Η νέα ατζέντα στο Μ.Μ., τα ονόματα στη μάχη της Εθνικής Τράπεζας, ο Δ. Κούτρας ψάχνει αγοραστή και μέσα σε όλα έρχονται οι μνηστήρες για δύο λιμάνια ///


 

 

-Χαίρετε! Δεν νομίζω να έχουμε παράπονο: Η φον ντερ Λάιεν με τον Μητσοτάκη έχοντας στο background το Θησείο και το show του Dior στο Καλλιμάρμαρο, έκαναν χθες την εικόνα της χώρας να ταξιδέψει μέσω των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης σ ε όλο τον κόσμο. Τέτοια δωρεάν διαφήμιση σε μια συγκυρία που γίνεται προσπάθεια να ανοίξουμε τον τουρισμό… Ποιοι το έστησαν; Λοιπόν, για τη φον ντερ Λάιεν, πάντοτε, η σύλληψη, η σκηνοθετική προσέγγιση αν θέλετε, ήταν της Κύρας Κάππη, συμβούλου του Μητσοτάκη από το 2012. Αυτή ήταν και πίσω κι από την ιστορική παρέλαση της επετείου των 200 ετών από την 25η Μαρτίου 1821. Όσον αφορά το πρόγραμμα, τη δομή της επίσκεψης και το περιεχόμενο, εκεί δούλεψε ένα κυβερνητικό τρίο και συγκεκριμένα: Σκέρτσος, Πατέλης, Σκυλλακάκης.

-Mε την ευκαιρία να σας πω ότι στο Μ.Μ. είναι τρελά ικανοποιημένοι από την μάχη του εργασιακού. Θεωρούν μεγάλη επιτυχία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε προαναγγείλει τη μητέρα των μαχών για το εργασιακό, στο τέλος της ημέρας ψήφισε 55 άρθρα, δηλαδή σχεδόν τον μισό νόμο. Σε τέτοιον βαθμό άρεσε στο Μ.Μ. η μάχη του εργασιακού που άνοιξε η όρεξη και μελετούν τώρα μεταρρυθμιστική καταιγίδα. Με την ευκαιρία ότι δεν θα κλείσει για το καλοκαίρι η Βουλή, αλλά και της συμπλήρωσης δύο ετών στη διακυβέρνηση, εξετάζεται να προωθηθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για την αξιολόγηση των καθηγητών, για το ασφαλιστικό και για τις επενδύσεις.

-Περιττό να αναφέρω ότι τα σενάρια περί ανασχηματισμού -αν και συζητήθηκαν- πάνε πίσω. Οι απαντήσεις είναι κατηγορηματικές: «Τουλάχιστον, όχι τώρα» λένε.

-Έλεγα προηγουμένως για το κυβερνητικό τρίο που δούλεψε τη διαχείριση της επίσκεψης φον ντερ Λάιεν και ίσως χρειάζεται να συσταθεί και μια τριμελής ειρηνευτική επιτροπή η οποία να πλησιάσει την καυτή ζώνη εκεί στην Αιόλου, στα κεντρικά της Εθνικής ώστε να παρέμβει και να βοηθήσει στην εκλογή του νέου Προέδρου της πάλαι ποτέ μεγάλης μας φίλης. Γιατί γίνεται… της τρελής. Πώς να σας το πω διαφορετικά; Της μουρλής. Ο νυν δεν θέλει να αποδεχθεί τη διαδοχή και κάνει ό,τι μπορεί για να απονευρώσει την υποψηφιότητα Χαρδούβελη, η οποία ωστόσο παραμένει –τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή- ως η επικρατέστερη. Στην Εθνική μάλιστα έφτιαξαν κατάλογο υποψηφίων, όπου εκτός Χαρδούβελη περιλαμβάνει ακόμη το πρώην στέλεχος της UBS και πρώην Πρόεδρο του ΤΧΣ Χρ. Σκλαβούνη και 2-3 ακόμη Έλληνες τραπεζίτες με καριέρες στο εξωτερικό.

