-Χαίρετε, δεν πιστεύω, όπως οι περισσότεροι, ότι… θα κάνουμε Κυριακή του Πάσχα (γαλλικές εκλογές, δεύτερος γύρος) με πρόεδρο Λεπέν, αλλά έτσι όπως πάει θα δούμε κυβέρνηση Ακροδεξιάς στη Γαλλία την επόμενη τετραετία, όπως είδαμε και τον Τραμπ πλανητάρχη (μη σας πω ότι αυτόν μπορεί και να τον ξαναδούμε). Αν μάλιστα οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να… πετάνε χαρταετό στα θέματα της ακρίβειας για μερικούς μήνες ακόμα, η Ακροδεξιά ή οι λαϊκιστές της Αριστεράς θα ξαναγυρίσουν σχεδόν παντού και μάλιστα γρήγορα. Όπου έχει εκλογές θα εμφανίζεται και ένα τέτοιο φαινόμενο.

Οι (προσεχώς) καναλάρχες ενημέρωσαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

-Και τώρα πάμε σ’ ένα αγαπημένο θέμα, το νέο έργο «Οι Μπάκοι μηντιάρχες», το οποίο καλά κρατεί και θα έλεγα βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση με αγορά ενός ή και δύο ή και τριών τηλεοπτικών σταθμών. Κατ’ αρχήν, μέσω του γνωστού δικηγόρου τους Α. Εξάρχου (ήταν και είναι ο χειριστής της υπόθεσής τους με τις μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) μαθαίνω ότι κινούνται… θεσμικά. Πρώτα ενημέρωσαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και κατόπιν την κυρία Όλγα Γεροβασίλη (ως εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου να τους πληροφορήσουν ότι θέλουν να μπουν στα media. Απίθανα πράγματα, σε κανονικές δημοκρατίες να πηγαίνουν επιχειρηματίες και να ενημερώνουν κόμματα ότι θέλουν να μπουν στα media, αλλά τέλος πάντων. Μάλιστα, μου είπε η πηγή μου, ότι στις συζητήσεις αυτές έφεραν και ως δεδομένο ότι «τελείωσαν» κάποιες από τις εξαγορές media, κάτι που δεν ισχύει, για την ώρα.

Αγριεύει το πράγμα για Ιβάν

-Ειδικά για το τι συμβαίνει στο θέμα του Open δεν βγάζει κανείς άκρη, η πληροφόρηση μοιάζει μ’ εκείνη του πολέμου, αφού ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Πάντως, εγώ ξέρω ότι ειδικά μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση της είδησης περί βοηθείας (με κάτι αυτοκίνητα) του Σαββίδη στους Ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς, το πράγμα αγριεύει. Στην κυβέρνηση κάποιοι λένε ότι μάλλον μοιάζει δύσκολο να γλιτώσει τη «μαύρη λίστα» ο Σαββίδης (προσωπικά δεν φτάνει μέχρι εκεί η πληροφόρησή μου) και τότε… μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά στη Βόρειο Ελλάδα. Γιατί για το Open δεν νοιάζεται κανείς, το λιμάνι ή τα υπόλοιπα μπορεί να βρουν αγοραστές, αλλά η επίσημη αγαπημένη ομάδα του Βορρά, ο ΠΑΟΚ, «καίει». Και μάλιστα προεκλογικά ζήτω που καήκαμε αν μείνει η ομάδα χωρίς τον Σαββίδη, άντε να βρεις άλλον να τη φορτωθεί. Μήπως με όλα αυτά σας μπέρδεψα και συμπέρασμα δεν βγήκε; Αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ έβγαλα συμπέρασμα για το τι ισχύει απ’ όλα αυτά. Αν δηλαδή οι «Μπάκοι» στ’ αλήθεια αγοράζουν ή κάνουν βόλτες σε κόμματα και media, αν ο άφαντος Ιβάν πουλάει 30%-70% ή 100% ή κερδίζει χρόνο έναντι των εκκρεμοτήτων του στον Πούτιν ή στους Δυτικούς. Όλα αυτά βέβαια που ακούγονται και γίνονται, ένα πράγμα μόνο δεν ευνοούν. Την εικόνα που δημιουργείται στα ίδια τα media. Κάτι μεταξύ Ροστόφ και Φουτζέιρα… ένα τσιγάρο και πολύ πετρέλαιο δρόμος

Τα σχέδια των Μαρινόπουλων για logistics

-Πολλά ακούγονται στην αγορά σχετικά με νέες δραστηριότητες της οικογένειας Μαρινόπουλου που μετά το grande «κανόνι» της Φαμάρ και της ομώνυμης (μεγαλύτερης κάποτε) αλυσίδας σούπερ μάρκετ έχει επιλέξει να αποσυρθεί από το προσκήνιο. Διατηρώντας βέβαια τα εναπομείναντα «προπύργια» των Starbucks και της συμμετοχής στα Marks & Spencer. Άσχετα πάντως με τις πιθανολογούμενες νέες δραστηριότητες - κάτι πήρε το αυτί μου για logistics - μαθαίνω ότι είχαμε κάποιες εξελίξεις στον επίσημο εταιρικό βραχίονα της «Αδελφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχών και Διοίκησης Επιχειρήσεων Α.Ε.». Σε αυτή την εταιρεία, λοιπόν, ο τελευταίος Μαρινόπουλος που συμμετείχε στο Δ.Σ. -ο Δημήτρης Μαρινόπουλος- έχει παραιτηθεί από τον Νοέμβριο του 2016.

