-Χαίρετε, λοιπόν, στα υπουργικά συμβούλια που γίνονται, εφεξής, πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η πορεία των έργων (και της απορρόφησης των κονδυλίων) του Ταμείου Ανάκαμψης. Και το λέω γιατί αυτή είναι ίσως και η πιο σοβαρή δουλειά της κυβέρνησης και όχι δεκάδες άλλα ψιλοπράγματα που δεν έχουν καμία σημασία και δεν μπορεί να βοηθήσουν τη χώρα σε μια πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία που έρχεται με την ύφεση.

Τρεις ασθενούντες υπουργοί

-Κατά τα λοιπά, στο υπουργικό συμβούλιο έδωσαν «διαδικτυακό παρών» οι τρεις ασθενούντες υπουργοί, Δένδιας, Πιερρακάκης και Κώτσηρας. «Για το θέμα της χθεσινής ημέρας, την υπόθεση Πάτση» ο Μητσοτάκης… κράτησε δυο λόγια για το τέλος. Είπε ότι όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η αντιπολίτευση θα εντείνει τη σκανδαλοθηρία ενόψει εκλογών, ξεκαθάρισε ότι όταν θα συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά όπως οι υποκλοπές ή ο Πάτσης, η κυβέρνηση θα τα κόβει επιτόπου με τις πιο αυστηρές κυρώσεις, όπως απομακρύνσεις ή διαγραφές στελεχών κ.λπ., αλλά «ας μη μας κουνάει το δάχτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι αυτός που έχει ανοιχτές υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, με Ειδικά Δικαστήρια κ.λπ.».

Περιμένοντας σινιάλο για τα επιτόκια καταθέσεων

-Όσοι αδημονείτε για τα επιτόκια καταθέσεων και πότε θα πάρουν την ανιούσα, τα νέα έχουν ως εξής: Αν σήμερα η ΕΚΤ περιορίσει τη φθηνή ρευστότητα που δίνει στις τράπεζες μέσω των δανείων TLRO, θα έχουμε αναγκαστική αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων άμεσα. Αν όχι, μένουμε ως έχουμε μέχρι νεωτέρας. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, η ρητορική της ΕΚΤ σήμερα για τα TLRO θα είναι μάλλον γενική και αόριστη. Αντίθετα, στην BNP πιστεύουν πως θα πέσει μαχαίρι και θα ανακοινωθεί πως σταματούν από Δεκέμβριο.

Ποιος Αρναούτογλου, ποιος Μουτσινάς, έρχεται τώρα ο Χάρης ο Βαφειάς

Χάρης Βαφειάς αποφάσισε να ανοίξει νέους δρόμους και, σύμφωνα με δημοσίευμα της Tradewinds, ο διευθύνων σύμβουλος της StealthGas θα είναι ένας από τους πέντε κριτές στο Dragons' Den, την ελληνική εκδοχή ενός διεθνούς τηλεοπτικού προγράμματος που προβάλλεται με το ίδιο όνομα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είναι περισσότερο γνωστό ως Shark Tank, στην αμερικανική του έκδοση. "Οι εκκολαπτόμενοι Έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν δέκα λεπτά για να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες σε εκατομμυριούχους που προσφέρονται να επενδύσουν τα σχέδιά τους" αναφέρει το δημοσίευμα. "Ελπίζω ότι θα βρούμε νέα άτομα με δυναμισμό και κάτι φρέσκο και καινοτόμο να προτείνουν", δηλώνει ο εφοπλιστής σε ένα τρέιλερ της εκπομπής που προβλήθηκε στον ΑΝΤ1. Κριτές-επενδυτές μαζί με τον Βαφειά στην εκπομπή θα είναι ένας Έλληνας κατασκευαστής στρωμάτων, ο ιδρυτής ενός ομίλου προϊόντων περιποίησης δέρματος και ο Πρόεδρος μιας εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής. Η ταυτότητα του πέμπτου συμμετέχοντα παραμένει μυστική. Η μετάδοση του Dragons' Den, τον Ιανουάριο.

Βούιξε το Βουκουρέστι για το deal της ΔΕΗ

-Στην Αθήνα θα προτιμούσαν να κατεβάσουν τους τόνους, στη Ρουμανία όμως έχει βουίξει το... Βουκουρέστι για την εξαγορά που επιδιώκει να κάνει η ΔΕΗ. Το νήμα πήρε και το Bloomberg που, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, σε όσα έχουν αναφέρει το newmoney και άλλα media, έκανε λόγο για την απόκτηση του 70% της Enel Romania, ένα deal πέριξ του 1,3 δισ. ευρώ. Το θέμα δεν είναι καινούργιο, ο Γ. Στάσσης έχει αναφερθεί αρκετές φορές και στις τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές ότι στο business plan της επιχείρησης βρίσκονται πιθανά deals για την εξαγορά μεγάλων φωτοβολταϊκών και αιολικών projects στα Βαλκάνια, με τους πιθανούς στόχους να έχουν εδώ και καιρό επιλεγεί. Το ζήτημα είναι σε ποιες αποτιμήσεις θα γίνουν οι όποιες εξαγορές. Τα μεγέθη που ακούγονται είναι σημαντικά, κυρίως για την ταχύτητα με την οποία θέλει η ΔΕΗ να μεγαλώσει το πράσινο χαρτοφυλάκιό της και γι' αυτό η μετοχή έχει κάνει ένα σημαντικό ράλι στο Χ.Α., με οκτώ θετικά κλεισίματα, ανεβαίνοντας από τα 5,32 ευρώ στα 6,14 ευρώ, όπου και λογικά υπήρξαν χθες ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση κερδών. Πάντως, εκτός από τη Ρουμανία η ΔΕΗ ψάχνεται στη Βουλγαρία και αλλού, ενώ λέγεται πως στο κάδρο είναι και κάποιες ΑΠΕ της Siemens Gamesa και άλλων εταιρειών.

Από μέρα σε μέρα οι ανακοινώσεις της ΔΕΗ για την εξαγορά

-Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες από το Βουκουρέστι (profit.ro), η ΔΕΗ συζητά να αποκτήσει το 70% της θυγατρικής του ιταλικού ομίλου Enel στη Ρουμανία, σε μια συναλλαγή που αποτιμά ολόκληρη την εταιρεία Enel Romania στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα καταβάλει ένα μέρος του τιμήματος, 1,3 δισ. σε μετρητά, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αφορά δάνεια και υποχρεώσεις, της Enel Romania τα οποία θα ρυθμίσει πλέον η διοίκηση της ΔΕΗ. Η Enel είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές στον ενεργειακό τομέα της Ρουμανίας. Λειτουργεί δίκτυα συνολικού μήκους περίπου 128.000 χιλιομέτρων σε τρεις σημαντικές περιοχές της χώρας (Muntenia Sud - συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου, Banat και Dobrogea) και καλύπτει το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς διανομής. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και ολοκληρωθεί η συμφωνία, η ΔΕΗ θα μπορεί να εισάγει φθηνό ρεύμα από τη Ρουμανία, να το πουλάει στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να «πρασινίζει» τη δραστηριότητά της. Και είναι μια δραστηριότητα που τη γνωρίζει καλά ο CEO της ΔΕΗ Γ. Στάσης καθώς εργαζόταν στον όμιλο Enel από το 2007 και πριν γίνει country manager για τη Ρουμανία, τον Φεβρουάριο του 2016, ήταν διευθυντής της Enel Green Power για την Ανατολική Ευρώπη και την Αίγυπτο. Το 2019 ήρθε στην Ελλάδα.

H Accor πάει Μύκονο

Το project είχε να ακουστεί στην αγορά εδώ και καμιά διετία, ωστόσο όπως φαίνεται προχωρά και στην πράξη, αν ληφθεί υπόψη ότι υπήχθη στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας, όπως δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια: Ο λόγος για το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης ''WHITE MULBERRY DEVELOPMENT ΙΚΕ'' που αναφέρεται στην ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας, κατηγορίας 5*, δυναμικότητας 119 δωματίων/240 κλινών» στη θέση Καλαφάτης στη Μύκονο, συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 20 εκατ. ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 18,99 εκατ. ευρώ. H White Mulberry, στην οποία συμμετέχουν ελληνικά και ξένα ιδιωτικά κεφάλαια, έχει μεγαλύτερα πλάνα για το νησί των Ανέμων, με την ανάπτυξη του Συνθέτου Τουριστικού Καταλύματος που θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων και τουριστικές κατοικίες στην περιοχή του Καλαφάτη. Τα δύο ξενοδοχεία θα φέρουν, εκτός απροόπτου, πολυτελή brands της Accor και συγκεκριμένα τα ‘’Fairmont’’ και ‘’Raffles’’. Το συνολικό project που έχει ενταχθεί από το 2020 στις στρατηγικές επενδύσεις αντιστοιχεί σε 104 εκατ. ευρώ με συνολική δυναμικότητά τους ανέρχεται στις 450 κλίνες, ενώ θα αναπτυχθούν παράλληλα και 35 πολυτελείς αυτόνομες κατοικίες.

Ο εργολάβος του δήμου δεν… προλαβαίνει

-Σε έναν μήνα από τώρα παραδίδεται το Kaizen Campus στο Μαρούσι, που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει η Dimand, μία από τις πολυαναμενόμενες νέες «πράσινες» αναπτύξεις του Αμαρουσίου, που θα αποτελείται από τρεις ορόφους, 7.500 τ.μ. κι επιπλέον 7.000 τ.μ. στο υπόγειο. Το κτίριο γραφείων βρίσκεται παραπλεύρως της Αττικής Οδού, κοντά στο The Mall Athens και θα στεγάσει τα νέα γραφεία της Kaizen Gaming (Stoiximan | Betano). Το κτίριο αναπτύσσει η Dimand, με την εισηγμένη Επενδυτική Ακινήτων Prodea να διατηρεί αυτή τη στιγμή το 35% του φορέα της επένδυσης, ενώ με την ολοκλήρωση του project, η ΑΕΕΑΠ θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο, τακτική που ακολουθούν οι δύο εταιρείες και σε άλλα αντίστοιχα projects (βλ. Moxy στην Ομόνοια, νέο γραφειακό συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη κ.ά.). Ποια είναι η μεγάλη δυσκολία σε αυτή τη φάση για το project; Μα, η σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο, δεδομένου ότι ο εργολάβος του δήμου δεν… προλαβαίνει.

Οι Άραβες του Αστέρα δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές

-Ωραία και ενθουσιώδη όσα ακούστηκαν στην Prodexpo, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται τα «χοντρά πορτοφόλια» στην αγορά ακινήτων δεν είναι το ίδιο πρόθυμα, όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Οι Άραβες ήθελαν να πουλήσουν τον Αστέρα για 1,2 δισ. ευρώ, αλλά αφού δεν βρίσκουν αγοραστές, το νέο σενάριο τους θέλει να αποφάσισαν να κόψουν στα 3 το φιλέτο, μήπως και κάνουν έστω μια συναλλαγή. Τα μαγαζιά του Αστέρα παραμένουν απούλητα, παρά τις προσδοκίες για μεγάλα και φανταχτερά εμπορικά σήματα που θα έδιναν το καλό παράδειγμα. Η καταναλωτική διάθεση των επενδυτών σε ακίνητα είναι πτωτική. Το ίδιο συμβαίνει και στη Μαγιόρκα αλλά και στην Κυανή Ακτή. Στις Η.Π.Α. τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών και ακινήτων κατά το τρίμηνο Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος μειώθηκαν φέτος κατά 28%. Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού η πτώση στις πωλήσεις πολυτελών ακινήτων δεν ξεπέρασε το 22%.

Στην αφετηρία ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Βόλου

-Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ανάμεσα στα άλλα θέματα ξεχωρίζει η εκκίνηση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% του Λιμένος Βόλου. Ως άμεσα ενδιαφερόμενος εμφανίζεται ο καθηγητής John Charalampakis, επικεφαλής του fund Black Summit, μαζί με τον αδελφό του Joel. Ακούω όμως ότι για το λιμάνι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα, οπότε κάθε εκτίμηση σε αυτή τη φάση είναι επίφοβη.

…και οι Κινέζοι στο Αμβούργο

Η τρικολόρ κυβέρνηση της Γερμανίας, τελικά συμφώνησε με την συμβιβαστική πρόταση του Καγκελαρίου Σολτς που εισηγήθηκε την παραχώρηση του 24,9% των μετοχών του μεγαλύτερου λιμανιού της Ευρώπης Αμβούργου, στην κινεζική Cosco. Έτσι η Cosco, εκτός από τον Πειραιά, τώρα θα οδηγεί τα καράβια της Ανατολής προς το Αμβούργο, δημιουργώντας συνέργειες με σοβαρές οικονομικές συνέπειες…

Πιο καλά στους servicers, από τις τράπεζες

-Η μεταφορά προσωπικού των τραπεζών στους servicers προκάλεσε αρχικά μεγάλη αναστάτωση. Υπήρξαν αντιδράσεις, κινητοποιήσεις και γενικότερα όσοι έφυγαν από τις τράπεζες για να μεταφερθούν στους servicers το έκαναν επειδή δεν είχαν εναλλακτική, καθώς οι τράπεζες φάνταζαν ως ασφαλές λιμάνι για τους εργαζόμενους. Τελικά, οι συνθήκες εργασίας στους servicers αποδείχθηκαν εξίσου καλές, αν όχι και καλύτερες από τις αντίστοιχες στις τράπεζες. Σε μια εσωτερική ομιλία προς το προσωπικό που έγινε χθες, με την ευκαιρία συμπλήρωσης τριών ετών λειτουργίας της Intrum, ο Γ. Γεωργακόπουλος είπε ότι μάλλον θα δοθεί και φέτος bonus, εξετάζεται να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τον πληθωρισμό, θα εξομοιωθούν οι αποδοχές και το εργασιακού status για όλους (καθώς άλλοι προέρχονται από την ΑΤΕ, άλλοι από τη Millennium κόκ) και πρόσληψη από 1/11/22 των 120 δανεισμένων εργαζόμενων που χρησιμοποιούσε η εταιρία.

Εθνική Τράπεζα και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκαναν το 9/9

-Όπως ακριβώς ο Παναθηναϊκός, έτσι και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας συμπλήρωσε 9 ανοδικές συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο, δημιουργώντας μια υπεραξία της τάξης του +20% σε όσους την εμπιστεύτηκαν πριν από ακριβώς έναν μήνα, όταν δηλαδή ξεκίνησε η συζήτηση για ενδιαφέρον του αραβικού PIF. Είναι σίγουρο ότι μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν φωνές που δηλώνουν ανοικτά ότι όταν εκδηλώνεται σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον, δεν καθυστερείς, αξιολογείς και αποφασίζεις… Υπάρχουν όμως και οι άλλες φωνές που λένε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουνε με αξιόπιστες αλλά χρονοβόρες διαγωνιστικές διαδικασίες… Το 9/9 όπως ο Παναθηναϊκός έκανε και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι Αυστραλοί της Sentier δεν ταξιδεύουν τόσο συχνά στην Ελλάδα (είναι και μεγάλη απόσταση) ενώ -επιπλέον- το πλεονέκτημά τους είναι, ότι θεωρούνται infrastructure fund δηλαδή οι αποδόσεις (RoE) που προσδοκούν από τις επενδύσεις τους είναι μικρότερες και δεν επηρεάζονται άμεσα από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις του κόστους χρήματος.

Στην Credit Suisse σήμερα προσεύχονται

-Σήμερα είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθεί το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Credit Suisse. Αν θα κάνει αύξηση κεφαλαίου, αν το ποσό επαρκεί, αν θα πουλήσει κλάδους δραστηριοτήτων κ.λπ. και, φυσικά, οι αγορές περιμένουν να αποτιμήσουν το σχέδιο. Οι επενδυτές που έχουν υποστεί μεγάλη αιμορραγία από τη φετινή βουτιά των αγορών, μαζί με τους μετόχους της ελβετικής τράπεζας που έχουν φάει μεγάλο στραπάτσο, προσεύχονται το σχέδιο να είναι τέτοιο ώστε να πείσει ότι η τράπεζα σταθεροποιείται.

ΕΚΤ και Fed σε δρόμους που δεν είναι παράλληλοι

Θα ανεβάσει σήμερα τα επιτόκια του Ευρώ η Λαγκάρντ για να μειώσει τη διαφορά από τα επιτόκια του δολαρίου και να ισορροπήσουν κάπως οι ισοτιμίες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο πληθωρισμός στις Η.Π.Α. είναι πληθωρισμός ζήτησης (άρα, πρέπει να φρενάρει η κατανάλωση) ενώ -αντιθέτως- στην Ευρώπη είναι πληθωρισμός ακρίβειας (καυσίμων και πρώτων υλών), ανεξάρτητος από την κατανάλωση. Ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς, δηλαδή, τρόφιμα και καύσιμα) στην Ευρώπη είναι 4,6%, ενώ στις Η.Π.Α. ξεπερνά το 6,8%. Το αντιπληθωριστικό φάρμακο στην Ευρώπη πρέπει να είναι διαφορετικό από αυτό που εφαρμόζει ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης.