-Χαίρετε, λοιπόν, όπλα, παλάσκες, εφ' όπλου λόγχη-αρμ, έτοιμοι στην κυβέρνηση για την τελική μάχη της πρότασης δυσπιστίας για τα Τέμπη, με όλους τους υπουργούς παρατεταγμένους να υπερασπιστούν το κυβερνητικό έργο κ.λπ. Ακόμα και ο Δένδιας που πήγε βόλτα στο Λονδίνο και μετά ετοιμαζόταν για Κύπρο, πήρε ένα τηλεφωνηματάκι να γυρίσει πίσω και να μιλήσει αυτός στη Βουλή, πριν βεβαίως την ομιλία του πρωθυπουργού.

Αντιπολίτευση-Αχταρμάς

-Τώρα, η αντιπολίτευση συμφώνησε στην πρόταση δυσπιστίας, αλλά αν σταχυολογήσεις μερικές ατάκες στελεχών της μπορείς εύκολα να καταλάβεις ότι η κατάσταση δεν είναι και πολύ σόι μεταξύ τους. Λοιπόν, έχουμε και λέμε: -Κασσελάκης (ΣΥΡΙΖΑ): «Σόου και κοκορομαχία η πρόταση δυσπιστίας» - Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): «Η πρόταση δυσπιστίας θέλει να αναδείξει μια ψευδεπίγραφη αντιπολίτευση». -Π. Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ): Αδειάζει» τον Ν. Φαραντούρη (ΣΥΡΙΖΑ) (που είπε η Ευρωπαία εισαγγελέας να ρίξει την κυβέρνηση): «Οι κυβερνήσεις ανεβαίνουν και πέφτουν από τη θέληση της πλειοψηφίας του λαού». -Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά): «Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την παντελώς ασόβαρη στάση του δίνει πατήματα στην κυβέρνηση για αντιπερισπασμό, για να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Με τις φαιδρές δηλώσεις του προέδρου του για τις εκλογές δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να μην απαντάει σ’ αυτό που είναι το μείζον. Με τις αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις του τη διευκολύνει να λέει ότι αυτό που κάνουμε είναι «σόου και κοκορομαχία αντί να πιέζεται να λογοδοτήσει». -Κουτσούμπας (ΚΚΕ): «Μνημειώδης πρόταση Κασσελάκη για τους διεθνείς παρατηρητές στις επόμενες εκλογές που θα μας σώσουν από τη νοθεία», σημειώνοντας ότι «έδωσε πάσα στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για να εκτρέψει τη συζήτηση από πρόταση δυσπιστίας και όσα αυτή αφορά, στο αν και ποιος αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα». «Δεν ξέρουμε τι να πούμε πια… Το μόνο σίγουρο είναι πως αν δεν υπήρχε ο κύριος Κασσελάκης, τότε ο κύριος Μητσοτάκης θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρει…» . -Ευκλείδης Τσακαλώτος (Νέα Αριστερά): «Η Νέα Αριστερά δεν θεωρεί ότι το κυρίαρχο είναι να πέσει ο Μητσοτάκης». Μια γροθιά…

Η ώρα των υπογραφών για την Εγνατία οδό

-Δεν προλαβαίνουν τις υπογραφές στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Λίγες μέρες μετά την ανακήρυξη της εταιρείας ως προσωρινού μειοδότη στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αύριο το απόγευμα θα υπογράψει και τη σύμβαση παραχώρησης για την Εγνατία οδό. Ο μεγάλος αυτοκινητόδρομος, μήκους 670 χλμ., θα ενισχύσει το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων της κατασκευαστικής για περίοδο 35 ετών. Στο πλαίσιο αυτό είναι θέμα λίγων ωρών η δημοσιοποίηση της νέας τιμολογιακής πολιτικής για τα διόδια της Εγνατίας που θα εκδοθεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Κωστή Χατζηδάκη και Χρήστου Σταϊκούρα. Για τα διόδια θα υπάρξει αναπροσαρμογή στις χρεώσεις από 0,03 λεπτά σε 0,04. Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων τεχνικών έργων για τη βελτίωση του οδικού άξονα, ο παραχωρησιούχος έχει το δικαίωμα να αυξήσει την τιμή του διοδίου σε 0,05 ευρώ ανά χιλιόμετρο προκειμένου να εναρμονιστεί με την τιμολογιακή πολιτική των άλλων οδικών συμβάσεων παραχώρησης.