Η παραίτηση Μήτραινα

-Όλα τα τελευταία χρόνια όμως πρόεδρος και μάλιστα εκτελεστικός της εταιρείας ήταν ο Γεώργιος Μήτραινας, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής διαφόρων υπό εξυγίανση ή διάσωση εταιρειών, ενώ καιρό τώρα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της (επίσης υπό εξυγίανση και αναδιάρθρωση) Euromedica. Όπως πληροφορήθηκα, όμως, στις αρχές Μαρτίου επιδόθηκε στα γραφεία της «Αδελφοί Μαρινόπουλοι» επί της οδού Κανάρη, με δικαστικό επιμελητή, η από 03/02/2022 «Εξώδικη Γνωστοποίηση- Δήλωση- Διαμαρτυρία» του Γεώργιου Μήτραινα του Σωκράτους, σύμφωνα με την οποία δηλώνει την παραίτησή του «από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, και γενικώς από κάθε θέση του ΔΣ της ανωτέρω Ανώνυμης Εταιρείας». Με άλλα λόγια, ο κ. Μήτραινας «κούνησε μαντήλι» προς τους Μαρινόπουλους και το ωραίο είναι ότι τώρα το Δ.Σ. έχει μείνει με τρία μέλη, που όλα είναι μη εκτελεστικά και ασφαλώς κανένα δεν ανήκει στην οικογένεια Μαρινόπουλου.

Προσωρινή διαταγή Εuromedica

Με την ευκαιρία, να σας πω ότι στις 23 Μαρτίου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έδωσε ακόμη μια παράταση (μέχρι τις 11/5/2022) στην προσωρινή διαταγή που αφορά τη Euromedica. Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης έχει εγκριθεί από το δικαστήριο και για τη λεγόμενη πλέον “Oldco Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών Υγείας Α.Ε.” έχει χορηγηθεί προσωρινή διαταγή περί απαγόρευσης κάθε μέτρου ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης.

Τα αμερικάνικα σχέδια της Intralot δεν συγκινούν τους αναλυτές

Κλειστά έμειναν τα χαρτιά της διοίκησης της Intralot στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, για το κατά πόσον σχεδιάζει μια εισαγωγή της αμερικανικής θυγατρικής της στη Wall Street. Όχι γιατί ενδεχομένως δεν ήθελε να σχολιάσει, αλλά γιατί κανείς δεν ρώτησε ξανά! Οι δύο ξένοι αναλυτές που συμμετείχαν έδωσαν μετά βάση σε άλλα θέματα, ενώ οι Έλληνες αναλυτές έλαμψαν δια της απουσίας τους. Πάντως, η εταιρεία ξεκάθαρα έχει στρέψει την προσοχή της στην αμερικανική αγορά, από όπου πέρυσι προήλθε το 54% του ενοποιημένου EBITDA, με τις πωλήσεις στις ΗΠΑ να είναι αυξημένες κατά 15% (στα 152 εκατ. ευρώ). και να αποτελούν την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης του Ομίλου. Το εάν η εταιρεία θα επιχειρήσει το μεγάλο βήμα προς το NYSE, θα φανεί σύντομα.

Η Rocket Greece ανακοινώvει στρατηγικό επενδυτή

Πριν από λίγες εβδομάδες, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προέκυψε ένα σοβαρό θέμα με την εταιρεία Rocket Greece που έφερνε φαγητό στο σπίτι και στο γραφείο. Αφού προκλήθηκε θόρυβος και πολλές συζητήσεις, μάθαμε ότι η Rocket Greece είναι εντελώς ανεξάρτητη από τον χρεοκοπημένο πλέον όμιλο Rocket Group της Ουκρανίας. Η ελληνική εταιρεία είχε μόνο εμπορική συμφωνία με τους Ουκρανούς για τη χρήση του λογότυπου και της εφαρμογής. Οι 3 συνιδρυτές (Αντωνία Φαρσάτη, Νίκος Χατζηδάκης, Sabin Dragoman) σχεδιάζουν τώρα να επεκτείνουν την εξυπηρέτηση πολύ πέρα από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και τη Λεμεσό. Η Rocket Greece απασχολεί σήμερα 30 υπαλλήλους, δεκάδες ταχυμεταφορείς και εξυπηρετεί ήδη 1.000 εστιατόρια. Η είδηση είναι ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το πρώτο επενδυτικό της deal, αφού βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής που θα βάλει τόσα λεφτά και μάλιστα όσα η Rocket Greece χρειάζεται.

Το μυστήρια των πλειστηριασμών

-Πολλά μυστήρια συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Καταρχάς, έχουμε ένα ακόμη εντυπωσιακό χτύπημα του γνωστού… δαίμονα, που έκανε και πάλι το θαύμα του. Έτσι, για μια βιομηχανία ξύλου στην Καρδίτσα, που βγαίνει το σφυρί στις 22 Ιουνίου, η τιμή πρώτης προσφοράς προκάλεσε… ταραχή. Κι αυτό γιατί εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, που προφανώς έπεσαν από τα σύννεφα, και όλοι όσοι ασχολούνται με τους πλειστηριασμούς είδαν ξαφνικά ότι για ένα οικόπεδο 9,5 στρεμμάτων στη ΒΙ.ΠΕ. της Δημοτικής Ενότητας Παλαμά, μαζί με το βιομηχανικό ακίνητο, η τιμή εκκίνησης είναι το αστρονομικό ποσό των 123.821.000 ευρώ… Δηλαδή, ούτε στην Εκάλη να ήταν. Στην πραγματικότητα βέβαια η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 1.238.210 ευρώ, αλλά ο δαίμων, που είχε μεγάλα κέφια, την εκατονταπλασίασε… Το λάθος έγινε αντιληπτό χθες, Δευτέρα, το πρωί.

Tο Larissis Station του Καρούζου

-Το δεύτερο και πιο… βαθύ μυστήριο έχει να κάνει με έναν πλειστηριασμό που ανέβηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την περασμένη Παρασκευή στις 3 το μεσημέρι, αλλά… εξαφανίστηκε μετά από λίγες ώρες. Τι αφορούσε το σφυρί; Ένα από τα μεγάλα ακίνητα του “Karouzos Gate”, και συγκεκριμένα πολυώροφο κτίριο κοντά στον σταθμό Λαρίσης. Υπενθυμίζω ότι προ δεκαετίας το ζεύγος Γιάννη Καρούζου- Ρεβέκκας Σκαφτούρα «διέπρεψε» στην αγορά ακινήτων με ένα σκάνδαλο που άφησε εποχή. Συνήθως μάλιστα χρησιμοποιούσαν για κάθε μεγάλο ακίνητο και μια ξεχωριστή εταιρεία. Για το συγκεκριμένο ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Alpha Bank, στρεφόταν κατά της εταιρείας «Larissis Station S.A.» (πρώην «Karouzos Station S.A.») και όπως αναφέρεται «δυνάμει της από 12-1-2022 επιταγής προς πληρωμή, για είσπραξη ποσού κατόπιν μονομερούς περιορισμού της συνολικής απαιτήσεως της ανερχόμενης σε ποσό κατά κεφάλαιο 33.629.025,31 ευρώ, με ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματός της σε σχέση με το υπόλοιπο αυτής». -Πρόκειται για ένα οικόπεδο 2,8 στρεμμάτων που ουσιαστικά καλύπτει ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο επί των οδών Φιλαδελφείας, Σάμου και Εξηκίου. Σε αυτό το οικόπεδο χτίστηκε το κτίριο που έχει έξι υπόγεια (για πάρκινγκ αυτοκινήτων) και πέντε ορόφους, με συνολική επιφάνεια 12.743,68τ.μ. Ο πλειστηριασμός είχε οριστεί για τις 11 Μαΐου με τιμή πρώτης προσφοράς 8.750.000 ευρώ. Ω του θαύματος όμως, μέσα σε λίγες ώρες ο αναρτημένος πλειστηριασμός «εξαφανίστηκε» από την πλατφόρμα, με το ερώτημα να πλανάται για το τι έχει συμβεί. Όσο για την εταιρεία «Larissis Station S.A.» συστάθηκε τον Ιούλιο του 2007 ως «Karouzos Station S.A.» και εμφανίζεται ενεργή, ενώ στο Δ.Σ. συμμετέχουν δύο μέλη της οικογένειας Σκαφτούρου. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος ήταν η Ρεβέκκα Σκαφτούρα, η οποία στις 13 Οκτωβρίου 2015 υπέβαλε την παραίτησή της με εξώδικη δήλωση.

Τα σχέδια των ΕΛΠΕ στις ΑΠΕ

-Το φωτοβολταϊκό πάρκο των 204 MW στην Κοζάνη (130 εκατ. επένδυση) που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, ήταν η αρχή για τα ΕΛΠΕ, αφού ωριμάζει μια ακόμη επένδυση του ομίλου στην περιοχή της Φλώρινας, συνολικής ισχύος 320 MW. Συνολικά τα ΕΛΠΕ σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα χαρτοφυλάκιο ενός γιγαβάτ μέχρι το 2025.