Οι προβλέψεις Peanut για την ακρίβεια, οι συζητήσεις για την ΑΒ Βασιλόπουλος, οι τραπεζίτες του Λονδίνου πάνε κάλπες και η… Goldman Sachs των φτωχών ///


 

 

-Χαίρετε, παρατηρώ ειλικρινά άφωνος τις ολοένα και πιο πυκνές παρεμβάσεις του «πολιτικού χορηγού» της Ν.Δ. -και, εσχάτως, και του Νίκου Ανδρουλάκη- βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη. Μα, καλά, ειλικρινά πιστεύει κανείς εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μ’ αυτά που λέει αυτός ο απίθανος τύπος -μία περί κρατικοποιήσεων, μία περί Δικαιοσύνης, μία τα μπινελίκια και μία οι τραμπουκισμοί- μπορεί να «ξανασταυρώσει» ψηφοφόρους πίσω η αξιωματική αντιπολίτευση; Σηκώνω τα χέρια ψηλά και αφήνω το θέμα (στη τύχη του) μιας και δεν είμαι και του χώρου, αλλά τέλος πάντων νόημα δεν βγάζει αυτό που γίνεται εκεί. Εκτός αν είναι πλέον στη λογική «να μπετονάρουμε το 18% – 20% που έχουμε και καλά είμαστε».
Πάω στα του Μ.Μ. που ίσως έχουν περισσότερο ενδιαφέρον, λοιπόν μου λέει ο Peanut ότι υπάρχει ένας (πολύ λογικός) προβληματισμός για την ακρίβεια η οποία βεβαίως είναι απολύτως εισαγόμενη και δεν μπορεί να γίνουν πολλά. Αλλά κι αυτά που γίνονται από Σκρέκα και λοιπούς υπουργούς -δηλαδή, τα περίπου 1,5 δισ. ευρώ που δίδονται για ενίσχυση νοικοκυριών, επιχειρήσεων κ.λπ.- δεν μπορεί να «κρατήσουν» για άλλη μια σεζόν. Υπό την έννοια αυτή, μήπως δεν πρέπει να περάσει ένας ακόμη χειμώνας ακρίβειας (το 2023) προ των εκλογών; Χμμμ, βλέπω προεκλογική ΔΕΘ, καλέ μου Peanut.

Επίκειται μεγάλη εξαγορά στα super market

-Τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στον Όμιλο ΑΒ Βασιλόπουλο, λέγεται στην αγορά πως δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μεγάλων διεθνών ανακατατάξεων στον εγχώριο κλάδο των super market. Η ξαφνική αποχώρηση του brand manager Βασίλη Σταύρου και η αντικατάστασή του από τον Jesper Lauridsen, συνέβη λίγες μόνον εβδομάδες μετά την εξίσου ξαφνική αποχώρηση του Δημήτρη Πρίντζιου, Senior Vice President Buying της ΑΒ Βασιλόπουλος που επίσης αντικαταστάθηκε από έναν Ολλανδό τον Kees Rusius. Στα μέσα Ιανουαρίου αποχώρησε και ο Πέτρος Τραχανάς που είχε την ευθύνη SVP Business Opportunities.

-Στην πιάτσα συνδέουν τις αντικαταστάσεις στελεχών, τα οποία εργάζονταν 3 δεκαετίες στον Όμιλο, με σενάρια που φέρουν να προετοιμάζεται το έδαφος για εξαγορές και γενικότερες ανακατατάξεις. Συγκεκριμένα, στην αγορά φημολογείται ότι, κατά καιρούς, γίνονται συζητήσεις για το μέλλον της μεγάλης αλυσίδας στην Ελλάδα και σε σχέση με άλλους μεγάλους και ισχυρούς αλλοδαπούς πάντα παίκτες στη χώρα. Σημειώστε ότι δεν είναι τυχαίο πως τον Δεκέμβριο κατέπλευσε στην Ελλάδα και ανέλαβε αμέσως ενισχυμένες αρμοδιότητες, ο Γερμανός Kale Becker. Και, κρατήστε το, οι Γερμανοί -μερικές φορές- συζητούν καλύτερα όταν μιλούν στη γλώσσα τους…