Το mega-project Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας

-Κινητικότητα καταγράφεται στο mega-project «East to Med Data Corridor» (EMC) το οποίο αποτελεί μέρος των στρατηγικών συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για την εγκατάσταση ενός (υποθαλάσσιου και επίγειου) καλωδιακού συστήματος οπτικών ινών για τη μεταφορά δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία που θα αναβαθμίσει τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Στο project συμμετέχουν το MENA HUB, ο βραχίονας διεθνούς συνδεσιμότητας και Κέντρων Δεδομένων της STC της Σαουδικής Αραβίας, η ΔΕΗ, ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Κύπρου CYTA και η ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA. Πρόσφατα η ΔΕΗ ως μέλος της κοινοπραξίας που συστήθηκε, ξεκίνησε τις διαδικασίες για να παρασχεθούν εμπράγματες εξασφαλίσεις περιουσιακών της στοιχείων στο πλαίσιο χρηματοδότησης για το τμήμα «West Part» του EMC.

Το deal της BIANEΞ

-Πέρασε κάτω από τα ραντάρ της αγοράς, αλλά ο όμιλος ΒΙΑΝΕΞ το προηγούμενο διάστημα απέκτησε μετοχική συμμετοχή σε μια πολλά υποσχόμενη ελληνική εταιρεία: Την iDNA που δραστηριοποιείται στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο χώρο της Ιατρικής Ακριβείας και Γονιδιωματικής Ανάλυσης (DNA Test) με τις εταιρείες γενετικής iDNA Genomics και iDNA Laboratories. Η μητρική iDNA Genomics Public είναι εισηγμένη στη μικρή» αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και βασικοί της μέτοχοι είναι οι Φ. Σακελλαρίδης και Σ. Μόλαρης.

Οι κινήσεις και η στρατηγική του SMER Remedium Cap

-Μεθοδικά κινείται στις επενδύσεις του στην ελληνική αγορά το SMER Remedium Cap χτίζοντας σταδιακά σημαντικές υπεραξίες. Το fund που διαχειρίζεται ο Νίκος Καραμούζης προχωρεί σε στοχευμένες επενδύσεις που ταιριάζουν στον επενδυτικό σχεδιασμό του καθώς το επιχειρηματικό μοντέλο του SMER Remedium Cap διαφέρει από τον ανταγωνισμό, επειδή αποκτά την πλειοψηφία στις εταιρίες που επενδύει. Ήταν το πρώτο που επεκτάθηκε στην αγορά του facility management αγοράζοντας την Εngie, ελληνική θυγατρική γαλλικής πολυεθνικής που αποχωρούσε από την αγορά. H εταιρία μετονομάστηκε σε Cordia και έχει ενισχυθεί και με άλλες εξαγορές συναφών επιχειρήσεων (π.χ. Skymar κ.ά.). Στη στρατηγική του εντάσσεται και η δημιουργία δικτύου κτηνιατρικών κλινικών για ζώα συντροφιάς και η αρχή έχει γίνει με την αγορά της κτηνιατρικής κλινικής Πλακεντία στην Αθήνα. Στο φάσμα των επενδύσεων του SMER Remedium Cap είναι και ο κλάδος τροφίμων-ποτών όπου έχουν γίνει τρεις επενδύσεις σε ΕΨΑ, ΑΡΟΣΙΣ και Krop, όπως και ο ξενοδοχειακός τομέας. Το fund έχει αγοράσει το ξενοδοχείο Patmos Aktis, ενώ συμμετέχει από κοινού με τον εφοπλιστή και επιχειρηματία Θαν. Λασκαρίδη και την Brown, σε “πακέτο” 72 ξενοδοχείων που αγόρασαν από την Intrum.