Σημειολογία: Για ένα νέο «κύμα» NPEs, το οποίο, όμως, «στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια», κάνει λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Είναι η πρώτη φορά που ο κεντρικός τραπεζίτης αποφεύγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ύψος νέων «κόκκινων» δανείων (σ.σ. μέχρι πρότινος ανέφερε πως αυτά θα κυμανθούν μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ), γεγονός που η αγορά ερμηνεύει ως έμμεση αναγνώριση των εκτιμήσεων που έγιναν από τις τράπεζες και υπολόγιζαν τα ΝΡΕs της πανδημίας έως 5 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, ο διοικητής δεν δείχνει διατεθειμένος να… ξεχάσει το ζήτημα της bad bank, σημειώνοντας στην Έκθεση πως πέραν του «Ηρακλή» απαιτούνται επιπλέον ενέργειες, «οι οποίες θα διευκολύνουν την εμπροσθοβαρή αναγνώριση των ζημιών λόγω αυξημένου πιστωτικού κινδύνου εξαιτίας της πανδημίας και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών μαζί με την αντιμετώπιση του προβλήματος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων». Βέβαια, όσοι τον ξέρουν καλά υποστηρίζουν ότι ο Γ. Στουρνάρας δεν μεταβάλει εύκολα τις απόψεις του. Αλλά, είπαμε: Σημειολογία.

-Οι κατασκευαστικές εταιρίες είναι ένα επιχειρηματικό πεδίο που γνωρίζει τελευταία μεγάλης κλίμακας ανακατατάξεις. Ωραία μας τα λες, θα σκεφθείτε, αλλά πες μας σε παρακαλώ και κάτι που δεν ξέρουμε. Να σας πω λοιπόν το επόμενο επεισόδιο που φαίνεται ότι θα παρακολουθήσουμε στον κλάδο: Στην αγορά κυκλοφορούν τελευταία φήμες, ότι ο Δημήτρης Κούτρας αναζητεί αγοραστή για τις μετοχές του στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Φυσικά, τέτοιες πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται και συνεπώς δεν είμαι σε θέση να σας πω αν το σενάριο πώλησης αφορά το σύνολο της θέσης του Κούτρα ή μόνον ένα τμήμα της και επιπλέον ούτε μου φαίνεται για εύκολη ή απλή δουλειά που θα γίνει σύντομα. Ο Κούτρας, που έχει γράψει ατελείωτα χιλιόμετρα στα δημόσια έργα, και ανήκει στην παλιά φρουρά των κατασκευαστών, είχε αγοράσει το 2019 μέσω της εταιρίας του ΑDAMAS το 20% της ΙΝΤΡΑΚΑΤ δίνοντας 8 εκατ. ευρώ. Σήμερα το ποσοστό των μετοχών που κατέχει ανέρχεται στο 18,8%.

-Τα ταξίδια γίνονται ευκολότερα μέρα με τη μέρα λόγω της ύφεσης της πανδημίας και αυτό είναι καλό όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και για τις επενδύσεις. Επικεφαλής και στελέχη ξένων funds άρχισαν να εμφανίζονται σε «στρατηγικά» σημεία πέριξ της πλατείας Συντάγματος, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν και τα πρώτα on-site visits στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, στο πλαίσιο των διαγωνισμών που τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Για τα δύο λιμάνια υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και ήδη έχει οργανωθεί το πλάνο των επισκέψεων κατά τρόπο ώστε να μη… συμπέσουν ταυτόχρονα οι μνηστήρες. Η διαδικασία των επιτόπιων επιθεωρήσεων θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου και μετά αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές.

πλήρης επαναλειτουργία του δικτύου καταστημάτων του ΟΠΑΠ μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων επανέφερε σταδιακά σε κατάσταση κανονικότητας τους τζίρους του Οργανισμού. Στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων η διοίκηση εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις επιδόσεις της εταιρείας το επόμενο διάστημα, με τους αναλυτές να εκτιμούν πάντως πως, λόγω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, η χρονιά για τον ΟΠΑΠ θα πάει πολύ καλύτερα του αναμενόμενου.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.