-Χαίρετε, τριημεράκι λοιπόν glorious για τους Έλληνες απανταχού της επικράτειας, από την Αράχωβα όπου δεν έβρισκες ούτε σκαμπό, όχι ξενοδοχείο, μέχρι το Annabells - το γνωστό private club του Λονδίνου. Στο halloween πάρτι που έγινε εκεί την Παρασκευή, από τα 1.500 άτομα… τα 500 ήταν δικοί μας και μάλιστα ντυμένοι για το… διεθνές τριώδιο. Αλλά ακόμα και στην Αθήνα μπορεί να έμοιαζαν οι δρόμοι… σαν Πάσχα, αλλά τα ξενοδοχεία του κέντρου ήταν φουλ, πληρότητες 90%. By the way, έμαθα ότι ο Σολτς που ήταν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, παρότι μοιάζει… πιο ξενέρωτος από την προκάτοχό του Ανγκελα, μόνο τέτοιος δεν είναι. Τη βραδιά που έμεινε στη «Μεγάλη Βρεττανία» έπινε τα ποτάκια του μέχρι τις 2 τη νύχτα με θέα την Ακρόπολη.

Μας ενώνει ο Σύλλογος

-Παλιό ολίγον, αλλά καλό: Στο ματς Παναθηναϊκός –Αρης, εκτός από τη… μισή κυβέρνηση -που παρέστη ως φανατικοί φίλοι του Τριφυλλιού- ήταν και ο Πρόεδρος Τσίπρας μ’ έναν φίλο του. Σε κάποια στιγμή μάλιστα πήγε ο ιδιοκτήτης της ομάδος και του ΣΚΑΪ Γιάννης Αλαφούζος, επί τούτου, για να τον χαιρετήσει. Ισως γι’ αυτό την επόμενη ημέρα, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι… «το μόνο που ξέρω είναι ότι θα πάρει το πρωτάθλημα φέτος ο Παναθηναϊκός», όλος χαμόγελα και αβροφροσύνες με τη Σία.

Βασιλικές business

Βασιλιάς Γουλιέλμος και η Βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας κατέλυσαν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεττανία» στην Αθήνα, αύριο θα πάνε στη Θεσσαλονίκη και το επίσημο πρόγραμμά τους είναι γεμάτο από δημόσιες εμφανίσεις, κοινωνικού χαρακτήρα. Σημειώστε πως ασχέτως των σκοπών του ταξιδιού, οι συναντήσεις της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας σε ξένες χώρες συνοδεύονται πάντα από μια εξίσου βαριά οικονομική και επιχειρηματική ατζέντα. Υπάρχουν και πηγές μάλιστα που ισχυρίζονται πως θα ακούσουμε για συμφωνίες σε θέματα άμυνας, τεχνολογίας, μπύρας και αγροτοδιατροφικού τομέα, οι οποίες θα ανακοινωθούν επισήμως μετά την αναχώρηση του βασιλικού ζεύγους.

Νωρίς ακόμη, αλλά οι Μπάκοι βλέπουν και τις Σέρρες

-Οι Μπάκοι εισβάλουν δυναμικά στην επιχειρηματική σκηνή της χώρας και μάλιστα με μεγάλες φιλοδοξίες, καθώς μετά τις κατασκευές, την ενέργεια, τα media και το ποδόσφαιρο, τώρα με την Παγκρήτια αποκτούν παρουσία στις τράπεζες και μαζί με αυτήν και τη σφραγίδα επικύρωσης από την Τράπεζα της Ελλάδος που, ως γνωστόν, "σκανάρει" οιονδήποτε μέτοχο τράπεζας άνω του 10%. Είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για τα σχέδιά τους στον τραπεζικό τομέα, καθώς είναι πολύ "φρέσκες" οι εξελίξεις, αλλά φαίνεται ότι κοντά σε Παγκρήτια, τη Χανίων και την HSBC τελικά θα αθροίσουν και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.

