-Χαίρετε, κοντεύουμε να φτάσουμε στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου κι ο τουρισμός στην Αθήνα τουλάχιστον «βρίσκεται» ακόμα στον Αύγουστο. Στις μεγάλες μονάδες τουλάχιστον μαθαίνω ότι τα ποσοστά πληρότητας ξεπερνούν το 80% (82% είναι, για την ακρίβεια, στη Μεγάλη Βρετανία). Αυτά είναι πράγματι καλά νέα, όπως και άψογη σε οργάνωση ήταν η χθεσινή εικόνα των επισήμων εγκαινίων του Ελληνικού. Να ξεκινάμε καμιά φορά και με τίποτα ευχάριστα έτσι;

Το επιχειρηματικό πάρκο που αλλάζει την Αθήνα

-Χθες όμως, ημέρα που εγκαινιάστηκε το Ελληνικό, υπεγράφη και μια άλλη επένδυση με τεράστια σημασία για το Λεκανοπέδιο. Η μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων του Ελαιώνα και η δημιουργία κέντρου logistics σε ακίνητο 450 στρεμμάτων περίπου, στην περιοχή «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής. Ενα project το οποίο, εκτός ότι βάζει τάξη στη «ζούγκλα» του Ελαιώνα, απελευθερώνει ζωτικούς χώρους προς αξιοποίηση για άλλες καταλληλότερες -για τη συγκεκριμένη περιοχή- λειτουργίες. Επιπλέον, θα μειώσει αισθητά την κυκλοφορία των φορτηγών στον Κηφισό δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες οδηγούς, ενώ θα μειώσει το κόστος μεταφορών λόγω της χρήσης του σιδηροδρόμου με τον οποίο θα συνδεθεί το νέο Κέντρο Μεταφορών. Παράλληλα, αναβαθμίζει την αξία της γης στην περιοχή της Φυλής. Πολύ βασικό όμως για να προχωρήσει η επένδυση, είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπουν ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Επιχειρηματικό Πάρκο μέσα στο 2024 και ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων και έναρξη της λειτουργίας του πάρκου έως το τέλος του 2025.

Οι κατασκευαστικές εταιρίες παίρνουν θέσεις μάχης

-Όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες παίρνουν θέσεις μάχης για τον διαγωνισμό για το στάδιο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Το έργο είναι προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ, με πλήρως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα ολοκληρωθεί το 2026. Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε χθες τα τεύχη του διαγωνισμού, οπότε εκκινεί και τυπικά η διαδικασία δημοπράτησης.

Η βίλα του Πρεμ Γουάτσα στα Αστέρια

-Στην τελική ευθεία μπαίνει το πολυαναμενόμενο project για τα Αστέρια Γλυφάδας από την Grivalia με τις τελευταίες εγκρίσεις, τώρα, για τη λειτουργία του συγκροτήματος το 2023 ως το πρώτο υπερ-πολυτελές city resort της Αθήνας -αφού είναι και το μοναδικό εντός πυκνοκατοικημένου αστικού ιστού- κάτω από το brand της One & Only. Η εταιρεία έχει καταθέσει τώρα προς έγκριση από τις αρμόδιες αρχαιολογικές Διευθύνσεις και δη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τον φάκελο για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου εντός της έκτασης των 272 στρεμμάτων, ενώ το «πράσινο φως» από τις ίδιες πρέπει να λάβει και η αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου. To Οne & Only Aesthesis, 5* θα έχει δυναμικότητα 400 κλινών, με προβλεπόμενο ορίζοντα λειτουργίας την άνοιξη του 2023. Το συγκρότημα διαθέτει και δέκα βίλες που διαθέτουν και ιδιωτικό ντόκο για να δένεις το tender και να θαυμάζεις από το σαλόνι σου το σκάφος σου αγκυροβολημένο στο βάθος του κόλπου. Οι συγκεκριμένες βίλες έχουν εκ των πραγμάτων μια μοναδικότητα και οι έξι από αυτές είναι στον έλεγχο της Grivalia. Aν αναρωτιέστε για τις υπόλοιπες τέσσερις, έχουν βρει τους ιδιοκτήτες τους. Όχι, μην πάει ο νους σας στους Μπάκους που αγοράζουν τα πάντα. Η μια βίλα είναι του Πρεμ Γουάτσα και οι υπόλοιπες τρεις στελεχών του, της Grivalia φυσικά συμπεριλαμβανομένης.

