολύτως σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις της διοίκησης, δηλαδή 850 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους. Επιπλέον όμως η διοίκηση της ΔΕΗ θα εγγράψει φέτος στον ισολογισμό της ένα εξαιρετικά μεγάλο κονδύλι, ως "προβλέψεις" για μη εξυπηρετούμενους λογαριασμούς. Συνήθως, στις κανονικές εποχές, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που δεν πληρώνονται αντιστοιχούν στο 5% έως 10%. Φέτος όμως το ύψος των λογαριασμών είναι κατά πολύ υψηλότερο, επομένως αντίστοιχα υψηλότερες είναι και οι προβλέψεις…

Ο Σκλαβενίτης στη Renault

-Με την ευκαιρία που είπα για σούπερ μάρκετ, άνοιξε χθες το υπερμάρκετ του Σκλαβενίτη στην Εθνική Οδό, στο σημείο που ήταν η Renault. Είναι το πρώτο που ανοίγει μετά τη συγχώνευση με τον Μαρινόπουλο (και το 33ο συνολικά), διαθέτει χώρο 16.500 τ.μ. και απασχολεί 230 εργαζόμενους.

H μάχη της Κρήτης τέλειωσε με ήττα Πολάκη

-Ολόκληρη την περασμένη Κυριακή, το ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ έσφυζε από κίνηση. Περισσότεροι από 5.000 Κρήτες, επώνυμοι και ανώνυμοι, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, πολιτικοί και απλοί πολίτες, κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας, προσήλθαν για να ψηφίσουν εκπρόσωπο. Προηγουμένως είχαν αυτοπροσώπως νομιμοποιήσει τη συμμετοχή τους στα γραφεία της Παγκρήτιας Ένωσης και είχαν πληρώσει τη συνδρομή τους. Παρά τον ευγενή αγώνα του Παύλου Πολάκη να εκλέξει τους συντρόφους και τις συντρόφισσες της Κρήτης, τελικά πρόεδρος εξελέγη -έπειτα από 32 χρόνια, μία κυρία- η Ρένα Βασιλάκη, Σύμβουλος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, μ’ ένα διοικητικό συμβούλιο που πολύ απέχει από τις επιθυμίες του Π. Πολάκη.