Κινητοποίηση της ΔΕΗ μετά τη βουτιά

-Aντανακλαστικά έδειξε η ΔΕΗ θορυβημένη από την υποχώρηση της μετοχής κατά 25% περίπου από τα υψηλά του περασμένου Νοεμβρίου. Τα στελέχη της επιχείρησης κινητοποιήθηκαν και επικοινώνησαν στην αγορά το μήνυμα πως η ΔΕΗ είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να διαχειριστεί την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και ως εκ τούτου θα εμφανίσει υψηλότερη κερδοφορία και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις της το 2022. Τι σημαίνει «καλύτερα προετοιμασμένη»; Ότι υλοποιεί δηλαδή εκτενείς κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου, με hedging στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και του φυσικού αερίου και με εισαγωγές ενέργειας. Αναφορικά με την πτώση της τιμής της μετοχής, ανώτατα στελέχη της εταιρείας την αποδίδουν σε ρευστοποιήσεις από fund που μείωσε τη θέση του στη ΔΕΗ. Στην αγορά λέγεται πως είναι το Helikon, όμως υπάρχουν σημαντικές πωλήσεις από μεγάλο αμερικανικό fund που έγιναν μέσω Goldman Sachs.

Φθίνει (επικίνδυνα) το ενδιαφέρον για ΛΑΡΚΟ

Τρία σχήματα, από τα αρχικά έξι που ενδιαφέρθηκαν κατά τη πρώτη φάση της διαδικασίας, φαίνεται πως μπαίνουν στον στίβο για τη ΛΑΡΚΟ, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας στη Βουλή. Στον διαγωνισμό -που στόχος του ΤΑΙΠΕΔ και του Ειδικού διαχειριστή είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μέσα στην Άνοιξη και να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές- ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει η Mytilineos, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings AG και η ιρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland Ltd. Μη βιαστείτε, όμως, να καταλήξετε στο ποιοι, τελικά, θα ενδιαφερθούν, διότι με τα σημερινά δεδομένα κάποιος ή κάποια από τα ονόματα που εμφανίζονταν ως ενδιαφερόμενοι δεν θα καταθέσουν δεσμευτική προσφορά όταν προσκληθούν.

-Για τον όποιο επίδοξο επενδυτή πάντως, η ελάφρυνση της ΛΑΡΚΟ από τους εργαζόμενους είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, εκείνο που τους προβληματίζει είναι ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη ορατότητα για το πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει, καθώς είναι ένα μέτρο με μεγάλο εργασιακό και κοινωνικό αντίκτυπο. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα περιβαλλοντικά ζητήματα για τα οποία διαχρονικά υπήρξε μια ανοχή, όσο η εταιρία ήταν στην ομπρέλα του Δημοσίου. Εκφράζονται φόβοι τι θα συμβεί όταν η εταιρεία που είναι μια περιβαλλοντική βόμβα για τη Λάρυμνα περάσει στα χέρια ιδιωτών. Υπό το πρίσμα αυτό, αρμόδιες πηγές από τα κέντρα λήψης αποφάσεων των επενδυτών υποστηρίζουν ότι αξιολογούν τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό και διαμηνύουν ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την επενδυτική απόφαση. 

Ελληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο

-Και στο σημείο αυτό ανοίγω το δημοφιλές κεφάλαιο Έλληνες τραπεζίτες της αλλοδαπής και ξεκινώ με τα θεσμικά θέματα. Τον Μάιο πρόκειται να γίνουν οι εκλογές στην Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου. Η σοβαρή υποψηφιότητα που θα διεκδικήσει την προεδρία είναι ο Διευθυντής του γραφείου της BNP Paribas στο Λονδίνο, Γρηγόρης Χατζηγρηγοριάδης. Έμπειρος τραπεζίτης ο Χατζηγρηγοριάδης, γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών με σπουδές στο London School of Economics και στο Imperial. Εχει εργαστεί σε Αθήνα, Λονδίνο και Ζυρίχη και ξεκίνησε την καριέρα του στο investment banking της Credit Suisse. Μάλιστα ενόψει της υποψηφιότητάς του πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκε με τον διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά.

Η Goldman Sachs των φτωχών

-Και από τα θεσμικά περνάμε στα επιχειρηματικά καθώς από την αλλοδαπή μας έρχεται η αποκαλούμενη και… Goldman Sachs των φτωχών. Ο λόγος για τον Τάσο Αστυφίδη της Ambrosia Capital που είναι η νέα είσοδος στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Ο Αστυφίδης άνοιξε την Ambrosia Capital Hellas, μια ΕΠΕΥ που εδρεύει στον Αλιμο, με φιλοδοξία να εφαρμόσει – σε μικρότερη κλίμακα βέβαια – το μοντέλο που ακολουθεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα. Δηλαδή, να συγκεντρώνει από την αγορά τα κεφάλαια που χρειάζεται μια εταιρία για κάποιο επενδυτικό σχέδιο και εφόσον πιστεύει στην προοπτική της επένδυσης ένα ποσοστό από αυτά να καλύπτεται από την Ambrosia Capital που θα αποκτά έτσι την ανάλογη συμμετοχή (marquee investors). Δεδομένου ότι ο Τάσος Αστυφίδης, όπως είναι γνωστό στην αγορά, έχει αδυναμία στη μεσαία και κάτω κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, η αγορά έχει υψηλές προσδοκίες για την Goldman Sachs των φτωχών. Τον βλέπω να κάνει χρυσές δουλειές.

