-Χαίρετε, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια να βρεθεί ένας τρόπος να λήξει το δράμα, ο Πούτιν πιέζει αφόρητα με βαρβαρότητες πλέον, χτυπώντας αμάχους. Πιέζουν όμως και οι Δυτικοί, όσο μπορούν, με τα οικονομικά αντίμετρα. Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως ότι τα περίφημα αυτά αντίμετρα (sanctions) δεν μπορεί να μην… έφταναν και μέχρι την Ελλάδα και τους «ολιγάρχες» της, Ελληνες και Ρώσους, που έχουν να κάνουν δουλειές. Η ελληνική κυβέρνηση «πιέζεται» για αποτελέσματα από τους συμμάχους και όσο και «διακριτικά» να είναι δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα, ειδικά για επενδύσεις σε θεωρούμενες στρατηγικές υποδομές (λιμάνια π.χ.) media που «ρωσίζουν» ή… δροσίζονται οικονομικώς από εκεί. Σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουν τρεις τέτοιες περιπτώσεις «ολιγαρχών» που παρακολουθούν οι ελληνικές αρχές και θα έχουμε εξελίξεις. Με το καλό ή με το κακό…

Το CVC πολιορκεί τα super market Mασούτης

-Περνάμε τώρα στα νέα της αγοράς, γιατί οι… σεισμογράφοι της στήλης για πρώτη φορά από την ημέρα που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέγραψαν αυξημένη δραστηριότητα. Λοιπόν, το νέο είναι ότι το CVC χτύπησε και πάλι την πόρτα των super market Μασούτης. Οι πληροφορίες θέλουν τους CVCίδες - όπως αποκαλούνται πλέον στην αγορά- να επανήλθαν στην πρόταση εξαγοράς της αλυσίδας super market, καταθέτοντας νέα πρόταση, με αυξημένο τίμημα. Το τι θα πράξει η οικογένεια Μασούτη η στήλη δεν το γνωρίζει, ούτε και μπορεί να το προδικάσει, αν και φαίνεται πως τα λεφτά είναι πολλά, πια. Την ίδια στιγμή όμως πηγές του CVC δήλωναν για τα φημολογούμενα περί Μασούτη «ούτε τον ξέρουμε τον άνθρωπο, ούτε μας ενδιαφέρει ο κλάδος». Οπότε κρατάτε μικρό καλάθι.

Στασινόπουλος-Καντώνιας Νο2

Παραμένουμε στην ενότητα «τα νέα της αγοράς» και περνάμε στις συζητήσεις μεταξύ των ομίλων Στασινόπουλου και Καντώνια για την ΕΤΕΜ και την Cosmos Aluminium που γράφαμε και χθες. Η διαπραγμάτευση εστιάζεται στο θέμα των δικαιωμάτων μειοψηφίας του νέου σχήματος, κι εφόσον το deal προχωρήσει, η Cosmos Aluminium θα απορροφήσει την ΕΤΕΜ, με τον όμιλο Στασινόπουλου να διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό στη νέα εταιρία.

Τράπεζα Πειραιώς Νο1

‘Ηγγικεν η ώρα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας της Τράπεζας Πειραιώς με τη Euronet Worldwide, η οποία περιλαμβάνει την απόσχιση και πώληση της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, καθώς και τη σύναψη μακροπρόθεσμης αποκλειστικής συνεργασίας πωλήσεων και διανομής. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σήμερα.