Οι πρώτες απώλειες στους servicers

-Εκτός της αγοράς διαχείρισης δανείων έχουν ήδη θέσει εαυτούς δύο servicers, ενημερώνοντας την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν προτίθενται να ανανεώσουν την άδειά τους. Έτσι, ο αριθμός των αδειοδοτημένων servicers έχει πέσει στους 21, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε και εκπνέει το περιθώριο που έχουν για να δηλώσουν τα… διαπιστευτήριά τους, είναι βέβαιο πως αυτός θα μειωθεί περαιτέρω. Αντιστοίχως, μέχρι και χθες, κανείς από τους servicers δεν είχε υποβάλλει τους σχετικούς φακέλους που απαιτούνται, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν στη χώρα, έχοντας επιλέξει προφανώς να το πράξουν την ύστατη στιγμή.

Δεν επηρεάζει

-Όσον αφορά τα προβλήματα της σουηδικής Intrum, που όπως λέγαμε και χθες ξεκινά διαπραγμάτευση με τους ομολογιούχους της για να αναδιαρθρώσει το χρέος των 5,4 δισ., έγκυρες πηγές σε σχέση με το ερώτημα της στήλης -αν τα προβλήματα της μητρικής επηρεάζουν τα SPV των τιτλοποιήσεων της ελληνικής Intrum- απάντησαν πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα γιατί η μόνη σχέση με τα SPV της ελληνικής Intrum είναι ότι κατέχει ως επενδυτής κάποια από τα mezz και τα junior ομόλογα.

Θα καταγράψουν (επιτέλους) τα ακίνητα της ΕΤΑΔ

-Κάτι κινείται τελευταία στο Υπερταμείο, καθώς ολοκληρώθηκαν (επιτέλους) οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό καταγραφής των 36 χιλιάδων ακινήτων της ΕΤΑΔ που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το Υπερταμείο. Ο νέος πρόεδρος του ΔΣ χρειάστηκε να συγκαλέσει έκτακτο ΔΣ για να προχωρήσει το συγκεκριμένο ζήτημα που είχε βαλτώσει επί ενάμιση χρόνο. Έτσι τώρα μπορούμε να ελπίζουμε πως το ελληνικό κράτος θα αποκτήσει κάποια στιγμή μια αντικειμενική εικόνα για την ακίνητη περιουσία που έχει στην ΕΤΑΔ. Επόμενος στόχος του Υπερταμείου είναι ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, όπου αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες τα σχόλια των υποψηφίων επενδυτών στο κείμενο της σύμβασης παραχώρησης.

Οι 2 μνηστήρες ΣΕΒ και ο παράγων... Παπαλεξόπουλος

-Ανεβαίνει το (προ)εκλογικό θερμόμετρο και στην οδό Ξενοφώντος. Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη προέδρου στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο, με την παραδοσιακή -πάντα σημαντικού περιεχομένου- Γενική Συνέλευση. Η παράδοση του ΣΕΒ θέλει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να συμφωνούν σε μία και μόνη υποψηφιότητα. Αυτό άλλωστε συνέβη και τις τελευταίες δύο φορές με τον σημερινό πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. Ωστόσο, φέτος οι ισορροπίες έχουν αλλάξει. Απέναντι στην εξαιρετική υποψηφιότητα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου εμφανίστηκε μια άλλη επιλογή, αυτή της Ιουλίας Τσέτη. Σήμερα όλοι μιλούν στο παρασκήνιο για αναμέτρηση, με την επικεφαλής του Ομίλου Φαρμακευτικών Εταιρειών Τσέτη να επιμένει στη διεκδίκηση της θέσης. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο νυν πρόεδρος δεν έχει ξεκαθαρίσει, επισήμως τουλάχιστον, αν επιθυμεί και μία τρίτη θητεία. Το σίγουρο είναι ότι ήδη δέχεται εισηγήσεις από μετριοπαθή μέλη του ΣΕΒ να ζητήσει ανανέωση της θητείας του προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος... σχίσματος στο εσωτερικό του Συνδέσμου.

Η “ωραιοποίηση” του Κουτσολιούτσου που του απέφερε 180 εκατ. και βάλε...

-Είναι ο πρωταγωνιστής της μεγαλύτερης ελληνικής χρηματιστηριακής απάτης. Σήμερα, ολοκληρώνει την απολογία του στο Δικαστήριο, κατηγορούμενος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης που μεθοδευμένα παρουσίαζε παραποιημένα στοιχεία, ώστε να εμφανίζεται εύρωστη η εισηγμένη επιχείρησή του. Όταν ένας άνθρωπος κρίνεται από τη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να περισσεύουν τα λόγια των media. Ωστόσο, μπαίνω στον πειρασμό να σημειώσω ότι με τα όσα είπε χθες στην απολογία του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος αποκάλυψε πως, πέραν της παντελούς έλλειψης ηθικής, την απουσία έστω και ίχνους εντιμότητας και την περιφρόνηση κάθε έννοιας ευθύνης, το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τον πρωταγωνιστή της απάτης είναι το απύθμενο θράσος. «Δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο παρά μόνο κάποια ωραιοποίηση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας», είπε ο ιδρυτής της Folli Follie. Ποια Alvarez & Marshall και ποια PwC που στοιχειοθέτησαν λογιστικές αλχημείες, εταιρείες-κελύφη, πλαστογραφίες και εικονικές συναλλαγές που φούσκωναν τα οικονομικά αποτελέσματα υπολογίζοντας πως οι Κουτσολιούτσοι -μόνο από μερίσματα και πωλήσεις μετοχών- καρπώθηκαν γύρω στα 180 εκατομμύρια ευρώ.

Τα 30 εκατ. της Folli Follie

-Χθες όμως στο δικαστήριο υπήρξε και μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη, καθώς οι δικηγόροι της Folli Follie κατέθεσαν αίτημα για αποδέσμευση ακινήτων και μετρητών της Folli Follie (είναι δεσμευμένα από την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος) προκειμένου να προχωρήσει η εξυγίανσή της που παραμένει μπλοκαρισμένη. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα καθώς για την υπόθεση της αποδέσμευσης αναμένεται απόφαση από τον Άρειο Πάγο. Η αξία των περιουσιακών στοιχείων δεν είναι αμελητέα, υπολογίζεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ και λέγεται πως λόγω της αξίας τους υπάρχει ενδιαφέρον για την τύχη τους από την πλευρά των Κουτσολιούτσων. Όπως ενημερώθηκε η στήλη, πρόκειται για δύο κτίρια και οικόπεδο στον Άγιο Στέφανο (οι εγκαταστάσεις της εταιρείας), ακίνητο στο Ψυχικό (κατάστημα), οικόπεδο στο Κορωπί, ακίνητο στη Σαντορίνη (κατάστημα), ακίνητο στη Λ. Βουλιαγμένης και 3 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Μηδένισε (για 8 ώρες) η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

-Την περασμένη Κυριακή και για 8 ώρες (από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα) η τιμή - χονδρικής- του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας έφτασε στο μηδέν. Αυτό συνέβη επειδή εκείνη την ημέρα η παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ήταν τόσο μεγάλη που ισοδυναμούσε με το 80% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης (τριήμερη αργία, κλειστές οι παραγωγικές μονάδες, καλός καιρός), η Ελλάδα την περασμένη Κυριακή είχε υπερεπάρκεια ρεύματος, αναγκάζοντας τον ΑΔΜΗΕ να θέτει εκτός συστήματος αρκετά μεγαβάτ από πράσινες πηγές ενέργειας. Σε αντίθετη περίπτωση, το σύστημα ηλεκτροδότησης θα αντιμετώπιζε φαινόμενα υπερφόρτωσης. Σε κάθε περίπτωση, όταν μειώνεται το κόστος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ευνοούνται άμεσα οι ενεργοβόρες βιομηχανίες και οι καταναλωτές με κίτρινα τιμολόγια.