Τζάμπα καίει... το VDR

-Ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Καραγιάννης το ξεκαθάρισε μιλώντας την Κυριακή στο Πρώτο Θέμα πως δεν τίθεται ζήτημα αύξησης των διοδίων και καλά έκανε γιατί διαφορετικά θα άρχιζε να μοιάζει με... αυτοκτονικό ιδεασμό. Ο Δ. Πολίτης του ΤΑΙΠΕΔ, που έκανε εισηγήσεις για αυξήσεις στην Αττική Οδό, αναδιπλώνεται μετά την απόρριψη της πρότασής του, κατά το παλιό ανέκδοτο εκείνου του τύπου που μετά από ένα τροχαίο και σοβαρά τραυματισμένος έλεγε "δεν πάθαμε και τίποτε". Το Virtual Data Room (VDR) πάντως για τον διαγωνισμό της Α.Ο. είναι ανοικτό, το επισκέπτονται σοβαροί επενδυτές που ενδιαφέρονται για την παραχώρηση, αλλά προσφορές δεν πρόκειται να υπάρξουν αν δεν ξεκαθαρίσει η πολιτική των διοδίων που καθορίζει και το ύψος των προσφορών. Οπότε, περιμένουμε τις πολιτικές αποφάσεις για να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας.

Αττική Οδός: Νέο προμέρισμα από τα 145 εκατ. τζίρου στο 9μηνο

Πάντως, η Αττική Οδός και με τη σημερινή τιμολογιακή πολιτική εξακολουθεί να είναι μακράν ο πιο «χρυσοφόρος» αυτοκινητόδρομος. Προ ολίγων μόλις ημερών το Δ.Σ. της Αττικής Οδού αποφάσισε τη διανομή ενός ακόμη (πλούσιου) προμερίσματος, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίασή του στις 25 Οκτωβρίου το Δ.Σ. της εταιρείας (με Πρόεδρο τον Ευθύμη Μπουλούτα και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Γιώργο Συριανό) αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος βάσει των αποτελεσμάτων της περιόδου 01/01/2022-30/09/2022. Στο φετινό εννεάμηνο λοιπόν ο τζίρος έφτασε τα 145,17 εκατ. ευρώ, έναντι 125,5 εκατ. το εννεάμηνο του 2021, τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 95,2 εκατ. ευρώ (έναντι 88,8 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη σε 47,3 εκατ. ευρώ (έναντι 41,9 εκατ.). Όσο για τα ταμειακά διαθέσιμα είναι αυξημένα κατά 38 εκατ. ευρώ (στα 143 εκατ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2021 ήταν 176,77 εκατ. ευρώ, το 2020 είχε υποχωρήσει στα 151,6 εκατ. ευρώ, ενώ στην προ πανδημίας περίοδο –π.χ. το 2019- έχει φτάσει τα 192,7 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, η Αττική Οδός βρίσκεται σε πορεία δυναμικής ανάκαμψης, «φλερτάροντας» με τα μεγέθη της προ covid περιόδου. Κάπως έτσι οι βασικοί μέτοχοι (Άκτωρ Παραχωρήσεις 65,8% και Άβαξ 34,2%) αποφάσισαν τη διανομή προσωρινού μερίσματος στους μετόχους ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα 84,4 εκατ. ευρώ του 2021. Για τη χρήση 2020 το συνολικό μέρισμα ήταν 82,6 εκατ. ευρώ, ενώ για τη χρήση του 2019 έφτανε τα 100,3 εκατ. ευρώ.