Στην Αθήνα τα στελέχη της First Centier

-Στην Αθήνα ήρθαν τα στελέχη της First Centier και συμμετέχουν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με στελέχη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τραπεζών κ.λπ., χτίζοντας το deal για την ΤΕΝΕΡΓΑ το οποίο εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Πυκνώνουν οι διεργασίες για Παγκρήτια

-Όπως λέγαμε και χθες, θετικές οι εξελίξεις στο μέτωπο της Παγκρήτιας, οι διεργασίες συνεχίζονται και πυκνώνουν με τη διοίκηση της τράπεζας να κάνει τις κατάλληλες ενέργειες. Χθες το απόγευμα ο CEO της Παγκρήτιας, Αντώνης Βαρθολομαίος, ήταν για αυτόν τον λόγο στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου είχε σχετικές επαφές με τη διοίκησή της.

Τράπεζα Πειραιώς σε light εκδοχή

-Συνεχίζεται κανονικά η επιχείρηση Τράπεζα Πειραιώς, σε light εκδοχή. Mετά τα NPLs που πήγαν στην Intrum, τα Pοs που πέρασαν στη Εuronet Worldwide, το real estate που ανέλαβε η Resolute, μέρος της Win Bank που περνά στη Natech, τις συμμετοχές της τράπεζας που πέρασαν στην Blantyre, τώρα έρχεται η ώρα να φύγουν και τα ΑΤΜ, ενώ στη σειρά ακολουθεί η διαχείριση δανείων. Όχι, τον τίτλο της τράπεζας (τουλάχιστον ακόμη) δεν τον πουλάνε.

Νέα ζόρια για την Τράπεζα Αττικής

-Είναι κλισέ, αλλά ταιριάζει απολύτως: Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας και προέκυψαν εκ νέου προβλήματα για την Τράπεζα Αττικής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για ερμηνευτικά ζητήματα της συμφωνίας, τα οποία ανέκυψαν λόγω υπερβολικού (ίσως και αδικαιολόγητου) δυναμισμού της διοίκησης. Ως γνωστόν, τα ζητήματα ερμηνείας μπορούν να γεφυρωθούν με την ίδια ευκολία που μπορεί να τινάξουν στον αέρα μια συμφωνία. Μπορεί επίσης να πρόκειται απλώς για την πρώτη πράξη ενός έργου που θα παρακολουθήσουμε τους επόμενους μήνες και θα εξελίσσεται σπονδυλωτά, με τη μια κρίση να διαδέχεται την άλλη. Υπομονή.

Η Μπλε Κέδρος ψώνισε φθηνά το Αlexander Bay

-Δυόμιση φορές πάνω είναι η αξία από την τιμή απόκτησης του ακινήτου που απέκτησε η Μπλε Κέδρος στο Ρίο, εκεί όπου σκοπεύει να αναπτύξει συγκρότημα 5 αστέρων με κατοικίες με δόμηση πάνω από 10.000 τ.μ.. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Ευμορφίδη, την 1η Σεπτεμβρίου 2022 «η εταιρεία προέβη στην απόκτηση οικοπέδου 20.673 τ.μ. με ξενοδοχειακό συγκρότημα 5.801 τ.μ. σε παραθαλάσσιο οικόπεδο στο Ρίο στον Οικισμό Αραχωβίτικα του Νομού Αχαΐας, έναντι τιμήματος 1,8 εκατ. ευρώ. Η αξία του ακινήτου εκτιμήθηκε σε 4,726 εκατ. ευρώ». Πρόκειται για το εγκαταλελειμμένο Αlexander Bay, πρώην ιδιοκτησίας Πατρινού επιχειρηματία που βγήκε στη σχετική διαδικασία από τη Cepal.

Αναμένοντας τον χρησμό της S&P

-Την ερχόμενη Παρασκευή η S&P θα γνωστοποιήσει την αξιολόγησή της για το ελληνικό αξιόχρεο. Η τρέχουσα αξιολόγηση είναι BB+ με σταθερή προοπτική και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως (όπως προ ημερών συνέβη με τη Moody’s) δεν θα προβεί σε αλλαγές, εκτός εάν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί 11 φορές την τελευταία τριετία από τους οίκους αξιολόγησης και μόλις τον περασμένο Αύγουστο εξήλθε από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Άλλοι χαίρονται κι άλλοι απλά κοιμούνται…

Κάτω από τον μέσο όρο των ημερήσιων συναλλαγών των δύο προηγούμενων εβδομάδων κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο που μετά βίας συμπλήρωσε 40 εκατ. ευρώ. Κι αυτό με τη βοήθεια 2 μεγάλων πακέτων στη ΔΕΗ και στην ΕΥΔΑΠ που έσωσαν το κύρος της αγοράς. Γι’ αυτό άλλωστε 2-3 πολύ σοβαροί επιχειρηματικοί όμιλοι, που ασφυκτιούν μέσα στην αβαθή ελληνική λίμνη, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για dual listing, δηλαδή διπλή διαπραγμάτευση με κάποιο σοβαρό, ξένο χρηματιστήριο που στο τέλος θα οδηγήσει στην αποχώρησή τους από την ελληνική αγορά.

Ενέργεια και Χάλυβας

Η τιμή του Φυσικού Αερίου στις διεθνείς αγορές κατρακύλησε στο χαμηλότερο σημείο από τις 22 Ιουνίου. Αντιθέτως, η τιμή του χάλυβα πραγματοποίησε νέο άλμα. Αυτονόητα πήραν θάρρος οι ενεργειακές μετοχές που στηρίζονται και σε πολλά αισιόδοξα σενάρια. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil βλέπουν επανένταξή τους στον δείκτη MSCI Greece Standard. Στη μετοχή της ΔΕΗ, την Παρασκευή και τη Δευτέρα, άλλαξε χέρια, με προσυμφωνημένες συναλλαγές «πακέτων», το 1% του μετοχικού της κεφαλαίου. Επίσης χθες έγινε μια μεγάλη (αξίας 14 εκατ. €) προσυμφωνημένη συναλλαγή στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ στα 7,3 ευρώ. Μεγάλο -κοινωνικό, κυρίως- ενδιαφέρον προκάλεσε ένα πακέτο 135.00 μετοχών στην Μπλε Κέδρος στην τιμή των 2,2 ευρώ. Τόσες πολλές μετοχές Μπλε Κέδρος, δεν έχουν διακινηθεί από την ημέρα της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο μέχρι σήμερα, συνολικά.

Μοιράζει… χρήμα ο κυρ Παντελής

-Η θρυλική πλέον «βεντέτα» του μεγαλοξενοδόχοu Παντελή Μαντωνανάκη με την ΕΤΑΔ και τις πιστώτριες τράπεζες είναι γνωστή και από τους διάφορους χειρισμούς του έχει αποδειχθεί ότι ο άνθρωπος είναι… μια κατηγορία μόνος του. Το τελευταίο «επεισόδιο» στο «σήριαλ» έχει να κάνει με την εκχώρηση μέρους των… επιδικασθέντων με διάφορες διαιτητικές αποφάσεις υπέρ της «Αττικός Ήλιος» από την ΕΤΑΔ, προς τον ίδιο, συγγενικά του πρόσωπα και άλλες εταιρείες του. Στο πλαίσιο αυτό, βγήκαν ούτε μία, ούτε δύο, αλλά επτά αποφάσεις «έκτακτων, αυτόκλητων και καθολικών» Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων της «Ήλιος Α.Ε.» που έγιναν από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου, φέρουν την υπογραφή του Παντελεήμονος Μαντωνανάκη, και αποφάσισαν: Την κατάρτιση εξασφαλιστικής εκχώρησης με την οποία η «Ήλιος Α.Ε.» εκχωρεί, χάριν εξασφάλισης, στην εταιρεία «Τουριστική Ξενοδοχειακή Εμπορική Α.Ε.», η οποία κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ήτοι ποσοστό 66,93%, ποσοστό 5% εκ των επιδικασθέντων υπέρ της «Αττικός Ήλιος» κατά κεφάλαιο και τόκους με τη Διαιτητική Απόφαση 1/2020 κατά της ΕΤΑΔ Α.Ε., το οποίο 5% είναι μέρος του ποσοστού 95% που έχει εξασφαλιστικά εκχωρηθεί από την «Αττικός Ήλιος» στην «Ήλιος» δυνάμει του από 28.11.2019 ιδιωτικού συμφωνητικού εξασφαλιστικής εκχώρησης». Η εκχώρηση θα γίνει, όπως αναφέρεται, προς εξασφάλιση της «Τουριστική Ξενοδοχειακή Εμπορική Α.Ε.», η οποία έχει χορηγήσει ενέχυρο επί των άνω μετοχών της Ήλιος Α.Ε. που κατέχει, προς Ομολογιούχους ομολογιακού δανείου της Ήλιος Α.Ε. «και είναι εκτεθειμένη σε κινδύνους, καθώς οι Ομολογιούχοι έχουν αποπειραθεί, όλως παρανόμως, μετά από άκυρη και παράνομη καταγγελία του Ομολογιακού Δανείου, να εκπλειστηριάσουν υπέγγυα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές με ψευδείς εκθέσεις αποτίμησης». Προσοχή τώρα: «Το εξασφαλιστικά εκχωρούμενο ως άνω ποσοστό 5% εκ των επιδικασθέντων κατά κεφάλαιο και τόκους με τη Διαιτητική Απόφαση 1/2020 απαιτήσεων είναι ελεύθερο του ενεχύρου που έχει χορηγηθεί υπέρ των Ομολογιούχων κατά ποσοστό 80% επί των απαιτήσεων εκ της άνω διαιτητικής απόφασης μέχρις εξοφλήσεως του Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 300.000.000 ευρώ εκδόσεως της «Ήλιος Α.Ε.», δυνάμει της από 18.02.2014 Σύμβασης Ενεχυρίασης Απαιτήσεων, που η «Αττικός Ήλιος» σύνηψε με την Τράπεζα Eurobank υπό την ιδιότητά της ως Εκπροσώπου των Ομολογιούχων του Κοινού Ομολογιακού Δανείου». -Την κατάρτιση εξασφαλιστικής εκχώρησης με την οποία εκχωρεί, χάριν εξασφάλισης, στην εταιρεία «Μαντωνανάκης Α.Ε. Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις», η οποία κατέχει ποσοστό 32,20% του μετοχικού κεφαλαίου της «Ήλιος Α.Ε.», ποσοστό 15% εκ των επιδικασθέντων υπέρ της «Αττικός Ήλιος» απαιτήσεων κατά κεφάλαιο και τόκους με τη Διαιτητική Απόφαση 3/2020 κατά της ΕΤΑΔ Α.Ε, το οποίο 15% είναι μέρος του ποσοστού 95% που έχει εξασφαλιστικά εκχωρηθεί από την «Αττικός Ήλιος» στην «Ήλιος», δυνάμει του από 28.11.2019 ιδιωτικού συμφωνητικού εξασφαλιστικής εκχώρησης. Το ποσοστό είναι «ελεύθερο βαρών» και η εκχώρηση θα γίνει προς εξασφάλιση της «Μαντωνανάκης Α.Ε.», η οποία έχει χορηγήσει ενέχυρο προς τους Ομολογιούχους… -Την κατάρτιση εξασφαλιστικής εκχώρησης με την οποία εκχωρεί, χάριν εξασφάλισης στην Άννα Μαντωνανάκη, το (ελεύθερο βαρών) ποσό των 5 εκατ. ευρώ, εκ των επιδικασθέντων υπέρ της «Ήλιος Α.Ε.», απαιτήσεων κατά κεφάλαιο και τόκους με τη Διαιτητική Απόφαση 28/2019 κατά της ΕΤΑΔ. Η εκχώρηση θα γίνει προς εξασφάλιση της Άννας Μαντωνανάκη, η οποία έχει εγγυηθεί και έχει χορηγήσει ενέχυρο επί μετοχών της Ήλιος Α.Ε. -Την κατάρτιση εξασφαλιστικής εκχώρησης με την οποία εκχωρεί, χάριν εξασφάλισης, στον Παντελεήμονα Μαντωνανάκη, ποσοστό 5% (ελεύθερο βαρών) εκ των επιδικασθέντων υπέρ της «Αττικός Ήλιος» απαιτήσεων κατά κεφάλαιο και τόκους με τη Διαιτητική Απόφαση 1/2020 κατά της ΕΤΑΔ Α.Ε, το οποίο 5% είναι μέρος του ποσοστού 95% που έχει εξασφαλιστικά εκχωρηθεί από την Αττικός Ήλιος στην Ήλιος, δυνάμει του από 28.11.2019 ιδιωτικού συμφωνητικού εξασφαλιστικής εκχώρησης. «Η εκχώρηση θα γίνει προς εξασφάλιση του Παντελεήμονα Μαντωνανάκη, ο οποίος έχει εγγυηθεί και έχει χορηγήσει ενέχυρο επί μετοχών της Ήλιος Α.Ε.», με τη γνωστή συνέχεια περί των κακών ομολογιούχων… -Την κατάρτιση εξασφαλιστικής εκχώρησης με την οποία εκχωρεί, χάριν εξασφάλισης στην Κλειώ Μαντωνανάκη, (ελεύθερο βαρών) ποσό 400.000ευρώ, εκ των επιδικασθέντων υπέρ της «Ήλιος Α.Ε.» απαιτήσεων κατά κεφάλαιο και τόκους με την Διαιτητική Απόφαση 28/2019 κατά της ΕΤΑΔ Α.Ε. Η εκχώρηση θα γίνει προς εξασφάλιση της Κλειούς Μαντωνανάκη από την απαίτησή της κατά της Ήλιος Α.Ε. «από τη ζημία, που υπέστη διότι η Alpha Bank ανήρπασε από Λογαριασμό της που τηρούσε σε αυτήν ποσό 276.962,10 ευρώ». Με το ίδιο «μοντέλο» αποφασίστηκε η κατάρτιση εξασφαλιστικής εκχώρησης στην εταιρεία «Κρητικός Ήλιος Α.Ε.» (η «Ήλιος» κατέχει ποσοστό 95% του μετοχικού κεφαλαίου της), ποσοστού 15% εκ των επιδικασθέντων υπέρ της «Αττικός Ήλιος» απαιτήσεων κατά κεφάλαιο και τόκους με τη Διαιτητική Απόφαση 24/2019, καθώς και ενός ακόμη ποσοστού 5% υπέρ της «Κρητικές Διακοπές Α.Ε.», που και οι δύο είχαν παράσχει εταιρικές εγγυήσεις και προσημειώσεις υποθήκης.