Τράπεζα Πειραιώς Νο2

Όσον αφορά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2021 της Πειραιώς, ξεχωρίζει το executional capacity της διοίκησης. Από τις 16 Μαρτίου πέρυσι, που ανακοινώθηκε το σχέδιο Sunrise, υλοποιήθηκε το 95%, οδηγώντας την τράπεζα από την κρατικοποίηση στην εξυγίανση. Η κεφαλαιακή επάρκεια, ύστερα από την αύξηση ύψους 1,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2021, διαμορφώθηκε σε 15,9%, τα NPE σε 12,5% από 45% έναν χρόνο πριν (αναμένεται να υποχωρήσουν στο 8% μέσα στο 2022), ενώ ταυτόχρονα η τράπεζα «έριξε» στην οικονομία 6,5 δισ. ευρώ (800 εκατ. περισσότερα από ό,τι προϋπολόγισε) και είχε σημαντική αύξηση των υπό διαχείριση κεφαλαίων της στα 55,4 δισ. ευρώ. Αυτό που κοιτάνε οι αναλυτές και οι επενδυτές, όπως φάνηκε και στο χθεσινό call, είναι η εξέλιξη της οργανικής κερδοφορίας, η οποία στην περίπτωση της Πειραιώς αυξάνεται σταθερά, τα τελευταία τρία τρίμηνα.

Κλειστόν… λόγω συνταξιοδότησης

Λόγω... συνταξιοδότησης ενός από τα μέλη της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού καθυστερούν οι υπογραφές για το καζίνο στο Ελληνικό. Το θέμα θα έπρεπε να είχε λήξει εδώ και έναν μήνα, αφού η σύμβαση είχε πάρει το ΟΚ από το Ελεγκτικό Συνέδριο στα τέλη Δεκεμβρίου και κάποια έγραφα που είχε ζητήσει η Επιτροπή Παιγνίων είχαν κατατεθεί από την Athens IRC η οποία κέρδισε την άδεια. Τι συνέβη; Ένα από τα μέλη της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, συνταξιοδοτήθηκε και αναμένεται ακόμη η τοποθέτηση του αντικαταστάτη του στην Επιτροπή. Αν και πρόκειται για τυπικό ζήτημα, εντούτοις αποτελεί μια ακόμη αιτία καθυστέρησης για την υλοποίηση της επένδυσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Σημειώστε ότι η σύμβαση θα πρέπει να κυρωθεί και από τη Βουλή πριν ξεκινήσει το έργο, το οποίο θα απαιτήσει περίπου 36 μήνες για την ολοκλήρωσή του από το σχήμα Athens IRC (ΓΕΚΤΕΡΝΑ – Hard Rock).

Ο μέτοχος του ΟΠΑΠ αγοράζει

Έπειτα από 24 χρόνια η διαχείριση της βρετανικής National Lottery, μιας από τις μεγαλύτερες λοταρίες στον κόσμο, θα αλλάξει χέρια σε περίπου 12 μήνες από σήμερα. Η νέα άδεια πηγαίνει στην Allwyn του Κάρελ Κόμαρεκ, η οποία ανακηρύχθηκε προτιμητέος διαχειριστής από τη βρετανική επιτροπή παιγνίων. Πρόκειται για ένα τεράστιο συμβόλαιο που ανεβάζει κατακόρυφα την αποτίμηση της Allwyn (πρώην Sazka) καθώς οδεύει προς την εισαγωγή της στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Όπως είναι φυσικό, η Allwyn θα περάσει τώρα από το μικροσκόπιο των βρετανικών ελεγκτικών και εποπτικών αρχών, όπως και ο Κομάρεκ, μέχρι να υπογραφεί η νέα σύμβαση. Κάποια media στο Λονδίνο εστίασαν στο ότι εταιρεία του Κόμαρεκ διαχειρίζεται -σε κοινοπραξία με την Gazprom- αποθήκη φυσικού αερίου στη Τσεχία, για την οποία όμως ο Τσέχος είχε πει αμέσως μόλις ξέσπασε ο πόλεμος πως είναι σε συζητήσεις με την κυβέρνηση της χώρας του για να αποχωρήσει η Gazprom από το joint venture.