Ο Κομάρεκ συζητά για εξαγορά της Camelot

-Φοβερές καραμπόλες προκαλεί η είσοδος της Allwyn Entertainment, του μητρικού ομίλου του ΟΠΑΠ, στην αγορά τυχερών παιχνιδιών της Μ. Βρετανίας αναλαμβάνοντας (έπειτα από διαγωνισμό) τη διαχείριση της βρετανικής λοταρίας, της μεγαλύτερης στην Ευρώπη, τυπικά από τον Φεβρουάριο του 2024. Ο προηγούμενος διαχειριστής, η Camelot Group, κατέθεσε προσφυγή και αφού έχασε στα δικαστήρια, τελεσίδικα αναγκάζεται να αποχωρήσει από το τιμόνι της National Lottery έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια (από το 1994), χάνοντας το μεγαλύτερο και πλέον προσοδοφόρο συμβόλαιό της. Σημειωτέον πως η Camelot, εκτός από τη βρετανική λοταρία, τρέχει και τη λοταρία του Ιλινόις στις ΗΠΑ (με τεχνολογικό πάροχο την Intralot) ενώ μέσω της Camelot Lottery Solutions έχει παρουσία στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα με γραφείο στο Χαλάνδρι. Οι ιδιοκτήτες, λοιπόν, της Camelot, το Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Δασκάλων του Οντάριο, που το 2010 την αγόρασε για 390 εκατ. λίρες, τώρα συζητά με την Allwyn του Κάρελ Κομάρεκ για να πουλήσει τις δραστηριότητες της Camelot στη Μ. Βρετανία. Η Allwyn επιβεβαίωσε τις συζητήσεις, το εξετάζει και σε περίπτωση που κλείσει το deal -λέγεται στην περιοχή των 100 εκατ. λιρών- θα επωφεληθεί από τον τελευταίο χρόνο της Camelot ως διαχειριστής της National Lottery, ενώ και η Camelot θα αποσύρει αίτηση αποζημίωσης για διαφυγόντα κέρδη που είχε καταθέσει κατά της Επιτροπής Παιγνίων της Βρετανίας.

Παρθενική εμφάνιση (στους αναλυτές) του διαδόχου του Παπαλεξόπουλου

-Μια πρώτη επαφή με τον νέο πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής της TITAN Cement International, Marcel Cobuz, θα έχουν αναλυτές και επενδυτές στις 10 Νοεμβρίου, όταν θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και εννεαμήνου του Ομίλου. Στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει ο Cobuz θα δώσει το στίγμα των επόμενων κινήσεων και της στρατηγικής του Τιτάνα, σε μια περίοδο που οι πληθωριστικές και ενεργειακές πιέσεις επιδρούν σε όλο το κατασκευαστικό φάσμα. Ο Cobuz, προερχόμενος από τη LafargeHolcim (Europe Region Head), εντάχθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην εκτελεστική επιτροπή του ομίλου και από 15 Οκτωβρίου 2022 διαδέχθηκε τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο στη θέση του προέδρου της επιτροπής. Με τη σειρά του ο κ. Παπαλεξόπουλος θα διαδεχθεί τον Τάκη Αράπογλου στη θέση του προέδρου του ΔΣ του Ομίλου ΤΙΤΑΝ την 1η Ιανουαρίου 2023.

Τι μαγειρεύει η Cosmote με τον Γερμανό και τα Public;

-Όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών για αγορές μέσα από τις ηλεκτρονικές εμπορικές πλατφόρμες, τόσο αυξάνονται οι διεργασίες για το περιβόητο last mile. Αφού ληφθεί μια παραγγελία, πρέπει αυτή να εκτελεστεί και να παραδοθεί εγκαίρως κι αυτό απαιτεί έναν συνδυασμό υπηρεσιών αποθήκευσης, logistics και παράδοσης των προϊόντων. Γι’ αυτό άλλωστε, προτού ακόμη ξεκινήσουν οι εργασίες του Shopflix, είχε αποκτηθεί η Courier Services που επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ακριβώς το ίδιο σκέπτεται η διοίκηση της Cosmote με την υπηρεσία ΒΟΧ. Θα αποκτήσει δικό της στόλο διανομής μέχρι τον Δεκέμβριο, θα συνεργαστεί με εταιρείες που διαθέτουν στόλο δικύκλων για διανομές, αλλά ταυτόχρονα θα αξιοποιήσει την αλυσίδα καταστημάτων Γερμανός. Την ίδια ακριβώς περίοδο, η αλυσίδα Public ανακοίνωσε επενδύσεις στο «last mile» με ένα σύγχρονο κέντρο logistics, έκτασης 40 στρεμμάτων που έχει τη δυνατότητα παράδοσης 100.000 προϊόντων (next day delivery) αλλά και την εξαγορά ή τη συμμετοχή του ομίλου Public σε εταιρεία ταχυμεταφορών. Όλα δένουν μεταξύ τους…

Ο Πρωθυπουργός στο roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο

-Πυρετός προετοιμασιών επικρατεί στη Morgan Stanley που διοργανώνει φέτος το μεγάλο roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο με τη συμμετοχή 23 εισηγμένων. Κάθε αρχή και δύσκολη, καθώς μετά την πεπατημένη τόσων ετών με το Bloomberg που διοργάνωνε το road show, τώρα η Morgan Stanley ανέλαβε αυτόν τον ρόλο. Πάντως στο φετινό roadshow θα μιλήσει στους επενδυτές ο Πρωθυπουργός, ενώ και τα ραντεβού των εισηγμένων είναι αρκετά. Oι απορίες των ξένων διαχειριστών και αναλυτών ακούω ότι αφορούν και τα κόκκινα δάνεια και τη διαχείρισή τους, καθώς φαντάζομαι πως τα παράπονα... ταξιδεύουν γρήγορα.

Τα αποτελέσματα των 4 συστημικών τραπεζών

-Προτού ανηφορίσουν στο Λονδίνο, οι 4 συστημικές τράπεζες -σε 8 μέρες από σήμερα- θα έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, τα οποία -και λόγω τουρισμού- θα αναδείξουν εντυπωσιακά έσοδα από προμήθειες και έσοδα από τόκους. Οι αναλυτές του Λονδίνου ετοιμάζουν ερωτήσεις για το αν η κρίση έχει αυξήσει τα κόκκινα δάνεια και ποια είναι τα σχέδιά τους για την αναζήτηση κεφαλαίων MREL. Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν έτοιμες απαντήσεις για 7 διαδοχικά τρίμηνα που η Ελληνική Οικονομία καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του +8% και για το γεγονός ότι το συντριπτικό κομμάτι των νέων δανείων που χορηγούν κατευθύνεται σε επιχειρήσεις που αναπτύσσονται και προσλαμβάνουν. Μικρό μέρος των νέων δανείων φέτος (ξεπέρασε ήδη τα 5 δισ. ευρώ η πιστωτική επέκταση) αφορά καταναλωτικά ή στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά.

Ξεκινούν σήμερα μετοχές των mezzanine

-Ξεκινά σήμερα στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας η διαπραγμάτευση των Mezzanine SPV’s της Alpha Bank (Galaxy Cosmos Mezz) και της Τράπεζας Πειραιώς (Sunrise Mezz). Η λογική τους είναι απλή: όσο προχωρά και η ανακτησιμότητα αξιών, από τις πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τα SPVs, τόσο θα ενισχύεται η "καθαρή θέση" και η αξία των μετοχών τους. Το Galaxy Cosmos Mezz, για παράδειγμα, είναι κάτοχος του 44% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλότερης διαβάθμισης (των τιτλοποιήσεων Cosmos και Galaxy της Αlpha). Οι mezzanine notes (τίτλοι μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας) των 4 τιτλοποιήσεων (Cosmos, Galaxy II, Galaxy IV, Orion X) "τιμολογούνται" με επιτόκιο 4% (το οποίο καταβάλλεται από τις εισπράξεις των SPVs). Αντίστοιχη είναι η προσδοκία και για το Sunrize Mezz. To ερώτημα λοιπόν είναι πότε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα λύσει τον Γόρδιο Δεσμό που δημιουργήθηκε με τη γνωστή απόφαση τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.