Οι ξένοι διαχειριστές έκλεισαν τα τερματικά

-Στη σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση κρίνεται το πρόσημο του μήνα. Ο Γενικός Δείκτης απέχει 7-8 μονάδες (λιγότερο από 1%) από τις 1.424 μονάδες του Φεβρουαρίου, επομένως αν καλύψει αυτή τη διαφορά θα έχουμε έναν ακόμη θετικό για το Χρηματιστήριο μήνα. Ήδη το πρώτο τρίμηνο του έτους κινείται με άνοδο +10%. Για τους εξ Εσπερίας διαχειριστές κεφαλαίων το τρίμηνο έκλεισε, κατέβασαν τα μολύβια αφού υπολόγισαν τα bonus και ετοιμάζονται για την 4ήμερη αργία του Καθολικού Πάσχα. Από την ερχόμενη εβδομάδα, με πυξίδα τα επιτόκια και τα φημολογούμενα επιχειρηματικά deals, η χρηματιστηριακή αγορά θα αναζητήσει τους ρυθμούς της. Προς το παρόν, το Χρηματιστήριο της Αθήνας συμπλήρωσε ένα τριήμερο διαδοχικών πτωτικών συνεδριάσεων, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει και χθες τις 1.420 μονάδες. Υποχώρησε κατά 0,35% στις 1.417,59 μονάδες, με τον τζίρο 99,3 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης οδήγησε στην πτώση με -1,25% στις 1.199,79 μονάδες, ενώ ο FTSE 25 περιόρισε τις απώλειές του στο -0,42%, στις 3.406,83 μονάδες. Εντυπωσίασε και χθες η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με άνοδο +3,53% στα 2,64 ευρώ και πολλές συναλλαγές (1,8 εκατ. ευρώ). Την αξιοπρέπεια της αγοράς στήριξε η δεικτοβαρής Coca Cola με +0,96% στα 29,37 ευρώ, με βοήθειες από τον Σαράντη (+1,75%) και τη Βιοχάλκο (+1,63%).

Η… Γκάνα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

-Τον τελευταίο καιρό όλοι ασχολούνται με την Γκάνα και την αδυναμία της να παραδώσει τις ποσότητες κακάο που όλοι εναγωνίως περιμένουν για τις σοκολάτες της Δύσης που όλο ακριβαίνουν… Σήμερα ένας τόνος κακάο αξίζει περισσότερο από έναν τόνο χαλκού και έπεται συνέχεια. Μέσα σ’ αυτό κλίμα, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΒΕ, το Enterprise Greece και το ΕΒΕΑ διοργανώνουν επιχειρηματική αποστολή στην Γκάνα. Για την κατάσταση στην αφρικανική χώρα θα ενημερώσει η Μarianna Gabriel, η οποία κατέχει τη θέση της Επίτιμης Προξένου της Ελλάδας και της Κύπρου στην Γκάνα και της Διευθύντριας για τη Δυτική Αφρική στην εταιρία MYTILINEOS S.A. Επίσης, παρουσίαση για τις επιχειρηματικές δυνατότητες στην Γκάνα θα πραγματοποιήσει εκπρόσωπος της Eurobank.

Η περιουσία του Τραμπ διπλασιάστηκε μέσα σε λίγες μέρες

μετοχή Trump Media, που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο 100% τις τελευταίες 5 ημέρες και 375% από την αρχή του 2024. Αυτό σημαίνει ότι η καθαρή -εμφανής- περιουσία του Ντόναλντ Τραμπ όπως απεικονίζεται στις λογιστικές καταστάσεις της Trump Media, ανέρχεται στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ, που γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1946, είναι επισήμως ένας από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Η μετοχή Trump Media εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πριν από 3 δεκαετίες με τον κωδικό DJT, ως μια εταιρεία ξενοδοχείων και καζίνο.

Το χρέος θολώνει τη λάμψη των χρηματιστηριακών

-Από το 1800 έχουν υπάρξει στον πλανήτη 52 χώρες που είδαν το χρέος τους να εκτινάσσεται πάνω από το ΑΕΠ κατά 30%. Δηλαδή, η σχέση Χρέους προς ΑΕΠ ήταν πάνω από 130%. Από αυτές τις 52 χώρες, οι 51 χρεοκόπησαν τουλάχιστον μία φορά. Σήμερα, το Αμερικανικό Δημόσιο Χρέος βρίσκεται στο 124% του ΑΕΠ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε 4 χρόνια. Αυτό το επίπεδο Χρέους προς ΑΕΠ παρατηρήθηκε τελευταία φορά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Πέρυσι, οι εκδόσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ξεπέρασαν το ποσό του 2020, το οποίο σημείωσε δραματική αύξηση λόγω της πανδημίας. Φυσικά, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι θα χρεοκοπήσει το Αμερικανικό Δημόσιο. Θα είναι όμως διαρκώς υποχρεωμένο να πληρώνει ακριβά επιτόκια για να πείσει τους αποταμιευτές να το δανείσουν.