Το νέο αφεντικό της Αττικής Οδού

Έχουμε, διοικητικής φύσεως, εξελίξεις στην Αττική Οδό. Όπως θυμάστε μετά την περιπέτεια της «Ελπίδας» παραιτήθηκε από τη θέση του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικές Διαδρομές, δηλαδή της εταιρείας που έχει τη διαχείριση της Αττικής Οδού, Βασίλης Χαλκιάς. Μετά την έξοδό του μάλιστα δεν υπήρξε αντικατάστασή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, που έμεινε με τέσσερα μέλη. Τότε είχε αποφασιστεί η ανάθεση στον Αριστοφάνη Παπαδημητρίου, Διευθυντή Κυκλοφορίας και Συντήρησης, να εκτελεί προσωρινά τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου, χωρίς συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο. Έμαθα, λοιπόν, ότι στις 8 Μαρτίου η Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας αποφάσισε την εκλογή νέου Δ.Σ., με μόνη αλλαγή την τοποθέτηση νέου Διευθύνοντος Συμβούλου. Τη θέση ανέλαβε ο εξαιρετικά έμπειρος Ιωάννης Λέφας, επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της Άκτωρ. Έτσι, το Δ.Σ. έγινε ξανά πενταμελές, εκ των οποίων εκτελεστικά μέλη είναι ο κ. Λέφας, καθώς και ο Β’ Αντιπρόεδρος, Jean Harito.

Α. Διαμαντοπούλου και Coca Cola

-Δεν είναι φρέσκια είδηση. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα, αφού ως γεγονός υφίσταται από τον Ιούνιο 2020, αλλά η στήλη δεν ντρέπεται να ομολογήσει ότι δεν το γνώριζε και για αυτό σας το μεταφέρει: Η πρώην υπουργός και Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου συμμετέχει ως ανεξάρτητο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Coca Cola HBC.

Αυτοί που βλέπουν το τέλος του πολέμου

Όλα δείχνουν πως αυτός ο αιματηρός εφιάλτης στην Ουκρανία τελειώνει. Σ’ αυτή την προοπτική βλέπουμε ότι τα αμερικανικά χρηματιστήρια πανηγυρίζουν αλλά τα ευρωπαϊκά διστάζουν και υποφέρουν. Είναι λογικό. Σ’ αυτόν τον πόλεμο έχασε η Ευρώπη και κερδίζει μόνον η άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Γι’ αυτό έρχεται στην Ευρώπη ο Μπάιντεν. Πρέπει να βρεθεί μια λύση, στην οποία τα βάρη θα κατανεμηθούν δίκαια και ισότιμα.

Το πρώτο ομόλογο πληρώθηκε

Πολλοί έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο ρωσικό κρατικό ομόλογο και το κουπόνι των μερικών δεκάδων εκατομμυρίων που πρέπει να πληρωθεί σήμερα. Οι ανησυχίες κάπως καθησυχάστηκαν αφού μόλις χθες η εταιρεία Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (Russian Railways) αποπλήρωσαν με χαρακτηριστική ευκολία και προθυμία δύο ομόλογα, ένα σε ελβετικό φράγκο κι ένα σε δολάρια. Τα παραμύθια, περί αποπληρωμής σε ρούβλια, έσβησαν την ίδια στιγμή. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πληρώνουν 600 εκατ. ευρώ κάθε μέρα στη Ρωσία για να αγοράζουν τη θέρμανσή τους κι αυτόν τον χειμώνα. Οι συναλλαγές σε ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζονται. H μεγάλη PJSC Russneft, η εταιρεία πετρελαίου που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία Mikhail Gutseriev το 2002 (που λέγαμε προχθές ότι τώρα αξίζει μόνο 500 εκατ. ευρώ (όσο ο Sarantis), ανακοίνωσε ήδη ότι μόλις ανοίξει η αγορά και απελευθερωθούν τα κεφάλαιά της, θα προχωρήσει σ’ ένα γενναίο πρόγραμμα επαναγοράς των μετοχών της, αξιοποιώντας τα ταμειακά της διαθέσιμα που είναι μόλις… 9 δισ. ευρώ.

Η Δύση είναι ενωμένη. Όχι όμως και τα οικονομικά της συμφέροντα

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Τζερόμ Πάουελ ξεκινά τον χορό των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων με σκοπό να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια στην αμερικανική οικονομία. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών ύψους 350 δισ. ευρώ, ταυτόχρονα όμως έχουν θέσει σε κίνδυνο δικές τους (ευρωπαϊκές) επενδύσεις στη Ρωσία ύψους 250 δισ. ευρώ. Η Ευρώπη δεν αντέχει να δημιουργήσει μια νέα Βόρεια Κορέα στο έδαφός της, ένα περίκλειστο, θυμωμένο και απομονωμένο κράτος για να εξυπηρετήσει μόνον τα αμερικανικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν, εκτός από την ενδυνάμωση της συμμαχίας που είναι θεμιτή, θα πρέπει να δώσει λύσεις πρακτικές και στην οικονομία.

Οι εφοπλιστές και το πετρέλαιο της Ρωσίας…

Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλύτερες ελληνικής καταγωγής εφοπλιστικές δυναστείες χτίστηκαν πάνω στο σπάσιμο κάποιου εμπάργκο. Θέλει τέχνη, γενναιότητα και γνώσεις η διαχείριση τέτοιων ευαίσθητων καταστάσεων. Σήμερα, η διακίνηση ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη δεν απαγορεύεται. Ο ελληνόκτητος στόλος καταφέρνει και διεισδύει σε δύσκολα λιμάνια και πραγματοποιεί περίτεχνα δρομολόγια για να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με πετρέλαιο. Με το αζημίωτο, βέβαια. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει πολλά για να είναι οι καλύτεροι (και ακριβότεροι) στη μεταφορά υγροποιημένου αερίου. Οι «Greeks» διαθέτουν τα μεγαλύτερα μερίδια διεθνώς στην αγορά LNG, διαδραματίζοντας, παράλληλα, πρωταγωνιστικό ρόλο και στον κλάδο του LPG. Με βάση την τελευταία έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ελέγχουν το 15,58% του παγκόσμιου στόλου υγραεριοφόρων (LNG / LPG)

Οι μικροί ξενοδόχοι και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ και αμέσως ξεκίνησαν οι αντιδράσεις. Πρώτοι διαμαρτυρόμενοι, οι ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχείων (2 και 3 αστέρων) γιατί η πολιτεία τούς φορολογεί όχι ως επαγγελματίες αλλά ως ιδιώτες, με αποτέλεσμα να τους σκοτώνει ο συμπληρωματικός φόρος. Ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών προφανώς κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Μειώνονται οι συντελεστές του κύριου φόρου και ενοποιούνται κλιμάκια, για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα. Παράλληλα, μειώνονται οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού φόρου των οικοπέδων. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται σήμερα στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται και επιβάλλεται, πλέον, επιπλέον φόρος ξεχωριστά επί της αξίας κάθε ακινήτου, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ. Εδώ είναι που διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες των μικρών ξενοδοχείων…

Οχι Harrod’s. Στο Selfridge’s είναι

Διευκρινίζω και απολογούμαι στους αναγνώστες μας, ο «κυριλέ τσαγκάρης» που διορθώνει παλαιά sneakers και Loro Piana στο Λονδίνο είναι στο Selfridge’s και όχι στο Harrod’s. Υπέστην σήμερα κανονικό bulling από τον υπέρκομψο τραπεζίτη για… διασπορά ανακριβών ειδήσεων. Απολογούμαι και πάλι για το λάθος μου, άλλωστε οι δικοί μας αναγνώστες δεν καταδέχονται να επιδιορθώνουν τα Loro τους, παίρνουν καινούργια. Και αν δεν ταξιδεύουν τελευταίως, ε, οκ. Πάσχα έρχεται, ας περιμένουν, έχει ο Ζαννής στην μπουτίκ τού Nammos!