Ξεκίνησε η συγκέντρωση στον Χρηματιστηριακό κλάδο

Οι πρώτες «φιλικές» συνεργασίες χρηματιστηριακών είναι ήδη γεγονός και σας ενημέρωσα σχετικά από χθες. Οι διεργασίες συγκέντρωσης όμως είναι εντονότερες και προοιωνίζονται μια μεγάλη ανοδική κίνηση στη χρηματιστηριακή αγορά. Σήμερα οι 4 πρώτες σε μερίδιο αγοράς χρηματιστηριακές εταιρείες (Πειραιώς, Eurobank, Εθνική Euroxx) ελέγχουν το 60% των καθημερινών συναλλαγών στη Λεωφόρο Αθηνών. Οι 10 πρώτες ελέγχουν το 80% των συναλλαγών. Οι υπόλοιπες εταιρείες φυτοζωούν. Είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν, να εξειδικευτούν και να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς. Η εμπειρία μας διδάσκει ότι τέτοια φαινόμενα συμμαχιών και συνενώσεων Χρηματιστηριακών Εταιρειών, προηγούνται μιας μεγάλης ανοδικής κίνησης στην αγορά. Χρειάζεται όμως κι ένας καταλύτης. Πρέπει να εμφανιστεί ένας νέος, σοβαρός μεγάλος παίκτης για να αλλάξει το παιχνίδι. Την περίοδο 1997-2000, αν θυμάστε, ήταν η Π & Κ Χρηματιστηριακή. Το 2007 εμφανίστηκε η AXIA Ventures Group. Τώρα ποιος θα είναι ο καταλύτης των εξελίξεων;

Η θορυβώδης επανεμφάνιση Μένιου Φουρθιώτη

Χθες το μεσημέρι, στην ηλιόλουστη και παγωμένη Πλατεία Κοτζιά, στο κεντρικό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, εμφανίστηκε ένας διάττων αστέρας της ελληνικής show biz. Μπήκε φουριόζος στο κατάστημα ο Μένιος Φουρθιώτης, μετά του δικηγόρου του. Απαίτησε να εξυπηρετηθεί αμέσως. Οι ωτακουστές της στήλης, δεν μπορούσαν να ακούσουν ακριβώς τι ζητούσε. Για κάποιον λόγο (τυπικό και ουσιαστικό), ο κ. Φουρθιώτης δεν εξυπηρετήθηκε. Απαίτησε αμέσως να μιλήσει στον Διευθυντή. Η απαίτησή του ικανοποιήθηκε. Όχι όμως και το αίτημά του. Οι τόνοι ανέβηκαν. Το ήρεμο τραπεζικό κατάστημα μετατράπηκε σε αρένα ανταλλαγής ύβρεων, απειλών και κοσμητικών επιθέτων. Εκλήθη η αστυνομία. Ήρθε περιπολικό. Όλοι μαζί (Φουρθιώτης, δικηγόρος και τραπεζικά στελέχη) μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Αντάλλαξαν μηνύσεις και ευχές… Η ζωή συνεχίζεται, έστω και χωρίς ικανοποίηση…

Η Αθήνα αλλάζει. Ξεκινά από τα σκουπίδια της…

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τον τρόπο αποκομιδής των απορριμμάτων στην Αθήνα. Αποφορτίζεται ο ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) και ο όγκος των σκουπιδιών μειώνεται κατά 50%. Δημιουργείται στον Ελαιώνα ένας μεγάλος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Με μεγάλα κοντέινερ θα μεταφέρονται εκεί τα αστικά απορρίμματα από τα απορριμματοφόρα. Όταν αυτά γεμίζουν θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΥ. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά το λειτουργικό κόστος της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου και επιταχύνεται ο ρυθμός αποκομιδής των σκουπιδιών από το κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Τα απορριμματοφόρα δεν θα χάνουν χρόνο να πηγαίνουν μέχρι τη Φυλή και, φυσικά, μειώνεται ο κυκλοφοριακός φόρτος στους δρόμους. Με τη συμπίεση, ο όγκος των απορριμμάτων θα μειώνεται στο μισό – πλεονέκτημα που θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση χώρου στον ΧΥΤΥ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή